Ingat Pesan Mak yang Satu Ni

Teks: Zaila Hafni

Assalam.

Semalam, sembang2 dengan mak. Oh saya kat rumah mertua sekarang ni. Balik sini sebab husband out station 3 hari. Biasalah hantar bini balik rumah mak. Hehe.

Satu keselesaan menjadi wahm atau berbisnes sendiri - masa yang fleksibel. Nak balik rumah mak bila-bila pun boleh. Dan hanya perlu ikut jadual husband. Saya ok je.

Maka semalam, sambil dok siapkan anak untuk tido, sembang-sembang dengan mak.

'Macamana mak jaga semua anak mak yang setahun sorang ni?'

Husband saya ada 8 adik beradik. Umur rapat-rapat.

'Ok je. Alhamdulillah la semua takde buat perangai apa. Elok je semua'

Tengok statement tu. Walaupun anak ramai, takde pembantu, abah keje bomba dan part time jadi driving instructor, mak tak keje - Allah bagi kemudahan kat mak ngan abah dengan anak-anak yang mudah dijaga.

8 orang tau. Saya yang baru 2 ni pun rasa macam mengah dah nak handle.
Lepas tu, perbincangan kami adalah topik suami buat kerja rumah. Haa ala-ala Semanis Kurma gitu kan. Haha!

Mak cerita, dulu abah tolong basuhkan baju. Ok, it was 30 years ago dan pada masa tu mak abah basuh baju GUNA TANGAN. Abah tolong basuh, mak sidaikan.

Oh macam saya ngan husband. Bezanya kami guna mesin. Hehe. Sekarang saya tau mana turunnya kerajinan tolong buat kerja rumah pada husband saya. Kuah tumpah ke nasi ler 😊

Alhamdulillah. Part tolong kerja rumah dan pandai berkemas memang kepakaran husband saya. Dan saya tahu ramai husband zaman sekarang pun macam itu. Walaupun isteri berstatus wahm tapi seharian dia di rumah dengan anak-anak pun dikira kerja juga. Isteri sangat menghargai kalau suami boleh bantu walaupun bantuan kecik macam tengokkan anak atau basuh pinggan 2-3 biji.

Berbalik kepada cerita mak, satu lagi yang saya anggap rezeki adalah jiran-jiran yang baik dan saling menolong. Masa mak dalam pantang atau tak sempat nak angkat baju yang disidai, jiran tolong angkatkan. Ada yang lipatkan pun. Sebab mak pun selalu tolong jiran macam itu. Sekarang ni? Haha kita nak berselisih dengan jiran pun payah. Apa lagi nak tolong angkat kain. Oh mak dulu dok kuarters. Rumah dekat-dekat je kan. Sama-sama tolong lah.

Lama jugak lah bersembang semalam. Macam lama tak balik pulak hehe. Sesekali orang tua nak bercerita, kita dengar aje. Bukan rugi pun. Pengalaman mak as sahm (stay at home mom) boleh jugak diguna pakai untuk saya yang wahm (work at home mom).

Dan satu lagi pesan mak:

Jangan biar baju tak berbasuh. Itu yang kena selesai dulu. Kalau dikumpul sekejap aje banyak lepas tu mula stres nak basuh. Penat macamana pun, baju TETAP kena urus siap.

Ah ha! Mak memang terkenal di kalangan anak menantu sebagai seorang yang sangat efisien pasal baju. Don't mess with mak. Mak tahu berapa scoop sabun atau softener yang kita guna kalau kita yang basuh baju dengan hanya mencium baju yang dah siap kering tu!

Tapi memang pun. Sejak saya jadi wahm, hari-hari basuh baju dan jimat kos nak pi dobi dan stress free tengok bakul kosong. Bab lipat dan simpan aje yang kena improve sikit.

Begitulah sharing daripada mak. Sangat berguna untuk saya. Dan rupanya abah kepada mak pembersih dan kemas orangnya. Patut la mak pun macam itu.

