Pray for Penang

Teks: Zaila Hafni

Terkejut dapat berita Penang banjir. Kat kampung akak pulak tu. Tak pernahnya kampung akak tu naik ayaq. Ni kira bencana terburuk dalam tempoh 27 tahun ka depa kata. Memang teruk betui. Kat pulau ngan seberang sama ja teruk. Habih pokok tercabut, feri buleh tersadai, kereta motor habih tenggelam, tanah runtuh. Sampai kerajaan Penang kena mintak tolong askar la mai bantu.

Katanya hujan lebat non stop for few hours. Lepas tu masalah perparitan lagi. Mana la tak banjir.

Rumah sedara mara akak kira banyak gak lah yang affected. Kesian depa.

Nak kemas balik, bersihkan rumah lepas banjir bukan senang oo. Harap pakat bertabah. Dugaan hujung tahun.

Tak Sempurna Tak Apa

Teks: Zaila Hafni

Ada orang perlukan pertolongan tapi tak suka ditolong sebab tak sempurna seperti yang dilakukan sendiri.

Ada orang tak mampu nak buat sesuatu tapi rasa dia mampu kesudahannya penat sendiri lepas tu mengungkit kerja yang dibuat.

Ada orang yang tak perlu pun buat sesuatu kerja tu tapi masih tetap buat dan tak sub pun kerja tu pada orang yang sepatutnya. Dan dia terus-terusan buat sambil merungut. Orang yang sepatutnya take over kerja tu tak tahu pun yang dia sepatutnya uruskan sendiri kerja tu.

Ada pulak orang yang tak yakin dengan kerja atau bantuan orang lain. Yang ini, hang penat atau hang merungut, orang tak tau nak komen. Orang nak tolong, tak bagi. Dah tolong, tak kena pula.

Begitulah. Kadang-kadang ada orang ada masalah. Tapi dia tak sedar dia bermasalah. Dia anggap tu bukan masalah tapi pada orang lain, ya.

Terlalu mahu kesempurnaan, atau langsung tak hairan nak sempurna walaupun sebahagian pun masalah juga.

Berdepan individu begini, banyaklah bertabah dan bersabar.

Memang hati tercalar, terbakar, berasap menjulang tapi sebesar mana pun kita padamkan sahajalah dengan air tenang walau berkolah-kolah.

Jika membalas, jika melawan. Kita tak ubah sama sepertinya. Lawan arus. Doakan kebaikannya. Kasihani dia. Semoga Allah kasihani kita juga.

Peperiksaan PTD 2017

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah. Untuk kesekian kali yang akak sendiri kurang pasti, akak ambik lagi exam PTD.

Tak tau PTD tu apa? Eh kome kalau yang pernah apply keje gomen mesti tahu kerjaya pilihan budak fresh grad. Huhu. Kerjaya idaman la katanyaaaa.

Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Kira post gomen paling 'hebat' la ni. Hebat bukan apa, sebab nak dapat lepas semua tahap sampai confirm jadi PTD bukan senang. Dan bila dah bergelar PTD pun, bukan calang-calang kerja. Pembuat dasar gitu ha.

Baiklah kembali kepada exam PTD, mungkin ini kali yang ke 7 atau 8 akak ambik. Ye memang banyak kali sejak akak grad.

First masa betul-betul lepas grad. Excited gila masa tu. Masa tu exam kat dewan sekolah. Kebetulan kat sekolah lama akak. Pi exam pun pakai baju kurung baq hang. Masa tu pagi petang exam nya. Pagi soalan pasal kerajaan, daya penyelesaian masalah. Petang kena jawab esei BM dan BI. Exam gomen zaman dulu-dulu. It was circa 2006-2007.

Ya rabbi dah almost 10 years!

Alhamdulillah akak lulus exam kali pertama tu. Excited wei. Dapat panggilan untuk ujian lasak entah apa namanya masa tu, yang sekarang dipanggil UKJK. Ujian Kelayakan Jasmani dan Kesihatan gitu lah kot lupa dah. Tapi akak tak pegi, masa tu akak dapat kat INTURA - Intan Wilayah Utara. Tak pegi sebab attend kenduri kawen abang akak yang sebelah akak ipar kat Kelantan.

Sodih jugak la sebab bukan senang nak dapat kan. Tapi tak mengapalah, akak percaya ada rezeki lain.

Lepas tu, bermulalah siri ambik exam tak sudah-sudah yang mana semuanya berakhir kecewa. Exam lepas tu semua tak lulus. Haha. Givap pun ada jugak. Ada juga yang akak tak ambik pun. Cuma yang paling ingat exam sekitar 2015 masa tu tengah pregnant anak nombor 2. Waktu tu gomen baru lancarkan exam online. Akak kira batch kedua yang sit for online exam lepas batch pertama exam Pegawai Kastam. Waktu tu ramai nak pakai sebab nak laksana GST. So calon-calon yang dah buat exam Kastam dah biasa la.

