Habis Pantang

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah, habis pantang sudah. Walaupun rasa macam sebelum 44 hari tu dah tak pantang sangat tapi akhirnya survive jugalah. Hehe.

Misi kali ni nak berpantang dengan sempurna kurang tercapai jugak. Tough jugaklah bila pantang sendiri ni. Dengan anak dah tiga, memang kelam kelibut hang jadinya!

Apapun, alhamdulillah setakat hampir 2 bulan ni baby sihat walafiat. Mudah-mudahan berterusan begitulah.

Menyusu pun ok, siap berebut dengan abang. Abang nangis, dia pun sama nangis. Bila dia nangis pun, abangnya pun sama naik. Memang naik jugaklah stres ummi haaaa.

Lagi 2 hari dah nak 2017.

Moh la kita berazam baru belaka. Kihkihkih

Cerita Pantang Hari ke 38

Teks: Zaila Hafni

Aman dan tenangnya rasa bila tiga-tiga askar dah lena.

Sebelum tu kemain nak pecah rumah dah gayanya dengan perangai sorang-sorang. Masing-masing buat perangai bila dah ngantuk.

Yang sulung tadi nangis-nangis dok kira 1 sampai 10 sebab tu syarat abah dia nak bagi tengok video Ultraman. Dia kira tak betul, dia pulak yang marah-marah. Padahal bukan tak reti tapi agaknya dah lama tak monitor, dia lupa. Hakak pun kalut dengan baby tak sempat nak cara ke situ. Dan lama tak pasang video education. Balik-balik Upin Ipin ngan Oddbods je. Huhuhu.

Yang nombor 2, panjat sana sini, rabat katil nak usik adik baby dia tido. Abang dia baring, dia sibuk tarik baju, tarik rambut. Hangin la orang tu dah la mood tak baik sebab gagal kira 1 sampai 10 tadi. Yang ni punya ligat sampai tahap kena wrestling dengan dia ni. Tu lah aktiviti dia sebelum tido. Alih-alih penat, mai cari nenen. Mujur adik baby dah tido. Boleh la dia nenen ngan aman.

Yang nombor 3, biasa pukul 9 lebih dia lelap dah sampaiiiii la few hours pulak baru nangis nak nenen. Jenis tido malam, siang jaga anak dara ni. Alhamdulillah setakat ni ok saja dia, cuma volume ja cepat naik. Hoho kaluit ummi dia.

Abahnya, pun dah terlena kepenatan tadi kerja. Maka jangan diganggu boss tido.

Ummi pun ngantuk tapi belum solat Isyak lagi. Sebelum tido kena lapik perut dulu. Nak bancuh Horlicks dengan makan biskut sikit untuk milk booster malam.

Gitulah berlalunya satu hari pejam celik sat saja. Pantang pun dah masuk hari ke 38. Tinggal 6 hari lagi.

Sikittttt lagi. Hehe.

Mak Borek Anak Rintik

Teks: Zaila Hafni

Mulut ni!

Kadang senang sangat keluar perkataan-perkataan marah kat anak-anak. Masa ada anak sorang dulu, masih boleh kawal. Sesungguhnya kawal amarah, kawal emosi. Sebolehnya tak tunjuk semua tu depan anak.

Maklumlah anak kan mesin fotostat, boleh copy semua kata dan perbuatan kita. Sangat berjaga-jaga.

Masuk anak yang kedua, makin menipis dah kesabaran dan kawalan emosi tapi dalam fasa terkawal jugak lagi. Tahan je mulut kalau nak terkeluar apa-apa.

Masuk yang ketiga ni memang hampir tak boleh nak kawal. Dengan 2 orang anak yang membesar ni, macam-macam kerenah, perangai dan amukan, rasa tak boleh nak kawal kesabaran.

Dari mak yang cool jadi mak yang garang. Mak yang senyap kepada yang banyak leter.

Ohai, mak beranak tiga sudah berubah karakter.

Mula-mula tak perasan juga sampailah yang sulung copy ayat kita bila cakap dengan adiknya. Cara dia bercakap pun macam kita (part marah).

Aduhai.

Baru lah nak terkena batang hidung sendiri. Kan anak dah copy.

Betullah, besar sungguh tanggungjawab jadi mak bapak. Kadang tu macam tak sanggup pun ada. Tapi gitulah kan. Allah uji dengan hadirnya anak.

Mudah-mudahan dapat bertabah dan mengawal diri. Lagi-lagi mak dok rumah, segala dia belajar tu dapat daripada mak dia. Alahaiiiiii.

Rumah Sihat vs Anak Sihat

Teks: Zaila Hafni

Rumah sihat - rumah yang kemas, bersih, tersusun. Maksudnya bila-bila masa saja boleh terima tetamu ni.

Anak sihat - boleh main, aktif, nak makan minum dan 'sepahkan barang'.

Istilah rumah sihat tu sebagai kiasan saja ya. Saya cuma nak buat perbandingan antara rumah yang berkemas rapi dan bersih dengan anak-anak yang aktif dan lasak.

Faham ke?

Ok macam ni.

Situasi 1

Rumah kita dah kemas, dah susun semua barang in place, dah bersih dari ruang tamu sampai ke dapur. Lega dan sejukkkk je mata memandang keadaan macam tu kan. Tak semak perut, tak semak mata. Tapi anak kita macam-macam kita larang. Banyak sangat peraturannya.

"Jangan panjat meja tu!"

