Campak Keladi atau Alergi?

2 hari ni, tak senang duduk anak bujang yang nombor 2 tu. Serba tak kena.

Tido malam terjaga selang 2 jam. Kadang tu susu pun tak mau. Makan pun sikit-sikit aje. Minum air pun sama. Nak menggantung atau nak orang dok dengan dia je. Kalau ngan abah, nak berdukung aje.

Memang pelik la.

Kitorang buat kesimpulan dia nak tumbuh gigi lagi sebab drooling. Dan nampak macam ada gigi bawah nak keluar. So kitorang suspect dia tak selesa sebab gigi lah. Maka bagilah gripe water. Berkesan la jugak sikit. Dia boleh lena tapi lepas tu clingy and crancky balik.

Tak boleh tinggal. Cepat mengamuk asyik nak marah. Selalu tak macam tu.

Sampailah petang semalam, eh apa bintik-bintik merah kat perut ni?

Then naik lagi bintik kat kaki, sampai ke tangan. Muka takde. Budak ni ruam ke campak ke... tu yang asyik nak mengamuk je. Gatal-gatal agaknya tapi tidakla menggaru sangat. Panas pun tak. Alhamdulillah part tu.

Kebetulan mak mentua datang rumah semalam, katanya ni CAMPAK KELADI. Oh pulak.

Sudah kalau campak... kesian la budak ni.

Mak pesan bagi minum air kelapa, tidur alas daun semambu. Saya pun lepas tu gigih google macamana rupa campak keladi dan macamana nak handle anak yang kena campak macam ni.

Nampak physically macam ada kemungkinan, berdasarkan pembacaan dari blog-blog orang. Tapi untuk kepastian, kitorang bawak pi klinik dulu untuk confirm sebelum start apa-apa treatment.

Maka bergegaslah kitorang ke klinik pukul 10 malam lebih, sebab tunggu abahnya balik keja lambat sikit. Sampai klinik, alahai ramai...dekat pukul 11 baru boleh masuk bilik dokter. Gelisah dah budak tu sebab agak lama kena tunggu.

Tapi syukurla dokter very nice. Bila dokter tengok, katanya bukan campak ni. More to alergic.

Kalau campak, bintik merahnya timbul, dia akan kering. Dan akan ada satu bintik yang mula keluar dulu (macam ibu dia la), diikuti bintik lain kat badan. Selalunya budak akan demam tinggi sebelum campak keluar.

Yang alergik ni, nampak bintik merah tapi tak timbul. Kulit licin je. Dan budak tak demam. Dokter suspect alergik sabun. Mungkin makanan juga. Boleh jadi apa-apa saja yang tak sesuai pada anak.

Maka, lega sikit hati bila bukan campak ke measles ke. Alergik biasanya cepat naik, cepat baiknya kalau takde contact dengan benda yang menyebabkan alergik tu. Doktor bagi ubat makan dan Calamine.

Alhamdulillah 2-3 hari lepas tu dah hilang merah-merah tu dah.

Dengan macam-macam penyakit sekarang ni, risau la jugak. Tu yang terus bawak klinik tu. Biar clear apa pun kan. Kita punya anggapan tak semestinya betul.

Bertanyalah pada yang pakar :)

Hafiz Mahamad dan Syafiqah Aina

Nak hargai pasangan, boleh saja buat surprise besar-besaran malahan grand sekalipun kalau mampu.

Nak tunjuk sayang kat pasangan, nak bagi hadiah apa sekalipun, bagilah kalau memang ada duit pun.

Nak buktikan punya sayang yang amat kat pasangan sebab terima diri masa tak ada apa-apa sampai berada-ada, pun boleh sebagai tanda terima kasih sangat-sangat terima kita seadanya.

Tetapi... biarlah pasangan tu yang HALAL untuk kita. Selagi belum halal, apa yang dibuat bukan mengundang pahala tapi sebaliknya.

Nak sweet kencing manis pun, masa in a relationship ni sweetnya mana nak sama kalau dah kahwin. Orang bukan nak menghalang atau pertikai tindakan si boifren nak tunjukkan punya sayang to the moon and back kat gelfrennya tapi perkara macam tu boleh bagi contoh yang tak baik kat golongan seusia mereka. Dah tu bertentangan amalan agama pula kalau dah sampai tahap sentuh-sentuhan. Bulan puasa pulak ni, adik kakok...

Dan, nak upload apa sekalipun kat media sosial pun bolehhhhhh. Masing-masing ada hak sendiri.

Apapun memang mencanak la followers. Haha.

Okbai.

Kak Hassanah dan Budak Mat Salleh

Sehari dua ini viral kisah #kakhassanah yang berjaya tenangkan sorang budak 'mat salleh' yang meragam kuat dalam flight dengan berselawat di ubun-ubun budak tu.

Lepas tu muncul pula parents budak tersebut yang claim tak berlaku pun insiden seperti yang Kak Hassanah ni cerita.

Semua ni kat FB lah.

Saya bila terbaca posting Kak Hassanah tu, insof jugaklah sebab kadang anak menangis, tak teringat jugak nak buat macam gitu. Kiranya dari satu segi, apa yang nak dikongsi tentang kebaikan selawat tu memang bagus.

Tetapi bila dicampur aduk pulak dengan fakta yang tak berapa nak betul, dah tentu la kita sebagai readers ni akan fikir Kak Hassanah tu buat posting yang mereka-reka cerita dan menipu. Yang pentingnya mengaitkan dengan agama. Tu yang orang pertikaikan.

Kalau tak didedahkan flight no dan details perjalanan tu rasanya tak jadi masalah pun. Kalau tak silap, memang siap up gambar family 'mat salleh' tu sekali masa posting tu. Tak ke dah mengundang macam-macam persepsi.

Dari segi mak budak tu, yang kata posting tu fictional - betui jugak kot sebab ada sebahagian cerita tak seperti yang berlaku sebenarnya, tapi ditokok tambah bagi sedapkan cerita. Kak Hassanah nak highlight kebaikan selawat tu no problem tapi bila buat posting macam kisah sebenar dengan all the flight details, tapi sebenarnya kisah tak benar - memang orang akan anggap posting tu semata nak naikkan likes dan shares lah, malangnya dengan menggunakan agama.

Saya sendiri pun tak tahu la pihak mana yang betul sebenarnya, kita yang follow isu di FB pun sekadar membaca. Tak kenal mana-mana pihak pun.

Cuma yang pasti, tindakan yang bagus jugak oleh ibu budak mat salleh tu, yang tampil cerita hal sebenar.

Haaa pasal mat salleh pun satu, betapa mudah kita label orang tu bangsa apa berdasarkan pemerhatian kita dan senangnya kita buat anggapan dan andaian.

Apapun, tertunggu jugak respon Kak Hassanah pasal isu ni tapi nampaknya belum ada lagi. Haha sibuk pulak nak follow isu ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...