Merdeka 59 Tahun

Teks: Zaila Hafni

MERDEKA!

Apa je aktiviti korang hari cuti merdeka ni?

Akak kat rumah je, husband kerja. Jadi macam hari-hari Rabu yang biasa, kami di rumah pun sama saja.

Pagi sarapan maggi goreng ikan bilis. Lunch makan rendang ayam tak pedas  dan hati ayam masak kicap lebih semalam. Hehe.

Tapi bila skrol timeline tu penuh la dengan ucapan-ucapan merdeka, mereka yang pergi bercuti-cuti merdeka dan yang turut serta sambut merdeka di tempat masing-masing.

Akak tumpang seronok je lah tengok.

Apapun selamat hari kemerdekaan Malaysia ke 59.

Sumber: devianart.com

Sehati dan sejiwalah semuanya.

Kes Maahad Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Hari ni, dah banyak akak nampak orang dok viral dan share berita maahad tahfiz yang terlibat kes cabul tu. Siap satu portal tu letak gambar ustaz pemilik maahad tu lagi.

Dan polis pun dah mula siasat kes ni, kita yang tak berkaitan ni eloklah kalau tak payah komen lebih sangat, kita sendiri tak tahu apa yang berlaku di sebaliknya. Ambik tahu dan ambik langkah berjaga-jaga tu ok, tapi nak hukum dan kata yang bukan-bukan kat individu tertentu rasanya tak patut jugak kot. Ni tertakluk kepada keyboard warrior semata lah ye.

Akak follow juga kes ni. Risau jugak esok anak-anak dah nak masuk sekolah. Kalau sebelum ni kita dok risau anak perempuan, sekarang ni anak lelaki pun sama juga. Dah nak kena educate anak pasal sexual education dari kecik. Kena explain terang-terang bagi dia paham apa yang boleh dan tak boleh.

Mak-mak ni kalau boleh nak anak depan mata dia je tapi memang la mustahil kan. Yang dia mampu, doa je Allah lindung ke mana-mana anak dia pegi, dengan sapa anak dia bergaul.

Kadang bila baca berita macam ni, kepercayaan kita pun dah jadi menurun kat orang yang tinggi agama. Disebabkan segelintir jugak terkena institusi lain jugak. Dah tentu bukan semua maahad macam tu. Tapi tak banyak sikit, terhakis jugak lah kepercayaan dan kredibiliti kita kat sekolah agama dan maahad tahfiz.

Sapalah yang taknak anak yang pandai Al Quran, baik akhlak dan soleh. Kalau boleh tu biar anak lebih baik daripada kita. Tapi nampaknya kena lebih hati-hati pilih sekolah agama untuk anak. Zaman sekarang ni, sekolah yang ada nama pun belum tentu bagus ye kan.

Makanya, selain ajar anak ABC, 123, mengaji dan sebagainya, kena masuk silibus jugak ni pendidikan seksual. Mencabar betul jadi mak ayah zaman sekarang eh.

Semoga anak-anak kita dilindungi Allah sentiasa.

Pendaftaran Pra Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Semalam, alhamdulillah berjaya submit borang Pra Sekolah untuk anak sulung akak. Haaa rasa macam dah up pangkat mak dah bila anak dah nak mula sekolah.



Tapi, ni baru pra. Dan anak baru 5 tahun pun. Tapi sebab sekolah kata boleh cuba apply, akak cuba ajelah.

Sebenarnya, untuk pra sekolah, anak yang umur 5 dan 6 tahun pada tahun hadapannya boleh je apply. Tu sekolah yang dekat rumah akak ni lah. Sekolah lain akak tak pasti. Tapi rasanya mana-mana sekolah rendah gomen boleh kot.

Keutamaan tempat akan diberi untuk anak yang umur 6 tahun, tapi kalau ada kosong, sekolah akan pilih budak 5 tahun. Sebab tu apply je mana tau ada rezeki dapat. Or else, senang nak apply tahun depannya pulak since dah ada rekod di sekolah.

