Nasi Lemak Ekspres

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi ni, alhamdulillah diberi tenaga luar biasa sikit. Makanya by 8.30 am tadi dah siap masak sarapan merangkap lunch dan dinner. Makanan untuk 1 hari sekaligus! Haha.

Masak nasi lemak je pun sebenarnya.

Rebus telur, masak nasi, buat sambal bilis.

Memang seekspres dan seringkasnya lah sebab tak larat nak masak yang haibat sangat. Hihi.

Yang jadi sekejap je proses masak tu sebab cili kering memang dah siap blend dengan bawang besar dan bawang putih. Buat stok simpan dalam peti ais. Nak masak sambal, tak payah dah nak kupas bawang bagai. Kacang takde takpe. Timun pun takde. Yang ada carrot dengan mixed vege je. Tengok la nanti belasah aje makan dengan nasi lemak, apa salahnya ye tak.

Nasi lemak, masuk santan dengan halia aje. Tu pun mula macam mentah, sambung masak, terhangit pulok sikit. Aduyai. Tapi alhamdulillah sikit je hangitnye. Daun pandan takde, takde hal. Tapi kalau ada tu, semerbak harum la sikit kan.

Oh ya, resipi follow buku Chef Wan. Haha buat nasi lemak pun ikut buku u ols.

Oklah tadi anak-anak dah sarapan nasi lemak. Nanti lapar, makan la lagi nasi lemak. Lepas tu nasi lemak lagi. Haha. Bertabahlah.

Yang penting, hati senang makanan dah siap masak. Selalu petang-petang dah tak larat, nak baring, melepak je rasa.

Hari ni u ols makan apa?

Baca Penjelasan Ini Dahulu Sebelum Buat Keputusan Nak Guna MSG Dalam Masakan


Teks: Zaila Hafni

Imej: Delicious Living Blog

Saya memang tak biasa masak guna MSG atau Pak Aji (Ajinomoto). Tapi guna bahan perisa lain macam kiub ayam, serbuk pati ikan bilis, serbuk sos perang segera selalu jugak dulu. Cuma sekarang dah kurangkan. Garam pun dah ganti guna garam bukit, sebelum ni guna garam laut.

Arwah mak pun seingat saya tak pernah masak guna MSG, mungkin sebab tu saya pun tak pernah guna. Lepas tu selalu orang tua cakap lepas makan makanan yang ada MSG ni, akan sakit perut. Bila baca status Dr Hamid Jan ni, baru paham rupanya depend pada badan masing-masing.

Lama jugak nak hadam pasal MSG ni, tapi wonder jugak sebab dalam Reader's Digest, yang dulu-dulu la banyak cover pasal Ajinomoto. Depa sungguh-sungguh ni explain MSG tu buat dari apa, buat macamana. Tapi tak cukup nak yakin untuk guna pun. Sebab mindset bila guna MSG ni sebab tak pandai nak perasakan makanan sendiri. Haha. Sebab tu kedai yang banyak guna. Nak bagi sedap.

Betui la nak enhance rasa, bagi jadi lebih sedap. Rupanya sama macam kita tambah makanan lain jugak. Dr Hamid Jan bagi contoh tomato, cendawan untuk enhance rasa sup. Macam saya, suka boh batang seleri dalam makanan especially sup, tomyam. In fact seleri ni saya kadang blend masuk dalam masakan berkuah atau bubur. Dia ada flavour sendiri. Memang sedap. Agaknya macam tu lah kot kan cara MSG yang diproses ni berfungsi. Sumber mai daripada tebu dan ubi kayu.

Apapun, terpulang pada diri masing-masinglah nak guna ke tak. Cuma bagus kalau tahu info MSG dan makanan ni. Dah ada ilmu, boleh la buat keputusan terbaik untuk kita sekeluarga.

-----------------------------------------

Dipetik daripada Facebook Dr Hamid Jan, sila baca dan fahamkan.

MSG dan makanan

Pengalaman memberi ceramah kepada komuniti memang mencabar. Sering diajukan dengan soalan-soalan sensasi dan panas. Ada soalan berkaitan bahan-bahan makanan yang boleh menurunkan berat badan dengan segera, soalan berkaitan bahan-bahan makanan yang dikatakan boleh membuat anak menjadi pintar dan sebagainya.

