My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Dah lama teringin nak singgah cafe ni. Selalu lalu aje, tak tersinggah. Semalam ada rezeki singgah makan, mujur buka lagi.

Kitorang sampai dalam pukul 9.15 malam gitu, takut gak tutup pukul 10 ke, kot makanan dah habis. Tapi tengok kat pintu masuknye tulis OPEN, dan kat dalam kafe pun tengok meriah je dengan customer, so kitorang masuk ajelah. Bila tanya kat kaunter, katanya tutup pukul 11 malam.

Sesampai depan pintu masuk, disapa oleh agaknya tuan kedai, jemput kitorang masuk. Oh, kafe ni tokey dia melayu. Milik bumiputera 100%.

Kitorang masuk dan duduk. Anak dah nampak ada sudut mainan, terus terpa ke sana je lah. Dengan ada budak-budak lain lagi kat situ, seronok dia main.

Cara nak place order kat sini, lepas kita duduk, waiter akan datang bagi menu. Then kita pilih la nak menu apa. Lepas tu pegi kat kaunter, order dan terus bayar. Ala senang cerita macam kita makan kat restoran fast food. Dah bayar, balik ke meja dan tunggu order sampai.

Menu yang kitorang order:
- Mexicana Fried Rice
- Mac N Cheese (Kid's menu)
- Carbonara Vege
- Green Apple Juice
- Calamansi Juice

Fried rice tu husband punya, saya tumpang rasa, sedap jugak. Ada filet ayam goreng sekeping perap rempah apa saya tak pasti ok jugak la rasanya. Ada jugak keropok 2 keping. Ada salsa juga mungkin epal kot. Tapi rasa nasi goreng sedap.

Mac n cheese pun ok. Anak makan tak berhenti. Nganga aje mintak suap. Not too creamy or muak.

Carbonara vege pulak, I was expected spaghetti dengan kuah krim putih dengan sayur-sayuran. Sebab setahu saya carbonara tu kuah krim (atau anggapan saya salah huhu). Yang datang macam spaghetti olio (goreng). Sayur ada button mushroom, peas, tomatoes. Toppingnye suun goreng which I found unique and rare. Cuma masa mula-mula makan suun tu ok sebab crunchy but after a while dah jadi liat sikit sebab dah exposed kan. But it is a good idea. As a whole, the taste quite delicious. Licin jugak saya makan.

Sedikit komen saya, bagus juga kalau pada menu diletakkan juga gambar menu sekali baru customer lebih yakin nak pilih dan dapat gambaran what the menu looks like. 

So kalau nak mencuba menu western yang pastinya halal, boleh la datang ke kafe ni.

Ada menu lunch buffet juga. Dengar kata ada ayam grill. Dan sebenarnya kat kafe ni jugak ada menu seafood ala Shell Out -  'Jari Comot' boleh makan ramai-ramai ikut pakej. Lupa pulak nak snap gambar menu semalam.

Ada wifi juga tapi semalam kitorang nak try akses tak dapat pulak. Heee.

Oklah, ni alamat kafe:

My Story Cafe
No 8, Jalan Anggerik Vanilla Y31/Y, Kota Kemuning,
40460 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Tel:
018.777.1468
03.5131.0452

Waze to "My Story Cafe Official"

*****************************
GPS: 3.004773, 101.536410
*****************************

Landmark terhampir:
Belakang RHB Bank Kota Kemuning. Bertentangan kedai mamak Asiba Restoran.

Waktu operasi:
12 tengah hari - 11 malam

Facebook:
My Story Cafe Kota Kemuning

Instagram:
@mystorycafekk

Hargai Mak Selagi Ada

Teks: Zaila Hafni

Memang tajuk clichè, tapi itulah hakikatnya yang kadang-kadang anak terlepas pandang.

Mak ni, makin berumur makin sensitif. Makin tersentuh jiwa, makin cepat terasa. Benda kecik pada anak, tapi besar pada mak.