Macam kat sekolah yang akak apply ni, akak nampak banner permohonan pra sekolah kat depan sekolah tu haa. Jadi, pegi la pejabat sekolah nak ambik borang.

Borang tu isi bagi lengkap, attach segala salinan dokumen yang perlu.

Macam borang anak akak ni, salinan dokumen yang perlu macam Mykid dan surat beranak anak, IC mak ayah, surat nikah mak ayah, slip gaji, bil utiliti (air/elektrik). Semua salinan ni kena disahkan ye.

Lepas tu, isi borangnya. Dalam borang ada macam-macam details lah pasal maklumat keluarga.

Satu yang kena ingat, pemilihan bergantung pada ranking gaji mak ayah, daripada yang rendah ke tinggi. Jadi, keutamaan akan dibagi pada keluarga yang berpendapatan rendah dulu. Dan bilangan pelajar yang sekolah nak ambik dalam 25 orang je. Memang sengit la persaingannye ye tak. Tapi tak payahlah pikir bab tu, kita apply aje kan.

Ok, lepas dah complete isi borang, buat salinan dokumen dan sahkan semua, beli setem 80 sen dua keping dan dua envelope putih saiz 4" x 9". Tampal setem kat envelope siap-siap. Envelope tu pulak kena siap ditulis nama dan alamat sendiri. Agaknya senang keja pejabat sekolah nanti nak pos surat in case dapat ke tak dapat kan. Ikut aje arahan, kita mudahkan keja orang, insha Allah keja kita pun mudah juga.

Lepas dah siap tu pegi balik hantar kat pejabat sekolah, nanti kerani akan minta kita isi buku rekod permohonan pra sekolah. Lepas kerani dah puas hati dengan borang yang kita hantar, dah boleh balik. Tunggu je jawapan sama ada dapat atau tak.

Haaaa kalau ada rezeki dapat ni, tahun depan anak akak dah masuk sekolah weh! Akak pulak yang neves. Kihkihkih.

Apapun kita tunggu ajelah ye.

Team Malaysia yang Ohsem di Olimpik Rio

Teks: Zaila Hafni

Wah, menjadi-jadi sungguh nampaknya team Malaysia kat Olimpik kali ni ye.

Berjangkit-jangkit aura pingat dari satu team ke satu team.

Bermula dengan Pandelela, lepas tu Azizulhasni "PocketRocketMan", menyusul 3 sasaran pingat team badminton pulak. Pandelela dengan Azizul pun lepas ni ada lagi acara kalau tak silap, ada chance kumpul pingat lagi ni.

Gambar: nst.com.my

2 pasangan beregu dalam badminton dah tentu dah pingat, cuma tak tau lagi perak atau emas.

Update: Beregu campuran berjaya dapat pingat Perak 😊

Gambar: nst.com.my


Datuk Lee Chong Wei pun on the way, sekarang tengah semi final.

Haaa, semangat tak akak. Walaupun rumah akak tak bertelevisyen, tapi tak menghalang akak ambik tau pasal Olimpik tau. FB kan ada. Kehkehkeh

Cuma akak takleh tengok live je lah. Akak cuma tau result aje laaaa. Jadilah kan. Biar kome kome je yang rasa getarnyaaaa 😉

Apapun syabas untuk team Malaysia kali ni. Memang haibat belaka mereka. Dan pastinya memang berusaha sangat keras untuk sukan ni. Olimpik kot dek non oi. Dapat wakil pi Olimpik dah satu hal, dapat pingat tu satu hal lagi.

Yang bab depa dapat pencen dan insentif tu tak payah nak kecoh sangat lah nak banding dengan kerjaya-kerjaya lain. Tak sesuai. Setiap atlit pun ada sumbangan depa tersendiri jugak. Ingat menang pingat tu saja-saja ke?