Namun, satu soalan yang agak popular adalah tentang bahan penambah perisa makanan iaitu monosodium glutamate (MSG). Biasanya soalan akan berkait tentang keselamatan dan kesan buruk pengambilan MSG. Ini mungkin kerana terdapat beberapa artikel dalam media sosial yang viral tentang kesan buruk MSG. Memandangkan terlalu banyak persoalan, saya pun cuba membuat sedikit penilitian ilmiah tentang isu MSG ini.

Pada tahun 1908, Dr Kikunae Ikeda mengenalpasti glutamat adalah punca rasa enak Stok Sup Jepun dan menghasilkan MSG dari sejenis rumpai laut di Jepun. Oleh kerana rasanya yang unik, produk kajian beliau telah dikomersialkan bermula tahun 1909. Namun, pada tahun 1968, Dr Robert Ho Man Kwok mendakwa beliau mengalami simptom yang digelar Sindrom Restoran Cina selepas memakan makanan Cina yang mungkin disebabkan oleh bahan-bahan yang biasa guna dalam masakan Cina seperti MSG, herba atau arak. Aduan beliau telah mendapat perhatian pelbagai pihak dan kebanyakan menumpu perhatian terhadap MSG dan mengakibatkan peningkatan kajian berkaitan MSG.  Walau bagaimanapun, pada tahun 2000, kajian klinikal (multicenter, multiphase, double-blind, placebo-controlled study with a crossover design) telah dijalankan oleh Dr Raif S. Geha dari Hospital Kanak-kanak Boston.  Kajian klinikal yang dijalankan secara teliti ini  menunjukkan bahawa tiada kesan MSG kepada orang yang mendakwa sensitif terhadap MSG.  Tiada kesan berterusan atau serius yang dapat diperhatikan akibat daripada MSG, dan maklum balas peserta kajian adalah tidak konsisten dalam ujian semula.

Manakala, berdasarkan perbualan rambang saya dengan orang di sekeliling, tidak dinafikan ada individu yang sensitif terhadap makanan yang mengandungi MSG berdasarkan persepsi tersendiri. Mungkin itu adalah perkara yang dialami oleh Dr Kwok atau mungkin juga beliau mengalami alahan terhadap bahan lain yang digunakan dalam hidangan makanan tersebut. Nasihat saya, jika benar anda tidak toleran atau sensitive dengan makanan yang mengandungi MSG mungkin anda boleh elakkan tetapi ini biasa tidak berkaitan dengan MSG, mungkin bahan yang lain. Ini disebabkan komponen MSG iaitu Glutamate, Natrium dan air adalah bahan yang biasa terdapat dalam makanan kita seperti cendawan, daging, tomato, keju, dan sebagainya.

Kajian Dr John W. Olney terhadap kebahayaan MSG juga salah satu kajian yang memang popular disebarkan. Ini berlaku pada tahun 1968 di mana Dr John W. Olney menyuntik MSG dalam dos besar beberapa kali selama beberapa hari pada tikus yang baru lahir dan kemudiannya mengkaji tikus tersebut.  Beliau mendapati bahawa sebahagian daripada otak tikus tersebut menjadi rosak. Dia kemudiannya menggunakan penemuan ini dan yang berkaitan untuk menggesa pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) supaya mengharamkan penggunaan MSG dalam makanan bayi, dan secara lebih umum, untuk mengeluarkan MSG sepenuhnya daripada bekalan makanan. Walau bagaimanapun, permintaan beliau telah ditolak oleh FDA Amerika Syarikat dan Kongres Amerika Syarikat kerana kaedah kajian yang tidak berpatutan. Dalam kajian beliau, MSG dalam dos besar telah disuntik ke dalam aliran darah tikus yang baru lahir dan tikus tidak menggunakannya melalui saluran pemakanan. Cara ini adalah luar biasa kerana manusia tidak menyuntik MSG ke dalam aliran darah, tetapi MSG merupakan bahan penambah perisa yang dimakan melalui saluran pemakanan. Sebab ini, permintaan Dr Olney untuk mengharamkan penggunaan MSG dalam makanan telah ditolak oleh pihak berkuasa. Tambahan juga, menurut Dr John Fernstrom, Profesor Psikiatri, terdapat halangan darah otak pada tikus matang dan juga manusia yang mengawal jenis molekul yang memasuki otak. Halangan darah otak tidak membenarkan peredaran glutamat ke dalam otak.

