Cara Mengawal Penggunaan Smartphone pada Anak

Teks: Zaila Hafni

Zaman sekarang ni, nak tak nak memang kena terima budak-budak kecik pun dah pandai guna handphone. Eh bukan setakat tu, smartphone. Pandai klik guna internet. Budak sekarang dah lain zaman. Memang tak boleh nak anggap macam zaman kita dulu yang hidup dengan 3310 pun rasa punya hebat dah.

Tapi pada saya yang penting kena KAWAL. Mak bapak sendiri pun kena kawal jugak, barulah namanya kepimpinan melalui teladan.

Saya bagi juga anak main handphone saya, tapi saya kawal apa yang dia boleh buat. Saya cuma bagi dia guna apps yang bersifat EDUCATING sahaja contohnya sorting, puzzle, matching pictures dan belajar nombor dan huruf. Sebarang bentuk GAMES tak pernah diajar atau dibiasakan. Setakat main Talking Tom sahaja.

Selain tu, sewaktu bagi anak guna handphone, saya akan OFF WIFI/DATA. Jadi kalau dia nak klik Youtube memang error. Satu lagi untuk elak dia tertekan apa-apa yang seterusnya redirect ke mana-mana site atau apps yang tidak sepatutnya. Dan selalu bila takde internet, dia guna handphone sekejap saja. Bosan agaknya.

Pernah sekali, anak no 2, dok beria gigit handphone. Maklum budak tengah tumbuh gigi, drooling habis melekat air liur. Sejurus lepas tu saya perasan handphone saya TAK BOLEH DICAJ. Oh, tempat charger tu rosak! Mungkin ya, mungkin tak penyebabnya air liur anak tapi saya syak tu sebab utama. Sejak tu memang perhatikan je kalau dia dok gigit handphone tu. Nak tukar part tu dekat RM160 tau. Hati-hati bila bagi anak main handphone. Mungkin nak jadi sebab la tu kan.

Lagi satu, anak cenderung jadi KASAR bila lama sangat belek handphone. Terbawak-bawak dan terpengaruh la tu. Even tengok kartun pun tapi yang ada aksi lawan-lawan, cakap kasar-kasar memang bagi efek. Kena counter balik dengan bagi dia tengok budak mengaji ke, rancangan budak yang ilmiah sikit ke. Aqil Story, Upin Ipin, Didi & Friends tu ok la pada saya. Yang superhero tu kena kurangkan sikit.

Dari segi teknikal, budak bila pegang handphone, main klik je mana dia suka. Kes suami saya, anak kami pernah TERDELETE gallery album. Habih hilang semua. Handphone saya, anak REARRANGE menu di skrin. Entah ke mana-mana dia drag. Kes mak mertua saya, cucu tekan apa tak tahu sampai kena BLOCK. Katanya nak beli/install game. Jenuh juga orang tua macam mak ayah kita nak buat. Manalah diorang tahu. Tup-tup bil data banyak je padahal bukan diorang yang guna pun. Aduhai.

Memang teknologi banyak bantu tapi kalau disalah guna takde maknanya juga. Gunalah sebaiknya sama ada kita sendiri atau keluarga.

Nasi Ayam Pasar Malam Seksyen 19, Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Kerja gila malam tadi. Pukul 10 malam anak lapar minta nasik. Alamak, kat rumah tak ada pula nasi standby, maka abahnya kata jom pi beli nasi ayam kat Tam Nasi Ayam Seksyen 23 yang famous amos tu.

Tak pernahnya kami anak beranak keluar malam selewat tu, maklumlah selama ni ada baby kecik tu takkan nak keluar malam-malam. Tapi dia dah hampir setahun ni, baru berani bawak keluar jalan. Dan lagi, bila nak bawak keluar je, kemain dia tersenyum manis. Agaknya jemu dah dok dalam rumah. Kesian anak ummi.

Maka, bergeraklah kami ke sana. Baru seminit gerak, si adik dah terlentok mengeroh (berdengkur). Dah time tidur dia, duduk pulak dalam aircond, memang terus lena la dia.

Sesampai di Tam, alamak ramainya orang. Masa tu pukul 10 malam lebih dah tau. Wah betapa ramai orang dok makan lewat macam ni ek (termasuk kitorang). Jenuh la obesiti! Ehhh.

Suami saya ni jenis yang tak berapa rajin nak menunggu. Lagi pun anak tengah lapar kan. Jadi kami buat keputusan ke Tat Nasi Ayam pulak, di Seksyen 19. Tapi sesampai di di situ, terlajak terus ke pasar malam pulak.