Akak ada terbaca bila satu-satu negara (tambahan lagi kalau negara kecik dan tak glamer) ni menang apa-apa pingat kat sukan-sukan besar macam ni, tu salah satu cara nak perkenal negara pada dunia. Negara lain kenal dan buka peluang pelaburan. Kiranya walaupun negara tak semenggah mana pada mata negara besor, tapi at least diorang akan kenal. Yelah orang mesti nak tau Melesia ni letaknya kat mana? Macamana boleh ada atlit haibat pulak?

Kita tumpanglah berbangga. Daripada dok bercakap pandai je kutuk yang bukan-bukan. Kita sendiri pun tak tau sejauh mana pengorbanan atlit nak sampai ke tahap ni.

Jom kita tengok siapa yang akan bawak balik #emasuntukmalaysia kali ni.

Inspirasi Pandelela Rinong di Olimpik Rio 2016

Teks: Zaila Hafni

Sebelum ni akak baca berita Pandelela Rinong menang pingat kat Olimpik Rio 2016, akak kagum jugak tapi tak hairan sebab dia memang haibat pun.

Gambar: Yahoo Sports UK

Tapi pagi ni, melintas artikel The Star pasal mak ayah Pandelela on the way nak ke Rio.

Link artikel kat SINI.

Wah, dalam pikiran akak, jenuh jugak mak ayah dia pi ke sana tu nak tengok dia perform. Yalah kan, Rio tu bukannya dekat macam kampung akak. Eh kampung hasben akak yang sejam dah sampai tu.

Dan duit flight pun bukan sikit-sikit tau. Akak dok pikir berapa lama mak ayah dia kena simpan duit belanja dan duit tiket nak pegi Brazil nun.

Punya hebat tak hebat mak ayah punya nak support anak.

Tapi, bila kali sampaikat  satu paragraph dalam artikel tu, ada mention rupanya Pandelela dah memang plan nak bawak the whole family dia ke Rio. Siap rancang dari bulan Mac hari tu. Dia jugak yang belanja tiket flight ahli keluarga dia yang harga dalam RM9k seorang.

Haa kau. Dia yang sponsor tiket ok.

Patutlah semangat pun jadi lain macam. Dia tau family dia akan datang. Of course dia nak family dia datang dan balik dengan bangga. Belum sampai sana lagi dia dah dapat pingat. Ni kalau family ada depan mata, agak-agak kau?

Lantas akak rasa patut lah budak Pandelela ni champion. Dia jaga mak ayah, family dia. Ayah dia kerja buruh, mak suri rumah. Memang background bukan orang senang. Ayah dia sendiri pun kata dia usaha sendiri sampai ke tahap ni. Tapi mungkin dari satu segi, sebab berkat doa mak ayah dia jugak (tak kira lah kau agama apa sekalipun).

Semoga dapat bawak balik pingat lagi lah ye, Pandelela.

* * *

Baca 1 lagi kisah inspirasi di Sukan Olimpik Rio 2016, pasal perenang Singapura, Joseph Schooling, yang tewaskan Michael Phelps serta menjadi penyumbang pingat emas untuk Singapura, DI SINI.




Pasaraya Bajet di Shah Alam & Klang

Teks: Zaila Hafni

Kalau bawak RM100 ke supermarket sekarang ni, agak-agaknyalah berapa barang yang boleh dapat ye?

Kalau bujang tu ok lagi kot. Kalau yang dah ada family ni, beli barang keperluan anak atau barang dapur saja pun dah boleh cecah 2-3 ratus dah sekali shopping.

Haa. Sebab tu kena pandai survey supermarket atau kedai yang offer harga yang affordable. Janji dapat barang yang sama kualiti.

Meh akak nak share supermarket atau kedai yang pada akak, boleh la nak beli barang-barang dapur atau barang keperluan rumah dan anak dengan harga yang berpatutan. Ni untuk kawasan Shah Alam-Klang aje ye. Kawasan lain akak tak tau. Hehe.