Yang terkini, satu kajian tempatan di Universiti Putra Malaysia mendapati MSG boleh digunakan sebagai bahan alternative untuk mengurangkan kandungan garam dalam masakan. Kajian oleh Prof Dr Jinap Selamat yang diterbitkan pada tahun ini (2016) dalam Food and Nutrition Research Journal mendapati bahawa sup rendah garam boleh dihasilkan dengan mengurangkan garam sebanyak 32% dan digantikan dengan MSG sebanyak 0.7%, tanpa mengalami sebarang perbezaan ketara pada rasa sup tersebut. Ini mungkin terhasil kerana MSG mempunyai 1/3 lebih rendah sodium berbanding garam biasa dan perisa tambahan itu memberi rasa yang unik kepada sup tersebut. Perkara ini hampir sama seperti apabila kita memasukkan tomato dan cendawan kedalam sup kerana kedua-dua sayuran ini mempunyai kandungan glutamate semulajadi yang tinggi dan memberi rasa yang lebih enak kepada sup.

Kesimpulannya, secara umumnya keputusan untuk menggunakan MSG haruslah mengikut pilihan dan citarasa pengguna itu sendiri. Anda juga boleh banyak gunakan sumber asli dalam masakan seperti tomato, cendawan dan keju yang kaya dengan glutamate untuk menambahkan rasa sedap masakan. Jika anda ingin guna MSG, pastikan kandungan garam dalam masakan dikurangkan supaya kehadiran MSG dapat dimanfaatkan bagi mengurangkan sodium dalam masakan bagi pencegahan “Non-communicable Disease” seperti penyakit darah tinggi.

Status Halal Rempah Baba's dan Alagappa's

Beberapa hari kebelakangan ni, dok viral pasal status halal rempah Baba's dan Alagappa's. Saya pun ada baca kat group Telegram.

Mula-mula tu eh... hampir terpercaya jugak tapi pikir-pikir balik macam tak berapa nak hadam jenis berita-berita yang dikongsi dalam group macam ni. Memang la niat orang nak berkongsi tapi itulah kadang ada orang lain ambik kesempatan macam ni untuk jatuhkan bisnes orang lain.

Saya dahlah memang selalu guna rempah-rempah mamak ni. Rempah kari, serbuk jintan, serbuk cili. Sentap mak nak la jugak masa baca berita camtu.

Apapun, ni ha penjelasan sebenar daripada Jakim.

---

Dipetik daripada Facebook Bahagian Hab Halal JAKIM:

PENJELASAN ISU SERBUK KARI JENAMA BABA'S DAN ALAGAPPA'S

26 Oktober 2016M
25 Muharam 1438H

Maklumat yang tersebar berkenaan serbuk kari jenama Baba's dan Alagappa's mengandungi ramuan yang tidak sewajarnya ADALAH TIDAK BENAR DAN TIDAK BERASAS SAMA SEKALI.

Untuk makluman pengguna, kedua-dua produk ini merupakan Pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini.

1. Proses pengeluaran Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) telah mengambil kira setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh pakar Syariah dan juga Teknologi Makanan.

2. Pegawai pemeriksa yang ditugaskan bukan sahaja membuat pemeriksaan dokumen, malah membuat pemeriksaan pematuhan berdasarkan Standard dan Prosedur SPHM di kawasan kilang yang mengeluarkan produk. Ini bagi memastikan apa jua pengisytiharan yang dibuat dipatuhi.

