Check up Kehamilan dengan Doktor Perempuan di Klinik Sofia Shah Alam

Teks: Zaila Hafni
Foto: Facebook page Klinik Sofia

Kalau ada masalah nak check up kehamilan di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (Kerajaan), masalah dari segi masa terutamanya, boleh cuba ke Klinik Sofia kat Seksyen 23 Shah Alam ni.

Untuk kehamilan kali ni, saya check up di KK yang takde scanner, maka saya perlu scan kandungan sendiri di klinik swasta. Nak pegi klinik kerajaa  lain pun boleh, tapi kena buat appointment awal dan slot pun terhad. Jadi, terpaksalah ke klinik swasta untuk scan tiap-tiap bulan.

Saya memang kena scan tiap-tiap bulan sebab saya ada diabetes. Jadi kena scan untuk check baby growth, sebab baby ibu yang diabetes ni ada risiko terlalu kecil atau terlalu besar. Sebab tu kena scan tiap-tiap bulan untuk pantau berat dan pertumbuhan baby selari dengan yang sepatutnya atau tak.

Alhamdulillah terjumpa klinik ni. Agak baru juga buka. Dan tak jauh dari rumah. Lagipun tiap-tiap hari buka termasuk weekend. Cuma kalau check up weekend, doktor lelaki yang on duty. Doktor perempuan ada pada weekdays (Isnin-Jumaat).

Saya disebabkan suami agak sibuk masa weekdays, adakalanya pegi je weekend. Jadi memang yang attend tu doktor lelaki lah. Masa masuk bilik doktor tu, suami dengan anak-anak pun semua masuk nak tengok baby. Pada saya, ok saja. Tapi kalau takde masalah nak pegi weekdays masa doktor perempuan on duty, boleh je pegi. Saya kalau weekdays nak angkut anak-anak ikut sekali tu susah sikit. Masa doktor nak scan saya, sapa nak tengokkan diorang? Sebab tu pilih pegi weekend. Dan selalu tak ramai orang. Tak perlu tunggu lama.

Tapi, kalau rasa tak selesa, boleh je arrange time pegi weekdays. Doktor ada sepanjang hari.

Doktor-doktor kat sini, setakat yang saya datang memang semua friendly. Servis pun ok.

Kalau untuk scan biasa, sekali consultation RM60. Kalau nak buat detail scan, 3D/4D, kena set appointment. Bayaran tak silap saya dalam RM120.

Kalau pm kat FB page diorang pun, cepat aje reply. Boleh like FB page diorang kat sini:
Klinik Sofia .

Setakat ni, saya check up untuk buat scan baby je. Sebab check up antenatal yang lain (berat badan, urine test semua di KK). Tapi, kalau sesiapa memang nak buat follow up check up pregnancy kat sini pun boleh.

Yelah ada orang tak boleh nak selalu time off atau cuti untuk check up kat KK kerajaan, yang dok sekitar Shah Alam boleh la cuba kat klinik ni.

Lokasi klinik kat Seksyen 23, area Aeon BIG dan Tam's Nasi Ayam. Sebelah Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA).

Untuk lebih info, boleh like FB page Klinik Sofia (klik link di atas).

No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...