Bila dah masuk umur-umur emas ni, mak selalunya nak anak ambik berat je. Duit tu, pandai-pandailah hulur sendiri. Mak memang payah nak mintak walaupun dia perlu. Atau dia jadi tawar hati nak minta walau seringgit dua setelah lalui pengalaman pahit mintak duit kat anak tapi dapat jawapan yang kecewa.

Mak ni, kalau tak bercakap, dia rasa sesak dada, pendam. Kalau bercakap, serba salah pulak. Banyak dilema jadi mak ni kan, dek nak jaga hati anak-anak. Tapi... adakah anak-anak jaga hati mak?

Saya juga mak. Bezanya anak-anak saya kecik lagi. Masih clingy dengan saya, perlukan saya sepanjang masa. Mak-mak ni kalau rasa anak tak perlukan dia, memang sedih ya amat. Atau hanya cari mak masa nak mintak tolong je - boleh mengundang rasa kecik hati...

Hati mak yang menginjak umur tua ni makin hari makin rapuh. Ada hati mak yang hanya ingin anak call (pun dah cukup), ada hati mak yang ingin anak datang ziarah. Benda mudah saja pun tapi anak bila dah sibuk ni, takde masa (iktibar untuk saya).

Sebenarnya kita tak boleh set takde masa untuk mak. Terpaksa luangkan masa. Curi-curi masa ke. At least cubalah kan. Atau mintak kat Allah, mudahkan urusan kita dengan mak, diberi ruang dan masa, kesempatan walaupun busy. Kita kalau buat apa pun, mak tak redho ni... payah jugak sebenarnya.

Jangan hanya mak je doa yang baik-baik untuk anak, anak tak ingat pun kat mak. Kadang kita tak sedar nikmat dan rezeki yang kita dapat asbab doa mak. Kalau mak dah takde esok, hilang dah satu doa makbul untuk kita.

Pengalaman saya sendiri, doa ayah saya. Saya tak pasti cuma saya rasa lepas ayah saya tak ada, saya tak macam saya yang dulu yang sentiasa yakin dan tenang nak buat apa-apa perkara. Macam ada ruang kosong tapi saya tak reti nak explain. Mungkin sebab dah tak ada doa ayah.

Sama lah kes dengan doa mak pun.

Janganlah sampai mak terlalu kecewa dengan kita, mak sampai tahap tak kuasa nak ambil tahu pasal kita, mak tak kesah kita nak jadi apa - sebab itu semacam menjerumus kita jadi anak tak kenang budi je (pendapat peribadi saya je).

Dan jangan sampai mak sebut, jangan menyesal esok kalau mak dah takde.

Errrr...

Sentap tak kalau mak cakap macam tu?

Tak terlambat pun nak berubah dan ambil hati mak. Mak cuma nak orang ambik tahu, ambik berat je.

Saya sendiri dah takde mak, hanya ada mak mentua untuk menumpang. Sama lah jugak taraf dengan mak sendiri jugak. Kita semua pernah buat salah dan silap dengan mak kita, baikilah silap tu. Mohon Allah jadikan kita anak yang berbuat baik dengan mak ayah. Dengan itu anak-anak kita esok pun harapnya berbuat baik dengan kita jugak.

Wallahua'lam.

Sekian luahan random pasal mak di hari Jumaat.

Program CSV di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi ni, bangun awal masing-masing sebab nak ikut husband punya program company, CSV di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang. Program macam CSR jugaklah, khidmat masyarakat.

Husband excited nak bawak anak-anak sebab ada special appearance oleh Ultraman. Anak yang sulung tu memang peminat tegar, tu yang dia sendiri pun sanggup bangun awal nak ikut.

Saya pun taklah tahu menahu sangat pasal program ni, saya pun join husband je. Tapi setakat pengetahuan saya, program ni kiranya inisiatif pihak swasta untuk bantu agensi kerajaan dalam kes ni, bantu hospital kerajaan. Diorang pilih wad kanak-kanak. Biasa lah kan, budak-budak sakit, kalau dapat happykan diorang pun dah cukup best.