3. Disamping itu, syarikat pengeluar juga perlu mewujudkan Sistem Jaminan Halal serta menubuhkan Jawatankuasa Halal Dalaman yang dianggotai oleh seorang Eksekutif Halal bagi memantau perolahan bahan mentah dan proses pengeluaran  produk. Ini bagi memastikan produk tersebut terjamin dari segi aspek kehalalan dan juga jaminan kualiti serta kebersihan (Halalan thoyyiban)

4.Oleh itu, masyarakat Islam diseru agar lebih bijak dan peka apabila menerima sesuatu maklumat. Jangan mempercayai maklumat yang tidak disahkan, serta perlu menyelidiki terlebih dahulu sebelum menyebarkan maklumat tersebut.

Sebarang kemusykilan mengenai produk-produk yang berada di pasaran, bolehlah di semak di  www.halal.gov.my atau direktori Halal Malaysia di aplikasi telefon pintar MyJakim.

Unit Hal Ehwal Korporat
Bahagian Hab Halal
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
📧 pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎03-8892 5000/1

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN_3_S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR

Sebab Shopping di Aeon Maxvalu Best

Teks & Foto: Zaila Hafni

Saya pernah berkongsi tentang shopping di Pasaraya Aeon Maxvalu sebelum ni, di sini , tapi untuk kali keduanya nak kongsi lagi sekali sebab saya rasa bagus untuk orang lain juga tahu.



Ok, dari segi harga memang tak dapat dinafikan memang agak mahal tapi bergantung juga pada barang yang kita nak beli dan juga waktu kita beli tu.

Kalau sayur organik, memang a bit pricey lah sebab premium quality kan. Sesuai la dengan harga dia. Tapi yang biasa, yang local products pun ada banyak pilihan juga. Pilih betul-betul. Kadang-kadang di rak clearance kalau untung ada barang yang elok lagi, boleh pilih. Harga memang terbabas boleh less sampai 70%-80%.

Ayam, daging dan ikan pulak, kalau pegi awal pagi masa baru buka atau lewat malam nak dekat tutup tu, akan ada less 30%-70%. Tapi yang dah siap pek lah. Saya paling rambang mata kalau ikan. Ikan tenggiri, jenahak, merah, kerapu.

Ikan lelong

Ikan-ikan mahal ni!

Kadang-kadang kepala ikan pun ada. Sotong, udang ada. Boleh la saya buat stok untuk 2-3 hari. Kalau simpan beku, alhamdulillah setakat ni 4-5 hari tu elok lagi. Tapi sebolehnya habiskan seawal mungkin la ye.

Ayam dan daging siap perap (marinated) pun ada. Sedap-sedap juga. Senang nak masak sebab dah siap perap. Lauk segera saya ni. Sama ada digoreng atau dipanggang, boleh terus makan gitu je atau dengan nasik atau pasta. Kalau untung, yang marinated ni pun akan ada diskaun juga, selalu dalam 30%-50%. Kan boleh jimat kat situ.

Ayam perap (marinated chicken)

Ok, itu cerita barang basah. Ni cerita masa nak bayar pulak.

Sebelum ni, memang biasa cashier akan tanya nak beg plastik ke tak. Yelah dia nak kena caj 20 sen setiap beg kan dan kalau kita nak, dia kena masukkan terus barang dalam beg plastik. Kali ni, cashier tu tanya nak beg plastik ke kotak.

Wah, ada kotak?

Kami laki bini macam terkagum kejap kat situ. Kotak tu rupanya dok tersusun elok depan kaunter, pilih la sendiri nak yang mana. Dan haruslah free, takde caj macam beg plastik.
Maka kami decide nak ambik kotak, hasben pilih kotak yang sederhana besar, yang agak kukuh. Senang, masukkan je semua barang yang kamu beli hari tu kat dalam tu. Maybe lepas ni cuma kena beringat bawak chiller bag kot, sebab barang basah tu bila letak dalam kotak, basah sikit la kotak tu.

Hasben rembat kotak Shiseido haha

We really love the idea of using a box instead of plastic bag!

Setakat ni, tak pasti lah kalau pasaraya lain ada buat macam ni juga. 

Ok, antara lain sebab berbaloi shopping di Aeon Maxvalu sebab setiap kali shopping, boleh dapat point (lebih kurang macam Tesco atau Mydin) so bab ni taklah special sangat kan. Hehe.

Cuma satu lagi kalau ada voucher Aeon, boleh guna kat sini sebab Maxvalu under Aeon jugak. Jadi jimat cash.

