Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Lebih 24 jam dah kebakaran paling memilukan, menyayat hati dan meruntun jiwa semua rakyat Malaysia berlaku.

Dok terbayang lagi api besar marak membakar masa azan Subuh semalam, ada jugak la akak tengok video. Tapi mujur takde video atau gambar yang bukan-bukan melintas kat wall FB akak.

Pagi ni pulak terbaca pasal tong gas kuning yang tetiba ada di depan pintu asrama tu. Kemungkinan ada unsur khianat. Lagilah sedih.

Akak tak pandai nak komen nak kata ni tanggungjawab pihak mana. Baca di FB macam-macam version keluar.

Apapun akak doakan segala urusan pengecaman DNA dan pengebumian nanti dipermudahkan. Kalau betul ada unsur khianat, semoga Allah beri keadilan.

Al fatihah.

Khairul Hafiz Jantan dan Abang Photographer Baju Hijau

Teks: Zaila Hafni

Terhibur sangat akak dengan abang photographer baju hijau yang bersungguh-sungguh nak snap the best moment si Raja Pecut Asia - Khairul Hafiz Jantan (KHJ).

Photog Bernama yang nama Iskandar tu memang beria sungguh lari sampai satu part yang dia lari lagi laju dari KHJ sebab nak ambik gambar jadi part yang paling lawak dan suwit gitu ha.

Kesian betui si photog bila dok suruh si KHJ stop nak ambik gambaq, budak tu dok laa lari ke sana sini dek excited menang. Huhu tak perasan gamaknya kan. Dan berkejar la si photog nya mengikut ke mana dia lari.

Memang dedicated habis incik Iskandar ni. Bangga Bernama ada photog cam ni. Dah la nak shoot sports event and athletes bukan senang. Mencabar oo.

Depa kena pandai timing, pandai set kamera. Kena reti jugak dengan sport yang depa cover tu. Barulah boleh plan shot yang chantek.

Kagum. Memang kagum.

Dulu akak selalu layan gambar sport yang superb from talented media photogs kat web fotowarung. Tambah kalau musim sukan, memang banyak la depa upload gambar sukan yang cantik yang media guna.

Paling suka tengok dulu, Bazuki Muhammad. Aizuddin Saad. Glenn Guan.

Video KHJ menang ni, memang ada dua kegembiraan. Satu, sebab dia menang emas. Dua, sebab tengok gelagat photog yang beria mengejar dia tambah lagi si baju hijau tu. Hehe

Terima kasih abang photog menceriakan hidup rakyat Malaysia selain kemenangan KHJ.

Nak tengok video tu boleh search kat FB Bernama ek.

Pendaftaran Pra Sekolah Tahun 2018

Teks: Zaila Hafni

Mulai kemasukan pra sekolah sesi 2018, pendaftaran kena dibuat online. Tahun lepas, register manual ke sekolah terus. Tahun ni kena melalui online.

Pendaftaran dibuka bulan April-Mei 2017 hari tu. Mujur akak sempat daftarkan anak. Banyak step gak sebenarnya, tapi kita follow sahajalah kan sebab nak dapatkan tempat bukan senang sebab terhad.

Prosesnya macam ni:

1. Daftar online dulu. Biasa open bulan Mac ke April. Tarikh tutup Mei. Pilih sekolah siap-siap.

2. Print borang dan isikan semua detail yang perlu.

3. Sahkan salinan dokumen. Surat beranak dan Mykid anak, IC ibu bapa, slip gaji.

4. Compile semua dan hantar ke sekolah yang kita apply tu sebelum tarikh tutup.

5. Dalam bulan Ogos, dah boleh check status berjaya atau gagal dapat tempat. Biasa satu sekolah hanya ada 1- 3 kelas je yang setiap kelas akan ambik 25 orang saja.

6. Kalau berjaya, pihak sekolah akan hubungi waris untuk tindakan seterusnya.

7. Waris kena print surat penerimaan tawaran dan hantar ke sekolah berkenaan sebelum tarikh tutup yang ditetapkan oleh sekolah.

8. Sekolah akan bagi borang maklumat murid dan perlu isi. Orientasi dan taklimat akan diadakan pada 30 Disember.

Ni pengalaman akaklah setakat ni. Alhamdulillah rezeki anak dapat tempat untuk pra. Macam nak menanges pun ada masa baca surat tawaran tu sebab last year tak dapat. Tapi di sekolah lain la.

Ada apa lagi maklumat, akak share kemudian ye.

Pil Perancang

Teks: Zaila Hafni

Pil perancang ni dah biasa diamalkan oleh mak-mak kat Malaysia ni sejak dulu kala. Walaupun ada yang pandang serong kata makan pil perancang ni bagi gemok la, naik selera makan la tapi semua tu depend kat badan masing-masing.

Kenapa ambik pil perancang?

Untuk merancang keluarga lah, heh.

Buat apa nak merancang?

Banyak sebab. Selalunya sebab kesihatan. Risiko banyak nak keluarkan satu nyawa ke dunia ni. Kalau sihat walafiat alhamdulillah, beranaklah 2-3 tahun sekali ye meramaikan rakyat. Tapi kalau ada macam-macam masalah kesihatan, kena pertimbangkanlah kaedah perancangan keluarga.

Macamana nak start makan pil?

Kalau kat klinik kesihatan kerajaan, walk in dan bagitau nurse nak ambik perancang. Nanti nurse akan buka satu buku perancang, sama prosedur macam nak buka buku merah mengandung.

Lepas dah buka buku, interview semua, tak semestinya dapat pil sebab nurse dan doktor akan revise dulu tengok condition ibu dan akan cadangkan kaedah mana yang sesuai.

Tapi pilihan kaedah tetap pada ibu sama ada nak pil, cucuk depo, pasang alat atau implan.

Ini nak cerita pil saja ye.

Ok, dah buka buku, ibu kena pi kencing untuk check urin, ambik tekanan darah, timbang berat. Macam rutin mengandung jugaklah. Sebab bila ambik perancang pun nak kena monitor jugak keadaan kesihatan kot ada apa-apa side effects atau isu. So doktor akan review.

Biasa masa 6 bulan pertama lepas bersalin boleh ambik pil Noriday. Bekalan untuk 28 hari, kena makan hari-hari tak bleh miss. Noriday ni sesuai untuk ibu menyusu dan hanya ada 1 hormon saja. Tak ingat pulak progesteron atau estrogen.

Ikut kata nurse, after 6 months better tukar kepada pil yang ada 2 hormon macam Regulon. Ada hormon progesteron ngan estrogen sekali. Bekalan 21 hari.

Pil-pil lain akak tak pasti sebab akak pernah try dua ni saja.

Setakat ni ok je cuma ada masalah sikit dengan aturan period. Entah pening dah cycle nya. Haha

Tapi nak kata bertambah selera makan ke, gemok ke, pening, loya semua macam tak berlaku pada akak. Alhamdulillah. Risau la jugak kan. Tapi so far ok.

Kalau nak continue ambik kat KK, kena pi appointment tiap-tiap bulan. Bayar RM1. Pil tu if beli kat luar, RM15 kalau Noriday. Kalau Regulon tu tak pasti mahai skit kot sebab tengok import dari Belgium. Haaa kelas!

Kot gaya tak sanggup nak pi ambik atau beli pil tiap-tiap bulan, boleh cuba cucuk depo. Tu tiap-tiap 3 bulan kena cucuk kat KK ek. Pun kena bayar RM1 saja. Hat ni senang jugak tak payah pikir makan pil ke belum hari-hari. Kahkah

Apapun pilihan, rancang dengan bijak. Kalau tak dok gelisah mengandung tapi tak bersedia. Atau tension anak rapat-rapat sangat umurnya. Ibu tak sempat nak pulihkan badan. Huhu

Nota Syukur 26: Pagi

Teks: Zaila Hafni

Syukur masih berupaya bangun pagi dan tengok matahari terbit. Syukur boleh hadapi satu lagi hari baru.

Teruskan dengan kerja yang ada, seperti biasa. Lalui rutin harian seperti selalu.

Kadang-kadang walaupun terasa jemu dan lelah juga tapi pandai-pandailah tukar  rutin sikit kan.

Pagi sekarang, banyaknya mendung saja. Tapi tak hujan. Apa saja cuaca, kita hadapi. Semuanya ada la tu kebaikan dia.