Yang saya perhatikan dan berdasarkan apa yang diborak dengan husband, pihak company bantu hospital dengan deco bilik permainan dan beri sumbangan permainan/buku kepada wad kanak-kanak tu. Selain tu, ada jugak sumbangan barangan (sponsorship). Dan kedatangan Ultraman tu sebagai menceriakan kanak-kanak. Itu pun bagi budak yang kenal dan biasa lah. Ada jugak budak yang meraung takut bila Ultraman tu beramah mesra. Huhu.

Dari segi hospital, diorang memang suka lah ada company buat khidmat masyarakat macam ni. Yalah, bagi orang sakit seronok pun salah satu kebajikan jugak. Dan dapat bantu dan sumbang mana yang patut. Untuk pihak company, sebagai usaha sama dan bantu dengan sumber yang diorang ada, selain menjalin kerjasama yang baik dengan pihak yang dibantu.

Saya pun tumpang seronok tengok anak-anak, kawan-kawan baru diorang tadi dan pesakit kanak-kanak enjoy main mainan dan mingle around dengan new friends. Bagi anak saya dan saya yang banyak masa di rumah, sesekali dapat get together with people memang very refreshing.

Selain tu, tempatnya di HTAR, hospital yang banyak kenangan pada saya. Kedua-dua anak saya dilahirkan di sini. Dan berbanding sewaktu saya bersalin (last datang hospital), sekarang dah bertambah baik. Bangunan dicat baru, pertambahan bangunan, dan sistem parking yang lebih sistematik saya kira. Saya fikir hospital ini juga tidak sesesak sebelum ini dengan pembukaan Hospital Shah Alam. Juga kebanyakan orang sudah mula ke Hospital Sg Buloh dan Serdang yang lebih baru (anggapan saya sahaja).

Apapun, hari ini memang hari yang menceriakan kami sekeluarga. Memang sangat enjoy. Alhamdulillah anak-anak pun behave, tak banyak kerenah, senang handle. Kalau ada lagi program macam ni, rasanya nak tag along lagi 😊

Review Makan: Arang Ikan Bakar

Teks & Foto: Zaila Hafni

Tengah hari tadi, langsung ke Arang Ikan Bakar, kedai makan yang diusahakan oleh kawan kolej kitorang (kawan saya dan suami) setelah sekian lama nak pegi tapi tak pegi-pegi.

Sebelum ni ada plan dengan best friend nak pegi tapi ada saja hal yang menghalang dan tertangguh-tangguh tu yang tak sampai-sampai.

Tadi dengan spontannya kona pi guna Waze je. Alahai Waze pun nak kata beng*** masa mula tu ingat dah salah tempat dah. Rupanya betul. Haha kedainya ke belakang sikit, tak nampak dari jalan besar. Masa kitorang sampai, tak ramai sangat orang lagi, jadi senang nak parking dan nak makan pun senang dan selesa. Cari meja yang dekat dengan kipas, nasib baik tak terbang tudung. Hahahaha.

Lokasi kedai berhampiran Seksyen 7. Dekat dengan area Pharmaniaga dan Tamco. Kalau yang familiar dengan area ni, haa kedai ni dekat dengan bengkel-bengkel kereta yang ada lori-lori kecik jual cendol dan laksa petang-petang tu. Haa area kedai yang bertentangan tu lah. Deret belakang. Kedai lot tepi. Refer alamat kat bawah entri.

Konsep kedai - layan diri. Nak makan apa, ambik sendiri. Antara menu:

- Ikan bakar (kembung, keli, siakap dan lain-lain)
- Ayam percik
- Asam pedas ikan pari
- Kari ikan (tak silap ada kari kepala ikan siakap rasanya)
- Pelbagai ulaman (kangkung, petai, timun, jantung pisang, kacang panjang, bendi, dan lain-lain) - part ni saya suka!
- 7 jenis air asam - air asam biasa, air asam Kedah, air asam kerisik, sambal quinin, sambal kicap, sambal belacan (satu lagi lupa!) 