Ya pasar malam Seksyen 19 memang hari Sabtu. Masa kami sampai peniaga semua tengah berkemas, lori-lori angkut sampah pun dah tiba. Tapi suami kata, mana tau ada orang meniaga lagi. Jadi sudahnya ada rezeki kami anak beranak, masih ada orang berniaga, dapatlah juga kami makan nasi ayam.

Suami beli 2 bungkus nasi ayam dan 1 nasi tomato tapi dapat free 1 bungkus bihun goreng. Alhamdulillah.

Balik tu, pakat pulun makan. Alhamdulillah sedap belaka. Nasi ayam tu, ayamnya besar. Nasinya banyak. Sayurnya cukup daun salad, timun dan tomato. Sup, kicap dan cili pun sedap. Nasi tomato pun sama. Bihun goreng tu walaupun hanya digoreng kosong dengan kicap sahaja pun masih terasa.

Semoga Allah murahkan rezeki peniaga tadi. Sedap dan kenyang kami sekeluarga. Walaupun dah lewat, masih ada rezeki. Bukan apa, kami ni dah lama juga tak makan nasi ayam... sekali makan, sedap pula. Alhamdulillah.

Gitu lah ceritanya. Ok dah tido. Jangan amalkan makan lewat malam. Kes saya ni kes terpencil. Jangan jadi macam saya tau.

Aeon Mall Shah Alam Kini Dibuka

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akhirnya Khamis lalu, 10 Mac 2016, Aeon Mall Shah Alam dah dibuka secara rasmi. Jika sebelum ni, orang-orang Shah Alam kalau nak ke Aeon, kena pegi Bukit Raja atau Bukit Tinggi di Klang, sekarang ni dah ada yang dekat dah.

Tapi, kalau dari rumah saya, ke Bukit Tinggi lagi dekat. Hehe.

Dengan excited nya, tengah hari tadi nak join la the crowd memenuhkan Aeon Mall baru tu. Tapi dek pusing-pusing entah berapa round, tak ada rezeki juga dapat parking. Rooftop pun penuh!

Maka, incik suami kata lain kali ajalah datang. Bukannya tak boleh datang lagi. Maka kami pun keluar balik dan singgah Tesco aja 😅

Aeon Mall Shah Alam berada di lokasi yang memang strategik pada saya. Kat Seksyen 13 tu memang compete sungguh la dengan Tesco Extra, Giant Hypermarket. Jadi kalau gaya Aeon Mall tu sesak sangat, pi lah tang lain kot.

Yang rumahnya area D'Kayangan tu, memang syoklah dekat gila dengan Aeon. Macam dulu saya duduk Bandar Botanic, dekat dengan Aeon Bukit Tinggi. Hari-hari pegi. In fact nak beli barang basah pun ke sana. Lepas tu dah tak lalu nak pegi dah. Cemuih, orang Utara kata.

Mall ni kadang-kadang kita nak pi cuci mata je atau bahasa omputehnya window shopping. Jalan-jalan dalam aircond, tambah dalam cuaca panas lit lit camni kan. Duduk Klang Valley ni, pilih sajalah mall mana yang nak pegi. Berlambak sungguh.

Anyway, Aeon Sale berlangsung hingga 31 Mac ye. Hujung bulan ni pi la shopping. Hihi.

Sekian cerita daripada orang yang melawat kawasan parking Aeon Mall hari ini.

5 Tips Latih Anak Diaper Free

Teks: Zaila Hafni

Melatih anak sulung diaper free memang mencabar sungguh la. Maklum la tak ada pengalaman lagi kan. Nak kata ikut sangat prosedur atau cara yang strict pun tidaklah cuma ada la terbaca cara-cara mak lain buat.

Tapi saya pun taklah paksa dia. Memandangkan dia macam rimas je pakai diaper, dok tergaru-garu keliling diaper dan kalau nak yak memang nak pi toilet (dia akan cakap nak mandi padahal nak berak), maka kami pun buat decision train je la dia diaper free.

Dia pun dah reti nak bercakap dan dah nak masuk 4 tahun, memang sesuai dah la train, esok nanti nak pi school senang.

Bermula la episod jeritan, pengelapan lantai, tukar baju/seluar lapanblas kali sehari, baju bertimbun dengan jayanya dalam sehari, serta bau-bauan yang menusuk hidung. Haha.

Seminggu pertama tu sebab ada hari balik kampung maka sebab tak konfiden beliau boleh tahan kencing, maka pakai diaper jugak la. Even kat umah uwan dia pun ada babak terlepas juga sebab terlupa nak cakap.