Tapi tahun tu, gomen buat taklimat di Putrajaya untuk brief pasal exam online ni. Akak pegi. Peh. Lain macam betul aura bangunan kerajaan. Hahaha. Dah la masa tu ada juga calon yang hadir interview PTD kat bangunan sebelah. Terasa benau akak macam kecikkkk je banding depa yang nak pi interview tu. Kahkahkah

Maka waktu tu akak sit for exam kat cyber cafe. Mujur internet laju kat cc tu. Ada jugak yang lain sit for the same exam dalam cc tu. Akak cool je. Yang akak tahu, akak jawab. Yang akak tak tahu aku tembak. Haha. Yang penting konfiden. Masa tu ada juga wawasan nak jadi PTD. Kot kot ada rezeki anak tapi lepas keluar result, dukacita dimaklumkan. Hahahaha. Ater dah akak pi jawab soalan pertama,

Apakah portal kerajaan Malaysia?
Akak jawab Myeg. Hahahahahah

Sapa nak ambik kerja gomen oi!

Maka kali ni akak check siap siap sebelum exam. Tapi sekali tak keluar pun soalan tu dah.

Ok berbalik kepada exam PTD 2017 ni, beza dengan yang akak ambik masa 2015 dulu. Kali ni, soalan bahagian A memang biasalah pasal dasar kerajaan. Kalau baca paper dan follow PM at least mesti tau nak jawab atau tembak jawapan. Hehehe. Part 2, daya selesai masalah - soalan Matematik.

Kebarangkalian. Luas objek. Jarak perjalanan. Pecutan. Apakah nilai y, x. Integer. Makna kata kena ingat la Math Mod tu.

Akak? Ke lauttt dek. Mujur hasben akak ada bagi hint rumus. Hahaha. Exam open book, boleh la.

Maka selesailah tadi 1 jam 40 minit jawab 2 bahagian. Mujur la wifi rumah ok. Akak risau gak kot sangkut ke loading ke kan. Alhamdulillah lancar. Lain betul jawab exam ni. 5 minit sebelum exam, menyusu anak dulu. Selang antara 2 part tu ada gap 15 minit sempat lagi menyapu dan kemas mainan anak. Elok habis exam, baby dah liang lentok nak tidur.

Apapun tunggu ajalah apa result pun. Lulus ke tak lulus ke. Kita usaha aje kan.

Kalau lulus, cabaran seterusnya dijangka bermula Januari 2018.


Kedai Bahan Bakeri, Rambang Mata Dibuatnya!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Hari ni besday abah mentua. Akak ngan hasben rancang nak buat sendiri kek besday.

Konon bawak keluar buku dengan majalah resipi kek, nak ambik ilham tapi last akak cakap kat hasben, beli cake premix ajalah. Bukan apa, akak tak yakin nak buat yang sukat satu-satu bahan tu. Tak jadi karang, naya. Dah la kek besday huhuhu

Jadi kitorang pun carilah kat Mydin tadi, tapi takde. Ada premix muffin aje.

Then hasben teringat ada sebijik kedai bakeri kat Bandar Baru Salak Tinggi (BBST). Maka teruslah ke sana.

Masuk ke Kedai Bahan Bakeri nama dia. Kat area Kosmopleks, sebelah kanan ada kedai dobi layan diri, sebelah kiri ada kedai gunting rambut.

Wahhh masuk je semerbak bau sedap. Macam bau kek ke entah apa hidung akak tak dapat kenal pasti. Kagum gila barang-barang yang ada. Dari acuan, bahan bakeri segala mak nenek ada. Deko untuk kek pun banyak ada.

Yang pasti harganya berpatutan dan banyak pilihan serta paling penting halal, tak payah pening fikir ni ada logo halal ke tidak. Banyak bahan diorang produce sendiri, jadi harganya memang alhamdulillah pada akak, mampu milik.

Tadi kitorang decide nak buat kek coklat moist dengan topping strawberi. Beli cake premix, sepeket dalam RM8 lebih, strawberry topping tu pun dalam RM8 lebih jugak. Nak buat keknya senang bangat.

Untuk kek coklat moist ni, just tambah telur, minyak dengan air saja. Lepas tu mix dengan premix tu ha. Pukul semua, masuk loyang, kite bakor.

Memang moist. Sedap!

Satu family enjoy makan. Akak pun happy. Hahaha. Maklumla akak tak berapa pandai bab baking ni. Maka nebes jugaklah kalau tak jadi. Dahlah kek besday.

Lepas ni bolehlah try cake premix lain pulak. Tadi ada butter cake, luxurious chocolate cake, red velvet, carrot cake, sponge cake. Tepung florentine pun ada.

Oklah kalau sapa yang berdekatan, nak cari bahan bakeri halal dan berpatutan, boleh la ke Kedai Bahan Bakeri ni ye.

