It's Closing Day!

Saya tak pernah teruja begini pada closing day. Tapi sememangnya Oktober sangat baik hati dengan saya.

Di saat-saat tiba ke penghujung, masih ada rezeki rupanya. Dan deal hanya mengambil masa 5 minit! Alhamdulillah sangat.

Bersyukur dengan sedikit, dan gandakan usaha lagi.

Rangka strategi baru untuk November.

Jom mula bisnes dengan saya. Hubungi saya untuk belajar caranya.

Zaila Hafni 1105265
019-460 3094
Your Shaklee product and business advisor

A Wish for A Friend

Teks: Zaila Hafni

Kawan saya yang sorang ni, saya kenal dia sejak hari pertama mendaftar di USM. Dan alhamdulillah kami masih baik berkawan hingga sekarang.

Di USM dulu, dia duduk di sebelah bilik saya. Kami berlainan bidang tapi pusat pengajian (school) kami sebelah menyebelah aje. School Bio dan Kimia sebelah aje kan u ols budak USM sekalian. Hehe.

Banyak aktiviti kami involved sama-sama. In fact kawan dia lama-lama jadi kawan saya dan macam tu lah sebaliknya.

Ok tinggalkan bab masa di uni dan masa pasca uni. Banyak cerita sebenarnya tapi tak termampu nak tulis semua. Cuma apa yang pasti, dia memang selalu menyokong bisnes saya. Ahaks.

Thank you Izira for being my friend.

Happy birthday to you. May Allah bless you always. Wishing you all the best in whatever you do, keep humble and being a good friend to us - the Kanak-kanak Ribena.

Open table weiii!!

16 Days Photo Challenge #2 - Something Blue

Teks & Foto: Zaila Hafni

Meja makan beradab di majlis adik ipar saya.

Trending kan warna ni sekarang.

Dulu kononnya masa majlis saya nak juga warna ni, nak gandingkan dengan brown tapi kesudahannya warna peach pulak. Hehe.

Cabaran hari ni - Something Blue. So inilah dia meja makan biru!

Sebelum kahwin, pastikan kesihatan terjaga walaupun sibuk dan penat menguruskan persiapan. Tak cukup tidur, stres, tak lalu makan, nak demam... saya pun dah pernah rasa dulu. Dan asyik fikir - jangan tak muat baju pengantin sudah!

Selepas kahwin, lagi lah kena jaga kesihatan. Nak jaga suami pulak kan. Urus rumah tangga lagi. Baik start makan Vitalea daripada sekarang. Baru kekal bertenaga you ols.

Moh dapatkan Vitalea dengan formula besi. Multivitamin pertama di dunia hanya daripada Shaklee.

Zaila Hafni | 019.460.3094 | hifzaila.hafni@gmail.com

16 Days Photo Challenge #1 - Handwriting

Teks & Foto: Zaila Hafni

Move on. Be happy.

Cabaran hari pertama (sepatutnya semalam), adalah handwriting.

Ini salah satu hasil tulisan saya. Tulisan ni ketika rasa down sangat. Sesekali tengok juga gambar ni, buat bagi motivasi.

Nak kekal motivasi selalu, kena cari. Motivasi tak datang bergolek sendiri depan mata melainkan kita yang mahukan. Samalah macam apa yang saya nak dengan berbisnes Shaklee. Tak kisah lah walaupun saya merangkak at least I make a move. Dan saya beruntung berada dalam gugusan dan kelompok yang amat memberi inspirasi.

Bisnes dengan Shaklee bukan sahaja untuk menjana pendapatan sampingan, tetapi dalam masa yang sama lebih beri perhatian kepada penjagaan kesihatan diri dan keluarga, dan berusaha keluar daripada zon selesa dan membaiki kehidupan sendiri.

Itu yang saya belajar daripada PAF, LiSA dan STAR. 

Hidup biar bermanfaat. Jom hidup sihat!

*termembebel pulak padahal entry photo challenge sebenarnya. Hehe.

Zaila Hafni
Shaklee Independent Distributor Kota Kemuning, Seksyen 19-20 Shah Alam
019.460.3094
hifzaila.hafni@gmail.com

16 Days Photo Challenge







Teks: Zaila Hafni

Pagi tadi, terjumpa sesuatu yang best semasa blogwalking.

Photo Challenge!

Biasa dengar blog challenge tapi not that excited because I have already challenged myself updating the blog everyday. Hehe.