Selamat Hari Rabu dan semoga hari ini menjadi hari yang cemerlang untuk semua!

Siapa di Sebalik Acara Pembukaan SEA Games yang Gah

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Semalam baru dapat tahu siapa yang di belakang tabir opening ceremony SEA Games yang superb tu.

Saw Teong Hin namanya.

Sebelum ni pernah mengarah Puteri Gunung Ledang dan filem Hokkien - You Mean The World To Me.

Taknak cakap banyak lah.


Layan video ok.

Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Selamat Pengantin Baru Tunku Tun Aminah dan Dennis!

Teks: Zaila Hafni
Imej: FB Southern Tigers

Dalam banyak-banyak hari, masa hari jadi akak jugak puteri tunggal Sultan Johor ni kahwin kan. Hehe

Special kot kan tarikh tu u ols! Kehkeh

Akak suka sangat tengok baju pengantin tuan puteri. Simple yet classy baq hang. Aksesori pun takde la melampau. Segala sederhana.

Family Sultan Johor pun takde nya baju sedondon masa akad nikah. Akak tengok sempoi je memasing dengan baju melayu Johor macam-macam kaler janji pakai dengan sampin dan seluar hitam.

Apapun, tahniah dan selamat berbahagia untuk Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah dan Dennis Muhammad Abdullah.


Ibu Mengandung Kembung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Masa mengandung memang tak sahlah kalau tak buang angin memanjang. Susah nak kontrol oi. Haha tapi kena berhemah sikitlah masa nak buat pelepasan tu kan.

Ada masa pulak, kembung sakit perut guling-guling. Payah nau nak keluar angin. Pun sama terseksa.

Punyalah dugaan dan cabaran bawak satu nyawa dalam perut.

Nah, ni akak jumpa satu tip baek punya daripada dokter, special untuk ibu mengandung yang dok kembung-kembung. Boleh try tip beliau ni yaaa.

Not Syukur 25: Beseday

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Aman jugak bila off birthday anouncement kat FB. So far hanya hasben, anak-anak, bff dan adik beradik yang wish. Haaa nampak tak kalau takde FB bgtau, takde sapa pun ingat beseday kau!

Kahkah.

Akak is okey. And memang akak pilih untuk hidup aman di wall FB tahun ini.

Bila dah menginjak mid 30s ni, kita mahu hidup yang tak serabut dan lebih tenang walaupun hakikatnya macam nak pecah kepala nak setel problem.

Tapi apapun syukur selagi Allah bagi kesihatan yang baik pada diri sendiri dan keluarga. Masih boleh buat kerja dan cari rezeki serta membayar segala hutang yang ada. Adoih.

Ni tengah mengadap kerja editing yang nak kena submit esok ni. Jenoh oi. Demi secangkir rezeki, kutabahkan dan kugagahkan juaaaaa.

Hepi beseday to me. I am fun, i am beautiful, i am happy, i am me. Ahh lantak la kalau salah lirik pun khennn. Hahahaha

Semoga dilimpahi rezeki, bertambah amal ibadat, bermanfaat kepada orang lain, jadi ummi penyabar dan penyayang, jadi isteri taat suami dan sentiasa jadi kesayangan beliau, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, diberi kesihatan yang baik pada akak. Amiinnnnn!

Kek takdak. Cucuq viral ada. Jadilaaaaa.

Nota Syukur 24: Ikan Gelama Masin

Teks: Zaila Hafni
Foto: Pirate & Fish

Tengah hari tadi, lapaq dah mengkala kata hadam habih dah kot kuetiau goreng sarapan tadi.

Nasi, hasben dah siap masak pagi tadi. Yaaa hasben akak yang masak, mithali kan beliau. Eh. Biasalah sesekali dia take over dapur. Pandai je dia buat apa yang patut.

Nasi memang dah siap masak, lauknya belum ada. Akak pulak dah lapaq dit dit, kena buat lauk yang ekspres ja nih.

Maka, teringatlah akak akan ikan gelama masin yang beli kat pasar hari tu. Ya Alloh ngencesnyaaaaa kalau goreng dengan bawang besar hiris beserta cili padi ketuk.

Serta merta lah akak merealisasikan menu tersebut lalu semerbaklah bau ikan masin harum mewangi seluruh rumah.

Hasben dan anak-anak yang baru sudah makan kuetiau lebihan sarapan pun pakat mai menumpang jugak gara-gara bau sedap tu.

Siap goreng telur lagi sebijik, boh kicap manis kot ataih. Tu dia merecikkk baq hang.

Pakat laju makan. Siap bertambah. Sedap oi!

Begitulah. Syukur ada makanan untuk isi perut tengah hari Sabtu nan sendu ini biarpun sekadar ikan masin dan telur.

Alhamdulillah.

Yang akak upload ni gambaq bukan sebenar. Takdan nak snap. Dan kalau akak upload satgi, hangpa pulak yang ngences. Kehkehkeh. Akak kesian kat hangpa. Ngeee.

Nota Syukur 23: EL

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Anakanda yang nombor 2 tu tak berapa sihat. Jadinya merap dan melepek saja dia. Memang totally opposite dengan perangai dia yang aktif dan bertenaga manjang tu.

Badan dia dedar dedar sejak semalam. Bahagian atas badan, panas. Belah bawah sejuk. Ini, kalau tak tonsil merah nak bengkak atau salah urat.

Dulu- dulu kalau anak dalam keadaan macam ni, taska dah call dah. Kita yang dok kalut meet deadline memang dah gelabah dah. Nak EL, nak time off... memang serba salah. Tapi hati pun tak senang.

Serik dah jadi macam tu. Bila terpaksa buat pilihan antara kerja dengan anak. Tapi kalau orang atas atas faham atau berada dalam situasi sama, maybe ok je. Yang tak berapa ok bila orang tak faham. Kita lah kena faham faham sendiri.

Buat masa ni, boleh monitor sendiri kesihatan anak tanpa perlu sakit kepala fikir EL - kesyukuran terbesar. Cuma rutin rumah berubah dan huru hara sikit sebab budak tak sihat memang keja merap dan serba tak kena.

Tu je kena bertabah sikit.

Bahaya Pin Tudung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Malay Mail Online

Berderau juga tengok gambo xray sorang budak yang tertelan brooch mak dia semalam. Aduhhhh bahaya betui. Serius tak sangka risiko pakai brooch kat tudung especially kat bahu boleh sampai ke tahap tu.



Akak punya concern pasal brooch ni sebab takut mencederakan anak. Tercalar muka ke, kena mata ke pipi ke. Takde terpikir sampai boleh tertelan. Pehhh takut membayangkan. Alhamdulillah budak tu takde apa-apa.

Kadang kita mak-mak ni memang la nak jugak melaram melawa dengan tudung-tudung lawo. Shawl baru di pasaran. Tapi tu lah... nak kena hati-hati gaklah.

Sama ada pakai tudung yang tak perlu pin/brooch atau kena ubah tempat letak brooch atau cara dukung anak tu.

Tapi kalau akak, senang pakai tudung yang tak perlu pin di bahu lah. Macam bawal ke, tudung sarung ke syria ke. Memang takde nak melawo sangat la kan. Tapi dek keselamatan huhu #redho

Apapun yang kita pakai, semoga tak menjadi asbab bahaya pada anak. Atau kena ubah dan lebih hati-hati cara kita pakai atau kenakan brooch supaya lebih selamat.

Nota Syukur 22: Sibuk

Teks & Foto: Zaila Hafni

Lama tak share gambo makanan kan. Sebelum ni tak menyempat ambik gambo. Hari ni ada sikit rajin, nah akak share menu lunch akak sekeluarga hari ni.

Anak sulung request nak sup. Jadi akak buatkan sup pucuk atau tauhu kering tu dengan dihumban sekali cebisan ayam, ubi kentang, suun, lobak merah, kucai. Lepas tu buat ayam tumis black pepper kicap.




Asalnya nak buat ayam black pepper tapi sosnya tak ada. Sos tiram pun tak ada. Humbanlah kicap manis. Tabur black pepper blend kasar sikit. Boleh la.

Kat dapur ni ada pisang berangan yang agak masak dah maka sedap pulak kalau dibuat cekodok ni. Kentang pun banyak, hari tu gigih beli seguni kecik. Kahkah. Ada potensi nak buat bergedil. Mudah-mudahan.

Dalam kepala asyik makanan je pikir. Keroje banyok menunggu ni camnooooooo wehhhh?