Akak lupa alamat dia, boleh tengok kat FB: iwanabakingsolution . Owner dia friendly, siap speaking utara lagi. Hahah memang la akak suka ekekekek

Pi lah jamu mata. Hehe

Bila Anak Ekzema

Teks: Zaila Hafni

Pagi tadi, akhirnya ke klinik jua bawak anak bujang nombor 2 tu yang sebelum ni dok gatal, naik ruam, merah-merah kulitnya. Sebenarnya dah ok sikit tapi tetap nak bawa jumpa dokter untuk sahkan dan nak ambik ubat.

Skarang ni we ols selalu pi KK je, since dekat bangat dengan rumah. Dan most of the time ubat KK serasi dengan anak-anak. Dapat consultation dokter yang ok, memang rezeki la. Tapi actually jarang sangat pun dapat dokter yang kerek. Biasa dapat dokter yang friendly, kita tanya apa pun dia jawab dengan tenang dan gembira. Haha

Dan tadi bila jumpa dokter, memang pun dokter kata kulit anak dah nampak kering dan tak teruk sangat. But still it is considered as eczema. Kan ekzema ada banyak jenis. And as usual memang tak dapat dipastikan tiap-tiap ekzema tu puncanya apa. Tapi hati-hati if ada keturunan asma atau ekzema ni, memang boleh menurun ke generasi.

Punca lain boleh jadi habuk dari karpet, tilam, sarung bantal, cadar segala. Boleh jadi alahan makanan macam seafood dan jajan (msg). Boleh jadi apa-apa saja. Maka mak bapak la nak kena monitor dan agak apa yang sebabkan naik merah dan gatal kat anak tu.

Maka tadi sembang dengan dokter, last dokter kata dia hanya boleh bekalkan some aquous cream and calamine cream. Sebab itu saja yang KK ada. Another choice boleh cari Cetaphil lotion and cleanser. Well memang itu yang thorbaek pun untuk budak ekzema. Cuma rega dia pun thorbaek gak la. Sebotol losyen/cleanser boleh sampai RM60+. Tapi seriously memang bagus, dan baby sangat bau dia. Eh.

Tapi dokter ada bagi alternatif juga. Katanya sapu vco pun boleh. Virgin coconut oil aka minyak kelapa dara. Katanya sapu saja hari-hari, elok juga untuk lembapkan kulit anak. Bila kering, kasar kulit dia, dah tak cantik. Kesian pun ada anak dok garu-garu. Huhu.

Jadinya lepas ni mungkin nak kena standby vco gaklah selain ada back up aquous and calamine cream tu. Back to nature kata kau.

Satu lagi kena jaga makan dan kebersihan jugak ya.

Tua Bermanfaat

Teks: Zaila Hafni

Kadang-kadang tu akak terfikir jugak, kalau dah tua-tua esok (sekarang ni muda lagi ok), anak-anak dah besar, apalah yang akak nak buat di rumah.

Akak tak mau la sekadar dok rumah buat kerja rumah semata, layan tv sepanjang hari. Niat di hati kalau Allah bagi umur panjang, kesihatan yang baik -- nak  jugak lah bermasyarakat. Join kuliah ke, usrah ke, persatuan apa-apa ke selain akak dok membayangkan akak menulis.

Dari dulu pun akak memang berniat kalau dah pencen (dulu kan akak keje), memang akak nak fokus menulis atau menterjemah. Atau buat buku. Tapi nampaknya rancangan tu Allah awalkan.

Ada hikmahnya tu.

Oklah akak ada job menulis ni. Melambat aje submit artikel. Time idea mencurah, anak masing-masing berkerenah. Time depa senyap sunyi, idea akak pun terbang ke mana entah. Aduh.

Takpe. Akak tetap coba. Nak reti menulis, memang hang kena menulis aje. Layankan aje. Zasssss!

Siti Nurhaliza Junior is Coming!

Teks: Zaila Hafni

Tumpang seronok dengaq news yang ctdk tengah pregnant. 11 tahun tunggu, berapa banyak kali dah cuba dan pernah jugak keguguran.

Tengok muka dia kemain berseri. Cakap pun senyum-senyum. Lama dia tunggu kan.

Bila dengaq news yang macam ni, betapa ramai orang masih berusaha dan menanti  zuriat, kita yang alhamdulillah diberi rezeki anak ni, kadang-kadang keja nak marah saja.

Memang dah harus dah anak macam-macam perangai ngan kerenah, dengan cengengnya, dengan clingy-nya, dengan merengek nya kita dah tak tahan.

Tak masuk lagi bab kita tengah sibuk, depa pun nak sibuk sama. Kita dok suruh depa main jauh-jauh. Huhu

Mai malam, nak tidoq semua pakat dok bawah ketiak jugak. Ketiak masam ni jugak la yang depa dok berhimpit. Tengok muka tidoq, kesian. Anak bukan reti apa. Nak cakap nak apa pun tak pandai. Kita orang tua ni sikit-sikit nak marah ja. Huhuhu.