Dan kalau bab foto-foto ni memang over excited sikit ;)


Challenge ni dimulakan oleh Hernee Nazir, boleh pos foto kat blog, Instagram atau Facebook. Saya tengok mana sempat lah hehe. Challenge ni sebenarnya start semalam (16/10/14), jadi saya dah ketinggalan sehari. Maka hari ni saya akan upload 2 gambar teros ye.

Sesapa nak join, silakan. Have some fun!

#16daysphotochallenge #photochallenge #blogging


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shaklee Independent Distributor (Kota Kemuning, Seksyen 19-20 Shah Alam, Sepang)

Zaila Hafni 
019.460.3094
hifzaila.hafni@gmail.com
ID 1105265



Antara Overnight Oat, Oat Pengganti Nasi dan Kolesterol

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam berdiskusi panjang saya dengan group kawan-kawan ribena saya. Topik asal "weh camne ko buat overnight oat"terus berpanjangan hingga ke menu-menu oat yang lain sampai akhirnya ke paras kolesterol dalam badan.

Saya berkongsi menu overnight oat yang saya dapat from the leaders dan Instagram @esprience_it. Setakat ni saya hanya pernah buat oat kurma dan plum sahaja. Kurma memang ok tapi plum is quite a bad choice because the plum that we have is not ripe enough so its quite flavourless. Ok tinggalkan kisah menu oat saya.

Saya share beberapa pilihan menu overnight oat yang sedap untuk kawan-kawan saya cuba. Dengan strawberi, kurma of course, mangga, kiwi. Yang lebih suka oat savoury, saya cadangkan tabur ikan bilis goreng dan bawang goreng. Yummmm!

Ada kawan share makan oat dengan serunding. Another choice for savoury oat.

Basically, to prepare an overnight oat is so simple. Ini yang saya pernah buat:

Overnight Oat Kurma

2 skup susu kambing
1 skup ESP
1 cawan instant oat
3-4 biji kurma

Bancuh susu kambing dalam air suam. Kemudian masukkan ESP. Kacau kemudian masukkan oat dan gaul rata. Masukkan kurma yang telah dicarik-carik. Simpan dalam mason jar atau apa saja balang / bekas kaca yang ada. Tutup dan simpan dalam peti ais. Esok buat breakfast. Sodap.

Oat sebagai pengganti nasi. Campurkan oat dalam beras semasa nak masak nasi. Kawan saya dok amalkan cara ni untuk kurangkan kolesterol. Nasi yang kita makan pun lebih berkhasiat. Tapi untuk ni, kena guna cooking oat. Jangan guna instant oat pulak ye.

Kolesterol... dalam diskusi semalam, kawan saya kata antara tanda kolesterol tinggi dalam badan bila munculnya oil cyst di sekitar mata. Cer masing-masing check... kalau ada, amalkan lah pemakanan sihat dan kawal kolesterol. Cuba makan Phytocol-ST atau Omega Guard sebagai salah satu ikhtiar mengurangkan kolesterol dalam badan anda.

Sekian diskusi topik pemakanan sihat kami semalam. Banyak ilmu dapat dan dikongsi. Semoga bermanfaat untuk orang lain juga :)

Pertanyaan produk atau peluang bisnes bersama Shaklee, hubungi:

Zaila Hafni | 019.460.3094 | hifzaila.hafni@gmail.com

Sent from Blogger for Android

Start Bright Series #12 -- I am Coming!

Teks: Zaila Hafni

Bulan ni, alhamdulillah... tak tahu daripada datang kekuatan dan keberanian - insya Allah saya akan join 2 training Shaklee. 1 training oleh group upline saya (Master Puteri) dan 1 lagi training oleh Shaklee Malaysia (New Distributor Training).

Sebelum ni, ada juga daftar tapi last minute tak kesampaian. Ada hal dan kurang bersedia. Mungkin juga masa tu push factor tak cukup kuat. Dan kadang-kadang ada kekangan keluarga, biasalah hujung minggu. Tapi untuk beberapa bulan ini, saya akan cuba selitkan aktiviti hujung minggu saya dengan training atau workshop sekali sekala - untuk tambah ilmu baru dan kembangkan idea. Selain tu, nak belajar. Apa juga bisnes yang kita buat kena ada mentor dan guru. Kalau seorang diri, susah nak berkembang dan tetap di takuk lama. Lepas tu hairan kenapa kita masih berbisnes dan beriklan tapi sales tak naik. Haa dush kena batang hidung sendiri.

