44 Days: Cara Pulihkan Luka Bersalin dengan Cepat

Teks: Zaila Hafni

Saya sebetulnya ada lagi rasa trauma kalau fikir luka bersalin masa melahirkan anak pertama. Orang kata, biasa la anak pertama. Kita belum ada pengalaman dan 'jalan' pun belum ada.

Jadi yang kedua ni, berharap sangat luka tak terlalu besar dan cepat baiknya. Alhamdulillah kali ni luka kecil saja dan makin pulih, sekaligus memberi ruang saya untuk sihat bertenaga lebih cepat.

Hampir 2 minggu berpantang, saya dah boleh buat kerja rumah yang ringan-ringan dan mengendalikan baby. Kalau dulu... banyak urusan mak mertua lah yang tolong sebab saya tak boleh bergerak banyak dan nak bergerak pun sakit.

Antara petua nak pulih luka bersalin dengan cepat (untuk episiotomi, bersalin normal bukan pembedahan):

1. Sapu / letakkan ubat kuning atau ubat luka.

Ubat ni disediakan hospital. Pastikan kawasan luka kering dan dicuci dengan air suam. Lepas tu letak ubat pada kapas dan tekapkan pada luka. Atau nak cepat, boleh siram perlahan-lahan (untuk luka yang agak besar).

2. Jangan duduk bersila atau mencangkung di hari-hari awal selepas bersalin.

Keadaan macam ni boleh membuatkan jahitan luka terbuka sebab luka masih baru. Jadi kena duduk bersimpuh dan jalan pun kena kepit-kepit sikit. Dah banyak hari baru boleh bersila bergantung keadaan lah.

3. Tukar pad dengan kerap.

Kalau pad penuh, tukarkan. Kalau lama sangat pakai pad yang dah penuh boleh mengundang kuman sekaligus mempengaruhi tempoh luka nak pulih.

4. Elakkan makanan yang gatal.

Sesetengah ikan boleh menyebabkan gatal. Macam kembung, cencaru dan bawal hitam. Telur pulak dikatakan boleh melambatkan luka pulih. Jadi elak kejap makanan macam ni. Kalau tak kita sendiri tak selesa dan takut masalah lain pulak yang timbul.

5. Minum pati / air gamat, pati ikan haruan.

Saya pernah cuba ambil gamat tapi tak mampu konsisten. Tapi saya pernah juga terbaca yang gamat atau pati ikan haruan sebenarnya kurang membantu dalam memulihkan luka pun dan kurang digalakkan diambil oleh ibu lepas bersalin. Wallahua'lam.

6. Ambil suplemen zink.

Unsur zink dikatakan mampu bantu pulihkan luka dengan cepat. Selain dapat mengurangkan rambut gugur (dilema orang bersalin) dan menguatkan sistem imun ibu lepas bersalin.

Untuk luka biasa, insya Allah seminggu dua lepas bersalin luka mulai pulih.

Dapatkan suplemen zink terbaik untuk ibu berpantang dengan Whatsapp ke 019 460 3094.

44 Days: Tukang Urut dan Jururawat Masyarakat

Teks: Zaila Hafni

Semalam, masa tengah diurut, nurse datang melawat. Kalau sebelum ni, nurse yang datang yang muda2... tapi semalam yang dah agak senior. Tu pun sorang-sorang dia je. Sebelum ni mesti datang 2 org.

Nak jadi cerita, tukang urut saya kenal rapat pulak dengan nurse tu. Haha. What a small world.

Maka berboraklah mereka. Dengan saya dan mak mertua sekali lah. Meriah tiba-tiba. Haha.

Tapi antara yang best dalam perbualan semalam:

- Bila bawak anak ke klinik, tak payah la nak pakaikan anak dengan baju yang fancy sangat. Nak timbang dan ukur boleh ambik masa lama sebab hegeh2 nak tanggal dan sarung baju anak. Tak masuk yang pakai hair band ke apa lagi tu. Nurse tu kata...menunggu kamu ni dah boleh siap 2 orang baby dah. Hoho. Sentaps. Moral of the story, pakaikan anak baju yang paling senang nak diuruskan. Macam romper ke.