Alhamdulillah rezeki yang satu ni, Allah bagi mudah. Yalahkan rezeki masing-masing tak sama. Dalam kita dok rasa syoknya couple yang masih berdua travel around the world, boleh pakai tudung tanpa kesah kena muntah atau terpenyek - dalam hati depa berapa banyak depa nak jadi macam kita, kita tak tau kan. Biasalah kita selalu rasa the grass is always greener on the other side. Padahal orang lagikan dok nak that green grass yang kita ada.

Apapun bersyukur. Allah bagi apa yang kita perlu. Allah akan bagi pada tepat masa. Kita doa dan usaha saja.

Satu Malaysia tumpang happy dengan Siti. Semoga selamat hingga melahirkan.

Karnival Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Hari ni join anak-anak sedara ke sekolah depa, ada Karnival PIBG. Meriah jugaklah. Ikut hati tak mau pi sebab akak ada job nak kena submit next week tapi hasben kata jom je lah pegi ambik angin.

Sekolah pun dekat je ngan rumah. Lepas sarapan kat kedai dekat ngan sekolah tu, terus la ke sana.

Ada macam-macam gerai. Burger, aiskrim bajet, otak-otak segala macam. Permainan pun ada banyak khusus untuk budak-budak sekolah tu. Paintball, abseiling, masuk rumah hantu etc.

Anak-anak enjoy dapat banyak mainan. Tumpang seronok tengok anak seronok. Dah lama depa pun tak keluar cam gini. Asyik pi supermarket sajo. Huhu

Tengok budak sekolah ni dok terbayang esok anak sendiri masuk sekolah macamana la. Tak lama dah nak masuk Darjah 1. Besaq dah rasa.

Adakah akak nanti akan ada masa macam ni nak attend program sekolah anak?

Macamana anak akak nak beradaptasi dengan sekolah?

Akak cuma harap anak akak mampu survive dan adapt dengan sekolah, cikgu dan kawan-kawan dia esok.

Crime Patrol Dial 100 di Tara HD

Teks: Zaila Hafni

Lately ni, kat rumah dilanda ketagihan drama India. Cerita pasal kes jenayah di India, rasanya kisah benar. Tajuk Crime Patrol di Tara HD 108.



Mula-mula mak akak yang tengok, lepas tu terjebak ke satu keluarga, siap rekod. Seronok juga kira terhibur jugaklah. Tiap-tiap hari pulak tu, Isnin sampai Jumaat jam 8 ke 9 malam. Ulangan keesokannya jam 12.30 tengah hari.

Kes-kes yang dipaparkan memang menarik juga. Memang tak sama langsung dengan Gerak Khas ye u ols. Dan cerita ni bagi gambaran jelas camana rupa kampung kat India tu. Kalau kampung tu memang kampung betul. Yang bandar cara bandar lah. Dan satu akak perasan kes-kes jenayah ni banyak betul melibatkan skandal seks. Suami orang dengan isteri orang, kak ipar dengan adik ipar, isteri orang dengan orang bujang. Ada satu kes tu siap 1 pompuan kawen 3 lelaki! Bermadu 3 lelaki tu engkauuuu.

Lepas tu kalau kes bunuh tu boleh tahan juga kejamnya. Yang rosakkan muka mayat ada, yang lempar kat laut ada. Yang tergantung kat pokok ada. Ngeri jugak tengoknya.

Tapi dari satu segi, banyak jugak pengajaran. Yang elok tu bolehla diikut. Yang tak elok tinggalkan lah.

Kalau takde Astro, nak tengok kat Youtube pun boleh. Search je Crime Patrol. Berlambak episod seribu lebih. Hahah.


Memilih Kaedah Merancang Keluarga: Pil atau Suntikan?

Teks: Zaila Hafni

Sekarang ni kalau di hospital kerajaan, sebelum discaj ibu dan baby, dokter akan tanya siap-siap kaedah apa yang ibu pilih untuk merancang keluarga.

Sendiri? Pil? Suntikan? Implan? IUD?

Ada banyak cara kan. Mana la nak tahu nak pilih yang mana satu. Atau pilih pun sebab kakak pernah guna la, kawan yang guna la. Jadinya tak cukup pengetahuan nak buat keputusan.

Akak pun mula-mula ingat nak pakai perancang ni senang aje. Pegi KK, inform nurse then bagitahu kita nak perancang apa lepas tu jumpa dokter lepas tu go on la dengan apa yang di'decide'.

Rupanya prosedur nak mulakan perancang ambil masa juga. Macam buka buku merah mengandung. Sebab nak isi buku perancang pula. Misi akan interview dan isikan history. Jadi lama sikitlah. Lepas tu kena check urine dan BP. 

Misi akan tanya kita nak guna perancang apa. Lepas tu dia akan advise. Kalau pil, ada macam-macam jenis pil. Ada yang single hormone (satu hormon saja contoh Noriday) dan double hormones (ada 2 hormon contoh Regulon). Single hormone pill biasa dimakan masa 6 bulan pertama lepas tu digalakkan tukar ke pil yang ada 2 hormon. Akak pernah guna dua-dua, mula-mula je ada gangguan sikit menses tapi lepas tu ok. 

