Tenaga Ibu Berpantang

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah hari ini dah hari ke 19, ada lagi baki 25 hari nak kena teruskan pantang.

Errr.. kadang-kadang dalam haru biru uruskan rutin baru sebagai mak anak tiga, hampir lupa dah kita ni masih lagi dalam tempoh pantang. Beza banding masa pantang anak sulung dulu, masa tu luka jahit besar. Nak gerak agak payah dan sakit. Lama jugak nak baik luka tu. Yang kedua ketiga ni alhamdulillah luka sikit saja, cepat baik dan hmm memang rasa sihat cepatlah, walaupun pada hakikatnya pantang tetap kena pantang jugak.

Tapi itulah, masalahnya bila rasa cepat sihat ni, kita jugak rasa mampu nak buat macam-macam a.k.a kerja rumah dan kerja yang biasa kita buat. Sebenarnya nak kena orang bantu dan kena rehat dan rawat diri (sebenarnya) tapi dengan tuntutan urusan rumah tangga yang lain, memang tak dapat tak, gagahkan jualah buat.

Ikut betul-betul, ibu pantang tak boleh angkat barang berat, tak boleh berendam air (mandi lama, basuh pinggan banyak, basuh baju beria) - itu yang paling utama lah.

Setakat ni masih kat umah mak mentua, boleh tahan lagilah. Esok dah balik sambung pantang kat rumah, silap-silap lupa masih dalam pantang!

Macam saya ni, ada benda terpaksa jugaklah buat tapi saya cuba minimumkan lah. Maklumlah, nak ambik pembantu jaga masa pantang, tak mampu. Nak order makanan pantang pun agak-agak kurang mampu juga tengokkan harga pakejnya. Huhu. Jadi terpaksalah kita buat mana yang boleh dengan kudrat yang ada masa pantang ni. Memang menderhaka betuilah.

Semoga Allah bagi kekuatan dan kesihatan berpanjangan pada saya untuk terus urus keluarga. Insha Allah saya mesti boleh.

Berpantang Tak Berapa Tenang

Teks: Zaila Hafni

Bila kau sepatutnya fokus pada baby baru, tapi hidup tak tenang dek perlu juga fokus pada anak-anak yang lebih besar yang tahap melasak diorang tu boleh menyebabkan keluar suara harimau - cuba cakap macamana kau nak berpantang tenang?!

Ok, ok.

Bagi canlah maktang ni buat luahan perasaan sikit. Hoho.

Anak sulung, alhamdulillah boleh bawak diri dan boleh dikawal. Boleh juga nak minta tolong yang simple.

Anak no dua, lasak kemain. Umur tengah explore everything. Umur memanjat kerusi meja. Umur sepahkan barang. Umur yang mana dia akan buat benda yang kita kata jangan. Saya memang lose temper juga dengan kerenah anak no dua ni tapi mengenangkan umur dia ni memang perangai budak macam tu, kalau kat rumah saya ni, boleh la saya kontrol. Ni kat rumah orang walaupun rumah atok wan dia tetap bukan rumah sendiri kan. Merata ceruk dia masuk main, segala almari nak buka, ketuk almari kaca. Mau tak gugur jantung saya. Dah lah kalau dia dok melasak tu saya tengah menyusu adik baby tu, apa yang saya boleh buat?

Memang dugaan betul. Dan besar betul cabaran. Nak dihalang sangat, kang terbantut proses eksplorasi dia. Tak dihalang, bahaya. Kadang tu menjerit la juga, marah pun ya. Hangin betul.

Sangat menguji kesabaran!

Semoga saya tabah nak harungi hari-hari berpantang yang berbaki. Semoga saya kuat nak jaga suami dan anak-anak. Minggu depan insha Allah nak balik home sweet home dah 😊

Our New Bundle of Joy

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah, akhirnya dah selamat melahirkan anak dan sedang dalam proses pantang.

Kali ni dapat baby girl selepas 2 boys. Pengalaman baru juga ni.

Mencabar juga pantang kali ni sebab dah ada 2 toddlers yang kena jaga jugak. Dan yang nombor 2 tu pun tumpang breastfeed, maka berlakulah tandem nursing yang mana sangat memerlukan tenaga yang banyak. Huhu.

Semoga bertabah untuk habiskan 44 hari pantang. Dan juga bertabah untuk terus sabar dan kuat menjaga keluarga sambil merawat diri sendiri.

Sedapnya Daging Palembang!

Teks: Zaila Hafni

Incik husband terasa nak makan pizza. Instead of pegi Pizza Hut yang mana sebenarnya saya dah agak jemu, saya suggest kat husband pegi ke Zaky's Pizza.

Zaky's Pizza ni dekat ngan rumah je, di Jalan Kebun Klang. Masa mula-mula buka, dah penah pegi sekali. Saya ada buat review kat sini.

