Persediaan Berpuasa

Dah masuk bulan Rejab dah kita ni. Syukur Allah bagi lagi peluang, insya Allah sampai ke Syaaban, Ramadan dan Syawal.

Bagi yang belum habis ganti puasa, better start from now. Ini pun sebenarnya dah masuk masa kecederaan dah ni, kurang 2 bulan lagi je kita dah nak start puasa. Mana la tau nanti tak sihat ke, ada halangan apa-apa ke...jadi mula daripada sekarang.

Tapi itulah, nak mulakan tu memang la liat sikit. Tapi percayalah bila dah mula, everything will be fine and smooth. Insya Allah.

Saya pun dalam misi nak habiskan semua puasa ganti ni. Dan nak bersedia daripada sekarang sebab saya jangka saya akan makin sibuk dengan urusan bisnes saya. Alhamdulillah, daripada tak pernah terpikir nak berbisnes, tiba-tiba seronok pulak. 

Kuasa Allah. Boleh ubah hati hambaNya bila-bila je.

Ok, bab nak bersedia untuk berpuasa. Harus kena biasakan diri. Dengan jadual yang makin sibuk, padat dan dengan anak yang makin membesar dan lasak. Kalau tahun lepas, cabaran nak menyusukan, tahun ni cabaran nak menguruskan tenaga.

Jadinya saya nak kena prepare dan praktis daripada Rejab-Syaaban ni untuk sesuaikan badan saya dalam bulan puasa. Yang pasti kena ambil cukup zat dan khasiat. Takkan nak jadi lemau-letih-lesu je. Mana mau.

Saya plan nak ambik ESP, Meal Shakes dan Performance Drink. So far, dah biasa dengan ESP, memang best selling product of Shaklee - favourite of all time. 

Sepanjang saya amalkan ESP, saya perasan kulit muka dah makin kurang parut jerawat, melainkan masa saya start ambik Zinc Complex (tu masa healing crisis, jerawat naik mendadak). Dan susu badan alhamdulillah sentiasa ada untuk keperluan Fuaad. Bila minum pagi-pagi as early breakfast, kurang sikit rasa lapar sementara nak breakfast. Maklum la, bangun pagi je memang lapar. 

Meal Shakes antara lain, untuk supply nutrien penting untuk tubuh. Berbanding ESP, itu protein soya. Meal Shakes ni boleh dikatakan sebagai multivitamin jugak tapi dalam bentuk serbuk. 

Kesan Team Building: The Avillion Admiral Cove, Port Dickson

Saya dah lama tak pi program-program macam ni. Dulu masa kat ofis lama pun, jarang ada. Tapi masa kat universiti dulu adalah. Bukan setakat team building, macam-macam program saya ikut. 

Those good old days :)

Saya dikira beruntung juga, sebagai staf yang agak baru, kemudian berpeluang ikut program macam ni. Sebelum ni, ofis ni belum pernah buat lagi (menurut staf lain). Memang mengujakan, pulak dibuat di hotel 5 bintang tapi sebenarnya pada awal diberitahu program ini WAJIB untuk semua staf, saya sangat berat hati nak pegi. Sebab mengenangkan anak yang saya tak pernah tinggalkan lebih daripada sehari. Program ni? 3 hari 2 malam!

Tapi, suami kata, pegi saja. Insya Allah anak akan baik-baik saja nanti. Lagipun, anak saya ditinggalkan di rumah Wan (ibu mertua saya) dan suami saya sendiri turut sama jaga dia. Lega la sikit hati.

Dan alhamdulillah, memang anak saya seronok sangat walaupun saya tak ada. Dia tak nampak, mungkin dia tak ingat la tu. Tapi yang paling saya tak boleh lupa bila saya sampai rumah, dia lari kat saya dan peluk kuat sambil senyum2. Rindu sangat kat hero kecik tu ;)

Team building kami dibuat di The Avillion Admiral Cove Hotel, Port Dickson. Review berkenaan hotel, nanti dalam entri yang lain.

Team building, apa yang bestnya?

1. Merapatkan ukhuwah. Kita saling kenal rakan sekerja. Walaupun kita tak biasa, bila perlu kerjasama dalam kumpulan, kita TERPAKSA membiasakan diri dan kenal kawan kita sebenarnya siapa. 