Satu saja kalau ambil pil ni, kena follow up kat KK tiap-tiap bulan sebab dia monthly basis. Setiap kali nak ambik pil baru kena ambik BP dan timbang berat. Nak pantau kesihatan ibu semasa dok amal perancang ni.

Pil ni, tak boleh miss sehari pun ye. Kena tiap-tiap hari makan. Nak mudah, tetapkan waktu nak makan. Pagi ke tengah hari ke malam ke. Supaya tak termiss. Dan kalau terlupa, masa ingat tu terus makan tau.

After few months, akak cakap kat misi nak cuba suntikan pulak. Akak tak larat nak pi KK every month huhu. Misi suruh consult dokter, then dokter cakap ok boleh cuba. Cuma kalau suntikan depo ni ada kemungkinan menses akan jadi lebih lama dan keluar darah sikit-sikit. Jadi mungkin kurang selesa bagi sesetengah orang. Jadi dokter advise kalau ok boleh go on dengan suntikan, if not boleh tukar balik ke pil. No problem. 

Implanon atau IUD akak takde pengalaman. Setakat dengar pengalaman orang lain adalah. 

Apapun nak mulakan perancang, consult dokter dulu. Tak boleh main balun aje sebab kita nak kena pantau kesan lepas ambil perancang tu. Perubahan mood ke berat badan ke atau apa-apa side effect. 

Jamu Ketat

Teks: Zaila Hafni

Kecoh jugak ye pasal jamu insert lately ni. Akak folo juga sikit-sikit, nak juga tahu perkembangan.

Akak bukan pengguna tapi kenal beberapa seller produk tu.

Bagus jugak ada pencerahan macam ni, sebab dulu-dulu pun akak confuse perlu atau patut ke insert bendasing ke dalam faraj. Ikut kata dokter, tak perlu pun bahkan boleh jadi bahaya lagi ada.

Baca komen sorang pengguna yang kata faraj sampai melekat, lagilah seram. Dasyat dia punya effect. Apapun elok la ikut nasihat dokter saja.

Kalau dulu punya jamu mungkin masih boleh dipercayai tapi sekarang punya banyak fikir nak untung saja betul tak. Memang la untuk bisnes tapi kalau dah sampai tahap membahayakan orang lain, tak patut kot.

Kita yang nak guna ni pun nak kena bijak jugak la. Kalau rasa pelik-pelik kaedahnya baik tak payah. Huhu

Cerek Wisel

Teks & Foto: Zaila Hafni

Mak mentua akak masih masak air dengan cerek atas dapur. Walaupun ada Cuckoo kat rumah, tetap jua mak masak air macam biasa.

Actually akak lagi suka minum air yang masak dengan cerek cam gini. Lain rasa dia. Lagi sedap even air masak je pun.

Kalau akak biasa masak air guna heater elektrik tu. Memang tak berapa sedap.

Masak dengan cerek ni, satu lagi syok dia bila wisel bunyi. Hehe.

Ada sesapa lagi masih masak air atas dapur?

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Lebih 24 jam dah kebakaran paling memilukan, menyayat hati dan meruntun jiwa semua rakyat Malaysia berlaku.

Dok terbayang lagi api besar marak membakar masa azan Subuh semalam, ada jugak la akak tengok video. Tapi mujur takde video atau gambar yang bukan-bukan melintas kat wall FB akak.

Pagi ni pulak terbaca pasal tong gas kuning yang tetiba ada di depan pintu asrama tu. Kemungkinan ada unsur khianat. Lagilah sedih.

Akak tak pandai nak komen nak kata ni tanggungjawab pihak mana. Baca di FB macam-macam version keluar.

Apapun akak doakan segala urusan pengecaman DNA dan pengebumian nanti dipermudahkan. Kalau betul ada unsur khianat, semoga Allah beri keadilan.

Al fatihah.

Khairul Hafiz Jantan dan Abang Photographer Baju Hijau

Teks: Zaila Hafni

Terhibur sangat akak dengan abang photographer baju hijau yang bersungguh-sungguh nak snap the best moment si Raja Pecut Asia - Khairul Hafiz Jantan (KHJ).

Photog Bernama yang nama Iskandar tu memang beria sungguh lari sampai satu part yang dia lari lagi laju dari KHJ sebab nak ambik gambar jadi part yang paling lawak dan suwit gitu ha.

Kesian betui si photog bila dok suruh si KHJ stop nak ambik gambaq, budak tu dok laa lari ke sana sini dek excited menang. Huhu tak perasan gamaknya kan. Dan berkejar la si photog nya mengikut ke mana dia lari.

Memang dedicated habis incik Iskandar ni. Bangga Bernama ada photog cam ni. Dah la nak shoot sports event and athletes bukan senang. Mencabar oo.

Depa kena pandai timing, pandai set kamera. Kena reti jugak dengan sport yang depa cover tu. Barulah boleh plan shot yang chantek.