1. Econsave
Lebih tepat Jalan Kebun (lebih spesifik dekat Kemuning Greenville) sebab akak selalu pegi situ je. Yang paling dekat dengan rumah. Sayur ngan buah ok jugak beli sini. Barang basah akak tak berapa suka beli sini. Barang kering, barang rumah ok. Baju budak pun ada, takde la mahal sangat. Susu budak pun ok banyak gak choice. Lagipun tutup lewat pukul 10.30 malam.

2. Pasaraya Anggerik
Lokasi di Seksyen 19. Dekat dengan Hospital Pakar Salam. Susu budak dengan pampers agak berpatutan harga kat sini. Barang rumah lain pun ok la kalau nak beli runcit-runcit. Satu lagi akak suka beli majalah kat sini. Cepat sampai majalah baru. Tapi cepat habis jugaklah. Kihkihkih

3.  Pasaraya Hero
Kat Kota Kemuning. Sini wet market dia best. Harga pun masih ok dengan kualiti. Sayur, buah, ikan, seafood fresh. Kadang ada less 50% untuk certain seafood atau ikan. Nak clear stock hari sebelum. Tapi tengokkan elok je lagi. Banyak choice jugak sini. Parking pun senang. Akak suka beli sayur, buah kat sini. Bahan untuk baking, cheese pun banyak choice. Ada kafe gak kat dalam ni. Satu lagi, roti ban manis dia sedap! Siap ada bakery sendiri dalam ni. Masuk-masuk je pintu, bau roti. Pehhh best woih.

4. Maxvalu
Pasaraya ni dalam Gamuda Walk. Aeon punya pasaraya la gitu tapia Maxvalu offer murah sikit. Sini sekali-sekala ok jugaklah datang. Akak paling suka kalau datang lewat sikit ada barang basah less 50%. Kahkahkah akak memang minah bajet. Barang lain harga agak standard la. Tapi nak beli dan belah memang selesa, tak ramai orang. Dan banyak la pilihan sayur, buah organik juga.

5. Kedai Runcit Jalan Kebun
Ada banyak, tapi ada satu ni ada jual ayam fresh sekali. Tak ingat nama kedai tu apa. Dekat dengan Klinik Kesihatan Jalan Kebun dan masjid. Mula-mula akak pegi memang nak beli ayam je. Tapi sekarang ni sangkut dah, barang basah banyak beli sini je. Murah-murah. Kedai kampung kan. Selain ayam, suka gak beli ikan, sotong, ayam kat sini. Sayur pun murah. Orang kampung macam akak memang seronok la dapat shopping kat kedai kampung macam ni. Kau ambik daun limau purut, daun kari setangkai dua kira free je. Hehe.

6. Pasaraya Checkers
Kat Seksyen 15. Sini boleh beli borong. Jadi memang harga agak murah. Akak suka beli sayur kalau kat sini. Barang dapur kering pun ok. Banyak choice. Parking pun senang depan pintu pasaraya je. Tapi dah lama akak tak pegi sejak tak duduk area situ dah.

7. Pasaraya CLC
Kat area Bandar Putera 2. Jalan menghala ke Johan Setia (Banting) dah ni. Mula-mula pandang sebelah mata je sebab nama tak glamer kan. Haha. Sekali dah pegi, terus jatuh suka! Wet market dia, wallauweh best gila. Macam pasar basah betul punya feeling. Ikan punya lah banyak jenis. Sayur pun banyak. Dan paling penting murah. Kalau kat sini memang rambang mata nak pilih ikan. Ikan besor, ikan kecik, kau pilih nak yang mana. Paling tak menahan, bau ikan melekat kat baju kau sampai balik rumah. Kahkahkah. Try la shopping sini. Berbaloi akak habaq hang.

Cukup la eh 7 tempat shopping bajet untuk u ols. Tempat-tempat ni kira sesuai la untuk beri barang basah, barang dapur dengan bajet yang sederhana. Dan kurang sikit nafsu berbelanja lebih kalau banding shopping kat Tesco dan Giant. Pegi sana mau bertroli-troli. Hahaha.