Dari segi suasana pasaraya, memang selesa lah sebab tak ramai. Nak shopping memang senang. Nak pilih-pilih barang pun selesa. Takdelah too crowded. Selain barang basah, barang kering, frozen, household semua pun ada. Yang imported ada, yang local pun ada. Pilih ikut suka (poket) kita.

Oklah setakat tu je yang saya boleh kongsi. Kalau nak cuba boleh la tapi cawangan Maxvalu mungkin tak banyak sangat, atau boleh sesekali cuba shopping di Aeon. Saya pun pegi sebab dekat, di Gamuda Walk, Kota Kemuning.

Cawangan Aeon Maxvalu yang lain, di Ampang, Desa Parkcity dan Damansara Damai.

Happy shopping lah ye!





Takziah: Kebakaran di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru

Teks: Zaila Hafni

Takziah kepada semua anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru pagi tadi.

Sememangnya kebakaran yang berlaku di Wad Kritikal (ICU) kat hospital terbabit meninggalkan kesan yang mendalam bagi semua petugas kesihatan khususnya dan rakyat Malaysia amnya.


Gambar: beritaharian.com.my


Teringat lagi kunjungan saya ke Johor Bahru, sekitar tahun 2012, beberapa bulan selepas kahwin. Kira honey moon lah gitu. Saya teman suami ke UTM, untuk ambil transkrip ijazah. Alang-alang ke sana, kami bercuti terus lah.

Bandar JB memang sangat asing bagi saya. Saya tak pernah pun ke sana, itu lah pertama kali. Seronok jugalah, suami bawak je jalan-jalan ke tempat yang dia biasa pegi masa study dulu. Lebih kurang macam Penang juga pada pendapat saya dari segi kesibukan bandar tulah.

Kami menginap di Thistle Hotel, berhadapan HSA. Bangunan HSA memang lain sebab dindingnya merah, dari jauh pun nampak. Saya dari tingkap hotel tu dapat lihat yang HSA lebih kurang macam hospital-hospital lama yang lain, agak terhad tempat parking dan ruang hospital pun agak kecik. Macam Hospital Tuanku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang,  Hospital Pulau Pinang (HPP), Hospital Kuala Lumpur (HKL). Sekali pandang pun, memang nampak betapa lamanya HSA ni.


Gambar: thistle.com

 
Bila baca sejarah ringkas HSA di The Vocket, rupanya Wad ICU HSA adalah yang pertama di Malaysia. Memang lama sungguh.

Baca artikel tu kat SINI.

Kebakaran yang jadi tu, tak pastilah saya puncanya apa, tapi saya respect kat semua anggota Bomba dan Penyelamat, kakitangan HSA dan semua yang terlibat dalam operasi menyelamat tadi. Bukan senang nak selamatkan pesakit-pesakit dengan nak kena angkut sekali katil, ventilator, dan lain-lain equipment. Nurse pun ada yang tercedera parah, khabarnya.

Semoga diberi kekuatan kepada semua mereka yang diuji. Kita hanya mampu doakan dari jauh.


Sarapan di Warung Imam Muda, Jalan Kebun, Klang

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi ni berkesempatan sarapan di Warung Imam Muda, yang tak jauh daripada rumah. Kami dalam perjalanan ke klinik, jadi sebelum ke sana, singgah sarapan dulu.

Selalunya nak sarapan kat sini waktu hujung minggu, ramai sangat orang. Jadi bila ada peluang hari bekerja ni, bolehlah singgah.

Warung Imam Muda ni lokasinya di Jalan Haji Hussin, Jalan Kebun, Klang. Tepi jalan aje, depan rumah orang, agaknya tuan kedai kot.

Kedai pun konsep terbuka, jadi dapat merasa angin sepoi-sepoi semula jadi diiringi pulak dengan alunan bacaan Al Quran sambil makan.

Pagi ni, kami pilih untuk sarapan nasi lemak ayam berempah, nasi goreng kampung dan kuih-muih. Air pulak teh O dan teh tarik.

