Kisah Video Kes Jaga Anak SM Faisal-Emilia Hanafi

Teks: Zaila Hafni

Viral betul video kes penjagaan anak SM Faisal Nasimuddin-Emilia Hanafi.

Memang kesian tengok budak tu menangis, akak memang tak tengok sampai habis pun sebab sedih weh!

Masa mula tengok video tu, tak perasan pun tu SM Faisal cuma nampak macam bukan sebarang orang jugak ni sebab siap pakai suit semua. Tak reti nak buat kesimpulan apa sebab tak tahu cerita. Tapi tajuk video asal caption 'this is heartbreaking' memang mengundang jugaklah kan. Memang agak heartbroken tapi siapa kita nak judge orang berdasarkan video tu saja?

Memang macam-macam netizen komen. Maklumlah kes melibatkan orang ternama. Tapi itulah, sebab dia ada nama, dia kaya dan sebagainya orang luar tetap tak patut nak komen bukan-bukan, dah lah tak tahu cerita.

Tak mesti apa yang kita tengok dalam video tu beri maksud sebenar apa yang berlaku.

Tukang rakam dan sebar tu yang paling tak bertanggung jawab sebenarnya.

Apa tujuan dia rakam dan sebar kita pun tak tahu.

Nak aniaya ke, nak buat malu ke, sengaja menunjuk kat public dia ada di tempat kejadian ke, nak tambah follower ke dibayar ke atau ada tujuan tersirat ke, yang pasti video tu dah viral dan memalukan bukan sahaja parents tapi anak tu sendiri.

Memang kesian budak tu, tapi lagi kesian sebab ada orang pi rakam dan viralkan!

Kes tu belum pun lagi selesai, yang tak kenal individu dalam video pun kemain komen salahkan orang tu, orang ni. Padahal apa yang keluarga masing-masing lalui kita bukannya tahu.

Tak patut langsung buat kesimpulan dengan video pendek macam tu.

Even tengok gambar-gambar je pun bukannya kita boleh percaya semua. Apa lagi nak komen (yang tak baik).

Tertunggu jugak respon SM Faisal, petang tadi dia ada buat statement di IG dia (@faisalnasimuddin), ada 2 part lagi pasal insiden video tu. Rerajin pi lah stalk dan baca sendiri from his part.

From the ex-wife part, tak dipastikan lah sebab takde bagi penjelasan apa-apa atau akak je yang tak tau. Hehe tak follow ex-wife dia.

Apapun, netizen tak berhak nak kecam apa-apa. Kalau komen murni tu takpe lah jugak. Ni yang komen kondem ni. Ada yang lebih-lebih pulak tu. Tak hormat langsung situasi orang.

Thats the price of being public figures.

Berita sensasi macam ni memang tabloid dan keyboard warrior suka sangat. Kita yang baca ni timbangtara lah dulu sebelum nak share atau komen.

Dan kalau dah tershare, lagi baik pi delete je daripada makin dok viral.

Congratulations Nazim Othman-Bella Dally

Teks: Zaila Hafni
Imej: Instagram Bella Dally

Been following the wedding of Nazim and Bella.

Very nice wedding dress and such a lovely couple!

Taktau nak explain macamana tapi I just love this two. So classy.

Baju wedding semua cantik gila. For me, tak over sangat. Simple but nice. The maroon songket for reception, white and blue for nikah... seriously stunning.

Kalau baca caption si Nazim kat each photo dia upload kat IG tu, best. Bahasa dia memang sedap. Baik dia tulis in English or Malay. Dengan ayat-ayat jiwang dia kat bini pun takde la kita baca rasa nak muntah (at least for me).

Taktau kenapa bila tengok gambar wedding diorang ni tak macam tengok gambar wedding artis lain. I enjoy it so much. Haha.

Dan-dan teringat masa nikah dan kenduri sendiri pulak! Ohoho it was almost 5 years back already. Anniversary nak dekat dah ni. Ops.

Apapun, dalam banyak-banyak gambar, satu gambar ni sangat menarik hati akak. Akak taktau le kenapa tersuka tengok gambo ni. Rasa sweet.

Oh, masa kahwin dan bulan-bulan pertama selepasnya memang moment paling sweet dan manih melecaih. Kehkehkeh.