Semoga bermanfaat untuk u ols yang tinggal dekat-dekat area sini. Moh le kita berbelanja dengan bijak!

Apa Nak Buat Bila Anak Batuk & Selsema?

Teks: Zaila Hafni

Anak-anak batuk dengan selsema sehari dua ni. Berjangkit ummi la ni. Maka dengan itu, kelam kabut la jadinya jadual ummi, bertongkang pecahlah rumah.

Mana taknya, si kecik tu sebolehnya nak menggantung saje. Orang tak sihat, macam gitulah. Serba tak kena.

Biasanya kalau anak-anak selsema batuk ni, kitorang takde la terus pi klinik dulu selagi kahak jernih, badan tak panas dan bernafas macam biasa.

Melainkan kahak dah bertukar kuning-hijau, on off panas badan nak demam, nafas laju, maka terpaksa bawak gi klinik lah bagi doktor check. Hari tu, si kecik ni nafas agak laju, risau pulak dibuatnya. Jadi bila pi klinik, doktor bagi neb seround. Lepas tu baru ok.

Kalau nafas laju tu maksudnya ada kahak dalam saluran pernafasan, ganggu dia bernafas. Nak bernafas tak selesa. Yang risau takut kahak berkumpul lama-lama boleh jadi jangkitan. Bila neb tu, maksudnya wapkan hidung dan mulut anak dengan saline water (air garam), supaya kahak longgar dan legakan saluran pernafasan. Proses neb sekejap aje, tapi kena tahan sikit lah anak meronta-ronta rimas dipakaikan mask tu. Kena bertabah sikit lah. Janji anak sihat.

Si kecik ni, lepas neb hari tu, alhamdulillah ok. Dah boleh nafas macam biasa. Tapi on ubat lah lepas tu sebab batuk selsema dia agak teruk juga.

Sebelum tu ada juga percubaan nak stim hidung dia dengan air panas bawang putih tapi tak pandai. Lepas tu ada baca kat facebook Masyarakat Kena Tahu (Ori), katanya kaedah stim tu tak digalakkan sangat pun. Percussion tu yalah. Tepuk-tepuk belakang dada anak (cupping) untuk longgarkan kahak. Tapi macam kahak tak keluar habis.

Lepas pi klinik tu, doktor bagi ubat cairkan kahak, ubat selsema, ubat wheezing. Ubat batuk memang dah ada kat rumah. Bawak ubat batuk tu tunjuk kat doktor, dia kata boleh continue. Jadinya on ubat dalam 3-4 hari, alhamdulillah ok. Antibiotik takde sebab doktor kata bukan sebab bakteria. Cuma kalau 3 hari tak baik-baik datang klinik semula.

Tapi, home remedies pun diteruskan juga. Kalau saya, ini yang saya buat kalau anak selsema batuk:

1. Beri madu. Sama ada bagi direct guna sudu atau bancuh dengan air masak. Untuk anak yang setahun ke atas saja ye. Madu boleh bantu keringkan kahak. Tapi jangan bagi banyak sebab madu ni panas. Takut badan budak tak tahan pulak nanti dah panas dalam pulak. Pernah jadi kat anak sulung saya dulu. Dok bagi hari-hari sepanjang hari pulak tu (minum air masak + madu), lepas tu nak sakit tekak pulak sebab panas dalam. Sehari sekali je pun boleh. 1 sudu teh je. Ambik masa juga lah dalam 4-5 hari untuk kahak kering.

2. Sapu minyak bawang putih. Kalau rajin, saya buatlah. Bakar bawang putih, lenyekkan. Lepas tu campur dengan minyak kelapa dara (vco). Tapi nak guna minyak zaitun atau minyak masak pun boleh. Sapu kat dada, belakang dada dengan tapak kaki anak lepas mandi.