2. Meningkatkan keyakinan diri. Team building yang saya pegi ni, ada jungle trekking dan flying fox. Jungle trekking dengan sedikit climbing. Berpeluh juga dan ada la sedikit give up tapi akhirnya habis juga dan rasa seronok sangat. Saya dah pernah trekking lagi mencabar daripada tu cuma dah lama tinggalkan. Flying fox, menguji keberanian berada di tempat tinggi. Memang agak gayat tapi the experience was priceless. 

3. Kita kenal potensi diri kita dan kawan-kawan. Kita baru sedar rupanya kita mahir dalam beberapa perkara. Dan kita mungkin baru perasan yang kita mampu tetapi selama ni tak berpeluang tonjolkan. Juga kenal kawan yang sebenarnya sangat berpotensi tapi mungkin selama ni bila stuck dengan kerja yang sama kita tak nampak kemahiran dia.

4. Belajar terima dan bagi pendapat. Kita bergerak sebagai kumpulan, dan ada kapten. Ikut cakap kapten. Belajar terima arahan dan ikut. Dalam masa yang sama, kita juga ada hak untuk suarakan pendapat. Tapi bersedia juga jika pendapat kita ditolak. 

5. Kembali bekerja dengan semangat. Begitulah harapan bos. Saya dapat rasa ada lah juga semangat tempias team building ni. Tak sesia company buat. 

Selain tu, kita mungkin lebih mesra dengan kawan-kawan lain. Sebab selama 3 hari itu kita jumpa muka yang sama tapi dengan cerita yang berbeza. Bila lebih mesra dan kenal, mudah untuk berkomunikasi. Bila mudah nak berkomunikasi, mudah nak berbincang. Tapi kalau tak menjadi jugak, maksudnya memang individu tu yang bermasalah.

Individu yang Memerlukan Suplemen

Untungnya orang yang ada atau dapat kesedaran awal pasal suplemen. Hidup lebih sihat, lebih bertenaga.

Tapi jangan salah faham ye. Sihat bertenaga bukan datang daripada suplemen semata-mata. Semua nikmat sihat Allah yang bagi. Ambik suplemen tu salah satu usaha dan ikhtiar aje. 

Saya sebenarnya memang dah biasa terdedah dengan suplemen daripada kecik lagi. Mak ayah saya memang biasa ambik vitamin Amway. Lepas tu abang saya biasa dengan vitamin CNI. Tapi saya sekarang ambik vitamin Shaklee. 

Kita nak bandingkan hidup kita sekarang dengan hidup mak ayah kita dulu, memang jauh beza. Kalau kita kata, orang dulu maintain aje sihat walafiat, tak makan suplemen apa pun, kenapa kita sekarang ni nak kena makan macam-macam suplemen pulak?

Sebab kita perlukan suplemen:

1. Hidup kita sekarang ni banyak sangat terdedah dengan pencemaran. Air dan udara tak bersih. Kita mudah kena penyakit. Sebab tu banyak kes kerap selsema, demam, batuk. Dengan perubahan cuaca yang tak menentu lagi.



2. Buah dan sayur yang kita dapat sekarang dah tak sama macam dulu. Mungkin ada yang juga tercemar dan kurang berkualiti. Ada pilihan untuk yang organik dan segar tapi mahal.



3. Kita sendiri dok amal gaya hidup tak sihat. Kita kurang bersenam dan tak jaga makan.



4. Makan ikut selera tekak, tak ikut waktu. Lagi pulak, lepas makan terus tidur.



Walaupun sebanyak mana kita nak menafikan semua pernyataan kat atas ni, tak banyak sikit sebenarnya kita tergolong juga. Zaman dan gaya hidup tak sama dah macam orang dulu. Memang elok kita amalkan apa yang orang tua dulu buat, tapi dengan zaman sekarang ni, better up sikit dengan tambahan suplemen.

Skrub Semula Jadi

Ada banyak bahan di rumah atau di dapur yang kita boleh manfaatkan untuk kesihatan dan kecantikan diri. Setiap satu bahan daripada sumber buah-buahan atau sayur-sayuran mempunyai khasiatnya yang tersendiri.

Bagi ibu yang sentiasa sibuk dan tiada masa nak ke spa untuk penjagaan wajah, boleh cuba buat skrub sendiri. Jimat masa, jimat duit dan tak perlu nak tinggalkan anak.

Skrub Muka Oat




Bahan-bahan:

3 sudu besar susu
3 sudu besar madu
1 sudu kecil oat mentah

Cara:

Campurkan kesemua bahan ke dalam bekas dan gaul sebati. Kemudian sapukan campuran skrub ke muka dan urut muka dengan lembut selama beberapa minit. Cuci dan bilas muka dengan air suam, dan keringkan dengan tuala.