Tulis artikel. Editing. Tulis buku kerja sains.

Akan datang proofreading term paper student Master. Nangisss tapi syukur alhamdulillah rezeki.

Semoga Allah bagi kesihatan yang baik dan kesempatan siapkan semuanyaaaaa. Amin amin.

Nota Syukur 21: Harapan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Akak kalut!



Pepagi dinihari cousin mesej pasal kerja proofreading yang dia bagi akak. Mujo akak memang terbangun solat Isyak. Tak jadi tido balik. Hahahhaa bagussss

Mencabar ni keja ni. Sebab kena edit benda bukan bidang akak. Tapi #siscuba lah. Besor harapan cousin katanyaaaa. Aduh.

Ahad tak Ahad. Keja freelance mana kira hari, dik non.

Apapun syukur alhamdulillah. Ada keja maksudnya ada duit, insya Allah.

Semoga dipermudahkan urusan ini.

Selamat ber-open house la u ols hari ini ye.

Nota Syukur 20: Tanah

Teks & Foto: Zaila Hafni

Selama ni dok rumah yang takde tanah atau sikit benor tanahnya, kali ni Allah bagi rezeki dok rumah yang ada tanah tepi yang agak luas jugakla.

Masa mula duduk, memang excited la nak bercucuk tanam la gitu la gini la. Dah duduk, menternak semak je jadinya! Hohoooo

Actually pokok daun kari, daun pandan, serai, kelapa, orkid -- memang dah ada. Tuan rumah dulu tinggalkan. Tinggal nak jaga tapi akak kadang tak terjaga. Kahkah

Mujur yang semak ni bukan lalang, tapi rumput, daun pegaga hiasan tak boleh makan, daun-daun herba apa ke namanya yang tidaklah akak ketahui. Ikut hati memang la nak suruh Abangla potong, tapi dia caj RM40 wuwuwuuuuu. Sebab akak rasa macam maheiii dan akak terbayang boleh dapat 1 -2 pek pampers anak dengan amaun tu, maka dengan gigihnya akak ngan suami membanting tulang trim dan potong sendiri semak samun tu guna cutter (gunting besor).

Pecah peluh jugaklah bak kata orang kampung akak.

Dah clear sikit tu mata pun taklah sakit sangat. Haha

Semalam jugak seronok nampak ada anak pokok betik naik. Waaaaaa ingatkan tak hidup dah. Biji betik hari tu akak lempor je atas tanah tu. Memang redho je, untung dia hidup kita jaga. Tak hidup kita sambung redho dan cuba tanam pokok lain pulak.

Gambar betik nanti akak tepek sini. Belum ambik gambar semalam.

Subur jugak tanah ni. Memang seronok berkebun. Cuma rajin ke idak ajelah.

Semalam rasa lega keluar peluh. Lega tengok satu bahagian dah clear. Boleh la dijadikan aktiviti riadah pepetang hari. Anak pun suka dok main rumput, buah kelapa tua, cangkerang siput ehhh. Back to nature sangat haaaa. Gitulah anak-anak mak yang graduate degree Environment. Kikiki


Tip Lipat Baju Pantas

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Lepas raya ni, ada banyak tak baju bertimbun nak kena lipat? Mesti ada khennnn... hari tu sibuk beraya kat kampung, sekarang ni asal weken dah sibuk open house raya pulak. Celah mana nak lipat kain?



Ok meh akak nak share cara lipat kain yang pantas diperturunkan daripada mak mentua akak.

Tip paling utama untuk percepat proses melipat atau menggantung baju adalah -- baju dah SEDIA DITERBALIKKAN.

Akak mula-mula tak percaya tip mak mentua ni tapi itulah dia rahsia beliau uruskan baju bajan dengan begitu pantas dan efisien. Mak mentua tak ada baju bertimbun tak berlipat ye. Hari-hari lipat kain weh. Akak is kagum yakmat!

Maka akak pun folo tip ni. Masa nak jemur kain, baju semua dah diterbalikkan. Kecuali tshirt berkolar atau seluar tebal sebab takut bahagian dalam lambat kering. Lain-lain baju anak, tshirt round collar, seluar tido semua akak dah terbalikkan siap-siap. Jadi masa kita angkat kain tu nanti banyak baju dah siap terbalikkan tinggal nak lipat atau gantung saja. Sebenarnya nak terbalikkan baju masa dok lipat tu kadang yang ambik masa menjadikan kita dok lipat baju lama sangat atau tak sudah-sudah, betui dak?

Cubalah try kalau tak percaya.

Ikutkan mak mentua akak, sebelum masuk mesin basuh lagi beliau dah terbalikkan dah. Lagi maju. Akak ikut dan, kadang masa basuh tu main masuk je dalam mesin kahkah. Masa sidai baru akak terbalikkan. Boleh la jugak. Tapi kalau masa basuh dah terbalikkan, nak menjemur jadi cepat la. Mana-mana sempat la.

Begitulah tip nya.

Tapi, ada yang kata karang basuh baju tak bersih pulak atau nanti warna baju cepat pudar bila dijemur bahagian depan.

Hmm terpulanglah. Pada akak ok je cara ni, so akak folo je macamana mak mentua akak buat.

Tapi satu lagi cara nak lagiiii cepat urus baju ni (yang ni tak folo mak mentua tau), baju anak-anak akak masukkan dalam bekas/bakul masing-masing tanpa dilipat pun. Tapi dah siap diterbalikkan dah la pastinya! Hahaha. Akak lipat baju akak ngan hasben je. Opssss. Takpalah kan janji setel dan senang nak ambik.

Sekian tip lipat baju yang dibawakan khas oleh menantu yang tak boleh lawan skil mak mentua dia lipat baju terpantas. Kihkihkih


Nota Syukur 19: Selsema

Teks: Zaila Hafni
Imej: Newsmax.com

Balik dari kampung, aduhai sakit tekak pakej dengan hingus dan bersin beserta sakit kepala. Akak dah agak ni mesti sebab tak cukup tidur akak rehat dan kurang minum air.



Balik kampung kemahen beria minum air manis, ais -- sedap sungguh kan. Mujur dan syukur anak-anak sihat alhamdulillah. Walaupun dengan travel awal pagi, beraya ke rumah sana rumah sini depa alhamdulillah ok.

Risau jugak sebab jalan jauh kan. Sekali maknye yang shut down. Huhu

Akak selalunya kalau nak bunga-bunga selsema ni, akak akan buat 2 benda aje.

Satu, minum banyak air masak. Dua, tidur.

Lepas tu top up la vitamin C atau makan buah-buah. Insya Allah tak lama lepas tu ok. Sebolehnya memang tak sampai pi klinik atau makan apa-apa ubat. Setakat ni, memang tu sajalah ubatnya, alhamdulillah berkesan la untuk akak.

U ols kalau lepas raya ni pun gitu rupanya, bawak-bawaklah berehat. Kalau cukup tidur tu insya Allah cepat baik. Dan stop kejap minum air ais. Minum air panas ke suam ke sedap juga.

Nak lagi best, makan bawang putih bakar. Ni memang antibiotik paling power dan natural gitu ha. Tapi akak tak berapa rajin pulok nak bakar, garlic pill pulak dah habih. Huhu

Apapun, lepas raya kena jaga kesihatan gak. Nanti cemana nak pi rumah terbuka raya pulak. Ehhhhhh

Nota Syukur 18: Raya 2017

Teks & Foto: Zaila Hafni


Tahun ni akak dapat beraya kat kampung akak! Yeayyyyy!

Last year tak dapat balik, this year alhamdulillah dapat dan syok dapat ronda kampung dan jumpa sedara mara.

Dan... makan makanan kegemaran akak kat kampung.

Balik bukan sekadar beraya tapi untuk hadir kenduri kawen juga. Sepupu kawen. Adik kawan sekolah kawen.

AF boys kemain seronok boleh lepas bebas lari sana sini masa kat kampung. Main kejar kucing, main pasir. Punyalah enjoy. Macamlah kat sini tak ada semua tu.

Ehhh memang tak ada pun. Haha!

Akak tumpang seronok tengok anak akak seronok main. Yelah balik kampung bila depa dah besar, lain sikit. Dulu diorang kecik lagi, balik pun tak reti nak main apa.