Maka saya pun kena lah jadi macam tu yedak? Insya Allah. Dengan peluang untuk berada dan bekerja di rumah bersama anak-anak, semoga saya dapat mendidik diri saya menjadi contoh kepada anak-anak saya. Ok saya garang sikit je. Hehe.

Salam sayang,
Zaila


Tip Berpantang Sendiri: Ambil Masa untuk Rehat

Assalam.

Memang tak dinafikan, susah nak berehat bila beranak kecil. Tambahan pula bila ada anak yang sudah besar.

Tapi, mahu tak mahu kena lah berehat. Kena curi-curi masa dan dapat rehat sekejap pun tak apa dah kan. Kalau tak, mahu pening kepala satu hari.

Dah tentu tidur malam dah terganggu sebab berjaga anak nak menyusu dan tukar lampin. Tu tak termasuk kalau baby meragam lagi.

Jadinya, bila baby tidur, kita pun tidurlah sekali. Dapat lelap mata sekejap pun tak mengapa. Orang tua pun selalu pesan macam tu. Tidur sekejap masa anak tidur. Kalau tak, sampai ke sudah pun kita tak sempat tidur dan berehat.

Walaupun rumah bersepah, biarkan dulu sekejap. Tutup mata lah orang kata.

Bila cukup rehat, badan dan minda pun cergas sikit. Penting ni untuk kurangkan tekanan perasaan terhadap perubahan suasana baru. Kalau tak, mahu kelam-kabut dan mengundang palbagai masalah lain hingga tak dapat dikawal macam kemurungan. Emosi kena jaga, sebab tu kena cukup rehat.

Salam sayang,
Zaila


Resipi Sambal Tumis Tanpa Guna Cili Giling atau Cili Kisar

Pernah tak rasa nak makan sambal tumis tapi takde stok cili giling atau tak sempat nak blend cili kering kat dapur?

Saya pernah. Tapi kes saya sebenarnya cari cili giling siap kat kedai tapi tak ada. Jadi dapatlah idea lain. Nak jugak masak sambal sebab masa tu dah janji dengan husband.

Pusing punya pusing 1 Speedmart tu tak ada satu pun cili giling. Macamana ni...saya dah tak kuasa nak pi kedai lain. Tup tup ternampak serbuk cili. Agaknya boleh guna ni kot. Tengok kat belakang peket ada resipi sambal tumis ikan bilis.

Boleh ke ni?

Rembat ajelah dulu. Nak cuba. Mana tau sedap ke.

Maka balik rumah saya cuba masak. Tak yakin mulanya. Mesti tak sedap ni. Hah punya lah negatif.

Saya ikut aje resipi macam yang dicadangkan. Sampailah akhirnya...eh. Nampak ok macam sambal biasa. Rasa pun sedap jugak.

Yay! Berjaya buat sambal tumis akhirnya. Dan boleh je masak sambal tumis tak payah guna cili giling atau cili kisar. Haaa. Apakah lagi alasan yang membuatkan kita tak perlu masak? Teetttttt.

Saya cuba untuk sambal udang. Ok je. Lepas tu sambal ikan bilis. Pun ok. Nah saya share resipi nye. Senang je. Cer cuba.

Sambal Ikan Bilis Mudah dan Ringkas

Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk cili (dibancuh dengan air dan dijadikan pes)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukup rasa

Cara masak:
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.

2. Guna minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

3. Masukkan pes cili. Masak hingga garing. Masukkan sedikit air. Kacau sebati. Masukkan serai.

4. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kalau nak berkuah sikit, tambahkan air lagi.

5. Bila pes cili dan sos dah sebati, perasakan dengan garam dan gula kalau perlu.

6. Masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata.

6. Siap untuk dihidang.

Senang, kan?

Saya rasa sangat praktikal guna ni kalau pi camping ke travel ke. At least boleh juga makan sambal tumis kan. Nak buat rencah untuk goreng mi ke pun boleh. Guna setengah atau 1 sudu je serbuk cili tu. Sesuaikan dengan tahap pedas yang anda suka.
Yang pasti, praktikal juga diguna di rumah. Bancuh aje dengan air, jadi pes.