Sebelum ni, pernah makan soto dan lempeng Jawa. Sebenarnya banyak lagi menu yang ada, macam bubur nasi tapi available hujung minggu sajalah.

Makanannya sedap juga, citarasa homemade gitu. Lempeng Jawa tu sedap sambal pencicahnya. Suasana kedai pun selesa.

Kalau yang tinggal di sekitar Jalan Kebun Klang ni bolehlah singgah warung ni ye.

Nah gambar sarapan kami pagi tadi, silalah menjamu mata :)

Makanan Johor Original di Restoran Bisik-Bisik, Terbaik!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ini back dated entry. Dah lama dah pegi makan kat sini, 2 minggu lepas kot tapi tak terupload ceritanya.

Meh jamu mata tengok menu sedap kat sini. Baru jamu mata, belum jamu selera lagi tu.


Kacang Pool
 
Memang makanan popular orang Johor ni. First time makan. Hehe. Sedap rupanya. Lepas ni boleh cuba buat sendiri tapi kalau tak jadi, kena mai makan kat sinilah jawabnya.

Mi Bandung Udang Galah
 
Mi bandung kat sini boleh pilih nak yang biasa atau ditambah udang galah (ikut gred). Pilih mana suka. Kalau suka udang besar boleh pilih mi bandung dengan udang galah gred AA. 

Otak-otak
 
Ini makanan masa tengah tunggu order sampai. Sedap dan fresh. Tak terlalu pedas. 


Char Kuetiau Special

Char kuetiau special ada kerang dan udang. Ada juga pilihan nak udang saja, kerang saja, lala atau nak semua seafood. Rasa dia memang sedap. dan portion pun cukuplah untuk sorang makan. Taklah kedekut sangat, kucai dengan tauge pun takde la melampau sangat banyaknya. Dan tak pedas sangat.
 
Nasi Goreng KTM
Ni kategori menu bajet, sesuai jugak untuk student yang bajet kecik. Sebagai menu budak pun ok. Nasi goreng cina, telur mata, sosej besor gedabak. Nasi tu nampak je kosong macam tu tapi sedap oiiii.
Tauhu Bakar
Ni memang terbaik. Kuah petis dia sedap. Tauhu tu pulak macam lain sikit daripada tauhu biasa. Ada macam lapisan ikan (macam tauhu yong tau fu). Ada sekali parutan carrot dan ditabur kacang tumbuk. Pehhh mesti cuba kalau makan kat sini.

 
Nilah semua yang kitorang order dan makan habis tau. Semua sedap. Sangat puas hati.

Air, kitorang order air kathira, jus belimbing, jus mangga, barli suam. Serius sedap tambah lagi jus mangga tu. Gambar takde sebab lupa nak ambik.

Meleleh air liur tak? 

Sedapppppp betul makanan kat sini. Ni first time kitorang makan kat sini, itu pun sebab husband google apa entah keluar pasal kedai ni. Tu yang saja pegi cuba.

Memang tak mengecewakan langsung. Enjoy sangat makan kat sini. Selain makanan sedap, servis pun very good. Waiter yang ambik order tu kitorang kasi 4 bintang! Sangat membantu kitorang pilih menu dan suggest menu yang sesuai untuk budak. Yelah kita mana la nak tahu semua menu kat kedai ye tak. Kitorang tanya apa dia mi gulung, apa beza char kuetiau special, dia explain satu-satu. Lepas tu dok belek menu untuk anak taktau nak pilih, dialah yang cadangkan. 

Seronok kita nak makan bila servisnya bagus. Untung kedai ni sebab ada waiter macam ni. Plus makanan sedap. Dan kitorang tunggu menu sampai pun taklah lama sangat. Sementara dok menunggu makan otak-otak. The taste was just nice dan panas lagi masa tu. 

Oh by the way, kedai ni banyak offer menu Johor. Dan husband yang pernah belajar kat Johor boleh kata menu kat sini sama sedap macam dia makan kat Johor jugak. Kira ori gitu haa. Jadi kalau sesiapa yang rindu masakan Johor atau nak cuba makanan Johor, memang haruslah cuba makan kat sini. Serba sedap.

Oklah kemain puji melangit kan. Korang cubalah sendiri kalau nak tahu. Hehe.