Seminggu kemudian tu, slowly dia dah boleh adapt. Dan after 2 weeks dah boleh kata dia dah totally diaper free. Alhamdulillah dan secara rasminya penjimatan diapers telah berjaya dilakukan. Hehe. Now diapers hanya untuk adik dia aje lah.

Antara tips penting masa train anak diaper free yang saya boleh kongsikan berdasarkan pengalaman saya:

1. Kena bersedia dengan seluar dalam anak. Beli la dalam 5-6 helai untuk permulaan. Tapi anak saya, masa 3 hari pertama, sampai petang je habis dah pakai semua 6 helai tu sebab banyak kali terlepas kencing dalam seluar. Huhu

2. Seluar dalam jugak penting supaya bila dia terlepas kencing tu tak adalah menjejeh dan bersepah sebab diserap oleh seluar dalam tu.

3. Masa nak beli seluar dalam tu, ajaklah dia sekali. Biar dia pilih sendiri nak kaler apa, ada gambar apa. Bagi dia rasa seronok nak pakai dan enjoy proses diaper free ni. Saya hari tu beli kat Tesco. Punyalah lama anak nak pilih. Padahal ada Upin Ipin dan Transformer je pun >_<

4. Jangan marah anak kalau terlepas kencing. Dia tak pandai lagi nak kontrol perasaan nak kencing tu. Kena banyak sabar dan explain elok-elok. Saya cakap kat anak, rasa nak kencing, bagitau ummi. Atau, kalau dia nak pakai balik baju yang dia suka, dia tak boleh kencing dalam seluar, kena pegi bilik air.

5. Kena kerap tanya kalau kalau dia nak ke toilet. Mula-mula mungkin setengah jam sekali kena tanya. Depend kat anak-anak atau instinct mak ayah la. Kadang anak tak reti nak cakap atau tak terfikir pun. Sebab tu kena ulang-ulang tanya.

Dalam 2 minggu alhamdulillah anak saya dah diaper free. Ada anak kawan saya seminggu, ada yang lebih lama lagi. Depend anak-anak. Tapi jangan paksa kalau dia tak ready. Anak-anak akan sampai masa dia juga.

Mak-mak yang nak train anak diaper free...selamat berjaya dan banyakkan bersabaq la noh!

Review Produk: Tropika Baby Herbal Cream

Teks: Zaila Hafni

Tropika Baby Herbal Cream ini mulanya suami saya saja nak cuba. Terlanjur di farmasi nak beli Sterimar (saline water untuk cairkan kahak) terbeli sekali krim ni setelah dipromote oleh staf farmasi. Dan sejak tu, suka juga guna. Dah beberapa kali beli dah kiranya.

Apa yang saya suka tentang krim ini?

1. Krim ini ringan, tak berminyak atau melekit. Bila sapu kat anak, cepat meresap. Jadi tak sememeh dan tak risau anak tenyeh-tenyeh.

2. Bahan yang digunakan adalah minyak kelapa dara, halia, minyak kayu putih dan herba-herba lain. Jadi tak perlu risau ada bahan kimia yang pelik-pelik atau boleh membahayakan anak.

3. Baunya harum. Bila sapu kat anak, semerbak baunya. Bau herba.

4. Tidak panas. Sesuai untuk sapu kat anak seawal sehari selepas dilahirkan (macam sapu minyak telon/mestika juga).

5. Sesuai digunakan untuk bantu atasi baby angin, kembung, selsema dan yang sewaktu dengannya.

Sapu je lepas mandi. Wangiiii 😊

Cuma satu je lah... saya prefer kalau krim tu dalam tiub kot (macam ubat gigi), senang nak picit hehe. Demand plak ye. Eh mana tau kot esok nanti diorang buat new packaging kan.

Saya selalu beli di farmasi atau kedai jamu je. Kalau pandai pilih, ada tempat jual memang murah. Harga biasa RM39.90, tapi kalau rajin online shopping saya rasa ada jugak kedai online yang jual murah gak. Tapi saya dah ada satu kedai jamu yang jual dengan harga terbabas punya. Memang next time beli kat situ je lah kot! Hehe

Cuba jangan tak cuba tau. Setakat ni saya guna krim herba Tropika ni dengan minyak mestika bayi. Sesuai untuk anak saya alhamdulillah.