- Saya inform nurse kaki anak macam naik bintik gatal. Dia dengan tak tengok pun terus kata ruam panas tu. Pakai baju nipis2 je. Hehh. Sebelum ni bagitau nurse lain dan2 terus suruh bawak pi klinik. Hoho. Tapi memang bila bawak pi jumpa dokter pun memang ruam panas katanya. Hek. Saya cuma sapu olive oil kat bahagian ruam tu lepas mandi dan pakaikan anak dengan romper atau baju lubang2 bagi dia selesa. Kalau dah besar sikit boleh sapu Herbal Blend.

- Nurse tu bagitau ada patient yang komplen kata apa lama sangat nak kena tunggu giliran jumpa dokter. Kalau kat klinik c*** ni dah balik dah tak payah tunggu lama. Dia sound la kata ni klinik kerajaan memang ramai. Nak cepat tak payah la datang sini. Common sense kot kan. Jangan nak compare klinik gomen dengan private. Klinik gomen free. Jadi bersabar. Kalau jenis yang tak sabar, pi telan B Complex. Bagi lega urat-urat saraf dan bagi bertenang.

- Saya bagitau nurse tu saya check up mengandung di KKIA Seksyen 19. Dia kata kalau klinik kat Shah Alam patient sehari cecah 900 ke 1000 orang! Wah. KK yang dekat rumah MIL saya ni patient dalam 300 ke 400 orang je sehari. KK kat Bangi tu tukang urut saya kata siap extend hours ke malam punya ramai patient. Jadi kita tak payah nak demand sangat la atau komplen macam2. Kalau tak sanggup tunggu, pegi klinik lain.

- Ada yang mengandung 3 minggu dah buka buku merah. Wahh... saya sebolehnya selambat yang boleh nak buka buku merah :P Dia kata budak sekarang kan moden, check mengandung sendiri pakai alat. Belum miss period pun dah check positif. Huhu. Tak pe lah bagus jugak buka buku awal.. apa2 hal boleh pantau dari mula.

Gitu la serba sedikit. Seronok juga lah bersembang. Lama juga la dia kat rumah. Ter'pause' sesi mengurut saya kejap. Hihi.

Nurse walaupun nampak macam takde apa tapi besar fungsi diorang. Penat oo jadi nurse. Kena sabar banyak pulak tu. Orang kadang2 ambik mudah je kat nurse. Tapi kalau yang memang mean tu takleh nak kata apa lah. Tapi mintak dijauhkan laaa. Huhu. So far saya berurusan dengan nurse yang ok baik di klinik baik di hospital. Alhamdulillah.

44 Days: Urutan Lepas Bersalin. Penting Ke?

Teks: Zaila Hafni

Preparation menyambut ahli keluarga baru ni boleh kata agak kelam kabut bagi saya. Dengan shopping last minute, tu pun mujur banyak juga barang dan baju serta kelengkapan lain yang masih elok sejak anak sulung tak perlu dibeli baru. Tapi itu lah, sayu pulak tengok si adik baby ni pakai baju-baju lama si abang. Hehe. Ada jugak baju baru dia. Takde la tak beli langsung.

Sama lah kes dengan tukang urut. Sebenarnya dah lama cari. Tapi biasa lah ada kekangan di sana sini. Kos pun antara satu faktor. Mahal atau murah, biarlah sesuai dengan pakej ye tak.

Saya mintak biras tolong carikan, ada lah sorang. Tapi macam agak mahal dengan pakej yang dia tawarkan. Maka out. Alternatif lain, tukang urut yang biasa urut saya masa bersalin dulu. Tapi saya yang nak kena pergi ke rumah dia. Dan khabarnya makcik tu pun makin sukar dihubungi. Buatnya dah sampai depan rumah dia, dia tak ada. Sesia dan buang masa sahaja. Maka sekali lagi...out.

Alternatif satu lagi. Nasib baik mak mertua saya teringat jiran sebelah baru habis berpantang beberapa bulan sebelum. Haa mesti dia ada contact mana-mana tukang urut. Betul rezeki. Dia recommend tukang urut dia dan bila dihubungi, mudah terus buat appointment. Harga ok lah sesuai dengan pakej. Lagipun ini urut bersalin... bukan urut badan gitu-gitu je.

Kak Tie nama tukang urut saya. 3 hari berturut-turut berurut dengan beliau. Dia datang dalam jam 8 pagi, lepas tu terus start mengurut.

Lepas dah siap mengurut, saya akan mandi dengan air rebusan daun-daun herba yang Kak Tie dah bawa. Kak Tie bawa daun-daun tu aje, rebus buat sendiri lah. Hehe.