Selain meningkatkan hubungan dengan Maha Pemberi Rezeki, kena juga berusaha cari ilmu teknikal. Gabungkan kedua-duanya untuk lebih berjaya.

Start Bright Series #12 dianjurkan oleh group di bawah naungan Puteri and Friends (http://puteriandrichfriends.blogspot.com) -- upline upline saya.

Pengguna Shaklee pun boleh hadir untuk lebih tahu tentang produk Shaklee. Kalau yang bercita-cita nak buat bisnes dengan Shaklee pun boleh hadir. Kalau nak join, boleh pm saya



Sebarang pertanyaan atau pembelian produk Shaklee, hubungi:

Zaila Hafni 
PM / Whatsapp: 019-4603094
Emel: hifzaila.hafni@gmail.com
SID Kota Kemuning, Seksyen 19-20 Shah Alam

14 years and Going Strong

Semalam, di celah-celah hari raya korban, sempat lagi kitorang (saya dan 2 kawan kolej) berjumpa. Dah terlalu lama tak berjumpa bertiga. Selalu saya je berjumpa salah seorang jadi semalam alhamdulillah sempat juga menyelit masa walaupun sekejap.

Saya, Zenty dan Saleha kenal di kolej masa sambung matrik di Seremban. Kami sekelas. Dan selalu study sama-sama. Gosip sama-sama. Outing sama-sama. Fly pun sama-sama. Ops. Tu dulu. Masa zaman tengah nak membesar. Hehe.

Tamat matrik, masing-masing sambung pengajian di universiti yang berlainan. Zenty ambik pergigian di USM dan Saleha ambik perubatan di Ireland. Saya? Ambik Biologi Persekitaran di USM tapi tak berjumpa Zenty sebab berlainan kampus. Tapi kami masih lagi berhubung. Masa tu SMS, Friendster dan emel jadi penghubung. Saya memang ingat sanggup ke cyber cafe (USM punya) yang free tu untuk balas emel Saleha hari-hari. Apa yang kami dok cerita? Macam-macam.....

Dan saya jugak rapat dengan mak kedua-duanya. Antara kami bertiga, saya yang paling last kawen. Yang best masa kawen saya, mak masing-masing usahakan juga nak datang. Malahan mak Zenty yang datang wakilkan dia yang kena outstation waktu wedding saya. Saleha dengan maknya datang wedding sebelah suami, itu pun plan asalnya diorang nak datang sebelah saya kat Penang nun. Ok terharu sebab saya dah takde mak. Tumpang mak kawan-kawan. In fact, macam-macam je sembang dengan mak-mak diorang. Dah anggap macam mak sendiri. Gosip pun ada jangan tak tahu. Hehe.

2009, Zenty kawen. Diikuti Saleha 2010 dan saya 2011. Sekarang alhamdulillah masing-masing dan bertiga. Saya pun insya Allah berempat tahun depan. Jadi perjumpaan semalam memang riuh dok menjerit kat anak-anak yang dok berlari-lari. Nasib baik la para suami sekalian boleh tengok-tengokkan anak. Kalau tak memang tak sempat nak bersembang. Pasal suami, kebetulannya ketiga-tiga nama suami masing-masingnya berpangkal huruf 'F'. Dan semua pun bekerja dalam bidang yang sama. Suratan atau kebetulan? Jodoh :)

Perjumpaan singkat semalam seronok sangat. Kami kalau bersembang memang tak pernah habis. Dan saya kalau ada apa-apa hal kesihatan memang dua-dua ni lah saya cari untuk consultation. Personal dentist n doctor saya. Hehe untung laa. Bila dah jadi mak ni, topiknye anak dan family ler. Semalam topik lotus birth dan hyperem. Perancangan keluarga. Gosip sikit-sikit jelah terselit. Terselit jugak topik Shaklee since semua kami ambik suplemen yang sama. Related topic? Beranak by the age 40. Haha. Kuasa dan perancangan Allah manalah kita tahu kan. Usaha ikhtiar boleh la.

Apapun, alhamdulillah berkesempatan berjumpa balik kitorang bertiga. It's 14 years and going strong. Insya Allah.

This is my bffs. The Meks. Finally, the reunion.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...