---

Akak balik kampung ngan adik, adik ipar. Kitorang lalu jalan dalam, hanya masuk highway kat Changkat Jering. Syok juga lalu jalan lama. Jimat tol. Dan kurang jem. Sebab adik akak check Waze katanya highway lagi gerak slow. Lalu jalan dalam ni ok je cuma elak lalu waktu malam jelah sebab jalannya gelap, kiri kanan ladang sawit, jalan pun banyak selekoh.

Tempoh perjalanan lebih kurang aje.

Raya kali ni memang banyak gak berjalan. Mujur syukur alhamdulillah anak-anak ok. Risau jugak la budak ni takut badan tak tahan, demam ke selesema ke tapi alhamdulillah depa ok termasuklah yang kecik tu. Yang tak sihat, akak. Haha selsema ngan hingus. Dah sabo je le.

Setel raya kampung, balik sambunglah berkerjaya. Hihi


Order Kuih Raya Online

Teks: Zaila Hafni
Imej: kuihraya.com.my

Dah masuk minggu kedua puasa dah ni. Hampa pakat order kuih raya dah ka? Ataupun plan nak buat sendiri belaka?

Ka tak dan pun order, atau macam tak cukup atau nak tambah order atau konon nak buat sendiri tapi ermmmm macam tak menjadi je... ahaks!

Dah tak payah dok ghisau.

Kalau kata nak beli kuih raya lagi, beli online pun boleh hampaaaa...

Nak kuih apa?

Nin dia...

Kuih raya, brownies, cookies, kek buah antaranya. Banyak jenis lagi ni. Ni sebahagian ja ni. 

Pandan Coconut Candy

Biskut Red Velvet

Biskut Pistachio

Kek buah

Nutella Choc Chip Brownies


Kalau kata nak bagi hadiah kat orang pun boleh ni. Buat surprise khennnn. Order online, pos direct kat orang tu. Haaa bes kan. Beli 4 balang, siap dapat 1 beg free hampa!



Amacam teringin ka? Kalau nak tengok kuih raya apa lagi yang ada, skrol ke atas blog ni, klik kat banner rona roni yang tulis kuihraya.com.my tu. Klik banner beli 4 balang free 1 beg tu pun boleh. Beli terus. Settle.



Beli jangan tak beli!

Done Sahur, Balik Kampung!

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

#donesahur

Nak jugaklah kan hashtag begitu. Terpengaruh dengan status FB orang. Haha

Apapun alhamdulillah diberi peluang merasa sebulan berpuasa tahun ini. Ramadan kali ni memang betul-betul beza banding tahun-tahun lepas. Yang seronok, kurang seronok semua ada. Yang pasti, Ramadan ni akan jadi kenangan yang paling diingati.

Tadi akak sahoq nasi, kuah tomyam lebih semalam, sambal tempe kentang pun lebih semalam, telur masin sebelah, telur dadar sebijik. Semoga cukup tenaga nak mengemas beg dan tak mengantuk!

Kali ni walaupun rumah dah makin dekat ngan kampung mentua tapi tetap jugaklah nak stres kemas beg. Kahkah dah kenapa khen. Padahal bukan nak balik lama mana sangat pun. Tapi nak buat keputusan bawak balik baju sekiansekian ni memang buat serabut kepala la haih. Matching ke tak, sedondon ke tak. Walaupun akak takdelah nak berkonsep sangat pun.

Ahhh. Balun ajelah. Ni banyak lagi kerja bersusun ni weiiii. Translation, writing. Hadowwww

Nak siap makanan baby lagi. Ahhh.

Ok sabo. Subuh dulu weh.

Yang nak balik kampung, nah akak dedicate khas lagu ni untuk hampa. Enjoi!








Nota Syukur 17: Ihsan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Kita ni hidup bukanlah sepanjang masa tu senang dan di atas memanjang. Ada ketika Allah uji juga.

Masa tulah baru kita tahu setakat mana tahap kesabaran kita, tahap kekuatan dan ketenangan kita.

Mahal oo pengalaman ujian. Hikmah yang Allah nak tunjuk kadang tu tak pernah kita bayangkan. Apapun tetaplah kena husnuzhon atau bersangka baik pada Allah. Setiap yang dia uji dan bagi, mestilah ada sebabnya.

Sama ada nak hapus dosa, atau nak bagi peringatan atau nak kita tak terus terusan dengan perkara yang Dia murka - itu semua bukan dalam bidang pemikiran kita.

Yang kita perlu buat, positif dan tabah menerima.

There are things we learnt the hard way. Even though its tough, we feel that we couldn't make it, but Allah knows well. Very well.

And all those help, consideration and ihsan from others are also rezeki, which taught you to be more grateful that there are still hope for you to move on.

--

Maaf ler akak ter-emo. Nak raya ni, feeling lain macam sikit. Apa pun selamat berpuasa hari terakhir semua!


Kacang Pool Anak Haji

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kacang pool ni memanglah femes tapi akak baru pernah makan sekali je sepanjang hidup akak ni. Itupun sebab hasben bawak pi makan kat Restoran Bisik-bisik yang ada juai makanan asli Johor (entri review boleh baca kat sini). Kalau dak, memang sampai sudah akak tak pernah tau cemana rasa kacang pool ni.

Nak jadi kisah ada satu hari tu buntu nak berbuka apa. Tengok ada setin Foul Medammas (eh betui ka eja ni) aka kacang parang kat almari dapuq. Lamaaaa dah beli sebab kengkonon nak buat sendirila sebab hasben teringin. Tapi tak terbuat sampai lah berapa Ramadan hari tu entah.

Lantas akak gugel resipi tanpa bagitau plan kat hasben. Satgi dia expect tinggi. Haha so kita research dulu.

Akak gugel resipi yang paling simple. Sebab nak guna apa yang ada kat dapuq saja. Terjumpalah satu resipi. Tak banyak bahan, balun sajalah nampak senang.

Ikutkan resipi dia, guna serbuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Yang akak ni takde semua tu. Ah sudah mana nak cekau. Hasben kata, guna ajelah serbuk rempah sup, bukan ke macam-macam serbuk rempah ada dalam tu. Okey masa ni hasben dah dibagitahu yang akak nak buat kacang pool. Hehe beliau tersenyum saja dengan tahap keyakinan 60%.

Berbalik kepada bahan, akak teruskan je guna serbuk rempah sup. Biorlah kan kita cuba tengok apa rasanya. Sudahnya, jadi resipi sendiri dah. Hahaha

Macamana akak buat?



Kacang parang tu diasingkan air dengan kacang. Kacang tu lenyek kasar.

Hiris bawang besar dan bawang putih. Tumis dalam minyak masak campur marjerin sikit. Agak-agak dah naik bau, masukkan rempah sup dan rempah kari yang dibancuh sedikit air. Rempah-rempah ni guna sikit je. Kacau kejap. Lepas tu masukkan kacang parang lenyek tadi. Gaul sebati. Biarkan api kecik je. Agak pekat dan kering sangat, boh air sikit. Jangan banyak sangat nanti tak sedap. Lepas tu tutuplah api. Senang kan. Haaa

Masa nak hidang, bakar la roti tu. Hiris serong nipis-nipis cili hijau, bawang besar potong dadu kecik. Goreng telur mata, ikut suka berapa bijik. Kuning telur biar cair baru sodap. Nak perah limau pun ok. Akak terlupa. Lagipun hasben tak suka.

Then, ta da! Silalah makan!

Bolehlah bagi lepas teringin. Walaupun taklah hebat mana tapi boleh laaaaa. Versi koboi. Biasalah konsep makanan akak semua koboi belaka. Haha janji kenyang alhamdulillah.

Nak cuba, boleh. Tapi kalau tak jadi, jangan mara haaaaa...



Rezeki Kurus

Teks: Zaila Hafni
Imej: OwlbyND

"Kurusnya kak!" -- komen adik ipar setelah 2 bulan tak jumpa.

"Kak Zaila! Awat kurus sangat ni?" -- komen kawan sekerja lama masa jumpa hantar kuih raya.

"Mak tengok Zaila susut badan ni, mesti muat pakai baju mak" -- komen mak mentua di bulan Romadon ini.

Orang komen kurus memang paling ditunggu yedak? Akak sebenaqnya tak perasan dan tak ambik pot pun badan akak naik ka turun sepanjang Remdan ni. Puasa tetap terus macam besa saja. Soq totap jua nasik tapi taklah hari-hari. Nak banding ada satu tahun tu, pehhhh hari-hari overnight oat baq hang. Tahun ni macam tak lalu oat pulak. Kah!

