It's 12 Days Away...

Teks: Zaila Hafni

Menjelang minggu akhir sebelum bersalin, rasa macam-macam aje belum settle, belum siap. Saspen pun ada juga. Situasi pun lebih kurang sama macam abangnya, yang mana masa ini saya memang dah ada di rumah, bebas daripada kerja di pejabat. Home Office sajalah.

Banding dengan abangnya dulu, tahap kesihatan sedikit berbeza. Dulu, seawal minggu 34-35 dah refer ke HTAR. Sebab songsang dan uri di bawah (placenta previa type I). Tambah lagi, ada GDM (kencing manis) dan PIH (darah tinggi).

Dulu minggu-minggu akhir tu gilir-gilir la appointment HTAR dengan KKIA... tapi alhamdulillah selamat. Bersalin pada minggu 38, induced.

Induced pun sebab warded awal (spotting) dan keadaan dah favourable untuk deliver. Tapi bukaan je tak naik-naik daripada 4 cm sampai 2 hari. Nama masuk waiting list bilik bersalin, iaitu bermaksud asal ada katil kosong, bila-bila masa je saya akan di'bersalin'kan kalau masih tak sakit contraction.

Kali ni, seboleh-bolehnya biarlah cukup 39 minggu. Tapi kuasa Allah, mana kita tahu.

Itu pun dah terasa-rasa dah sakit perut...false contraction sebab sebenarnya perut masuk angin. Heh.

Trimester 3 sama je ngan Trimester 1. Pantang makan lambat sikit, kembung perut. Dah makan, sendawa tak berhenti. Nak makan banyak, tak boleh. Kena makan sikit-sikit tapi selang 2-3 jam. Kadang-kadang dah mati kutu nak makan apa.

Satu lagi, tak tertahan betul kalau nak pee pee. Kadang tu keluarnya sikit aje. Tapi macam penuh sepenuh-penuhnya pundi tu. Maklumlah kepala budak dah di bawah, dok pressure pundi tu. Atau orang tua-tua kata selalu budak rambut lebat ni. Wallahua'lam.

Jantina?

Seriously...kitorang tak tahu. Haha. Cam lawak. Tapi itulah hakikatnya.

Masa 5 months, cakap kat dokter tak nak tahu walaupun dokter dah nampak. Month after that, selalu dokter tak sempat scan pulak. Maka sampailah ke minggu 35, dokter kata macam girl. MACAM je ye. Then minggu 37, pun dokter kata sama, girl. Tetapi...tak berapa clear. Maka 2 dokter lain analyse the scanned image...both of them said it's a boy.

Maka, moral of the story....tunggu je baby keluar. Haha. Yang penting sihat, sempurna dan selamat.

It's 12 days away. Nervous but at the same time excited juga.

Saya mohon maaf kalau ada kesilapan apa-apa yang tidak disedari. Doakan proses bersalin saya berjalan lancar, mudah dan selamat. Semoga anak dan ummi selamat semuanya, insya Allah.


Resipi 15 Minit: Spageti Bolognaise

Teks: Zaila Hafni

Semalam, teringin pulak nak makan pasta. Lagi pun dah lama tak masak sendiri. Dan memang ada stok pasta dan sos pasta di rumah. Jadinya, dengan ada sikit ayam, boleh tambah dalam sos pasta tu.

Pasta yang saya pilih - spageti. Dan sos pasta yang saya guna, jenis serbuk dalam peket. Sos tomato segera untuk pasta. Tapi kedua -dua bahan ni bukan jenama biasa yang saya guna.

Dua-dua bahan ni saya beli kat kedai arab. Mahnaz Food kat Seksyen 22, Shah Alam.

Sebelum ni, pernah nampak ada terjual pasta tapi tak terasa nak beli pun sebab matlamatnye pegi selalu nak beli kurma atau madu je.

Hari tu, saja la cakap kat hasben jom try mana tau sedap ke kan. Maka beli la serba satu spageti ngan sos pasta tu.

Dua-dua produk from Turki. Pasta tu brand Kartal. Sos pasta brand Basak.

Nak masaknya sama je macam kita masak spageti brand lain pun. Rebus pasta sampai al dente. Then toskan.

Sos pasta tu pulak, mula-mula panaskan marjerin/butter, masukkan air. Then masukkan serbuk sos tu. Kacau hingga pekat dan larut semuanya.

Cuma saya tambah ayam cincang. Tumis kejap lepas panaskan butter. Kalau tak, boleh makan terus je dengan sos tu. Dalam sos dah ada semua sekali dengan herbs. So dah tak payah tambah apa-apa lagi dah.

Dah pun siap.

Saya tambah parmesan cheese sikit dan nak juga tabur italian herbs. Hehe. Maka siaplah lunch segera saya - spageti bolognaise 15 minit :)

Sesuai sangat kalau kita tak de banyak masa kat dapur atau dalam keadaan yang lapar gile!

Jadi takde alasan untuk dapur tak berasap ye. Ngeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...