Ni pulak review daripada Tim Vocket. Baca di SINI .


Restoran Bisik-bisik Shah Alam

Alamat:
No 9 & 10, Jalan Zirkon B7/B,
Kompleks Anjung 7,
Seksyen 7, Shah Alam,
Selangor

No telefon: 
011-1364 4485 (Akmar), 011-1364 44866 (Ayn), 011-1364 4487 (Norhaliza)

Laman web: Restoran Bisik Bisik

Instagram: Bisik Bisik

Facebook: Restoran Bisik Bisik



Makan-makan di Uncle K Kopitiam SACC Mall

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ini entri tertunda. Makan-makannya minggu lepas. Tapi saja lah nak share buat kenangan gitu haa.

Jalan-jalan kat SACC Mall, Shah Alam nak cari makan. Pusing punya pusing, masuk ke Uncle K ni. Mula-mula nak cuba Restoran Only Mee tapi dah nak tutup. Yelah masa tu dah pukul 9 lebih, bila ada 2 group customer masuk, diorang dah letak Closed sign kat pintu. Maka kitorang pun berlalu lah ke Uncle K ni.

Tertarik tengok bunting nye ada nasik lemak. Macam best je walaupun belum tentu makan nasik lemak lagi kan. Tengok orang pun takde la ramai sangat, jadinya ok la kot nak cuba.

Masuk, dok kat meja dan bagi order. Husband order mee rebus johor, akak order sizzling yee mee seafood hong kong style. Untuk anak order nasik lemak Uncle K, ada sambal sotong dengan ayam rendang (kemain mewah lauk khennn).

Air, order 3 layer tea, barli panas dan air ais kosong.

Yang mula sekali sampai, air. Lepas tu mee rebus. Itu pun macam agak lama jugak lah, air pun hampir habis masa tu. Huhu. Lepas tu yee mee. Nasik lemak paling lambat sebab waiter lupa.

😡😡😡

Overall, rasa tu tidaklah mengecewakan sangat. Boleh tahan sedap. Tapi, nak kata kategori sedap gila tu bukan pada tekak akak dan husband lah.

Dari segi harga, macam a bit pricey. Mungkin lokasi jugak kot kan. Tapi rasanya macam standard kot harga macam tu bagi sesetengah orang. Semua tu total dalam RM69 termasuk GST.

Actually bila tengok list menu, banyak arabic foods. Nasi arab entah berapa jenis ada. Side dishes lagi. Tak sangka pulak kopitiam offer nasi arab. Hehe. Tapi kitorang tak order sebab tak rasa nak makan pun waktu tu.

Akak boleh bagi dalam 3 bintang.

Sesapa nak try, boleh la pegi.

Uncle K Kopitiam, SACC Mall. Ground floor. Dari jalan besar pun boleh nampak.

Nah, tengok gambar je lah ye.

Bayaran Scan Baby di Klinik Sofia Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kalau sebelum ni, akak share pengalaman scan kat Klinik Sofia kan, kali ni akak share pulak perkhidmatan scan yang diorang ada siap dengan harga pakejnya sekali.

Senang kalau ada sesiapa yang merancang nak buat scan kat sini.

Yang scan 2D tu normal scan je. Nak tengok growth baby. Ukur lilit kepala, tulang peha, berat. Boleh check jumlah air ketuban, kedudukan baby dan uri juga. Biasanya bayaran tak lebih RM100. Kat sini, RM60.

Kalau scan 3D/4D, boleh tengok baby lagi clear. Boleh nampak muka dan lain-lain anggota badan. 3Dlah katakan. Boleh gak detect apa yang tak normal pada baby. Akak tak boleh nak cerita lebih sebab tak pernah buat. Cuma yang boleh share, bayaran selalunya dalam RM100 lebih sikit. Kat sini RM120. Dan selalunya kena booking tarikh untuk appointment. Paling ideal untuk buat scan ni, antara 24 hingga 32 minggu.

Ada juga detail scan, bayaran RM120 dan scan untuk check Down Syndrome juga, RM150.

Semoga bermanfaat untuk sesiapa yang tengah mencari klinik untuk scan baby ye.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...