Ta da! Dah siap meng'skrub' muka dengan hasil semula jadi, cepat dan mudah.


Satu lagi skrub yang boleh diguna, skrub Alfalfa. Boleh licinkan kulit muka, buang black head, white head.


Skrub Muka Alfalfa




Bahan-bahan:

3-4 biji tablet Alfalfa Shaklee
Air

Cara:

Hancurkan tablet hingga halus. Kemudian campurkan dengan air. Sapukan pes skrub Alfalfa ke muka dan urut perlahan. Bilas muka dengan air. Lap dengan tuala bersih.


Skrub home-made. Semula jadi, jimat masa, jimat duit.

Tips Kekal Cergas Ketika Mengandung

Pagi tadi dapat perkhabaran indah daripada sorang kawan. Dia pregnant!

Alhamdulillah dah lebih 6 minggu. Rezeki, awal tahun hari tu dia misscarriage.

Patut la saya teringat kat dia. Ada khabar yang gembira rupanya :)

Sebetulnya saya tergerak hati nak tanya stok OSTEMATRIX dia. Sebab saya rasa dah a few months dah mesti dah nak habis. Kot dia lupa nak repeat order kan.


Setakat ni, dia kata dia makan asid folic ngan Oste ni, ok. Alhamdulillah seronok dengar. Akan continue lepas bersalin. Saya sendiri pun puas hati dengan Oste. Walaupun saya takde masalah nak minum susu, tapi saya ni kadang selalu termiss nak minumnya. Jadi tak cukup keperluan kalsium seharian saya.

Ostematrix ni sebenarnya suplemen kalsium. Ditambah dengan magnesium sebab kalsium boleh bertindak lebih baik dengan adanya magnesium. Jadi, Shaklee masukkan magnesium ni sekali dalam tablet kalsium ni. Dan satu lagi, kalsium ni kalau tak diambil dengan magnesium, kalsium yang berlebihan tu nanti boleh berkumpul dalam bahagian badan yang tak sepatutnya.

Macam yang kita sedia maklum, ibu mengandung memang perlu sangat jaga keperluan kalsium. Sebab nanti bayi yang makin membesar akan tarik kalsium daripada ibu untuk pertumbuhan tulang dan gigi. Masa tu la nanti, si ibu mula nak rasa sengal-sengal, lenguh, sakit pinggang, gigi goyang, mudah cramp. Sebab kurang kalsium dalam badan.

Tapi, dalam dok ambik suplemen ketika mengandung, tambah lagi di awal kehamilan, please ask your doctor first. Kita perlu pastikan suplemen mana yang perlu dan sesuai dengan keadaan tubuh badan kita.

Basically, doktor akan nasihatkan pengambilan multivitamin, kalsium, B kompleks dan vitamin C.




VITA-LEA ialah multivitamin dengan formula zat besi. Membekalkan nutrien penting dan mengurangkan masalah kurang darah (atau Hb rendah). 

B COMPLEX with FOLIC ACID ialah gabungan vitamin B yang penting, beserta asid folik yang penting diambil oleh ibu di awal kehamilan untuk mengelakkan masalah spina bifida pada bayi (masalah berkaitan tulang belakang). Badan ibu perlu ada cukup bekalan asid folik untuk perkembangan bayi yang sihat, insya Allah.

VITA C untuk pembentukan kulit dan mengurangkan alahan. Juga untuk meningkatkan tahap imun tubuh daripada serangan selsema dan demam. Kita nak badan kita sentiasa sihat semasa mengandung.

ENERGIZING SOY PROTEIN atau ESP, protein soya dalam bentuk serbuk yang diperlukan supaya ibu kekal bertenaga dan cergas. Dan membantu badan mendapat segala nutrien yang diperlukan walaupun masa tu kita tak selera makan dan muntah-muntah. 

OMEGA GUARD ni minyak ikan. Baik untuk pertumbuhan otak bayi. Elok diambil pada trimester 2 ke atas.

Kesemua nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan ibu dan bayi perlu diambil untuk kesihatan yang optimum. Apa yang mak makan akan disalurkan ke anak. Jadi, pilihlah yang semula jadi dan berkhasiat!

Sambil tu, jaga pemakanan dengan mengamal diet seimbang dan kawal pemakanan juga. Fasa mengandung ni fasa sensitif, sikit perubahan pun boleh jadi besar. Jadi, hati-hati ya.

