Raya Jawa Saya

Teks & Foto: Zaila Hafni

Saya bukan orang Jawa tapi saya berjodoh dengan anak orang Jawa 😊

Maka secara automatiknya saya tetap akan beraya cara Jawa tiap-tiap tahun.

Apa yang special nya raya Jawa?

Dah tentulah makanan Jawa yang sedap air tangan mak mertua saya. Sehari sebelum raya, mak selalunya dah siap masak semua dah. Memang tak tunggu malam raya baru nak masak semua kecuali kuah lodeh. Last day puasa tu selalunya kami akan berbuka lauk raya dah.

Menu WAJIB raya kat rumah mertua saya:

Rendang ayam
Daging masak masam manis*
Kuah kacang
Nasi impit
Lemang
Kuah lodeh
Sambal goreng Jawa*
Sambal tahun*
Pecal

Menu yang bertanda (*) tu takde la wajib. Kalau mak larat atau abah yang masak, maka muncul la menu-menu tersebut. Macam tahun ni, ada daging masam manis (signature dish Wak Saiful - abah mertua saya) dan sambal tahun perut lembu. Kuah kacang signature dish mak mertua. Sedap gila. Saya tak belajar buat lagi tu. Dah 4 kali raya jadi menantu beliau dah ni 😷

Ish list down menu pun terasa kecur air liur. Hehe.

Pecal selalunya kemudian sikit baru muncul kat rumah mak. Selalu makan pecal kat rumah mak sedara kat Sijangkang atau kalau balik Perak, kat Bagan Datoh. Abah orang Jawa sana 😊

Kalau balik kampung Perak, lagi true la pecalnya. Lengkap!

Satu yang best raya Jawa... makan pecal ni kan banyak sayur-sayuran. Ketupat lemang kurang. Jadi takde la nak kolesterol sangat bagai.

Tahun pertama kahwin, balik Perak. Culture shock saya!

Pergi rumah sedara mara kebanyakannya jamu pecal.

Takde ketupat lemang ke?
Nasi minyak ke nasi tomato ke?
Laksa? Mi kuah daging? Nasi arab? Nasi daging air asam?

Haha saya lupa saya bukan beraya di Penang 😉

Kalau kat Penang, harus kena standby Lecithin, Herblax, Phytocol, Omega bagai ni. BAKAR DAN BUANG LEMAK KOLESTEROL SEMUA TU.

Jadi raya Jawa sangat sihat. Dah 4 tahun kahwin ni, dah biasa dan saya okey 😊😊

Gitu le raya Jawa saya. Sekian, selamat hari raya!

Gambar bukan pecal original. Husband saya buat versi sendiri letak sotong kembang. Kacukan rojak pasembor + pecal. Fusion gitu. Haha.

Sihat di Hari Raya

Teks & Foto: Zaila Hafni

Raya saya di Sepang sahaja. Rumah mertua. Dengan baby kecik ni, husband saya tak nak melasak sangat usung ke hulu ke hilir. Tak jalan jauh sangat. Sedara mara dekat aje.

Maklum la, sekarang ni kadang-kadang tak kira musim orang batuk demam selsema. Jadi kami tak nak baby exposed kepada semua tu sangat. Takpe lah nanti dah besar sikit, boleh la nak bersakan jalan.

Tapi alhamdulillah setakat ni, baby ok. Kalau kurang sihat sikit pun, cepat baiknya. Abangnya pun sama. Saya pun kalau nampak baby macam nak selsema ada kahak, saya tambah la dos vitamin C saya.

Sebenarnya lagi elok kalau ada Nutriferon. Nutriferon ni dalam bentuk serbuk, bila bancuh dengan air masak rasa macam teh bunga tanpa gula gitu. Abangnya dulu kecik-kecik memang saya bagi ni bila ada tanda selesema. Bagi suku sachet je 4-5 hari, insya Allah ok. Takde sampai demam. Atau akan cepat baiknye. Sekarang dah besar, saya bagi Mealshakes, campur dalam susu atau Omega Guard bagi kunyah aje.

Sebenarnya kampung saya kat Penang. Raya tahun-tahun sebelum ni memang balik walaupun lambat. Tahun ni je tak. Sedih juga tapi mengenangkan baby kecik, dengan perjalanan jauh, kami hold kejap. Hujung tahun insya Allah balik sebab adik nak kahwin. Baby pun dah besar sikit masa tu.

Tapi, sebetulnya kalau mak ayah saya ada lagi, kami mungkin akan balik juga. Mak ayah saya dah lama tak ada, kalau balik jumpa makcik pakcik yang mana ada lah. Takpe lah, raya dengan mertua pun ok. In fact tiap-tiap tahun pun memang akan raya dengan mertua dulu.

First day raya, lepas sesi bersalaman, terus ke Sijangkang. Makcik ada di sana. Lepas tu malamnya ke Klang. Makan aje. Hehe.