Gambar ni cilok dari IG Bella Dally. Korang nak stalk gambo nikah, kahwin, hantaran diorang berdua ni, pi IG Nazim Othman and Bella Dally ek.

Mee Kuah Daging

Teks & Foto: Zaila Hafni

Anak-anak semenjak dua menjak ni, bila disuap nasi, beberapa suap je dah buat tak tahu. Eh takkan dah kenyang, sikit je makan ni.

Ke ummi masak tak sedap? 😑

Atau agaknya jemu makan nasi. Maka ummi tukor la strategi, makan pasta and noodles.

Wah, kemain lajuuuuu makan. Sah lah budak-budak ni nak tukar selera.

Semalam, buat pasta bolognese. Spinach fettucine dengan kuah bolognese daging. Yang sulung tu berapa kali ulang makan. Seronok tengok dia berselera. Sebab dia ni memilih makan sikit. Agaknya sejak bagi dia multivitamin ni dia berselera sikit kot.

Hari ni, masak mee kuah daging. Yang sulung jugak yang request ni. Tapi yang over makan si adiknya. Laku jugaklah menu hari ni. Sekali lagi seronok tengok. Hilang penat masak (dan kemas dapur). Kihkihkih

Mee kuah daging ni tak menjadi sangat sebenarnya tapi bolehlah. Guna pulak daging kisar Ramly tu, memang manisnya kurang. Akak jelah yang manis. Hahaha.

Resipi, korang boleh je search Mee Kuah Daging Meleleh kat FB tu. Merata orang share. Pada akak resipi tu yang paling senang dan dekat di hati akak. Ahaks, kengkonon yang paling sedap lah.

Tapi nak sedap, cuba guna daging tetel atau daging yang ada lemak-lemak sikit. Tapi janganlah banyak lemak sangat. Kalau isi semata-mata macam tak berapa umph. Apapun korang try jelah dulu. Senang je pun nak buat dia.

Hiasan pun akak letak sawi celur je. Patut ada segala tauge, telur rebus, daun bawang, cili, bawang goreng. Ahh makan ngan anak-anak, asal boleh, takde hiasan pun takpe!

Jangan susahkan benda senang. Gitchew.

Oklah. Akak tunjuk gambaq je sebagai bukti. Resipi kalau rajin akak share. Hehe.

Pengalaman ke Aeon Mall Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Setelah agak lama dibuka, baru-baru ni akak berpeluang ke Aeon Mall Shah Alam ni. Aeon akhirnya tiba di Shah Alam! Haha. Sebelum ni paling dekat pun Klang (Bukit Raja, Bukit Tinggi).

Akak tersinggah pun sebab 'ter'lalu jalan depan tu dan masing-masing lapar, jadinya husband akak terus la kona masuk. Hehe.

Aeon Mall ni lokasinya dekat dengan Stadium Shah Alam, Tesco Extra, MSU, D'Kayangan. Memang strategik betul lokasi dia ni.

Masa awal-awal buka dulu dalam bulan Mac 2016, kitorang pegi jugak, tapi tak dapat parking langsung. Kona kona balik je. Tak sempat masuk. Kali ni, berlambak parking space. Nak senang, naik ke bumbung je. Insha Allah banyak parking. Siap boleh parking dekat dengan entrance. Cuma open space la. If hujan ke panas terik ke tu risiko sikit lah.

Bawak anak ronda-ronda. Menarik interior design dalam mall ni. Even exterior design pun cantik. Agaknya sebab Shah Alam ni majoriti penduduk Muslim, design pun ala Islamic sikit. Kedai makan pun banyak yang Muslim dan halal kalau banding dengan Aeon kat Klang. Target market tak sama kan. Akak kalau ke Aeon Bukit Tinggi, payah nak makan. Kat sini, kemain rambang mata. Kehkehkeh

Kitorang paling suka ke bahagian Delicatessen tu. Port jual makanan tapi bukan food court. Yang jual sotong goreng tepung, burger, ayam goreng tepung (chicken chop), segala balls, nasi lemak. Kalau kat Bukit Tinggi tak banyak sangat pilihan. Kat sini, berpinau mata akak pilih.