Untuk dapatkan konsultasi dan produk Shaklee boleh menerusi saya:

PM/SMS/Whatsapp 019-4603094

COD Kota Kemuning, Shah Alam, Nilai, Sepang, KLIA.

Penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia.


Tips Mengurangkan Selsema Kanak-Kanak


Kalau sistem imun badan tak berapa kuat, memang senang sangat nak kena selsema. Sikit2 bersin, batuk, berhingus. Last2 membawak ke demam.

Kalau kita yang dah besar ni, pandai la nak bawak diri bila demam tapi budak-budak yang asyik ulang selsema, hidung tak henti berhingus, bersin...risau jugak la kan mak ayah semua.

Tambah lagi anak yang dok di taska. Hari-hari anak kita bercampur dengan ramai budak, ada yang sihat ada yang kurang sihat. Kita pun tak boleh nak kawal. Atau anak yang bersekolah pun sama lah juga, kan.

Fuaad pernah satu ketika, berminggu hingus tak kering. Balik rumah okay, balik dari taska mesti cikgu report hidung dia berhingus sepanjang hari.

Risau juga kami, kesian dia asyik tak sihat. Sistem imun dia tak cukup kuat nak cover segala macam kuman yang dia dapat di luar.

Saya pun kadang-kadang sensitif juga. Mudah bersin dan berair hidung.

Jadi, saya fikir memang satu keluarga nak kena amal NUTRIFERON ni. Lagipun, dah dapat testimonial terbaik daripada kakak ipar. Keluarga abang dan kakak ipar saya memang sentiasa restock Nutriferon ni, sebab anak-anak buah saya pun kerap selsema. Alhamdulillah sekarang ni kurang sikit dah selsema kanak-kanak ribena kesayangan maklang tu ;)


Nutriferon datang dalam kotak dengan 30 sachet comel. Ini adalah campuran minuman botanikal dengan biji labu dan plantago, dengan bunga honeysuckle dan safflower. 

Ni produk Shaklee yang berasal dari Jepun. Satu-satunya suplemen Shaklee yang dihasilkan oleh immunologist Jepun - Dr Yasuhiko Kojima. Sebab tu kalau perhatikan sachet kat gambar bawah tu ada tulisan Jepun. Tapi jangan risau, Nutriferon ni halal.


Orang dewasa, kalau dalam keadaan kurang sihat, ambil 1 sachet setiap hari. Kalau dah sihat, untuk maintain sistem imun yang kuat, 1 sachet seminggu dah memadai. 

Kanak-kanak setahun ke atas, yang kerap ada simptom selsema, boleh diberi suku (1/4) sachet sehari. Boleh cuba dalam 2-3 hari, kalau hingus dan berkahak berterusan. Jika dah berkurangan, kurangkan kekerapan bagi Nutriferon ni. 

Elak bagi Nutriferon pada kanak-kanak di bawah umur setahun, ya.

Nutriferon boleh dibancuh begitu sahaja dengan air masak dan minum. Atau boleh dimasukkan dalam minuman lain yang anda suka. Tapi bagi saya, saya bancuh dengan air masak saja, rasa macam air teh bunga tanpa gula ;)

Untuk mak ayah yang risau anak sering selsema, asyik ulang alik klinik, makan antibiotik selalu sangat -- jom tukar alternatif. Usaha dengan suplemen semula jadi. 

Nutriferon untuk meningkatkan sistem imun tubuh anda sekeluarga.

Untuk dapatkan Nutriferon atau lain-lain produk kesihatan Shaklee serta konsultasi produk:

PM/SMS/Whatsapp Hifzaila 019403094

COD Kota Kemuning, Shah Alam, Sepang, Nilai, KLIA, Bandar Seri Permaisuri, Gombak. 

Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui pos.


Kepentingan Multivitamin kepada Ibu Berkerjaya

Saya rasa jadi mak lah kerjaya yang paling penat. Baik jadi mak sepenuh masa di rumah atau pun mak yang berkerjaya. Dua-dua sama penat.

Tapi, penat mak-mak hilang bila tengok suami dan anak-anak. Plus depa tak sepahkan barang dan tolong mak kat dapur la ye. Hehe.