Kagum. Memang kagum.

Dulu akak selalu layan gambar sport yang superb from talented media photogs kat web fotowarung. Tambah kalau musim sukan, memang banyak la depa upload gambar sukan yang cantik yang media guna.

Paling suka tengok dulu, Bazuki Muhammad. Aizuddin Saad. Glenn Guan.

Video KHJ menang ni, memang ada dua kegembiraan. Satu, sebab dia menang emas. Dua, sebab tengok gelagat photog yang beria mengejar dia tambah lagi si baju hijau tu. Hehe

Terima kasih abang photog menceriakan hidup rakyat Malaysia selain kemenangan KHJ.

Nak tengok video tu boleh search kat FB Bernama ek.

Pendaftaran Pra Sekolah Tahun 2018

Teks: Zaila Hafni

Mulai kemasukan pra sekolah sesi 2018, pendaftaran kena dibuat online. Tahun lepas, register manual ke sekolah terus. Tahun ni kena melalui online.

Pendaftaran dibuka bulan April-Mei 2017 hari tu. Mujur akak sempat daftarkan anak. Banyak step gak sebenarnya, tapi kita follow sahajalah kan sebab nak dapatkan tempat bukan senang sebab terhad.

Prosesnya macam ni:

1. Daftar online dulu. Biasa open bulan Mac ke April. Tarikh tutup Mei. Pilih sekolah siap-siap.

2. Print borang dan isikan semua detail yang perlu.

3. Sahkan salinan dokumen. Surat beranak dan Mykid anak, IC ibu bapa, slip gaji.

4. Compile semua dan hantar ke sekolah yang kita apply tu sebelum tarikh tutup.

5. Dalam bulan Ogos, dah boleh check status berjaya atau gagal dapat tempat. Biasa satu sekolah hanya ada 1- 3 kelas je yang setiap kelas akan ambik 25 orang saja.

6. Kalau berjaya, pihak sekolah akan hubungi waris untuk tindakan seterusnya.

7. Waris kena print surat penerimaan tawaran dan hantar ke sekolah berkenaan sebelum tarikh tutup yang ditetapkan oleh sekolah.

8. Sekolah akan bagi borang maklumat murid dan perlu isi. Orientasi dan taklimat akan diadakan pada 30 Disember.

Ni pengalaman akaklah setakat ni. Alhamdulillah rezeki anak dapat tempat untuk pra. Macam nak menanges pun ada masa baca surat tawaran tu sebab last year tak dapat. Tapi di sekolah lain la.

Ada apa lagi maklumat, akak share kemudian ye.

Pil Perancang

Teks: Zaila Hafni

Pil perancang ni dah biasa diamalkan oleh mak-mak kat Malaysia ni sejak dulu kala. Walaupun ada yang pandang serong kata makan pil perancang ni bagi gemok la, naik selera makan la tapi semua tu depend kat badan masing-masing.

Kenapa ambik pil perancang?

Untuk merancang keluarga lah, heh.

Buat apa nak merancang?

Banyak sebab. Selalunya sebab kesihatan. Risiko banyak nak keluarkan satu nyawa ke dunia ni. Kalau sihat walafiat alhamdulillah, beranaklah 2-3 tahun sekali ye meramaikan rakyat. Tapi kalau ada macam-macam masalah kesihatan, kena pertimbangkanlah kaedah perancangan keluarga.

Macamana nak start makan pil?

Kalau kat klinik kesihatan kerajaan, walk in dan bagitau nurse nak ambik perancang. Nanti nurse akan buka satu buku perancang, sama prosedur macam nak buka buku merah mengandung.

Lepas dah buka buku, interview semua, tak semestinya dapat pil sebab nurse dan doktor akan revise dulu tengok condition ibu dan akan cadangkan kaedah mana yang sesuai.

Tapi pilihan kaedah tetap pada ibu sama ada nak pil, cucuk depo, pasang alat atau implan.

Ini nak cerita pil saja ye.

Ok, dah buka buku, ibu kena pi kencing untuk check urin, ambik tekanan darah, timbang berat. Macam rutin mengandung jugaklah. Sebab bila ambik perancang pun nak kena monitor jugak keadaan kesihatan kot ada apa-apa side effects atau isu. So doktor akan review.

Biasa masa 6 bulan pertama lepas bersalin boleh ambik pil Noriday. Bekalan untuk 28 hari, kena makan hari-hari tak bleh miss. Noriday ni sesuai untuk ibu menyusu dan hanya ada 1 hormon saja. Tak ingat pulak progesteron atau estrogen.

Ikut kata nurse, after 6 months better tukar kepada pil yang ada 2 hormon macam Regulon. Ada hormon progesteron ngan estrogen sekali. Bekalan 21 hari.

Pil-pil lain akak tak pasti sebab akak pernah try dua ni saja.

Setakat ni ok je cuma ada masalah sikit dengan aturan period. Entah pening dah cycle nya. Haha

Tapi nak kata bertambah selera makan ke, gemok ke, pening, loya semua macam tak berlaku pada akak. Alhamdulillah. Risau la jugak kan. Tapi so far ok.