Bahagian nasi; ada nasi ayam, nasi ayam kapitan, nasi lemak dan apa lagi nasi akak dah tak ingat.

Bahagian pizza pun ada.

Bahagian goreng-gorengan ada ayam popcorn, chicken chop, ayam goreng tepung, sotong goreng tepung, kroket (labu, keledek, cream cheese, macam-macam) antaranyalah.

Lain-lain bahagian, ada salad, minuman, pastri, sushi.

Kat sini ada jugak meja kalau nak makan. Or else, boleh tapau je. Dan agak murah juga makanan kat sini banding dengan kedai lain dalam mall. Agaknya sebab Aeon punya kan. Sedap pulak tu.

Aeon ni, macam one stop centre. Segala benda ada sini. Bank, makanan, pasar basah dan kering semua ada. Sebab tu orang senang datang sini. Dan selesa juga. Ada wheel chair untuk warga emas. Ada stroller untuk anak kecik. Tapi siapa yang cepat aje lah. Troli kat sini pun dibuat daripada plastik, bukan besi macam troli biasa tu. Plastik pun tapi gagah je akak tengok, dan ringan sikit senang nak tolak.

Kesimpulannya, Aeon Mall Shah Alam ni memang mesra pengguna Muslim. Surau pun besar dan selesa. Jalan-jalan dalam mall ni beza banding dengan Aeon Mall yang lain-lain. Cuba la drop by kalau sempat ye. Rasa sendiri.

Gitulah serba sedikit pengalaman akak ke Aeon Mall Shah Alam. Moral of the story, akak suka! Hahahaha

Scan Baby di Klinik Ajwa Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Di Shah Alam ni, banyak juga klinik yang ada servis scan baby atau check up pregnancy. 

Akak check up biasa kat Klinik Kesihatan gomen, kat Klinik Desa dekat dengan rumah ni. Tapi sebab KD takde scanner, maka akak kena pegi GP (general practitioner) atau klinik swasta untuk scan baby. Oh, klinik gomen kalau yang bertaraf klinik kesihatan ade je scanner. Cuma nak kena set appointment awal dan selalunya ramaiiii. Maka terpaksa lah husband akak melaburkan sikit duit consultation dan scan baby tiap-tiap bulan kat GP.

Akak memang kena scan baby each month sebab akak ada GDM. Kena monitor growth baby, takut besar sangat atau kecik sangat. Setakat ni alhamdulillah. Growth dan berat nampak ok, selari dengan umur dalam kandungan. Mak dia je naik berat sikit. Heh.

Sebelum ni, akak biasa pegi Klinik Sofia kat Seksyen 23. Rujuk entri pos kat SINI.

Tapi sebab ada satu hari tu, akak pegi Klinik Sofia tapi doktor yang in charge tu tak buat scan.

Alamak, klinik mana pulak akak nak pegi ni? Dah la hari Ahad.

Terlintas nama Klinik Ajwa. Pernah nampak tapi tak pernah singgah. Maka akak pun google dan husband kata jom cuba pegi kot-kot buka Ahad dan ada buat scan.

Sumber: panpages.my

Klinik Ajwa ada 2 cawangan di Shah Alam. Seksyen 7 dan 15. Akak pegi yang Seksyen 15. Kat area Dataran Otomobil.

Alhamdulillah buka. Dan masa akak sampai, takde pun patient menunggu. Receptionist pun friendly. Awal-awal dah cakap yang in charge doktor lelaki. Ye lah in case kita tak nak, boleh datang hari lain. Environment klinik pun sangat selesa. Luas juga ruang menunggunya.

Lepas dah register, kami pun tunggu turn. Ambik nombor kat sini. Tunggulah nombor naik then masuk jumpa doktor.

Biasa weekend memang doktor lelaki. Tapi masa nak scan tu akak segerombolan akan masuk. Ngan husband, anak-anak semua masuk sekali nak tengok adik baby. Dan masa scan pun, ada assistant atau nurse yang attend sama-sama. And the doctor is very friendly too.

Tapi kalau tak selesa atau prefer doktor perempuan, boleh datang weekdays. Akak sebab tak boleh on weekdays, husband keje.

Selepas bersoal siasat pasal kesihatan akak sepanjang pregnant, then scan. Doktor ni tenang je jawab apa-apa soalan yang akak dan husband tanya. So far very cooperative and sporting.