Sumber gambar: semanisanggur dot blogspot dot com

Cara Ibu Menyusu Elak Lapar di Tengah Malam

Teks: Zaila Hafni

Dilema ibu menyusu. Setiap kali lepas menyusu je, mula lapar balik. Padahal rasa makan banyak dah sebelum tu. Makan banyak sangat karang, nanti gemok pulak.

Dari satu segi, ibu menyusu ni tak payah la risau sangat bab cepat lapar lepas menyusu anak, sebab proses penyusuan tu membakar kalori. Habis terbako lemak semua lapar lah balik! Tu yang kejap kejap lapar tuuuu.

Tapi bukanlah bermakna boleh main taram je nak makan apa pun. Kena perhatikan jugak la ye kot anak kembung ke cirit birit ke... makanan macam tu kena berpantang la sikit ye. Yang penting cukup zat dan makan pun berpada-padalah kan, jangan sampai melampau pulak.

Saya pun tidaklah berpantang makan sangat, in fact makan aje apa yang melintas depan mata. Paling kurang nak rasa juga sikit. Bila kita cukup makan, atau dapat makan makanan yang sedap dan kita suka, insha Allah susu banyak. Sebab kita happy. Bila happy, SUSU MERIAH tapi depend jugaklah tubuh masing-masing. Cuma yang tension nye bila tengah malam. Anak memang akan terbangun nak menyusu tak kira masa. Kita pulak lepas dah menyusu, adui laparnya! Tapi takkan nak pi makan nasi jam 2-3 pagi?

Ikhtiar saya, sebagai ibu yang menyusu anak umur hampir setahun ni, sebelum tidur, saya minum PROTEIN SHAKE dulu segelas. Kalau saya dinner sebelum Maghrib, by the time nak tidur memang dah lapar balik. Tapi kalau ada hari yang dinner lepas Isyak, ok lagi la. Kadang tu makan gak biskut sikit or minum susu. Kalau tak menggigil-gigil kelaparan.

Pernah makan nasik lewat lepas tu tidur, tapi cara ini amatlah tidak sihat. Satu, sebab tak lama lepas makan, tidur. Dua, makan berat waktu lewat malam membuatkan kita susah bangun pagi.

Maka, perlu ada WAKTU MAKAN YANG TETAP. Ikut cadangan, 6 kali makan (3 kali makan utama, 3 kali snek). Dan ibu menyusu elak berlapar nanti perut masuk angin,  anak menyusu kembung pulak.

Satu cara lagi, lebihkan protein. Karbohidrat jangan tinggal langsung pulak walaupun nak kurus. Pilih karbohidrat yang sihat ok aja. Protein untuk beri rasa kenyang lebih lama tapi taklah mengumpul lemak (sampai jadi gemok).

Dan jangan tak makan juga sebab sumber makanan anak ada pada anda!

Review Makan: Khadijah's Kitchen, Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Foto: Sendiri, mstar dan FB page Khadijah's Kitchen

Semalam berpeluang dinner kat Khadijah's Kitchen kat Seksyen 9, Shah Alam. Lokasinya mudah saja nak cari, bersebelahan dengan Plaza Masalam. Cuma nak parking tu yang tricky sikit. Rupanya kena masuk parking kat dalam Plaza Masalam tu (tingkat 4), then masuk kot pintu belakang.

Ok KK ni kalau tak tahu, Datuk Khadijah Ibrahim yang punya. Ala yang jadi juri Kilauan Emas tu (in case tak kenal juga). Daripada luar nampak macam menarik juga, sebab tu saya dengan husband nak cuba. Sesekali makan kat luar.

Menu yang disediakan set nasi putih dengan lauk pauk (asam pedas, masak lemak antaranya), nasi goreng, sayur-sayuran, nasi lemak (specialty diorang), menu mi dan laksa.

Menu yang kami pesan:
1. Nasi putih + daging salai masak lemak
2. Nasi goreng cina
3. Laksa Johor
4. Nasi putih + sup ayam
5. Bandung ais
6. Barli ais

Satu komen je - SEMUA SEDAP!

Anak saya makan habis sepinggan nasi dengan masak lemak daging salai tu. Kuah lemaknya cukup rasa dan pekat. Daging salai pun banyak untuk semangkuk kecil. Memang puas hati makan.

Nasi goreng cina pun sedap. Didatangkan sekali dengan telur mata, papadom dan timun.

Laksa Johor... sedap gila! Kuah cukup isi dan pekat. Tauge fresh rangup sedap makan. Sambal belacan pun best.

Sup ayam pun sedap. Hirup kuah saja pun dah rasa sedap. Ada sayur-sayuran juga macam carrot, kobis dan seleri. Yang ni kitorang tak habis makan, tapau balik rumah.