Penat pun, gitu la tanggungjawab. Mak dulu anak beratur, maintain je. Mak sekarang, termasuk saya, anak sorang dah mengah. Apa lah tak steady langsung kan. Jadi mak mestilah aktif bertenaga. Maklum la banyak urusan nak kena selesai. Lagi pulak mak yang kerja di opis, dengan urusan bisnes part time lagi. Haaaa kena lah make sure kesihatan terjaga to help hubby run the family and run the business.

Saya sebenarnya malas nak ambik suplemen ni semua. Buat apa kan? Jaga je lah makan, kan tau kira kalori semua tu, jadi makan la ikut diet yang betul.

Memang saya buat macam tu, tapi malangnya ke laut sudahnya. Sebab saya susah nak kawal makan dan pastikan saya dapat semua nutrien perlu. Bukan tak cuba, dah cuba tapi kadang tak menjadi jugak dan saya end up makan banyak tapi tak cukup zat pun. Dah la saya menyusu anak. Kesian anak saya.

Lepas tu stres, stres, stres.

Mak-mak kena kawal emoji ehh emosi dengan bijak. Dan ambil perhatian kesihatan sendiri. Untuk suami dan keluarga.

Kalau asyik letih lesu, tak larat, kerap mengantuk siang -- cubalah ambik multivitamin. Bagi badan segar dan bertenaga sikit. Komitmen keluarga memang dah tak boleh pisah, nak tak nak kena hadap juga.

Jadi, kita usahakanlah baiki kesihatan kita, supaya kita mampu buat macam2 lagi kerja macam mak2 dulu.

Saya sejak ambik VITALEA ni, rasa bertenaga sikit. Bangun pagi alhamdulillah senang. Sakit badan pun dah kurang. Saya ni kerap sakit pinggang. Dan pening, sakit kepala pun dah makin kurang.

Saya makan 2 tablet selepas sarapan, untuk tambah tenaga saya sepanjang hari. Bagi yang nak semua zat penting dalam 1 tablet, nin diaa!

Jom cuba Vitalea. Multivitamin pertama di dunia yang dihasilkan oleh Shaklee.

PM/SMS/Whatsapp 0194603094

COD Kota Kemuning, Shah Alam, Nilai, Sepang, KLIA.

Penghantaran secara pos ke seluruh Malaysia.

Kesan Krisis Penyembuhan (Healing Crisis) Zinc Complex Shaklee

Asalnya stok Zinc Complex di rumah untuk suami saya. Dia je yang makan selama ni. Tapi bila dok belek-belek kebaikannya ada jugak untuk isteri, saya terdetik hati nak cuba.

Sebab utama cuba Zinc - untuk kurangkan rambut gugur. Sejak bersalin, bukan main lagi rambut gugur. Sampaikan sikat tu agaknya kalau boleh bercakap, mesti dia kata kesian kat kepala saya yang makin menipis dek keguguran rambut.

Zinc elok di ambil ketika perut kosong. Sebab penyerapan zink lebih efisien semasa perut kita tak ada makanan. Jadi saya cuba ambik 1 tablet waktu pagi sebelum sarapan.

Lepas tu macam biasa lah, early breakfast dengan ESP.

Episod muka berminyak dan jerawat

Saya perasan muka saya kebelakangan ni berminyak sangat. Salah makan ke. Jerawat memang naik besar-besar.

Muka suami saya pun nampak macam berminyak. Eh. Dah kenapa.

Saya ni alergik seafood. Kebelakangan ni, agak kerap jugak makan seafood jadi saya anggap ni bahana seafood yang saya makan dengan tak hingat tu. Tapi still rasa lain macam. Cuma saya tak pasti.

Sampailah saya tanya kat group saya pasal krisis penyembuhan (atau healing crisis) daripada zinc. Terlintas dalam kepala kot2 ni kesan ambik zinc ke kan.

Rupanya, memang ya.

Kesannya sekali dengan mengurangkan selera makan. Kami suami isteri sama-sama tak berapa berselera nak makan. Makan sikit dah kenyang. Bagus nak bagi kurus ni :)

Dah terjawab persoalan. Elok sangat saya terdetik nak cuba makan. Boleh pulihkan jerawat saya ni, biar detoks habis.

Fasa jerawat keluar tu memang kena bertahan sikit lah, tapi nak cepat baik saya minum ESP.

Itu memang menu harus ada.

Zinc Complex.

Walaupun kecil, murah tapi besar kesannya.

Ibu yang lepas bersalin disarankan ambik Zinc dalam set berpantang. Kenapa?

Nantikan entri Kebaikan Zinc Complex untuk Ibu Lepas Bersalin yaaaaa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...