Yang bestnya, nasi tambah dan air sirap disediakan PERCUMA.

Satu lagi yang menarik adalah signature jumbo drinks - Arang Tapao Coffee. Ada macam-macam jenis air bukan kopi je. Kitorang pilih green tea, jagung dan dinosaur (coklat). Didatangkan dalam bekas plastik yang bersaiz besor gedabak, kalau tak habis minum, maka tapaulah air tu bawak balik.

Ikan segar yang dibakar kat sini guna arang (macam nama kedainya lah). Original gitu.

Kepada sesiapa yang teringin nak rasa, bolehlah singgah, khususnya warga Shah Alam. Harga agak berbaloi. Silakan mencuba!

Kedai ni jugak turut direview oleh team The Vocket dan Warong Hunter. 

Arang Ikan Bakar: No 49, Jalan Keluli AL7/AL, Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan, 40000 Shah Alam, Selangor

No telefon: 014-3374014
Facebook: Arang Ikan Bakar

Blog: arangikanbakar.blogspot.com

Waktu operasi: Selasa-Ahad (Isnin cuti)


Ujian Kecil Hikmah Besar

Teks: Zaila Hafni

Malam semalam, tetiba datang sakit perut ya Allah punyalah memulas, bergelora rasa dalam perut.

Hanya mampu baring dan menyusu anak je. Hal dapur hasben yang uruskan. Tak mampu sungguh dah semalam. Maka, terfikirlah apa sebab musababnya.

Makan terung ke? Semalam masak terung cili. Makan pedas kot? Ke sebab makan kedondong? 7 biji sekali jalan cicah dengan garam. Ke pindang yang terlebih masam tu? Atau ikan yang tak fresh? Makan lewat kot sebenarnya... masuk angin, tu yang hangin satu badan.

Saya selalunya sebelum maghrib dah makan malam. Sebab anak-anak pun memang makan time tu. Semalam ada orang datang rumah, saya dok sibuk masak saya terlupa nak makan. Tapi masa tu saya tak rasa lapar sangat pun. Bila tetamu dah balik, tak lama hasben pun balik. Bawak balik sate pulak tu. Lepas saya solat maghrib, terus capai sate. Kemain sedap lagi kaut kuah kacang. Makan makan makan lepas tu terduduk. Mengah dah masa tu. Sejam lebih lepas tu yang rasa perut tak sedap tu. Agaknya baru sedar perut masuk angin. Haihhhh

Mulalah sapu minyak kayu putih kat perut. Sendawa juga sikit-sikit. Lepas tu hasben tolong sapu jugak kat kaki, tengkuk dan belakang sambil urut. Sekali beliau yang sendawa. Huhu. Lega sikit. Then ada rasa nak membuang. Masuk toilet tapi tiada hasil.

Baring terus tertidur sambil menyusu anak. Sebelum tu menahan-nahan jugak rasa memulas tu. Memang sakit sungguh. Allah bagi sakit sikit je pun dah rasa tak tahan. Masa tu yang mampu istighfar aje. Ada la kurang sikit sakit tu. Tu lah manusia, cepat lupa. Cepat lalai. Sebab tu Allah bagi ingatan mesra mcm tu. Nak kena bagi sakit baru ingat kat Dia? Nak bagi susah baru ingat kat Dia? Nak bagi ujian baru ingat kat Dia?

Tapi apapun saya syukur Allah bagi peringatan macam tu untuk elak saya jadi lebih lalai. Kadang kita ni lebih dok pikir urusan dunia aje.

Sebenarnya sakit tu kalau nak dibandingkan tak besar mana tapi dalam keadaan saya sekarang dan dengan anak dua orang yang tengah membesar, sedikit sukar juga. Alhamdulillah anak yang sulung boleh buat perkara asas sendiri.