Kalau nak continue ambik kat KK, kena pi appointment tiap-tiap bulan. Bayar RM1. Pil tu if beli kat luar, RM15 kalau Noriday. Kalau Regulon tu tak pasti mahai skit kot sebab tengok import dari Belgium. Haaa kelas!

Kot gaya tak sanggup nak pi ambik atau beli pil tiap-tiap bulan, boleh cuba cucuk depo. Tu tiap-tiap 3 bulan kena cucuk kat KK ek. Pun kena bayar RM1 saja. Hat ni senang jugak tak payah pikir makan pil ke belum hari-hari. Kahkah

Apapun pilihan, rancang dengan bijak. Kalau tak dok gelisah mengandung tapi tak bersedia. Atau tension anak rapat-rapat sangat umurnya. Ibu tak sempat nak pulihkan badan. Huhu

Nota Syukur 26: Pagi

Teks: Zaila Hafni

Syukur masih berupaya bangun pagi dan tengok matahari terbit. Syukur boleh hadapi satu lagi hari baru.

Teruskan dengan kerja yang ada, seperti biasa. Lalui rutin harian seperti selalu.

Kadang-kadang walaupun terasa jemu dan lelah juga tapi pandai-pandailah tukar  rutin sikit kan.

Pagi sekarang, banyaknya mendung saja. Tapi tak hujan. Apa saja cuaca, kita hadapi. Semuanya ada la tu kebaikan dia.

Selamat Hari Rabu dan semoga hari ini menjadi hari yang cemerlang untuk semua!

Siapa di Sebalik Acara Pembukaan SEA Games yang Gah

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Semalam baru dapat tahu siapa yang di belakang tabir opening ceremony SEA Games yang superb tu.

Saw Teong Hin namanya.

Sebelum ni pernah mengarah Puteri Gunung Ledang dan filem Hokkien - You Mean The World To Me.

Taknak cakap banyak lah.


Layan video ok.

Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Selamat Pengantin Baru Tunku Tun Aminah dan Dennis!

Teks: Zaila Hafni
Imej: FB Southern Tigers

Dalam banyak-banyak hari, masa hari jadi akak jugak puteri tunggal Sultan Johor ni kahwin kan. Hehe

Special kot kan tarikh tu u ols! Kehkeh

Akak suka sangat tengok baju pengantin tuan puteri. Simple yet classy baq hang. Aksesori pun takde la melampau. Segala sederhana.

Family Sultan Johor pun takde nya baju sedondon masa akad nikah. Akak tengok sempoi je memasing dengan baju melayu Johor macam-macam kaler janji pakai dengan sampin dan seluar hitam.

Apapun, tahniah dan selamat berbahagia untuk Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah dan Dennis Muhammad Abdullah.


Ibu Mengandung Kembung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Masa mengandung memang tak sahlah kalau tak buang angin memanjang. Susah nak kontrol oi. Haha tapi kena berhemah sikitlah masa nak buat pelepasan tu kan.

Ada masa pulak, kembung sakit perut guling-guling. Payah nau nak keluar angin. Pun sama terseksa.

Punyalah dugaan dan cabaran bawak satu nyawa dalam perut.

Nah, ni akak jumpa satu tip baek punya daripada dokter, special untuk ibu mengandung yang dok kembung-kembung. Boleh try tip beliau ni yaaa.

Not Syukur 25: Beseday

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Aman jugak bila off birthday anouncement kat FB. So far hanya hasben, anak-anak, bff dan adik beradik yang wish. Haaa nampak tak kalau takde FB bgtau, takde sapa pun ingat beseday kau!

Kahkah.

Akak is okey. And memang akak pilih untuk hidup aman di wall FB tahun ini.

Bila dah menginjak mid 30s ni, kita mahu hidup yang tak serabut dan lebih tenang walaupun hakikatnya macam nak pecah kepala nak setel problem.

Tapi apapun syukur selagi Allah bagi kesihatan yang baik pada diri sendiri dan keluarga. Masih boleh buat kerja dan cari rezeki serta membayar segala hutang yang ada. Adoih.

Ni tengah mengadap kerja editing yang nak kena submit esok ni. Jenoh oi. Demi secangkir rezeki, kutabahkan dan kugagahkan juaaaaa.

Hepi beseday to me. I am fun, i am beautiful, i am happy, i am me. Ahh lantak la kalau salah lirik pun khennn. Hahahaha

Semoga dilimpahi rezeki, bertambah amal ibadat, bermanfaat kepada orang lain, jadi ummi penyabar dan penyayang, jadi isteri taat suami dan sentiasa jadi kesayangan beliau, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, diberi kesihatan yang baik pada akak. Amiinnnnn!

Kek takdak. Cucuq viral ada. Jadilaaaaa.