Alhamdulillah orang kata kurus. Rezeki jugak tu weh.

Asbab itu, dapat lima nam lai baju kurung bonus satu tudung Pucci - ihsan mak mentua.


Tudung pucci akak ala-ala gini lah. Nak jugakkkkkkk khennn.

Semalam, bersusun baju-baju mak mentua yang beliau dah tak muat nak pakai, diperturunkan kat menantu kurus ini. Cantik-cantik, elok-elok semua. Kalau tak bagi kat akak pun, mak nak buang je. Oh no!

Maka dengan itu, diisytiharkan akak ada banyak baju raya kihkihkih

Rezeki, rezeki. Alhamdulillah.


5 Lagu Raya Kegemaran Akak

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Lagu raya dah sakan berkumandang nampaknya di radio. Yelah dah nak dekat raya sangat dah kan. Tapi banyak-banyak lagu raya, adalah 5 lagu ni yang akak suka dan boleh dengaq tanpa kejemuan. Yang pasti bukan lagu hok sedih walaupun tetiap kali raya pun akak sedih. Haha. Kenapa? Kenapa? Alaaa len kali la akak cerita. La ni kita tengok dulu lagu raya apa yang akak suka. Kot sama macam hampa kan.

1. Salam Dunia - M. Nasir



2. Halaman Asmara - Awie & Ziana Zain



3. Kurniaan Hari Raya - Feminin



4. Rindu Raya - Spider



5. Satu Pagi di Hari Raya - Raihan



Bonus --



Lagu raya Eon. Haha! Epik wei Jamal Abdillah ngan Raja Ema. Simple je iklan raya dolu-dolu.

Actually ada lagi lagu raya kegemaran akak. Tapi 5 ni la hak paling suka. U ols cemana? Dendang Perantau ke? :-D

Animasi Kanak-kanak Terbaru - Omar dan Hana

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Sejak Omar dan Hana ni release few videos, rancaklah akak download sebagai tatapan dan hiburan kanak-kanak ribena di rumah ni.

So far, menghiburkan. Anak-anak pun suka.

Konsep lagu macam Didi and Friends since company yang sama jugak develop Omar dan Hana ni.

Animasi ni lebih islamik dan kartun dia pun chomel ngatttt!

Oklah tak mau cakap banyak. Tengok video ni. Kalau suka, cer bagi anak tengok. Hehe

Alhamdulillah!


Nota Syukur 16: Nasi Arab

Teks & Foto: Zaila Hafni

Dah lama orang tak tanya pasal nasi arab, tup tup petang tadi ada yang Whatsapp nak order.

Akak pun dah lama tak update pasal nasi arab, sebab dah kurang aktif. Agaknya yang bertanya ni adalah tu terskrol atau terjumpa post lama kat IG atau blog akak kot.

Dukacita dimaklumkan padanya yang nasi mandy habih stok. Yang ada maqluba saja.

Well orang yang tak biasa, memang tak beli maqluba ni. Paling laku, mandy ayam ngan mandy kambing. Tapi akak, memang layan maqluba. Akak suka. Kabsah pun sedap. Mandy ayam yang akak kurang minat. Haha terbalik pulok kan.

Oh ni nasik arab jenama Al Bayt. Selama ni pun akak jual jenama ni je. La ni kemain banyak pilihan. Pakat jual belaka tapi tetaplah yang ni juga yang sodap. Hehe

Akak if ada modal sikit memang nak jadi ejen tapi nampaknya belum lagilah buat masa ni. Akak jadi ejen dropship aje. Kawan akak yang uruskan. Tengoklah kalau murah rezeki tahun akan datang, akak aktif balik juai nasi arab ni.

Oklah. Hampa kalau teringin, boleh je tanya akak. Kalau ada rezeki hampa, adalah stok nye. If not kena la belajaq buat sendiri...

Syukur, melalui nasi arab ni akak kenal banyak orang. Banyak ilmu meniaga akak dapat. Juga ilmu memasak. Hehe

Rindu dan teringin nasi arab pulok haiiiiih

Macam-macam Boleh Buat dengan Kulit Popia

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akak teringin nak makan popia. Tak beli pun takpa, nak buat sendiri je walaupun inti simple. Maka hari tu, hasben ada lah belikan.

Kulit popia KG Pastry, 50 keping.

Menu pertama akak buat, dah tentulah popia. Yang macam akak share hari tu. Popia koboi je tu yang inti udang ngan carrot tu. Pun bolehhhh je.

Then kulit popia banyak lagi ni dek non. Maka akak cuba buat martabak pulak. Eceh. Macam haibat kan padahal sama je martabak pun koboi juge. Tumis bawang besar dadu, daging burger hancur, masukkan sikit serbuk kari. Pecahkan telur, gaul semuanya dalam satu bekas. Lepas tu masak macam telur dadar. Akak buat saiz kecik muat-muat kulit popia je. Dah angkat, letak atas kulit popia sekeping, bungkuskan. Lepas tu goreng lagi sekali cuma nak bagi kulit popia rangup. Ta da! Siap martabak koboi dan ekspres. Kikiki

Masih ada lagi kulit popia. Buat apa pulak?

Samosa. Pun sama la konsep koboi masih dikekalkan. Inti daging ayam cincang, tumis dengan bawang putih dan serbuk kari. Belajaq lipat samosa 10 minit search kat FB. Senang ja rupanya. Bungkus bungkus samosa, dapat la 7-8 keping. Jadilah... sebab inti pun tak banyak. 2 keping samosa kosong. Dah macam kerepek dah.


Haa sila jangan kutuk rupa paras samosa akak. Homemade with love tauuuu! Laju je anak-anak makan. Hehe

Apa lagi yang kita boleh buat dengan kulit popia?

Kulit popia goreng rangup. Kulit popia digulung, dipotong kecik saiz ibu jari tangan, goreng. Lepas tu tabur dengan cinnamon powder. Pehhh sedap wei!

Potong panjang, goreng macam kerepek. Ralit oo.

Kalau rajin, buat kerepek seaweed. Sedap gak ni. Apitkan kepingan kulit popia dengan sekeping seaweed. Potong segi empat. Gorenggggg.

Lagi apa ek. Entah. Silalah u ols google. Kehkeh

Akak mengantok sudah.

Tidolah. Esok nak sahur.

Popia Koboi, Telur Kicap

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ada hari kitorang berbuka, lauk ekonomi je. Itu punnnn sedap dan habih licin!

Dengan anak kecik ni, kadang akak taklah beria sangat masak pun. Hasben pun kata masak hok simple je. Melainkan ada apa-apa menu dia request atau anak ok tak meragam, boleh la akak masak spesel sikit. Anak, abah jaga. Hehe

Bulan puasa ni, memang telan liur juga nengok popia. Memang feveret akak. Buat sendiri tapi memang ringkas habih. Setengah jam siap.

Cincang udang, parut karot. Udang tu celur kejap sebelum cincang. Karot tu mentah je. Gaul dua-dua, letak salt and black pepper sikit to taste, sudukan ke atas kulit popia. Lepas tu, gulung lah. Dah tu goreng. Walaupun ada rupa hangit tapi laku dan laju anak-anak makan sampai suruh stop. Ummi pun nak makan bukak posa nak oiii.



Yang telur kicap tu, biasa jelah kan. Kadang bulan puasa ni, itu pun makan bertambah. Teringin tengok Ketuk-Ketuk Ramadan Sheila Rusly dengan Joey, ntah yang tahun bila ntah, si Joey masak Ayam Kicap. Haha terliur tapi ayam takde. Tu yang ganti telur. Pun bolehhhhh!

Goreng telur mata. Ketepikan. Tumis bawang putih, masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos tiram serba sikit. Boh air sikittttt aje just tak nak bagi kuah tu kering sangat. Lepas tu masukkan cili hijau hiris. Settle.



Tu menu last week. Nak gak share bagi ingat pernah buat popia koboi tu. Haha.

Hari ni masak tomyam ayam sebab anak bujang request. Telur dadar bawang cili hijau, leher ayam goreng garing hasben request, cili kicap. Ulam daun salad, timun Jepun.

Air, hasben tukang buat sebab dia buat air sedap. Jadi kita bagi laluan kat dia. Hiiii

Oklah selamat berbuka! Dah 15 Ramadan dah wehhhh.