Sedap juga pizza dia, doh dia memang lembut sangat. Meatball pun sedap gak. Masa awal-awal buka tu, ada menu Western je. Kali ni kitorang pegi, dah ada menu tambahan. Ada menu local sikit macam nasi. Dan ada juga dessert macam kek dan cheesekut.

Kitorang order pizza dan husband cuba set nasi dengan daging palembang. Cam menarik je bunyi kan. Maka nak rasa.

Pizza, rasa masih sama. Daging palembang tu pun rasa sedap juga.

Cerita pasal daging palembang, hari tu saja belek-belek majalah resipi, terjumpa pulak resipinya.

Haa senang rupanya. Hihi.

Gamak tak dapat ke Zaky's Pizza, boleh la buat sendiri. Tapi entahlah bila kan.

Makan-makan di Paklong Stimbot & Kopitiam, Plaza Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Minggu lepas berkesempatan makan di Paklong Kopitiam, Plaza Shah Alam (Plaza Masalam).

Restoran ni ada stimbot juga, pernah try sebelum ni. Tapi kali ni tak makan stimbot, order menu lain.

Husband order beef steak, cendol durian, air strawberi. Saya makan wantan mee dengan dry chicken curry, air laici. Anak makan set nasi dengan sweet sour beef.

Side dish, order dim sum 3 jenis.

Makanan overall saya boleh bagi 3 bintang out of 5, sebab dagingnya tak cukup masak. Yang steak dengan sweet sour pun sama. Kesian anak makan tapi tak boleh kunyah dan telan. Dia pun makan separuh saja. Padahal dia lapar nasik.

Wantan mee tu memang agak recommended. Mee dia lembut elok, ada daging cincang kicap dan sambal. Paling sedap kuah kari tu, siap ada ayam 3 ketul kecik. Ok lah. Yang tu puas hati makan.

Cendol durian pun ok, kurang manis. Tak makan cendol yang kita biasa makan. Yang ni manis dia banyak dari durian. Dan memang terasa durian dia. Best.

Dim sum tu oklah kalau yang biasa inti ayam-udang. Sos ada 2 jenis, sos cili dengan sos hitam ala yong tau fu.

Beef steak, sos black pepper tu ok. Side dish dia sosej koktel 4 biji, fries, salad kobis, tomato dan mayonis. Tapi tulah daging dia tak berapa masak, potong selera sikit.

Yang set nasi dengan sweet sour beef tu lagi meriah. Nasi semangkuk, sup fishball, wantan goreng seketul, kobis-timun dengan sos thousand island, daging sepiring. Daging tu dimasak sekali dengan nenas, sweet sour katakan. Kuah dia sedap cuma itulah masalah daging kurang masak.

Time tak ramai orang, agak selesa juga makan kat sini. Lagi kitorang dengan anak-anak kecik kan. Kalau taknak makan order-order ni, boleh la cuba stimbot dia. Sedap juga. Banyak jenis set stimbot boleh pilih.

Oklah, ni lokasi restoran kalau nak cuba:

Restoran Paklong Stimbot & Kopitiam
Aras bawah, Plaza Shah Alam
(Sebelah Chicken Rice Shop)


Panduan Buka Buku Merah dan Rutin Check Up Hamil di Klinik Kesihatan Kerajaan

Teks: Zaila Hafni

Ibu yang pertama kali hamil atau pertama kali nak check up kat Klinik Kesihatan (KK) kerajaan, meh baca sikit rutin check up yang akan dilalui sepanjang kehamilan sampai bersalin.

Bukan apa, mungkin macam banyak prosedur atau leceh tapi percayalah setakat pengalaman saya yang 3 kali check up kat KK ni, alhamdulillah berbaloi dengan servis kesihatan yang satu ni dengan langsung tak kena bayaran. Gunakan peluang ni sebaik-baiknya :)

Ok, ni panduan untuk ibu yang hamil pertama kali ya. Anak pertama lah senang kata. Kiranya ni step nak buka buku merah. Buku merah ni buku rekod kesihatan sepanjang hamil. Biasa orang panggil buku merah sebab cover buku ni warna merah. Kena simpan betul-betul tau dan perlu bawak ke KK setiap kali check up.

Oh ya, sebelum ke KK, pastikan dah buat ujian kehamilan. Sama ada test sendiri guna pregnancy test kit atau check di klinik swasta. Dah confirm hamil, baru ke KK. Sebolehnya bukalah buku merah sebelum kandungan mencecah minggu ke 12 (3 bulan). Kalau ada apa-apa masalah kesihatan, doktor boleh pantau dari awal.