Air bandung dengan barli pun sedap.

Tu dia puji melambung eh. Takde kalau dah memang sedap, kita warwarkan ye tak. Dan satu lagi staf-staf pun friendly.

Cuma satu je lah, pinggannya besar sangat - penuh meja. Bila saya dengan anak kecik ni, pinggan mangkuk gelas semua tak boleh letak depan dia habis dicapai ditolak jatuh bawah karang. Kitorang duduk pulak kat meja yang tak berapa besar. Haha

Tapi overall, memang ok makan sini. For business lunch pun ok. By the way, signature dish KK adalah Nasi Lemak Ibu Khaty - guna beras basmathi. Tapi kitorang tak try, maybe next time.

Silakan la berkunjung terutamanya untuk warga Shah Alam ya. Sedap dan harga pun berpatutan.

Ni alamatnya kalau teringin nak try:

Khadijah's Kitchen
Beranda, Plaza Masalam, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Nak like FB, search Khadijah's Kitchen Shah Alam.

Tips untuk Jaga Anak Tumbuh Gigi (Teething)

Teks: Zaila Hafni

Anak saya 2-3 hari ni suhu badan naik turun. Maka bermulalah episod cranky dan nak mengempeng saja lah.

Hari Selasa badannya panas. Hari Rabu dah ok. Suhu normal. Khamis kembali panas beserta muntah dan berak 2 kali.

Nak kata demam biasa...tak pasti lah sebab dia tak de runny nose, selsema, batuk whatsoever sebelum tu. Slight fever lah sebab suhu around 37 to 37.8 C. Dan yang panas tu area kepala dan leher. Pinggang ke bawah on off panasnya.

Jadi, saya dan suami buat kesimpulan dia tengah alami simptom teething (nak tumbuh gigi). Gigi mana yang nak keluar tu tak pasti lah, tapi masa gigi bawahnya nak keluar dulu pun macam ni lah juga.

Apa nak buat bila anak ada tunjuk simptom teething ni? Meh saya share tips untuk handle anak yang tengah nak tumbuh gigi ni.

1. Sentiasa pantau suhu badan. Anak teething mungkin akan ada demam ringan yang tak lebih 38C. Kalau suhu lebih daripada tu, terus rempit pi klinik. Budak-budak tak boleh biarkan suhu badan panas lama-lama. Bahaya pada sistem badannya. Letak termometer pada tempat yang mudah dicapai.

2. Perhatikan simptom yang lazim dikaitkan dengan teething. Walaupun bukanlah betul tepat tapi sekadar buat panduan. Anak mungkin cirit birit dan kurang selera makan. Tapi sentiasa haus. Bagi air masak banyak.

3. Sediakan teether. Permainan keras yang digunakan untuk budak yang nak tumbuh gigi. Biar dia gigit sepuas hati. Dia gatal gusi kan. Tuala lembut pun boleh. Puting botol pun boleh. Boleh juga bungkus kiub ais dalam tuala kecik dan ikatkan. Bagi dia gigit. Selesa sikit dapat gigit benda keras dan sejuk. Nak simpan teether dalam peti ais pun boleh, bagi sejuk sikit.

4. Anak lebih cranky dan banyak menangis. Memang perlu kesabaran yang tinggi. Anak saya pantang ditinggal sekejap. Nak mengempeng dan nak dipeluk saja. Mungkin sakit sangat agaknya. Maka kita nak buat kerja apa pun terbatas sikit sebab dia tak boleh kena tinggal. Meraung-raung lepas tu masuk angin la kembung pulak sebab nangis kuat. Aduhai.

5. Anak kurang selera makan dan lebih banyak nak tidur. Ni kalau anak saya. Dia selesa bila breastfeed lepas tu langsung tertidur. Makan tak berapa sangat hanya beberapa suap bubur saja. Hanya nak minum.

6. Sediakan gripe water. Saya tak pasti nak kata berkesan atau tidak tapi kat rumah memang saya ada simpan. Guna kalau anak tak sedap perut atau masa teething macam ni lah. Herba dalam gripe water tu boleh bantu kurangkan sakit tak silap saya. Dan saya simpan dalam peti sejuk, bila bagi dia minum tu agaknya selesa sikitlah. Boleh beli di farmasi. Boleh la kalau nak cuba.

Begitulah bila anak nak tumbuh gigi. Mencabar juga kesabaran sebab saya ada abangnya juga yang perlukan perhatian. Apapun gitu lah kan semua mak pun mengalaminya. Sabar sajalah 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...