Nota Syukur 15: Al Wahhab

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Alhamdulillah sahur pagi ini makan nasik dengan lauk ayam sambal hijau. Hmm lebih lauk semalam masa berbuka. Kadang ada hari sahur teringin nasik. Baru rasa puas. Haha

Hasben makan roti dengan kurma saja. Dia takde la selera sangat nak sahur beria macam akak. Teman tengok akak makan pun jadilah.

Bila masak untuk berbuka, bersahur -- selalu terfikir syukur ada makanan untuk hari ini. Syukur masih ada benda yang boleh dimasak. Syukur masih boleh sedia makanan untuk anak-anak walaupun kadang tu tak cukup bahan, tak complete dan tak cukup rasanya.

Mujur anak tak kisah sangat. Makan apa ada. Kalau depa komplen pun, memang mendapat la tazkirah Romadon daripada ummi depa.



Sesekali memang ada gak rasa nak kerja balik, ada pendapatan tetap tetiap bulan, tapi selagi bebudak ni bergelar budak kecik dan belum boleh berdikari, rasanya akak tengah tangguh la hasrat tu. Apa yang akak boleh buat, kena work lebih la dari rumah.

Biarpun tak banyak, tapi alhamdulillah boleh la buat back up.

Alhamdulillah diberi kemahiran menulis walaupun belum pandai. Tulis saja. Lama-lama mesti pandai kan. Syukur ada pengalaman jadi editor, masih boleh bekerja walaupun dari rumah.

Takpelah susah sikit sekarang, dah begitu tertulisnya. Yang penting apa yang kita dapat belajar dan ambik iktibar. Lama-lama senanglah. Mudah-mudahan begitulah.


Cucur Taugeh dan Ikan Celup Tepung

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam agak kalut prepare juadah iftor. Dalam kelam kelibut tu pun alhamdulillah buleh lagi dan siap.

Hasben beli taugeh. Niatnya mahu buat kerabu taugeh tapi tak cukup bahan. Nak buat taugeh goreng kicap hasben akak takmo. Nak buat masak lemak kucai, baru buat hari tu dan santan pon tak ada. Haha. Makanya, dengan tepung yang sekangkang kera itu, akak buat cucur taugeh. Balun!



Lepas tu ada ikan temenung. Konon nak goreng curah sambal tomyam. Pehh kemahen khennnn. Tapi last last buat celup tepung saja. Bancuh tepung, boh garam kunyit, celup ikan, goreng garing. Baki bancuhan tepung tu la buat cucur taugeh. Kahkah. Barula cucur ada perisa ikan. Ngeeeeee



Sambal tomyam tak jadi, akak ganti dengan tomyam sayur. Rebus carrot, tomato, bawang besar. Bubuh 2 kiub tomyam. Masuk daun limau purut.

Sedappppp anak bujang kata. Tomyam bajet pun boleyyy.

Alhamdulillah kenyang perut suka hati juga perut masing-masing. Kadang tu bukanlah menu lengkap atau sempurna pun. Tapi syukur masih ada makanan. Masih boleh berbuka sama-sama sekeluarga.

Hari ni, hajat di hati mau buat nasik minyak dengan ayam masak ros. Berulamkan daun salad dan timun. Mudah-mudahan tercapai lah. Kita tengok macamana perginya nanti.

Penawar Sakit Tekak Semasa Berpuasa

Teks & Foto: Zaila Hafni

Sakit tekak memang tragedi la kalau tengah puasa. Tekak kering, pedih, perit -- nak minum air tak boleh.

Minggu lepas, adalah juga 3-4 hari tekak akak kering. Kalau baru lepas menyusu tu, lagilah terasa. Dehydrate betui.

Tu lah bahananya bila malam tu minum air tak cukup.

Patut sepanjang malam tu kena minum kerap. Baru badan cukup terhidrat. Ni nak pulun minum bergelen masa sahur, mana maunya. Kembung perut ada la.

Apa yang akak buat kalau sakit tekak?

Ok, akak ni kategori sakit tekak yang ala tonsil bengkak selalunya. Memang perit wei! Penawar paling mujarab untuk akak setakat ni, BAWANG PUTIH.

Bakar bawang putih dalam 2 ulas, telan sebelum tidur. Cuba la amalkan dalam 4-5 hari. Insya Allah sakit tekak akan kurang.

Tak sanggup nak telan bawang putih gitu? Haaaa akak pun memula dulu tak sanggop juga tapi dah itu yang sesuai dengan akak dan untuk akak memang serasi. Bukan apa, sebelum ni cuba berduyun dah ubat klinik. Ubat kumur la, ubat batuk la, antibiotik la semua tak jalan. Dah habis ubat, sakit tekak berkurang kejap saja lepas tu next month datang balik.

Sejak guna bawang putih ni, alhamdulillah. Betul la kan, bawang putih ni katanya antibiotik semula jadi.

Cuma tulah, berbalik kepada yang nak mencuba tapi tak sanggup telan bawang putih bakar?

Makan jelah tablet bawang putih. Senang. Telan aje, lepas tu minum air. Dulu-dulu akak ambik tablet Garlic Complex Shaklee. Dah habis yang tu, sekarang ni akak makan Makjun Bawang Putih Afiat.




Makjun tu ada dalam set bersalin yang guna masa pantang hari tu. Ok jugalah.

Apapun, yang paling penting kena minum air. Sepanjang malam tu kena minum. Lepas solat, sebelum tido. Baru la badan tak dehydrate. Haaa.


Nota Syukur 15: Adik Beradik

Teks & Foto: Zaila Hafni

Adik beradik akak 3 orang sahaja. Kami asalnya 5, kemudian 4 dan kini hanya 3.

Namun, Allah izinkan keluarga kami berkembang, kini bila kami 3 beradik berkumpul bersama, dengan pasangan dan anak-anak, jumlahnya 14. Alhamdulillah.

Semalam berpeluang buka puasa sama-sama. Seronok. Akak jadi tuan rumah. Menu nasi ayam hari ni. Alhamdulillah menjadi. Hehe ghisau jugak hampa. Sebab selama ni tak pernah berjaya buat nasik ayam. Tapi kali ni bos kata sedap. Hihi



Pakat bawak juadah masing-masing, bila dah susun penuh meja.

Roti john, tepung pelita, onde-onde, kerabu perut, kerabu rumpai laut, vade, akok, masak lemak siput sedut, air jagung, air sirap, teh o panas.

Syukur rezeki melimpah hari ni.

Semoga semua adik beradik akak dan akak sekeluarga dilimpahi rahmat dan kasih sayang, dilindungi Allah selalu dan sentiasa saling menjaga. Kami ni mak ayah dah tak ada. Sama-sama bergantung la antara satu sama lain. Mudah-mudahan juga kami kekal bersama-sama sampai habih nyawa.

Salam Ramadan ke-9!

Nota Syukur 14: Handphone

Teks: Zaila Hafni
Imej: The Sun

Handphone nostalgia. Gambar hiasan je. Hehe



Handphone yang akak tengah guna sekarang ni dah masuk 4 tahun kot umur dia. Alhamdulillah sangat berjasa dan banyak bantu akak mencari rezeki.

Keje akak sebagai pemilik kedai buku online, memang banyak bergantung kepada handphone untuk promote dan urus order. Keje akak sebagai freelancer pun sama jugak. Akak menulis guna handphone juga. Ambik gambo, elok ke huduh ke semua guna handphone tu lah.

Untuk edit gambo or buat poster guna apps PicsArt dengan Photo Grid. Untuk menulis, install apps Google Keep, Words for Android. Invest untuk SD card yang besor storage nye.

Walaupun kecik tapi banyak sangat membantu. Semoga dipanjangkan umurnya untuk terus berkhidmat untuk akak.

Ehhh tetiba sentimental dengan handphone sendiri. Akak dah kenapaaaaa?


Menu Berbuka Ringkas

Teks & Foto: Zaila Hafni

Alhamdulillah dah 7 hari berpuasa dah. Maka sudah 7 hari jugak kita dalam bulan Ramadan. Akak sekeluarga pun alhamdulillah ok je puasa ni. Kami berkonsep sederhana saja. Mana yang ada.

Berbuka so far, memang tak banyak menu. Selalu terus makanan berat je. Kuih takde sangat. Kiranya bila azan tu, berbuka buah kurma, minum air, terus makan.