Haa kan boleh masak sambal tumis tanpa guna cili giling atau cili kisar? Selamat mencuba!

Salam sayang,
Zaila

================================

Jadi usahawan dan terima bonus sehingga 5 angka melalui program YES Shaklee. 

9 sumber pendapatan untuk direbut!

Dapatkan cara, bimbingan dan panduan eksklusif untuk capai semua ini dalam 13 bulan bersama kumpulan yang dipimpin oleh 2 Master Coordinator.

DAFTAR SEKARANG!

Zaila Hafni
019.460.3094


Sebab Omega Guard Perlu Ada Di Rumah Saya

Omega Guard ni, kapsul minyak ikan. Bukan MINYAK HATI IKAN tau. Ni minyak ikan tulen terbaik di dunia. Salah satu bukti nak tunjuk tulen ke tidak, cuba picit 1 kapsul, bila minyak ikan tu dah keluar dan melekat di jari atau terkena baju...memang kuat sangat bau hanyir ikan tu. Memang pekat melekat baunye. Betapa tulen minyak ikan yang Shaklee guna untuk hasilkan Omega Guard ni.

Dan sebenarnya ultratulen dan bergred farmaseutikal OG ni, sebab dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yang pekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semula jadi sementara singkirkan bahan bahaya seperti merkuri dan plumbum yang selalu hadir dalam kebanyakan ikan.

Orang yang sakit jantung atau berpotensi dapat penyakit jantung elok benar amalkan OG. Bukan apa, ada kajian yang mengatakan pesakit jantung yang ambil asid lemak omega-3 macam EPA dan DHA boleh kurangkan risiko sakit jantung koronari. Lagi pulak, kalau dalam badan ada kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi, dapat baiki kesihatan jantung. Sambil tu dapat bantu kawal tekanan darah. Lain-lain fungsi omega-3; untuk pelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

Yang untuk otak tu, untuk kanak-kanak pun sesuai ambil OG ni. 1 kapsul je sehari. Sama juga untuk  ibu mengandung dan menyusu. Elok ambil OG untuk perkembangan otak bayi.

Untuk ibu dalam pantang atau menyusu, OG dapat bantu pecahkan lemak dan kawal perut buncit selain untuk membina sel otak bayi.

Kalau anak yang ada asma, kerap demam selsema dan ekzema pun bagus amalkan OG.

Kebaikan untuk seisi keluarga - atasi kolesterol tinggi, masalah berat badan, masalah sendi, bantu perkembangan otak anak. Satu keluarga boleh guna. Sebab tu banyak kebaikan OG ni. Daripada atuk nenek, mak ayah, anak-anak semua boleh manfaatkan OG ni.

Omega-3 penting pada tubuh sebab tubuh kita secara semula jadinya tak hasilkan, maka perlu ambil dari sumber luar yakni makanan tambahan.

Pilih sumber Omega-3 anda.
Pastikan ianya yang tulen dan terbaik untuk anda seisi keluarga.

==============================

Membeli stok Omega Guard anda?

Whatsapp 019.460.3094 untuk pembelian dan konsultasi percuma


44 Days: Tamat Akhirnya

Teks: Zaila Hafni

Hari ke 45. Alhamdulillah tamat sudah pantang kali ini.

Satu pengalaman yang baru dan mencabar. Berpantang sendiri dan dalam masa yang sama menguruskan keluarga. Kalau tak tahan dugaan ni, memang boleh kemurungan ni.

Saya hanya berpantang 3 minggu sahaja di rumah mak mertua. Selain kesian kat suami nak kena ulang alik selang 3-4 hari (jauh jugaklah Shah Alam-Sepang), saya juga tak mahu menyusahkan mak mertua saya yang juga mengasuh cucu.

Jadi, kami ambil keputusan balik ke rumah lebih awal dan saya teruskan berpantang sendiri selepas meyakinkan suami yang saya boleh buat. Alhamdulillah. Habis juga akhirnya.