Sementara saya mandi, Kak Tie akan mandikan baby. Selesai kami berdua mandi, dia akan mula bertungku. Satu badan ditungkunya. Sedap rasa. Tungku Kak Tie pun comel je, bebola besi. Tapi sedap.

Selesai bertungku, dipakaikan saya bengkung. Then settle.

Alhamdulillah. Dah settle 3 hari urut. Hilang tegang urat semua. Dan paling penting, pengaliran susu badan makin lancar. Kalau tak, tukang urut saya incik suami lah. Mujur la beliau pandai mengurut. Hehe.

Kak Tie banyak share tips dengan petua untuk ibu bersalin dan pantang. Kongsi pengalaman macam-macam. Tapi yang paling best, dia share teknik kemutan yang waaahh menarik! Haha. Dengar cam lawak tapi serius best sampai biras dengan mak mertua saya pun join sekaki. Hehe.

Kalau nak tau, kena mai jumpa saya lah 😆 nanti saya share yer hihi.

Orang tengah pantang jangan tak mengurut tau. Macam-macam masalah pulak nanti. Badan kita nak pakai lama. Maka dengan gigihnya saya hari ini bertungku dan ikat bengkung sendiri. Eh.

9 bulan hasben tengok bini perut ke depan kottt. Haha.

Lepas ni on Omega Guard ke Lecithin pulak bagi pecah dan buang semua lemak itew.

44 Days: Jaundis

Teks: Zaila Hafni

Ok. Nampaknya tak terlepas juga anak kena jaundis atau sakit kuning. Tapi, alhamdulillah bukan sampai tahap kena warded.

Yang sulung, memang umur 2-3 hari dah masuk wad duduk bawah lampu. Dan masa tu pulak saya memang hopeless dan macam depressed gila. Hasben yang uruskan. Saya nak jalan pun tak selesa. Luka jahitan sakit sangat. Anak saja di wad, saya dan hasben bermalam di hotel berhampiran sebab wad penuh. Maka anak memang dapat susu formula. Double sedih masa tu.

Tapi alhamdulillah warded 1 malam je, dan kuning dia dah ok.

Yang no 2 ni, jaundis baru nak start. Detect di muka dan dada, berdasarkan pemerhatian nurse klinik yang datang melawat. Nebes jugak takut kuning naik, tapi kali ni saya ngan hasben memang usaha lebih untuk pastikan tak sampai warded. Bacaan pertama 192. Masih tinggi sebab normal bacaan TSB kena bawah 150. Tapi tak perlu warded melainkan melepasi 225 (untuk baby usia 4-5 hari tak silap saya). Kalau umur lebih daripada tu, kena warded kalau bacaan TSB 300.

Tapi alhamdulillah 2nd reading turun 188. Abah dia nak gi keje pun senang hati sikit.

Dan sekarang ni misi menambah susu badan dan menghasilkan susu badan yang berkualiti. Sebelum ni baby banyak kencing, kurang berak agaknya sebab dia banyak dapat foremilk atau memang susu badan saya sedikit cair. Maka dia hilang haus tapi tak cukup kenyang. Sebab tu susah nak berak. Tapi alhamdulillah hari ni dah berak.

Saya tak pasti yang mana satu saya makan yang membantu melancarkan pengaliran susu cuma saya pastikan saya tak masuk angin. Jadi saya akan makan kerap dan top up dengan suplemen juga. Selain mengurut.

Saya saspek bila badan dah diurut, pengaliran susu makin lancar. Dan urat2 susu semua mula berfungsi lebih baik. Selain tu, saya ambik multivitamin dengan zat besi (Vitalea), B Complex, Vitamin C, pil kalsium (Ostematrix), protein shake (Energizing Soy Protein) dan pil herba Alfalfa.

Saya jugak usahakan minum susu kambing, horlicks, nestum oat dan minuman suam yang lain. Di samping air putih yang banyak. Lagipun panas wooo cuaca skarang ni.

Misi sekarang untuk turunkan lagi kuning dia ke paras bawah 150. Kena repeat ambik darah this Friday. Insya Allah.

Saya takkan mengalah macam tu aje. Saya dah taknak buat kesilapan yang sama macam dulu. Semoga Allah permudahkan. Ye, ada juga bisikan untuk start susu formula sementelah kesian kat baby. Takpe. I have my milk to feed my son. Let me work on it and what I need is THE SUPPORT.