Raya kedua. Di rumah saja. Berehat dan tengok tv.

Raya ketiga. Husband ada jemputan open house company. Maka kami pun melepak di rumah lagi sebab invitation untuk dia aje. Huhu. Hujan pulak pun. Lebat sepanjang hari. Malam tu dah balik rumah dah, sebab husband keje Isnin.

Raya keempat kelima. Dah mula rutin wahm. Life back to normal. Tapi, sesapa nak datang beraya meh la. My house is open. Hehe.

Raya tahun ni biasa aje. Cuma ada tambahan ahli keluarga. Raya berempat kami tahun ni. Alhamdulillah. Dalam kata taknak sedondon... tapi sedondon jugak akhirnya.

Gitu le raya saya.

Anda macamana?l

Kelas Blogging dan Potluck Iftar

Teks: Zaila Hafni

KELAS BLOGGING & FB MARKETING (BFM) - Sabtu, 11 Julai 2015

Kelas ni berlangsung di Home Office Shaklee di The Pinnacle, Sunway.

Mulanya saya terfikir juga macamana saya nak attend kelas dengan bawak baby, tapi sebenarnya tak perlu risau, kelas-kelas Shaklee ni selalunya memang ramai mak yang bawak anak kecik. Kalau yang dah besar sikit, boleh letak kat dalam bilik mainan. Family friendly la gitu.

Kelas blog ni anjuran Master Aishah Amin under organisasi LiSA. Saya la tu salah sorang bawah organisasi ni sebab tu layak untuk attend 😊

Kelas sangat eksklusif, 10 orang sahaja untuk lebih fokus tapi tambah dengan 2-3 orang baby yang ikut maknye sekali hehe.

Kalau nak berjaya kena lah rajin rajin hadir kelas. Tak dapat offline, kelas online pun boleh. Kami selalu juga discuss di group FB dan Whatsapp. Macam-macam cara boleh berkomunikasi sekarang. Bisnes zaman sekarang, mudah dengan online. Daripada kita saja-saja scroll FB, boleh sambil-sambil buat extra income.

Dalam kelas ni, Master Aishah ajar macamana nak bisnes Shaklee secara online. Guna tools yang ada. Blog, fanpage. Tapi bukan sekadar ada, macamana nak guna semaksimum mungkin sebagai medium pemasaran. Kalau anda jadi ahli Shaklee dengan group kami, boleh attend kelas ni dengan PERCUMA. Kalau kat luar, bayaran boleh tahan juga. Itu yang eksklusif tu.

Alhamdulillah dengan perkongsian beliau, banyak ilmu yang dapat selain kelas yang berlangsung secara santai...seronok je. Tambah lagi view daripada tingkat 9.

Feeling 'Standing in The Eyes of The World'!

Dengan segalanya online, semua orang ada peluang untuk bisnes. Jom!

===============================

POTLUCK IFTAR YES SHAKLEE - Ahad, 12 Julai 2015

Ini pulak event gathering kami para YES Achievers (insya Allah!) dengar amanat dan motivasi daripada Master Aishah Amin juga. Iftar di Masjid Negeri Shah Alam.

Program YES direka khusus untuk mereka yang sangat perlu extra income. Atau para graduan yang masih belum dapat kerja atau perlu ada wang tambahan (#sayaZahra opss!)

Walaupun dengan zaman serba mahal ni, tapi Shaklee murah hati sangat nak bagi RM26 bilion untuk sesiapa yang bekerja keras dan sanggup berusaha. Yang anda perlu buat: GUNA DAN KONGSI KEBAIKANNYA.

Nak income berapa pun boleh. Anda pilih dan tentukan target anda.

Jangan risau, nak set target pun para upline boleh bantu dan tunjuk cara. Yang penting, anda tahu apa yang anda mahu dulu.

Nak tau lebih pasal YES? Saya boleh bantu ☺

Lepas sesi briefing, terus berbuka sama-sama. Masing-masing bawak makanan... dah nama potluck kan. Saya bawak nasi impit. Yang lain-lain, bawak rendang, karipap, mi goreng, koay teow goreng, kuah kacang, buah melaka. Air pun special ada yang bawak Performance Drink sejuk 😊

Seronok berbuka beramai-ramai. Alhamdulillah Faheem pun behave. Kalau tak jenuh juga lah saya nak handle. Agaknya sebab dalam masjid kot kan. Tumpang berkat masjid. Semoga bisnes kami berkembang dan berjaya!

Jadilah YES Fighter sekarang dan keluar dari comfort zone anda. Anda boleh lakukan lebih daripada apa yang anda ada sekarang - jika anda PERCAYA DAN YAKIN.

Hubungi saya:
Whatsapp/SMS 019 460 3094
SID Kota Kemuning, Shah Alam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...