Gambar: myhealth.com.my


Panduan Buka Buku Merah

1. Kenal pasti dan pergi ke KK yang paling dekat dengan rumah. KK hanya akan terima penduduk yang dalam area berdekatan KK tu je berdasarkan alamat rumah kita. Kalau ke KK lain, mungkin diterima juga tapi akan dilayan sebagai pesakit luar kawasan.

2. Pastikan bawak IC. Bawak juga surat atau kad nikah. Ada KK yang perlukan dokumen ni untuk teruskan pendaftaran.

3. Di KK, selalunya nurse akan mintak kita letakkan IC dalam bakul. Letakkan je. Nanti nurse akan ambik dan bagi nombor giliran. Atau ada KK akan terus bagi nombor giliran selepas letak IC tu.

4. Dah dapat nombor giliran, haa tunggulah sampai nama atau nombor dipanggil. Ada KK yang akan suruh pegi kencing dulu (untuk urine test). Urine test untuk check albumin dan sugar dalam urin. Selalu lepas kencing, kena letak botol berisi urin tu kat tetingkap makmal.

5. Bila nama atau nombor dipanggil, nurse akan interview untuk isi details pada buku merah. Menjawab la ye. Hehe. Banyak soalan pasal details suami isteri dan sejarah kesihatan keluarga si ibu. Semua maklumat ni penting untuk tentukan tahap kesihatan ibu semasa hamil. Step ni akan ambik masa sikit sebab nak kena rekod details satu-satu, dan secara manual (tulis tangan). Dan nurse kena tulis pada 2 buku (1 buku untuk ibu, 1 untuk KK). Nurse akan tentukan tahap risiko ibu dengan letak stiker kat cover buku merah. Stiker putih, hijau, kuning atau merah. Ada maksud setiap warna tu. Entri lain kita cerita okey.

6. Lepas tu, timbang berat dan ukur tinggi. Untuk kira BMI. Berat badan penting untuk tahu di awal kehamilan untuk pantau kenaikan berat badan sepanjang hamil sama ada normal, kurang atau lebih.

7. Check tekanan darah (blood pressure). Nak check tekanan darah normal atau tak. Terlalu rendah atau tinggi. Bacaan normal, 120/80.

8. Ambil darah. Untuk check kumpulan darah dan Rh, paras Hb (hemoglobin) dan rapid test HIV. Sebelum ambik darah pertama kali ni, ibu kena sign borang kebenaran dulu. Keputusan ujian darah mungkin ambik masa bergantung pada ujian. Ada yang terus dapat tahu, ada yang kena tunggu sebab tak semua KK ada makmal lengkap. Kalau tak dapat result on the spot, on the next appointment tu nurse akan kepilkan result.

9. Kalau ibu termasuk dalam golongan berisiko kencing manis, nurse akan set appointment untuk ujian MGTT (minum air gula). Biasanya seawal minggu 9-12 dah boleh buat. Pantauan lebih awal lebih baik kalau memang betul ada kencing manis. Jangan ngelat pulak. Untuk kesihatan ibu dan baby, telan ajelah air gula tu sambil tutup mata. Tips untuk minum air gula dengan tenang, nanti kalau rajin saya kongsikan dalam entri yang lain ye.

10. Selesai proses, nurse akan bagi satu buku untuk simpanan ibu. Buku tu lah yang akan dirujuk setiap kali check up. Kalau ke klinik swasta atau hospital pun, bawa buku merah ni supaya mudah doktor yang buat pemeriksaan tu nak rujuk dan rekod.

Lepas tu, nurse akan bekalkan pil asid folik. Penting untuk ambik asid folik dalam 3 bulan pertama hamil untuk kurangkan risiko spina bifida kat baby. 

Orait dah boleh balik. Seterusnya datang KK lagi pada tarikh dan waktu yang ditetapkan. Kalau tak boleh datang, call KK dan inform nurse nak tukar tarikh atau masa. Jangan tak datang terus pulak.

Ok, meh kita tengok rutin untuk ibu yang dah ada buku merah pulak. Maksudnya yang datang KK untuk normal check up. Tiap-tiap bulan kena check apa je ek?

Secara umumnya, bagi ibu yang tak berisiko, check up sebulan sekali hinggalah kandungan 7 bulan (2 minggu sekali), 9 bulan (1 minggu sekali). Ibu berisiko yang ada kencing manis, darah tinggi atau darah rendah, Hb rendah selalunya check up 2 minggu sekali.

Setiap kali check up, kena check ni:
1. Berat badan
2. Tekanan darah
3. Paras Hb
4. Urine (albumin dan sugar)
5. Nadi
6. Edema (bengkak, selalu check kaki)

Bila dah 6 bulan ke atas, dah boleh rasa gerak baby, ibu akan kena cucuk kancing gigi. Lepas tu dah boleh start isi carta gerak baby pulak. Setiap kali check up akan check denyutan jantung baby (bacaan normal 140-160). Kalau kurang daripada tu, salah satu sebab ibu kurang minum air, ni komen doktor masa saya pernah sekali check, jantung anak dalam 120+ je.