Baby pun alhamdulillah ok.

Kiranya dalam 20 minit kot kitorang dalam tu. Oklah servis dia. Doktor pun ok cuma tak sempat ambik tau nama dia apa.

Bayaran scan biasa (2D) kat Klinik Ajwa, RM70. Kat Klinik Sofia, RM60. Beza RM10. Tapi dua-dua pun ok je.

Oklah, kalau sesiapa dok cari servis scan baby, check up pregnancy (antenatal) khususnya, boleh la cuba Klinik Ajwa Seksyen 15 ni. Tak susah pun nak cari, lokasi klinik mengadap jalan besar. Yang Seksyen 7 akak tak pasti sebab tak penah pegi. Tapi rasanya mengadap jalan besar juga. Area Tasik Shah Alam tak silap.

Ni alamat dan contact number untuk dua-dua cawangan. In case ada yang nak cuba.

Klinik Ajwa (Cawangan Sek 15)
14, Jalan Pahat G15/G, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor
03-5511 2135

Klinik Ajwa (Cawangan Sek 7)
No 20, Jalan Kristal J7/J, Persiaran Bestari, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
03-5510 6258



Tak Mampu Nak Beli Durian

Teks: Zaila Hafni

Viral semalam pasal cikpuan yang teringin nak makan durian tapi tak mampu lantas nak left group dan deactivate FB.

Sumber: durianmusangking.blogspot.com

Hmm. Macam-macam la orang komen kat cikpuan tu. Ada yang kesian, ada yang kutuk. Biasa la orang zaman sekarang ni, serba serbi nak komen. Eh, akak yang tulis kat blog ni pun kira komen jugak ke macamana? Ahaaa

Dari satu segi, akak sokong je kalau cikpuan tu kata nak left group, deactivate FB kalau dengan keterlibatan dia dalam tu membuatkan dia lagi sedih dan pilu bila orang lain dok share pasal durian. Ye memang nampak macam emosional tapi kalau itu lebih membahagiakan, apa salahnya. Kurang sikit rasa bersalah dia kat anak-anak juga. Akak paham, akak pun kadang telan air liur juga tengok orang makan sedap-sedap tapi kita tak mampu atau belum mampu lagi buat masa ni. Tapi orang tu just share apa yang dia makan.

Kita tak boleh nak tengok, kita rasa sentap, kita lah yang beredar. Ok la left group ke, unfollow ke, unfriend ke, deactivate account ke. Kita jelah yang bertindak untuk handle perasaan kita.

Ye, memang katanya cikpuan tu ibu tunggal, gaji kecik, anak ramai. Paham situasi tu. In fact ramai aje yang bukan dalam situasi yang sama tetap tak mampu jugak nak makan durian.

Akak taktau la paling murah berapa harga durian tapi yang mahal memang rasa mengarut pun ada. Tapi yang mahal memang sedap pun kan. Biasa la.

Pada akak, ikutkan teringin kita memang banyak la benda yang kita teringin. Tambah lagi dengan lambakan update daripada kawan-kawan yang pelbagai jenis ni. Kita pun taktahu apa sebenarnya yang berlaku pada cikpuan tu, sampai rasa bersalah sangat-sangat tak dapat belikan durian untuk anak-anak. Kalau tak dapat beli makanan asas, kita paham. Tapi ni durian.

Takpelah cikpuan, kot hikmah viral ni, ada rezeki orang nak bagi atau tolong belikan durian ke, mana kita tau ye tak? Orang yang ada kebun durian ada yang tergerak hati nak sedekah durian barang 5-6 biji ke, mana kita tau.

Sabar dan move on ajelah nak hidup zaman sekarang ni. Serba mahal belaka. Doakan Allah luaskan rezeki dan mudahkan urusan, insha Allah.


Cara Halau Nyamuk, Elak Penularan Virus Zika

Teks: Zaila Hafni

Virus Zika dah masuk Malaysia!

Kalau sebelum ni, kita dengar kes kat Thailand dengan Singapura je (yang dekat dengan kita lah), hari ni KKM dah laporkan 1 kes dah detect kat Selangor.

Kes dilaporkan di Klang (dekat kawasan umah akak tuuuu).