Setakat ni tak ke pasar Ramadan lagi pun. Memang masak je kat rumah. Masak yang simple je pun.

Kadang-kadang share menu berbuka dengan BFF. Saja buat tambah idea dan share resipi.

Hampa pakat masak apa?

Ni menu akak setakat berpuasa 6 hari ni.

 Sawi goreng ikan malong kering, sambal cili padi tumis, kari drumet ayam

Mi goreng 

Roti tampal udang

Sambal tempe, masak lemak taugeh kucai, ikan sardin goreng, sambal taun

 Bubur nasi berempah

Mi kuah udang bajet

Hari ni tak tau lagi masak apa. Satgi pikiaq. 

Selamat berbuka no hampa hari ni hihi.

Nota Syukur 13: Poslaju

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Syukur, sebab ofis Poslaju dekat. Dua hari lepas, buat pertama kalinya ke ofis Poslaju untuk kurierkan pruf. Macam dah lama je tak pos-pos barang kan. Maklumlah sekarang ni jadi ejen dropship je, takde dah nak kena pi pos barang sendiri.

Merasalah beratur di belakang mereka yang berkoyan parcel nak dipos siap penuh beg IKEA lagi. Yang envelope prabayar, hmm saiz M dan L tu dah sold out. Biasalah time puasa raya ni.

Nengokkan seller online ni, rasanya akak memang tak sanggup kot nak bungkus, ngangkut barang dan pos macam ni. Not now lah. Akak selesa jadi ejen dropship je sekarang.

Akak promote, urus order, terima bayaran, kumpul komisen. Akak tak payah nak semak kepala simpan stok, tulis consignment note, bungkus barang dan dok ulang alik poslaju. Huhu. At least at this moment akak memang tak sanggup la.

Apapun tahniah kat staf poslaju tadi. Tenang je layan each customer walaupun dengan macam-macam kerenah. Dengan tak berenti orang datang beratur lagi. Huhu bertabahlah akak abang poslaju.

Oh dan tadi, akak syukur jumpa salah sorang customer yang sedang beratur yang dah bantu akak. Akak tanya dia, nak beli sampul beratur kat sini ke (merujuk ke kaunter yang dia tengah beratur tu). Dia kata ya. Ada 2 kaunter. Mana-mana pun boleh. Tapi nasihat dia, ambikla dulu itu note kasi tulis baru u beratur. Nanti senang, tinggal nak masuk barang dalam sampul saja.

Wah. Biarpun pertolongan tu macam kecik tapi akak rasa syukur sangat.

Dan sekarang ni takde nak jual sampul sekeping nyr untuk ko. Kena sekali beli 10 keping terus. Rm4.25 tak silap. Jadi kalau pi ofis poslaju tu siap duit lebih sikit.

Apapun, majulah Poslaju untuk negara. Tanpa mereka, tak meriah la online shopping. Kahkah




Nota Syukur 12: Ayah

Teks: Zaila Hafni
Imej: Pinterest

Bulan puasa ni banyak gak teringat kat arwah ayah. Sekarang ni hidup dengan kenangan dia sajalah. Syukur. Ada juga kenangan yang tinggal walau tak banyak mana.

Ayah akak, orangnya simple saja. Tapi sangat pegang pada prinsip.

Lepas arwah mak tak ada, kami puasa raya ringkas sahaja. Tapi alhamdulillah tetap cukup. Bersahur biasa saja, apa yang ada. Nasi lah biasanya.

Berbuka, seingatnya akan ada teh O panas. Kurma. Murtabak. Nasi, tengok la lauk apa-apa.

Bila raya, ayah order ketupat kat mak njang. Kuih sepit kat mak ndak. Kadang kuih-kuih sedara bagi. Baju raya, pi la beli yang dah siap kat kedai. Akak memang jarang tempah. Mujur saiz jenis senang dapat.

Terawih ayah, mudah. Kadang dia Isyak kat rumah je. Pegi masjid bila dah separuh terawih. Takde dia nak rushing. He moved on his own pace. Steady. Tapi tetap hari-hari pegi insya Allah. Tu masa dia sihat.

Bila tak berapa sihat, kadang tu dia suka dengar live terawih dari Masjidil Haram. Dia biar je terpasang kat tv. Sedap tenang damai dengar terawih dari sana.

Di tahun-tahun akhir sebelum ayah meninggal, dia pernah cuba puasa dari Rejab hingga ke Syaaban. Sebab dia diabetic, dia cuba praktis dari awal. Masuk Ramadan dia dah steady. Alhamdulillah sihat dia puasa tahun tu. Kita pun belum tentu. Lagi dok pulun makan ada. Buat malu saja.

Satu lagi kenangan Raya, aktiviti ziarah kami memang agak full hari pertama. Kedua ketiga dah kurang sikit. Kalau dulu, lepas je solat raya, start lah tour. Semua adik beradik ayah akan ziarah. Itu dulu. Lepas tu baru kawan-kawan, sepupu ke apa ke. Seronok. Masa tulah kita kenal adik beradik. Tapi ni, dah takde sapa kecuali Paksu. Dua mak sedara dah dijemput Allah tahun ni. Tinggal sepupu sepapat sajalah.

Rindunya kat ayah. Rindu nak sembang dengan dia. Nak sembang topik apa pun boleh. Dia serba serbi boleh bagi pandangan. Orang banyak baca, bijak. Hang jangan nak kelentong dia noh. Dia tau belaka.



Cukuplah kot setakat tu. Sama macam mak, bab ayah ni pun bukan boleh cerita lebih sangat. Oklah. Nak basuh baju sat.

Ayahanda Hafni
31 Mei 2006 - 31 Mei 2017

11 tahun tanpa doanya.

Semoga ayah ditempatkan dalam kalangan orang beriman. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya.

Nota Syukur 11: Anak itu Ujian

Teks: Zaila Hafni
Imej: Daily Record

Pagi semalam, dalam akak dok terhangguk-hangguk dok mengedit, tetiba terdengar bunyi suara budak dok menjerit menangis kat depan rumah. Haih dah kenapa pulak ni.

Apa lagi akak pun intai la kot tingkap. Rupanya ada sebiji kereta berhenti tepi selekoh depan rumah ni, maknya dok tengah tenangkan anak dia yang menangis tu.

Aduhaiiiii akak is very the understand that situation. Dengan pagi-pagi kita mungkin kalut atau dah terlambat nak pegi keje, lepas tu anak mengamuk buat perangai, kita nak drive pun tak senang. Entah apa la yang jadi dalam keta kita tak tahu. Kot anak mengamuk tak mau dok dalam car seat ke, ganggu maknya drive ke.

Akak yang tengok situasi tu terus teringat anak sendiri.

Huhu memang budak-budak ni ada masa sungguh-sungguh uji kesabaran kita. Akak pun sama la kadang tu bersuara petir kilat jugak bila puting beliung amukan akak datang. Geram kot yang abang asyik dok lepuk adik. Pantang lepa. Tak masuk lagi bab berebut mainan.



Sungguh mak kena banyakkkkkkkk sangat sabar.

Insiden tu tak semena-mena buat akak cerah mata. Segar terus nak sambung edit. Haaaa

Apapun, kuat mesej yang Allah hantar pagi semalam tu. Nak bagi ingat. Kalau marah anak kadang tu bukan main, padahal kita yang banyak salah sebenarnya. Sungguh. Anak adalah ujian.




Permohonan Prasekolah 2018

Teks: Zaila Hafni
Imej: Flickr Ruzaimy Ismail

Untuk kedua kalinya, we ols hantar borang permohonan anak untuk ke prasekolah tahun depan. Pertama kali, tahun lepas. Cuba mohon untuk pra 5 tahun tapi keputusan dukacita. Itu yang cuba tahun ni pulak.

Permohonan prasekolah untuk 2018 dah start apply online mula tahun ni. Bulan 3 lagi dah open. Tarikh tutup apply online 30 April. Tarikh tutup hantar borang ke sekolah 31 Mei. Awal kan. Kalau tak alert atau takde siapa inform, memang terlepas. Sama gak untuk permohonan Tahun 1. Lagi awal tutup. Huhu


Gambar pinjam. Bukan Prasekolah anak akak ni. Hehe

Jadinya we ols dah isi secara online. Then kena print borang tu. Lepas print, lekat gambar pasport anak. Sediakan dokumen yang perlu, sahkan dan submit ke sekolah pilihan berserta borang tadi.