*Cucuk kancing gigi ni kat lengan. Memang akan rasa sengal lengan tu dalam 2-3 hari*

Macam nilah serba ringkas cara check up di KK. Apapun bergantung kepada keadaan kesihatan ibu, ada yang perlu check up seminggu sekali, 2 minggu sekali. Ada juga yang perlu refer ke hospital untuk konsultasi doktor pakar.

Ikut je appointment yang nurse dan doktor di KK dah tetapkan. Yang penting baby dan ibu selamat, insha Allah.

Yang sedang hamil, tahniah dan selamat menjalani alam kehamilan dengan tenang. Yang masih mencuba, semoga Allah permudahkan ya.

Semoga bermanfaat!

Nasi Arab Sedap di Restoran Zam Zam Seksyen 9 Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, ada rezeki dinner kat Restoran Zam Zam, yang sediakan arabic food. Teringin nak makan nasi arab. Kalau tak masak sendiri guna pek nasi arab Al Bayt tu, kat sinilah jadi pilihan nak makan nasi arab sedap.

Walaupun ada banyak restoran nasi arab, rasanya sekarang ni lagi bercambah dengan pesat, bagi saya dan husband, kat sini jugaklah yang paling kena dengan selera kitorang.

Semalam order mandy ayam, kabsah ayam, grilled chicken, mushroom soup. Air pulak, barbican strawberi, watermelon juice dan honeydew shake. Alhamdulillah makan dengan jayanya semalam, habis licin semuanya. Anak-anak pun kemain tak berenti bercakap dalam restoran, excited sungguh, agaknya satu restoran tu dengar suara diorang je. Hehe.

Gambar makanan hanya sempat snap mandy dan kabsah ayam je sebab tak menyempat dah nak makan. Haha. Maklum la dengan kanak-kanak ribena ni, tangan tu cepat sangat nak mencapai apa yang ada depan mata. Jadinya ummi abah nye nak kena bertindak pantas la.

Ok berkenaan menu kat restoran ni, rasanya dah banyak perubahan compare dengan masa kitorang datang dulu-dulu. Macam banyak yang lebih menarik je. Portion dia pun ngam-ngam kira kenyang la. Taklah sikit atau banyak sangat.

Kalau nak order individual menu boleh, nak order set pun boleh. Ada yang set untuk 2-3 orang, 4-6 orang. Senang la kalau datang sekeluarga. Nak buat tempahan pun boleh.

Selain nasi arab, itu pun dah macam-macam jenis, ada hidangan salad, roti, seafood, ayam, daging kebab. Kebanyakan menu arab ni tak pedas sangat, jadi senang nak buat pilihan menu untuk anak.

Macam kitorang makan semalam, mandy dengan kabsah ayam tu of course dah sedap (cewah). Set nasi disertakan sup dan kuah/sos (ala air asam pun ada). Individual nasi arab dalam RM15-RM20 gitu lah. Depend jenis nasi dan lauk - ayam atau kambing.

Grilled chicken set ada 2 keping isi ayam gril, fries, hirisan kobis putih dan ungu, sekeping roti, mayonis dan sos tomato. Tapi pada saya, sos dengan mayonis tu lain sikit rasa dia. Unik sikit tapi sedap. Harga dalam RM18, tak silap.

Mushroom soup pun sama. Beza dengan yang kita makan kat Pizza Hut. Mushroom soup ni pekat, creamy dan rasanya lebih susu kot tapi tak muak. Mushroom pieces pun banyak. Harga semangkuk RM18 ke RM19.

Jus dia sedap. Rasanya tak tambah gula pun. So original punya flavour. Watermelon dan honeydew tu dua-dua secukup rasa. Barbican tu taktau le rasa macamana sebab tak rasa pun. Hehe. Air berkarbonat arab kot ye.

Jadi begitulah komen tentang makanan kat Restoran Nasi Arab Zam Zam. Selain makanan sedap, persekitaran pun selesa. Boleh pilih nak makan kat dalam atau luar. Servis pun agak cepat, taklah menunggu lama sangat. Parking pun bukan masalah besar sangat lah sebab ruang parking banyak.

Oklah, kalau yang dah ngences tu, silalah ke sana ye. Ni alamatnya, restoran ni insha Allah senang nak cari, bangunan sebesar alam mengadap deretan kedai-kedai di Seksyen 9 tu. Dalam sikit daripada Bason, dekat dengan sekolah.

Restoran Zam Zam Arabic Food

Alamat: Jalan Tengku Ampuan Zabedah G 9/G, Sesyen 9, Shah Alam, Selangor

Waktu operasi: 10 am - 11 pm (setiap hari)

Website: zamzamcuisine.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...