Risaunya la hai diriku yang dalam trimester 3 ni 😧

Semoga Allah lindung kita semua daripada bahaya virus Zika ni.

Kat Brazil dan Amerika Latin dah mula tahun lepas lagi, dan tahun ni dah mula masuk sini dah.

Menurut laporannya, wanita yang kena Zika tu baru balik dari Singapura. Berjangkit dari sana lah.

Zika ni macam denggi lebih kurang. Virus dibawa oleh nyamuk Aedes juga. Buat masa ni, takde lagi ubat khas atau vaksin untuk Zika. Kalau denggi mungkin dah terkawal sikit tapikan tu pun lama juga kita nak kawal. Yang Zika ni virus baru.

Yang paling berisiko adalah ibu hamil terutamanya yang dalam trimester 1 (3 bulan pertama). Virus Zika ni dikatakan boleh sebabkan pengecutan otak (microcephaly) jika menjangkiti bayi. Otak akan jadi lebih kecil daripada normal. Ni based on kes yang berlaku di Brazil lah. Jadi ibu hamil kena berjaga-jaga lebih sikit.

Kena elak daripada digigit nyamuk, kena jaga kebersihan rumah, guna mosquito repellent.

Nak halau nyamuk, boleh la try:
- pasang ubat nyamuk (lingkaran, elektrik)
- penyembur nyamuk (spray)
- gel penghalau nyamuk (pek macam pewangi rumah/kereta)
- tanam pokok jermin (pokok halau nyamuk)
- pasang kelambu time tidur malam
- sapu losyen atau minyak pati (essential oil) berunsur serai wangi atau citronella pada kulit
- guna mosquito stick repellent/ mosquito patch pada kulit

Ni antaranya lah. Katanya bau serai/citronella ni nyamuk tak suka. Jadi boleh la guna bahan-bahan yang berunsur bau ni untuk halau nyamuk.

Baca lagi, laporan Astro Awani di SINI .

Biskut Cream Cracker Shoon Fatt Sedap, Sila Cuba!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Selamat datang bulan September!

Disebabkan semalam cuti, akak terasa macam hari ni Isnin pulak. Haha.

Apapun, bulan baru ni semoga kita semua pun bersemangat baru jugaklah ya. Tinggal 4 bulan lagi untuk capai misi 2016.

Misi kurus ke, misi jadi soleh solehah ke, misi jadi cantik ke, misi jadi pemaaf ke, misi jadi ibu yang penyabarrrr ke. Eh.

Pagi ni redup-redup manja je kat area umah akak ni. Dan macam biasa akak sarapan awal. Maklum le bangun pagi dah lapar. Pukul 7 lebih cenggitu akak mesti nak kena minum dulu. Lepas tu baru boleh proceed buat kerja.

Hari ni akak sarapan biskut cream cracker Shoon Fatt dengan air Vico O suam.

Ohoiiiii biskut ni sedap gila tauuu. Rangup, rasa lemak-lemak sedapppp!

Kiranya setaraf dengan biskut PingPong Hup Seng tu lah. Tapi bagi akak yang ni lagi sedap. Ngeeee.

Nengokkan brand memang tak convincing pun sebenarnya. Haha. Tapi sebab akak sendiri penah rasa jadi kalau akak terjumpa kat kedai memang akak beli. Susah gak nak dapat biskut Shoon Fatt ni.

Asalnya akak mula makan sebab ada dalam goodie bag majlis kenduri adik ipar akak. Diorang masukkan 1 peket kecik biskut Shoon Fatt ni dalam setiap goodie bag. Tapi nasiblah kan, dapat biskut perisa apa. Mula-mula pandang takde mata je kononnya biskut ni. Sekali ko makan, cicah teh o, kopi o, huih sedap weh.

Sejak tulah akak tau biskut ni best. Hehe.

Korang pun kalau terjumpa biskut ni kat kedai, cuba beli dan rasa. Mana tau korang pun akan suka, macam akak ni. Kehkehkeh

Oklah. Akak dah alas perut, dah makan vitamin, maka akak nak sambung buat kerja suri rumah sebelum askar-askar akak bangun.

Selamat bekerja hari ni ye semua! Punch card baru kan. Hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...