3. Buat sup ayam. Letak bawang putih lebih sikit. Kalau ada tulang dan kaki ayam tu, boleh masukkan. Reneh dengan api slow je.

Cara nak buat, masukkan air dan ayam dalam periuk. Masukkan bawang putih dan halia yang diketuk.  Masak dengan api kecik. Nak tutup periuk pun boleh. Sayur kalau nak masukkan, carrot, kobis bunga, seleri, kentang. Biar je sup mereneh.

Kalau nak letak bunjut sup, boleh masukkan. Kalau takde, boleh letak rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang). Kalau saya, tabur serbuk Chinese 5 Spice. Serbuk ni gabungan rempah 4 sekawan jugak lebih kurang tapi ada 1 lagi lupa pulak.

Dah mendidih, masuk garam sikit. Kalau ada daun sup, boleh cincang kasar dan masukkan. Tutup api.

4. Sapu minyak panas (minyak mestika baby) atau krim herba bayi Tropika. Sama jugak sapu kat dada, belakang dada, tapak kaki sebelum tidur. Lepas tu pakaikan stokin. Setakat ni, anak serasi juga dengan krim herba tu. Tak panas sangat. Cepat jugak kering kahak dia.

5. Bagi anak minum banyak air. Kena paksa anak minum. Kalau taknak minum nanti lagi pekat kahak, lagi susah nak keluar. Kalau anak taknak, boleh bancuh ribena atau sunquick sikit. Kot air masak dia rasa payau. Kalau kurang air nanti sakit tekak, tonsil bengkak pulak. Kadang-kadang paksa je anak minum guna picagari (syringe).

6. Boleh standby nasal spray atau ubat titik hidung. Spray tu in case hidung anak tersumbat, susah bernafas. Spray bagi hingus loose, nanti keluar meleleh-leleh kot hidung. Baru dia lega. Ubat titik hidung pulak akan tolak hingus ke dalam, nanti keluar sekali dengan najis. Nasal spray (brand Sterimar) dan ubat titik hidung, dua-dua beli kat farmasi.

Setakat ni, inilah yang saya pernah cuba. Ada ibu yang pandai sedut kahak anak, boleh juga. Saya pernah cuba tapi tak berjaya. Tak cukup kuat nak sedut keluar! Haha. Cara ni pun efektif juga.

Apapun kalau nampak anak makin teruk, bawaklah ke klinik. Tambah lagi kalau anak tak mahu makan minum dan tak aktif. Sekarang ni macam-macam penyakit ada.

Wallahua'lam.

Check up Kehamilan dengan Doktor Perempuan di Klinik Sofia Shah Alam

Teks: Zaila Hafni
Foto: Facebook page Klinik Sofia

Kalau ada masalah nak check up kehamilan di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (Kerajaan), masalah dari segi masa terutamanya, boleh cuba ke Klinik Sofia kat Seksyen 23 Shah Alam ni.

Untuk kehamilan kali ni, saya check up di KK yang takde scanner, maka saya perlu scan kandungan sendiri di klinik swasta. Nak pegi klinik kerajaa  lain pun boleh, tapi kena buat appointment awal dan slot pun terhad. Jadi, terpaksalah ke klinik swasta untuk scan tiap-tiap bulan.

Saya memang kena scan tiap-tiap bulan sebab saya ada diabetes. Jadi kena scan untuk check baby growth, sebab baby ibu yang diabetes ni ada risiko terlalu kecil atau terlalu besar. Sebab tu kena scan tiap-tiap bulan untuk pantau berat dan pertumbuhan baby selari dengan yang sepatutnya atau tak.

Alhamdulillah terjumpa klinik ni. Agak baru juga buka. Dan tak jauh dari rumah. Lagipun tiap-tiap hari buka termasuk weekend. Cuma kalau check up weekend, doktor lelaki yang on duty. Doktor perempuan ada pada weekdays (Isnin-Jumaat).

