Scan Baby di Klinik Ajwa Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Di Shah Alam ni, banyak juga klinik yang ada servis scan baby atau check up pregnancy. 

Akak check up biasa kat Klinik Kesihatan gomen, kat Klinik Desa dekat dengan rumah ni. Tapi sebab KD takde scanner, maka akak kena pegi GP (general practitioner) atau klinik swasta untuk scan baby. Oh, klinik gomen kalau yang bertaraf klinik kesihatan ade je scanner. Cuma nak kena set appointment awal dan selalunya ramaiiii. Maka terpaksa lah husband akak melaburkan sikit duit consultation dan scan baby tiap-tiap bulan kat GP.

Akak memang kena scan baby each month sebab akak ada GDM. Kena monitor growth baby, takut besar sangat atau kecik sangat. Setakat ni alhamdulillah. Growth dan berat nampak ok, selari dengan umur dalam kandungan. Mak dia je naik berat sikit. Heh.

Sebelum ni, akak biasa pegi Klinik Sofia kat Seksyen 23. Rujuk entri pos kat SINI.

Tapi sebab ada satu hari tu, akak pegi Klinik Sofia tapi doktor yang in charge tu tak buat scan.

Alamak, klinik mana pulak akak nak pegi ni? Dah la hari Ahad.

Terlintas nama Klinik Ajwa. Pernah nampak tapi tak pernah singgah. Maka akak pun google dan husband kata jom cuba pegi kot-kot buka Ahad dan ada buat scan.

Sumber: panpages.my

Klinik Ajwa ada 2 cawangan di Shah Alam. Seksyen 7 dan 15. Akak pegi yang Seksyen 15. Kat area Dataran Otomobil.

Alhamdulillah buka. Dan masa akak sampai, takde pun patient menunggu. Receptionist pun friendly. Awal-awal dah cakap yang in charge doktor lelaki. Ye lah in case kita tak nak, boleh datang hari lain. Environment klinik pun sangat selesa. Luas juga ruang menunggunya.

Lepas dah register, kami pun tunggu turn. Ambik nombor kat sini. Tunggulah nombor naik then masuk jumpa doktor.

Biasa weekend memang doktor lelaki. Tapi masa nak scan tu akak segerombolan akan masuk. Ngan husband, anak-anak semua masuk sekali nak tengok adik baby. Dan masa scan pun, ada assistant atau nurse yang attend sama-sama. And the doctor is very friendly too.

Tapi kalau tak selesa atau prefer doktor perempuan, boleh datang weekdays. Akak sebab tak boleh on weekdays, husband keje.

Selepas bersoal siasat pasal kesihatan akak sepanjang pregnant, then scan. Doktor ni tenang je jawab apa-apa soalan yang akak dan husband tanya. So far very cooperative and sporting.

Baby pun alhamdulillah ok.

Kiranya dalam 20 minit kot kitorang dalam tu. Oklah servis dia. Doktor pun ok cuma tak sempat ambik tau nama dia apa.

Bayaran scan biasa (2D) kat Klinik Ajwa, RM70. Kat Klinik Sofia, RM60. Beza RM10. Tapi dua-dua pun ok je.

Oklah, kalau sesiapa dok cari servis scan baby, check up pregnancy (antenatal) khususnya, boleh la cuba Klinik Ajwa Seksyen 15 ni. Tak susah pun nak cari, lokasi klinik mengadap jalan besar. Yang Seksyen 7 akak tak pasti sebab tak penah pegi. Tapi rasanya mengadap jalan besar juga. Area Tasik Shah Alam tak silap.

Ni alamat dan contact number untuk dua-dua cawangan. In case ada yang nak cuba.

Klinik Ajwa (Cawangan Sek 15)
14, Jalan Pahat G15/G, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor
03-5511 2135

Klinik Ajwa (Cawangan Sek 7)
No 20, Jalan Kristal J7/J, Persiaran Bestari, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
03-5510 6258



No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...