Thanks a lot to Mr Husband. Even though he's away but I know his support is there.

44 Days: Welcoming Our New Bundle of Joy

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah. I am safely delivered our new member in the family - the 2nd prince :D

Awal daripada EDD, 11 hari. Sama macam abangnya dulu. Bezanya abangnya dipaksa keluar (induced) tapi adiknya keluar sendiri. Tak sabar nak jumpa abah ummi abang kot ye.

Apapun, alhamdulillah sangat sangat. Proses kali ni Allah mudahkan.

Sedikit kronologi pada 31 Mac 2015:

3.06 am: Sakit perut memulas. Ke toilet nak buang air. Tapi takde apa nak keluar. Macam angin pun ada. Ok ada cuak sikit dah kat situ.

3.15 am: Masih lagi cuba ke toilet pun tak ada hasil apa juga. Dalam hati...this must be CONTRACTION. Lantas sambil2 tahan sakit, grab few more things masuk dalam beg. Masa tu dah start dahi berpeluh. Sakit perut sangat-sangat. It comes about 10-15 mins. Husband dah bangun dan mula siap2. We have to go to the hospital NOW!

3.25 am: Gerak ke hospital. Kami memang pilih untuk bersalin di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang. Saya kan ibu berisiko, husband tak mau ambik risiko bersalin di private. Lagipun salah satu langkah jimat kos. Dan saya pun dah biasa dengan HTAR.

3.40 am: Tiba di Pregnancy Assessment Centre (PAC), HTAR dalam keadaan sakit contraction dalam 5-10 min sekali dan air ketuban dah pecah! Pecah betul2 depan gate hospital. Tapi dalam kereta la hehe. Banjir seat belakang. Lepas pecah air ketuban, sakit kurang sikit tapi lepas tu... ya Allah. Saya tak tahu macamana nak explain dah. Ye. Sakit bersalin memang sangat sangat sakit.

3.45 am: Check bukaan dah 5 cm. Sakit sangat. Lawan sakit dengan berpaut pada tiang tepi katil dan genggam tangan kuat-kuat. Nak keluar sangat dah baby. Dokter tanya apa pun jawab ala kadar je. Nurse dah kalut set up dan nak bawak naik ke Labour Room.

3.55 am: Tiba di Labour Room. Set up kat sini pulak. Sakit makin kerap. Memang dah meneran sangat sangat dah. Dok terbayang kepala anak dah kat pintu keluar. Dalam hati dok istighfar dan baca doa Nabi Yunus tapi putus-putus nafas sebab tahan sakit. Midwife dengan nurses tengah get ready... katanya dah buka 8 cm... dalam kelam kabut siap suruh saya tahan kejap teran sebab diorg ada few more things to set up. Haaaaaa?!

4.05 am: Dah ready for the delivery. Midwife suruh teran. First tu macam tak berapa kuat, the 2nd one alhamdulillah terus keluar... lepas tarik nafas panjang.

4.09 am: The baby has arrived! Syukur sangat Allah bagi kekuatan teran terus keluar. Sebenarnya fobia dan trauma masa abangnya dulu masih ada. Tapi alhamdulillah yang adiknya ni keluar dengan gagah dan lebih berat daripada abangnya. Saya bersalin normal, baby boy, 3.6 kg.

Alhamdulillah saja boleh kata. Allah bagi kekuatan meneran dan rasa sakit contraction dalam sejam tu pengalaman yang sangat mahal dan berharga. Mungkin sebab banyak bergerak, atau naik turun tangga atau asbab jaga makan dan konsisten vitamin... Allah sahaja yang tahu. Kita hanya berusaha.

Keluar dari Labour Room around 5.35 am. Husband dengan anak sulung sama-sama ikut tepi katil masuk ke wad. Saya rasa moment paling best waktu tu adalah bila melihat SENYUMAN HUSBAND saya. Sebab anak sulung dulu dia termiss waktu saya masuk dan keluar dari Labour Room. Rezeki kali ini.

Masuk wad pun kejap aje. Discharge on the same day. Alhamdulillah. Terus balik pantang umah mertua di Sepang.

Maka the 44 days journey starts.

I am now a mother of two. Semoga Allah bagi kekuatan untuk saya dan husband untuk mendidik mereka di zaman GST ini. Eh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...