Antara dokumen yang perlu: salinan IC ibu bapa, salinan surat beranak dan mykid anak, surat nikah ibu bapa dan slip gaji. Ingat, kena sahkan dulu tau.

We ols hari tu ofis sekolah mintak cikgu sorang ni sahkan sebab we ols bawak salinan dokumen je. Mana taknya kat borang tak mention suruh sahkan pun..

Then submit je borang sekali dengan dokumen semua. Tunggu jelah keputusannya sama ada diterima atau tak. Ikut kat borang, katanya keputusan boleh start check bulan 8. Entah ya entah tidak la tu. Kita try check nanti yedok.

Kalau dapat, pegi sekolah pakai baju pepel la anak bujang sorang tu. Kena bangun awal pagi. Kena pegi sekolah. No more sekolah ummi. Aduhhh tak boleh imagine cemana drama esok ni. Haha fefeeling dapat je kan. Tak taulah. Ada rezeki, ada. Kalau tak, cuba pi tadika lain.

Dadih Oren dan Keladi

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kan akak dah stori sebelum ni, akak buat puding untuk moreh masjid?

Haa sebenarnya it's more to dadih (kalau ikutkan kat peket tu) dan bukan puding. Walaupun tekstur dia macam jeli pun ada. Puding pun ada. Dah entahlah. Janji sedap. Ehhh.

Akak dapat idea nak buat tu sebab biras pernah buat dulu masa ada makan-makan kat rumah mil. Senang dan kos pun tak besar sangat.

1 peket serbuk dadih tu dalam RM6 ke RM7 gitu. Brand NBI. Biras akak kata cari brand Happy Grass. Entah hasben akak tak jumpa pulak. Tapi corak peketnya macam sama je. Ke tukor nama? Entoh.

Lepas tu untuk 1 peket serbuk dadih kena guna 1 tin susu cair. Gula dalam 100 g. Air 3 liter. Boleh la dapat dalam 30 ke 40 bekas plastik yang kecik tu.

Sesuai la nak buat menu moreh.

Mula-mula akak buat tu nebes gak sebab takut tak jadi. Maklumlah ni first time. Tapi bila dah masuk fridge, dah memejal sikit, bila rasa... wah sedap jugok. Hihi

Anak-anak kemain seronok makan. Dah nampak benor ummi nye tak pernah buat. Haha

Hasben beli perisa oren, keladi dengan laici. Untuk dihantar ke masjid ni, akak buat perisa oren dengan keladi je. Laici tu lain kali buat.

So far sedap jugaklah. U ols pun boleh buat untuk berbuka ke moreh ke. Sejuk sejuk sedap.



Sekian laporan dadih. Haha!

Nota Syukur 10: Duit Raya

Teks: Zaila Hafni
Imej: UrbanEdge Publishing

Seronok mula puasa tahun ni sebab on weekend kan, yang mana maksudnya hasben ada kat rumah. Hehe

Tapi memasak beria untuk sahur ke berbuka, kitorang tetap simple aje.

Alhamdulillah.

Anak pun syok sama berbuka walaupun tak puasa haha baru 5 tahun. Tapi the togetherness kat meja makan tu best. Sekali dengan baby. Kalau hari biasa, makan ikut dan kadang tu.

Setakat 2 hari ni, tak ke mana-mana pasar ramadan pun. Lagi puas masak sendiri walaupun taklah semenggah mana. Janji boleh makan, alhamdulillah ada rezeki berbuka.

Ni akak tengah nak habiskan 1 editing job, dan nak kena pulun menulis 5 artikel lagi ni. Semoga Allah beri lagi peluang akak untuk tambah duit raya, dapat jugak la tolong ekonomi keluarga sedikit sebanyak. Akak seronok dapat pegang duit sendiri walaupun tidaklah besar mana. Syukur.



Semoga kita semua pun Allah murahkan rezeki. Duit, sihat, anak-anak. Kena banyak doa bulan puasa ni. Jom kita sama-sama!

Puasa Hari Pertama

Teks: Zaila Hafni
Imej: resep fitri

Semalam, hasben pertama kalinya bertarawih kat masjid kat rumah baru ni. Balik dekat pukul 10 lebih juga, rupanya 20 rakaat. Hehe

Katanya, sekarang setiap masjid diarahkan buat tarawih 20 rakaat. Dan tak boleh import imam luar untuk tarawih. Kena orang tempatan ataupun budak tahfiz. Gitew.

Malam ni akan start dah la moreh. Lorong kitorang kena bagi sumbangan makanan untuk moreh malam ni. Akak nak buat puding je. Mesti sedap makan lepas tarawih. Hehe. Nanti hasben bawak pi masjid.


Gambar hiasan saje. Akak buat puding takde la meriah cam gini haaa.

Pagi tadi sahur makan roti cicah ayam cincang masak paprik. Haaa kau hado? Hasben sahur overnight oat. Alhamdulillah setakat ni masih bertahan. Dan kitorang supplement dengan vitamin C dan B Complex juga.

Berbuka, tak tahulah lagi menu apa.

Cuaca pun tak panas sangat, ala sendu juga ni. Makanya akak entah dah berapa kali tido bangun. Haha.

Selamat berpuasa hari pertama. Ramai berbuka kat kampung ni khennnnn... untunglahhhhh


Nostalgia Puasa

Teks: Zaila Hafni

Bulan puasa ni, tak sah kalau tak melintas momen-momen puasa dengan mak ayah. Masa kecik-kecik.

Antara momen puasa yang paling diingat, at least sampai la ni masih ada dalam kepala, makanan. Haha. Puasa dan makanan, berpisah tiada.

Seingatnya dulu, bulan puasa ni, ayah selalu stock up ikan kering, papadom, minyak sapi, telur masin. Buat makan soq. Soq tu sahur la, dalam bahasa cek.

Menu soq paling lejen, nasi panas + minyak sapi + telur. Aduhai masa tu kisah apa kolesterol, lemak tepu tak tepu - tak reti pikir pun. Yang ingat, sedap.

Papadom, selalu ayah beli yang kecik hat pat segi tu. Bukan yang bulat besar macam yang selalu ada kat kedai mamak. In fact, sampai la pun akak suka yang pat segi tu. Boleh tengok macam kat dalam gambar ni.

Kredit gambar papadom:
http://ellyinwonderland.blogspot.my/2015/06/buka-puasa-day-23-dan-4.html?m=1

Ikan kering, tak ingat la ikan apa. Bukan la makan selalu pun tapi selalunya ada kat rumah. Sampai sekarang pun memang standby. Akak makan nasi dengan ikan kering saja lagi bertambah. Bahaya oiii.

Tu antara menu sahur yang akak ingat. Tak banyak sangat memori pun. Tapi cukuplah dengan yang ada. Buat kenangan.

La ni kita pula yang cipta kenangan untuk anak-anak. Tak banyak sikit, kita cenderung nak buat perkara yang kita lalui dengan mak ayah kita dulu. Yelah, kita hidup dengan kenangan tu kan.

Oklah, selamat bersahur esok. Akak doakan diri akak dan semua yang membaca ni, terjaga dan sempat makan sahur. Tak kisahlah sahur apa.

Akak sahur overnight oat kot. Tapi entah bukan boleh harap, sekali nasi jugak peginya.

Dahlah. Tido. Jangan lupa niat posa sebulan!

Nota Syukur 9: Puasa

Teks: Zaila Hafni
Imej: Prayer Times Dubai

Insya Allah, jika dipanjangkan umur akan bertemu Ramadan esok. Kali ni Ramadan yang ke-35 dah.



Kali ni puasa memang suasana beza lah sebab kat tempat baru. Rasa-rasa macam meriah, sebab masjid dekat je ngan rumah. Dah tu, senarai program masjid sepanjang bulan puasa pun tengok kemain full. Happening betui!

Alhamdulillah dibagi peluang rasa suasana macam ni. Tazzabar jugak.

Semoga Ramadan tahun ni jadi yang lagi baik berbanding tahun-tahun lepas.

Akak nak bersederhana saja. Dan minta Allah bagi kekuatan dan tenaga nak harungi puasa sambi menyusu dan jaga tiga orang askar kat rumah ni. Haaaaaa

Selamat berpuasa ya.

Ahlan Wa Sahlan ya Ramadan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...