Panduan Buka Buku Merah dan Rutin Check Up Hamil di Klinik Kesihatan Kerajaan

Teks: Zaila Hafni

Ibu yang pertama kali hamil atau pertama kali nak check up kat Klinik Kesihatan (KK) kerajaan, meh baca sikit rutin check up yang akan dilalui sepanjang kehamilan sampai bersalin.

Bukan apa, mungkin macam banyak prosedur atau leceh tapi percayalah setakat pengalaman saya yang 3 kali check up kat KK ni, alhamdulillah berbaloi dengan servis kesihatan yang satu ni dengan langsung tak kena bayaran. Gunakan peluang ni sebaik-baiknya :)

Ok, ni panduan untuk ibu yang hamil pertama kali ya. Anak pertama lah senang kata. Kiranya ni step nak buka buku merah. Buku merah ni buku rekod kesihatan sepanjang hamil. Biasa orang panggil buku merah sebab cover buku ni warna merah. Kena simpan betul-betul tau dan perlu bawak ke KK setiap kali check up.

Oh ya, sebelum ke KK, pastikan dah buat ujian kehamilan. Sama ada test sendiri guna pregnancy test kit atau check di klinik swasta. Dah confirm hamil, baru ke KK. Sebolehnya bukalah buku merah sebelum kandungan mencecah minggu ke 12 (3 bulan). Kalau ada apa-apa masalah kesihatan, doktor boleh pantau dari awal.

Gambar: myhealth.com.my


Panduan Buka Buku Merah

1. Kenal pasti dan pergi ke KK yang paling dekat dengan rumah. KK hanya akan terima penduduk yang dalam area berdekatan KK tu je berdasarkan alamat rumah kita. Kalau ke KK lain, mungkin diterima juga tapi akan dilayan sebagai pesakit luar kawasan.

2. Pastikan bawak IC. Bawak juga surat atau kad nikah. Ada KK yang perlukan dokumen ni untuk teruskan pendaftaran.

3. Di KK, selalunya nurse akan mintak kita letakkan IC dalam bakul. Letakkan je. Nanti nurse akan ambik dan bagi nombor giliran. Atau ada KK akan terus bagi nombor giliran selepas letak IC tu.

4. Dah dapat nombor giliran, haa tunggulah sampai nama atau nombor dipanggil. Ada KK yang akan suruh pegi kencing dulu (untuk urine test). Urine test untuk check albumin dan sugar dalam urin. Selalu lepas kencing, kena letak botol berisi urin tu kat tetingkap makmal.

5. Bila nama atau nombor dipanggil, nurse akan interview untuk isi details pada buku merah. Menjawab la ye. Hehe. Banyak soalan pasal details suami isteri dan sejarah kesihatan keluarga si ibu. Semua maklumat ni penting untuk tentukan tahap kesihatan ibu semasa hamil. Step ni akan ambik masa sikit sebab nak kena rekod details satu-satu, dan secara manual (tulis tangan). Dan nurse kena tulis pada 2 buku (1 buku untuk ibu, 1 untuk KK). Nurse akan tentukan tahap risiko ibu dengan letak stiker kat cover buku merah. Stiker putih, hijau, kuning atau merah. Ada maksud setiap warna tu. Entri lain kita cerita okey.

6. Lepas tu, timbang berat dan ukur tinggi. Untuk kira BMI. Berat badan penting untuk tahu di awal kehamilan untuk pantau kenaikan berat badan sepanjang hamil sama ada normal, kurang atau lebih.

7. Check tekanan darah (blood pressure). Nak check tekanan darah normal atau tak. Terlalu rendah atau tinggi. Bacaan normal, 120/80.

8. Ambil darah. Untuk check kumpulan darah dan Rh, paras Hb (hemoglobin) dan rapid test HIV. Sebelum ambik darah pertama kali ni, ibu kena sign borang kebenaran dulu. Keputusan ujian darah mungkin ambik masa bergantung pada ujian. Ada yang terus dapat tahu, ada yang kena tunggu sebab tak semua KK ada makmal lengkap. Kalau tak dapat result on the spot, on the next appointment tu nurse akan kepilkan result.

9. Kalau ibu termasuk dalam golongan berisiko kencing manis, nurse akan set appointment untuk ujian MGTT (minum air gula). Biasanya seawal minggu 9-12 dah boleh buat. Pantauan lebih awal lebih baik kalau memang betul ada kencing manis. Jangan ngelat pulak. Untuk kesihatan ibu dan baby, telan ajelah air gula tu sambil tutup mata. Tips untuk minum air gula dengan tenang, nanti kalau rajin saya kongsikan dalam entri yang lain ye.

10. Selesai proses, nurse akan bagi satu buku untuk simpanan ibu. Buku tu lah yang akan dirujuk setiap kali check up. Kalau ke klinik swasta atau hospital pun, bawa buku merah ni supaya mudah doktor yang buat pemeriksaan tu nak rujuk dan rekod.

Lepas tu, nurse akan bekalkan pil asid folik. Penting untuk ambik asid folik dalam 3 bulan pertama hamil untuk kurangkan risiko spina bifida kat baby. 

Orait dah boleh balik. Seterusnya datang KK lagi pada tarikh dan waktu yang ditetapkan. Kalau tak boleh datang, call KK dan inform nurse nak tukar tarikh atau masa. Jangan tak datang terus pulak.

Ok, meh kita tengok rutin untuk ibu yang dah ada buku merah pulak. Maksudnya yang datang KK untuk normal check up. Tiap-tiap bulan kena check apa je ek?

Secara umumnya, bagi ibu yang tak berisiko, check up sebulan sekali hinggalah kandungan 7 bulan (2 minggu sekali), 9 bulan (1 minggu sekali). Ibu berisiko yang ada kencing manis, darah tinggi atau darah rendah, Hb rendah selalunya check up 2 minggu sekali.

Setiap kali check up, kena check ni:
1. Berat badan
2. Tekanan darah
3. Paras Hb
4. Urine (albumin dan sugar)
5. Nadi
6. Edema (bengkak, selalu check kaki)

Bila dah 6 bulan ke atas, dah boleh rasa gerak baby, ibu akan kena cucuk kancing gigi. Lepas tu dah boleh start isi carta gerak baby pulak. Setiap kali check up akan check denyutan jantung baby (bacaan normal 140-160). Kalau kurang daripada tu, salah satu sebab ibu kurang minum air, ni komen doktor masa saya pernah sekali check, jantung anak dalam 120+ je.

*Cucuk kancing gigi ni kat lengan. Memang akan rasa sengal lengan tu dalam 2-3 hari*

Macam nilah serba ringkas cara check up di KK. Apapun bergantung kepada keadaan kesihatan ibu, ada yang perlu check up seminggu sekali, 2 minggu sekali. Ada juga yang perlu refer ke hospital untuk konsultasi doktor pakar.

Ikut je appointment yang nurse dan doktor di KK dah tetapkan. Yang penting baby dan ibu selamat, insha Allah.

Yang sedang hamil, tahniah dan selamat menjalani alam kehamilan dengan tenang. Yang masih mencuba, semoga Allah permudahkan ya.

Semoga bermanfaat!

No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...