Dari satu segi dan mengambil kira pengalaman, mungkin saya bukan sekadar masuk angin, mungkin ada salah makan juga. Peringatan untuk diri sendiri supaya lebih berhati-hati dan tahu kemampuan diri sendiri.

Dilema Anak Dijaga Pengasuh

Teks: Zaila Hafni

Pagi ini, semasa di klinik, sempat sembang-sembang dengan nurse sambil check up. Haa jangan kata nurse tak buat kerja pula dok sembang-sembang dengan patient ek. Tu sambil-sambil check tau.

Mula-mula tu kecut perut juga nak cakap-cakap, nurse muka kedut je. Stres kot ye. Tapi lepas dia yang start cerita kita layankan sajalah. Ceritanya start bila saya mention saya suri rumah. Dia kata adik dia pun sama, resign sebab anaknya tak mahu langsung minum susu di rumah pengasuh sampai susut badan. Baru seminggu tu. Maka resign la adiknya daripada pekerjaan di bank M. Sayang jugak kan tapi tu lah pengorbanan sorang mak.

Nurse tu pulak, suami dia ada juga suruh resign tapi dia keberatan. Dia suka kerja, ada duit sendiri. Faham, saya kata. Saya pun dulunya macam tu juga. Dia ada juga share kebimbangan bila bagi anak yang baru beberapa bulan ke pengasuh. Dia kata dia hanya hantar ke pengasuh bila anak dah 2 tahun. Sebelum tu mintak tolong maknya jagakan. Alhamdulillah ada mak boleh tengokkan cucu ye tak.

Kami berkongsi kebimbangan yang sama bila dia share pasal pengasuh yang bagi baby minum susu dengan alas kain atas dada, sambil baring. Memang boleh nak jadi sebab baby tersedak susu la jawapannya. Pengasuh yang bertanggung jawab takkan buat macam tu. Kalau Allah takdirkan baby tu tersedak susu, jadi kes, takkan masa tu baru nak sedar. Kan dah banyak kes pun jadi. Semoga pengasuh-pengasuh yang masih amalkan sikap sambil lewa macam ni ambiklah iktibar. Kita menjaga amanah orang. Nyawa manusia. Jangan fikir duit saja. Mak bapak pun perjudikan nasib anak bagi orang jaga anak dia tu tau.

Ada lagi la yang disembangkan dengan nurse tapi the point is, isu pengasuh lah. Buat mak bapak serba salah saja. Mana lagi nak kena kerja, kalau pengasuh yang banyak bagi masalah, mak bapak nak kerja pun jadi susah hati.

Yang adik ipar saya pulak, kes pengasuh kerap minta cuti. Adik ipar ni kerja shif, memang agak sukar nak cari pengasuh. Mujur juga ada sorang akak ni sanggup ambil, tapi dengan bayaran yang sedikit tinggilah. Tapi kita faham sebab waktu mengasuh dia tak menentu, bergantung kepada shif adik ipar saya. Cuma akhir-akhir ni, saya kerap juga dengar katanya pengasuh selalu minta cuti. Banyak hari, hampir setiap minggu pula. Alahai, kat mana mak bekerja ni nak tinggalkan anak? Berapa hari perlu cuti sebab pengasuh cuti? Dan bos mana yang mahu terima alasan cuti sebab pengasuh cuti selalu?

Saya yang mendengar pun rasa tempias juga panas hati. Huhu. Bukan apa, pada saya pengasuh tu nak bercuti, berpada-padalah. Kerja dia tak seperti orang lain. Dan mak bapak yang hantar anak ke situ bukan senang-senang nak cuti. Nak juga kena spare cuti untuk emergency.

Itulah dilema terbesar ibu bekerja. Cuti sebab pengasuh. Aduhai.

Sekianlah rambling tentang pengasuh. Over pulak padahal bukannya saya hantar anak kat pengasuh pun. Hehe tumpang dilema je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...