Satu perkara yang saya sangat bersyukur sebab luka jahitan tak banyak. Luka pulih dalam seminggu dan saya agak bertenaga nak urus diri, anak dan baby. Kalau dulu, luka jahitan besar. Lama saya berpantang di rumah mak mertua. Beza sungguh pantang dulu dengan sekarang. Dan yang pastinya saya tak tinggal semua vitamin saya.

Dah tentu saya ambik Set Postnatal Shaklee. Dan untungnya boleh je sambung makan sepanjang menyusu.
Ibu berpantang dan menyusu, jangan abaikan pengambilan vitamin selain jaga makan. Keduanya sama penting untuk pastikan kesihatan tip top untuk hasilkan banyak susu dan jaga baby serta urus keluarga.

Serius.

Saya dulu masa anak sorang, hopeless benar rasanya. Terlalu penat. Sedangkan saya di rumah sahaja. Dan masa tu tak aktif berbisnes lagi pun.

Saya tak mahu ulangi lagi dan alhamdulillah keadaan bertambah baik dan dah tentu dengan sokongan suami jugak.

So, dah habis pantang... boleh jalan-jalan! Yeay 😆😆😆😆

4 Sebab Anda Perlu Second Income

Teks: Zaila Hafni

Bagi yang bekerja pejabat, memang tak perlu fikir dah tentang duit sebab bulan-bulan masuk.

Yang kena fikir, bagaimana menguruskan dan membelanjakan dan lebih menyedihkan untuk mencukupkan keperluan untuk sebulan. Kalau cukup, alhamdulillah. Kalau kurang atau cukup-cukup makan, baik fikir untuk berjimat DAN MENAMBAH PENDAPATAN.

Cuba analisa situasi ini. Kalau anda menghadapi situasi macam ni, anda termasuk dalam golongan yang perlu ada second income sekarang.

1. Gaji yang masuk dah tinggal kurang separuh setelah ditolak semua hutang (rumah, kereta, astero, bil-bil).

2. Istilah shopping agak perit didengar. Window shopping sahaja (offline atau online). Sekadar jamu mata. Nak beli belum ada bajet.

3. Tak mampu nak beri lebih duit kat mak ayah. Atau berkira-kira bajet sendiri bila mak ayah mintak bantuan tengah bulan.

4. Anak atau kita sendiri tak sihat. Kena ke klinik. Mujur ada klinik panel (tak perlu ada cash).

Saya kira banyak lagi situasi lain. Tapi ini antara yang kita biasa hadapi. Dan saya mengaku, saya memang alami situasi di atas.

Sebab tu, saya mulakan bisnes untuk jana second income. Gaji saya masa bekerja dulu banyak habis untuk logistik sahaja (kereta, minyak, tol).

Dan kini bila dah jadi wahm, second income dah jadi main income. Kalau saya tak mulakan daripada dulu, struggle jugalah sekarang sebab nak bina bisnes ambik masa juga. Sebab itu baik dimulakan sekarang sebelum terlambat. Perbelanjaan makin banyak tapi pendapatan sama sahaja. Sampai bila kita hanya nak mengeluh?

Mengeluh kalau masuk duit, tak apa juga kan.

Jadi, dengan peluang yang Shaklee tawarkan bermula bulan ini, saya nak ajak sedaghe-sedaghi yang ada dalam situasi di atas tu jom mula jadi usahawan Shaklee.

Sertai Young Entreprenuer System (YES). Jana income tanpa sempadan. Anda usaha anda dapat. Cara dah ada, contoh berjaya juga dah ada dan terbukti.

Saya ingin keluar daripada semua situasi di atas. Dan saya nak sesiapa jugak yang berimpian sama untuk join saya dan tinggalkan situasi yang kita boleh ubah tu. Hanya KITA YANG BOLEH UBAH DIRI SENDIRI.

Mula jana second income anda sekarang.

Hubungi saya untuk info lanjut tentang program YES.

#YESLeaders, Jana Income Tanpa Sempadan

Zaila Hafni | 019 460 3094 | zailahafni@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...