Saya disebabkan suami agak sibuk masa weekdays, adakalanya pegi je weekend. Jadi memang yang attend tu doktor lelaki lah. Masa masuk bilik doktor tu, suami dengan anak-anak pun semua masuk nak tengok baby. Pada saya, ok saja. Tapi kalau takde masalah nak pegi weekdays masa doktor perempuan on duty, boleh je pegi. Saya kalau weekdays nak angkut anak-anak ikut sekali tu susah sikit. Masa doktor nak scan saya, sapa nak tengokkan diorang? Sebab tu pilih pegi weekend. Dan selalu tak ramai orang. Tak perlu tunggu lama.

Tapi, kalau rasa tak selesa, boleh je arrange time pegi weekdays. Doktor ada sepanjang hari.

Doktor-doktor kat sini, setakat yang saya datang memang semua friendly. Servis pun ok.

Kalau untuk scan biasa, sekali consultation RM60. Kalau nak buat detail scan, 3D/4D, kena set appointment. Bayaran tak silap saya dalam RM120.

Kalau pm kat FB page diorang pun, cepat aje reply. Boleh like FB page diorang kat sini:
Klinik Sofia .

Setakat ni, saya check up untuk buat scan baby je. Sebab check up antenatal yang lain (berat badan, urine test semua di KK). Tapi, kalau sesiapa memang nak buat follow up check up pregnancy kat sini pun boleh.

Yelah ada orang tak boleh nak selalu time off atau cuti untuk check up kat KK kerajaan, yang dok sekitar Shah Alam boleh la cuba kat klinik ni.

Lokasi klinik kat Seksyen 23, area Aeon BIG dan Tam's Nasi Ayam. Sebelah Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA).

Untuk lebih info, boleh like FB page Klinik Sofia (klik link di atas).

Cendol Sedap di Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ahad lepas, husband teringin cendol. Selalunya dia beli cendol area Seksyen 7 dekat-dekat Pharmaniaga tu. Nak dekat ke Bukit Raja dah pun lah. Tapi malangnya hari tu tak buka pulak.

Jadi, try shoot ke Seksyen 16, ke gerai cendol yang lejen dan famous kat Shah Alam ni.

Cendol Pak Ayob.

Lokasi dia kat Seksyen 16, depan masjid. Diorang meniaga kat tepi bus stand. Ada lori pick up jual rojak jugak. So kalau makan cendol, boleh la try rojak sekali. Cuma bagi saya, rojak dia tak berapa kena pada selera saya.

Rojak yang saya suka kat sini, ada satu di Taman Sri Muda, Seksyen 25. Kat simpang 3, nak dekat sempadan dah Seksyen 25-Kemuning Utama. Satu lagi rojak (tak ingat nama) yang ada kat Seksyen 9 Shah Alam. Berniaga belakang Concorde Hotel, kalau masih ada lagi sekarang lah.

Berbalik kepada cendol, kat gerai Pak Ayob ni, ada cendol biasa dan pulut. Takde fancy-fancy macam kat Cendol Bakar tu. Sini cendol dia simple je. Tak ingat pulak kalau ada cendol tapai. Dan cendol dia memang original je.

Cendol, santan fresh (sedap gila), kacang merah. Yang biasa, RM1.50 je semangkuk.

Kitorang minum kat situ, ikutkan hati semangkuk memang tak cukup. Tak puas. Husband tapau sebungkus besar, RM6. Boleh jamu satu keluarga tu punya banyak. Ada rezeki mak mentua rasa sebab diorang datang rumah petang tu.

Yang bestnya, bila dah bungkus bawak balik pun, masih sedap lagi. Tak macam ada sesetengah cendol bila bawak balik dah tak sedap. Dah cair, rasa dah berubah. Yang ni, masih maintain. Memang pandai diorang jaga kualiti.

Memang rekemen sangat cendol ni. Kalau ada peluang, singgah lah rasa. Tak rugi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...