"Jangan sepahkan buku. Ummi dah susun"

"Sapa suruh sepahkan mainan ni, kan ummi dah simpan dalam bakul"

Tu antara ayat-ayat saya kat rumah. Yelah kita dah penat mengemas semua, sekelip mata je pemandangan berubah jadi huru-hara.

Hati mak mana yang tak sakit, betul tak?

Tapi, kita tak sedar yang budak-budak tu dah dihalang kreativiti dia. Kebebasan dia bermain dan meneroka.

Semua pun tak boleh, habih tu apa pilihan lain yang kita bagi?

Tengok tv?

Memang selesai lah masalah. Kita pun happy rumah tak sepah. Anak dok diam melangut tv berjam-jam. Tapi apa implikasinya?

Budak jadi kasar, kurang nak main sebab sibuk nak tengok tv, terpengaruh dengan unsur kurang baik (bergantung program yang ditengok).

Bila dah makin besar, makin ketagih nak tengok tv aje. Masa tu, kita pulak yang dok bising kat anak apsal asyik nak tengok tv je. Padahal tak banyak sikit, kita yang menyebabkan anak jadi macam tu.

Situasi 2

Rumah bersepah dengan mainan. Anak lari sana-sini main gurau senda adik-beradik. Satu-satu bakul mainan dipunggah. Buku dan majalah ada yang terkoyak-koyak dek depa main. Panjat meja, tolak kerusi sana-sini.

Penat main, haus mintak air. Lapar, mintak makan. Kenyang, tidur dan rehat. Bau sorang-sorang dah masam dek peluh.

Memang rumah bersepah. Sakit mata maknye. Tapi anak-anak puas hati. Puas main. Bebas teroka benda yang ada di sekeliling dia. Dan dalam masa yang sama, mak pun boleh ajar anak hands on.

Dah bersepah, ajar anak kemas sama-sama. Air atau makanan tumpah, ajar lap dan kutip. Bukan kita nak sempurna tapi nak dia belajar apa yang dia kena buat bila berlaku benda macam tu.

Takkan asyik tak boleh, jangan, don't do this and that. Kita pun penat. Anak pun menyampah semua benda tak boleh buat.

Tapi taklah bermakna kita sentiasa biar dia buat apa dia suka. Yang bahaya dan tak boleh, tetaplah dilarang. Tapi kena explain.

Anak membesar sekali je. Memang haru biru rumah dibuatnya masa depa kecik. Esok anak dah besar, kita rindu pulak zaman tu. Dan masa tu agaknya rindu jugak nak mengemas tapi takde apa yang nak dikemas dah sebab tukang sepah dah besar!

Pada saya, biarlah rumah macam tongkang pecah pun asalkan anak bebas bermain. Dengan bermain pun dia belajar. Taknak rumah sepah, boleh bagi alternatif lain. Keluarkan mainan sikit-sikit atau bagi kertas dan warna biar dia conteng, contohnya lah. Sesekali bagi tengok tv ok je bagi saya tu pun patut dengan pantauan. Ada setengah kartun pun bukannya ajar moral yang baik.

Anak bawah 6 tahun memang takkan duduk diam. Dan saya percaya rumah yang terlalu kemas bukan rumah yang 'sihat'. Melainkan ibu nya super mama yang pantas mengemas dan bersistem orangnya.

Saya? Tak. Bab mengemas memang ke laut.

Apapun yang kita pilih, pastikan itu yang terbaik untuk anak kita.

Cerita Suri Rumah di Penghujung 2016

Teks: Zaila Hafni

Sebagaimana rasa cepatnya berlalu tahun lepas, tahun 2016 juga saya rasa perkara yang sama.

Tahun lepas, bersalin dan menyusu. Rupanya tahun ni berulang lagi - mengandung dan bersalin.

Alhamdulillah rezeki Allah bagi.

Memang kalut jugak. Baru nak biasa dengan rutin mak anak dua, tetiba kena ubah lagi jadi rutin mak anak tiga. Memang serius penat, dan bila rasa penat gila tu selalu teringat kat mak-mak yang beranak ramai dan rapat-rapat.

Lagu manalah depa manage keluarga ye?

Saya yang ada tiga ni pun rasa tak termampu, macamana lah yang ada 5, 6, 7 dan ramai lagi tuuu.

Sebenarnya boleh saja. Mak-mak ni selalu ada kekuatan luar biasa yang entah mana datangnya. Selain kekuatan tubuh, kekuatan suara pun sama naik jugak. Mana taknya dengan kerenah yang macam-macam tu, saya ni daripada yang boleh kontrol cool sampai tak menahan nak berleter dan suara naik jugaklah.

Adui jadi mak singa hari-hari!

Tapi macamana pun tak dapat menandingi kepuasan jadi suri rumah, jadi mak yang berada di rumah dengan anak-anak. Walaupun ada ketikanya rindu jugak nak kembali bekerja.

Tapi tak mengapalah. Ada kat rumah jaga anak pun rezeki. Yang bab rezeki duit, kita usahakan juga dengan apa yang boleh dari rumah, ye dak.

Oklah, pagi Jumaat pertama dalam bulan Disember disambut nyaman dan dingin.

Ada kisah Mak-mak yang sudah resign dan cerita inspirasi mak-mak yang bekerja di rumah yang saya nak kongsikan.

Bulan Disember, bulan meraikan mak-mak yang berimpian bekerja di rumah dan juga mak-mak yang sudah pun berada di rumah.

Suri rumah pun kerjaya tau. Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...