Nota Syukur 24: Ikan Gelama Masin

Teks: Zaila Hafni
Foto: Pirate & Fish

Tengah hari tadi, lapaq dah mengkala kata hadam habih dah kot kuetiau goreng sarapan tadi.

Nasi, hasben dah siap masak pagi tadi. Yaaa hasben akak yang masak, mithali kan beliau. Eh. Biasalah sesekali dia take over dapur. Pandai je dia buat apa yang patut.

Nasi memang dah siap masak, lauknya belum ada. Akak pulak dah lapaq dit dit, kena buat lauk yang ekspres ja nih.

Maka, teringatlah akak akan ikan gelama masin yang beli kat pasar hari tu. Ya Alloh ngencesnyaaaaa kalau goreng dengan bawang besar hiris beserta cili padi ketuk.

Serta merta lah akak merealisasikan menu tersebut lalu semerbaklah bau ikan masin harum mewangi seluruh rumah.

Hasben dan anak-anak yang baru sudah makan kuetiau lebihan sarapan pun pakat mai menumpang jugak gara-gara bau sedap tu.

Siap goreng telur lagi sebijik, boh kicap manis kot ataih. Tu dia merecikkk baq hang.

Pakat laju makan. Siap bertambah. Sedap oi!

Begitulah. Syukur ada makanan untuk isi perut tengah hari Sabtu nan sendu ini biarpun sekadar ikan masin dan telur.

Alhamdulillah.

Yang akak upload ni gambaq bukan sebenar. Takdan nak snap. Dan kalau akak upload satgi, hangpa pulak yang ngences. Kehkehkeh. Akak kesian kat hangpa. Ngeee.

Nota Syukur 23: EL

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Anakanda yang nombor 2 tu tak berapa sihat. Jadinya merap dan melepek saja dia. Memang totally opposite dengan perangai dia yang aktif dan bertenaga manjang tu.

Badan dia dedar dedar sejak semalam. Bahagian atas badan, panas. Belah bawah sejuk. Ini, kalau tak tonsil merah nak bengkak atau salah urat.

Dulu- dulu kalau anak dalam keadaan macam ni, taska dah call dah. Kita yang dok kalut meet deadline memang dah gelabah dah. Nak EL, nak time off... memang serba salah. Tapi hati pun tak senang.

Serik dah jadi macam tu. Bila terpaksa buat pilihan antara kerja dengan anak. Tapi kalau orang atas atas faham atau berada dalam situasi sama, maybe ok je. Yang tak berapa ok bila orang tak faham. Kita lah kena faham faham sendiri.

Buat masa ni, boleh monitor sendiri kesihatan anak tanpa perlu sakit kepala fikir EL - kesyukuran terbesar. Cuma rutin rumah berubah dan huru hara sikit sebab budak tak sihat memang keja merap dan serba tak kena.

Tu je kena bertabah sikit.

Bahaya Pin Tudung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Malay Mail Online

Berderau juga tengok gambo xray sorang budak yang tertelan brooch mak dia semalam. Aduhhhh bahaya betui. Serius tak sangka risiko pakai brooch kat tudung especially kat bahu boleh sampai ke tahap tu.



Akak punya concern pasal brooch ni sebab takut mencederakan anak. Tercalar muka ke, kena mata ke pipi ke. Takde terpikir sampai boleh tertelan. Pehhh takut membayangkan. Alhamdulillah budak tu takde apa-apa.

Kadang kita mak-mak ni memang la nak jugak melaram melawa dengan tudung-tudung lawo. Shawl baru di pasaran. Tapi tu lah... nak kena hati-hati gaklah.

Sama ada pakai tudung yang tak perlu pin/brooch atau kena ubah tempat letak brooch atau cara dukung anak tu.

Tapi kalau akak, senang pakai tudung yang tak perlu pin di bahu lah. Macam bawal ke, tudung sarung ke syria ke. Memang takde nak melawo sangat la kan. Tapi dek keselamatan huhu #redho

Apapun yang kita pakai, semoga tak menjadi asbab bahaya pada anak. Atau kena ubah dan lebih hati-hati cara kita pakai atau kenakan brooch supaya lebih selamat.

Nota Syukur 22: Sibuk

Teks & Foto: Zaila Hafni

Lama tak share gambo makanan kan. Sebelum ni tak menyempat ambik gambo. Hari ni ada sikit rajin, nah akak share menu lunch akak sekeluarga hari ni.

Anak sulung request nak sup. Jadi akak buatkan sup pucuk atau tauhu kering tu dengan dihumban sekali cebisan ayam, ubi kentang, suun, lobak merah, kucai. Lepas tu buat ayam tumis black pepper kicap.




Asalnya nak buat ayam black pepper tapi sosnya tak ada. Sos tiram pun tak ada. Humbanlah kicap manis. Tabur black pepper blend kasar sikit. Boleh la.

Kat dapur ni ada pisang berangan yang agak masak dah maka sedap pulak kalau dibuat cekodok ni. Kentang pun banyak, hari tu gigih beli seguni kecik. Kahkah. Ada potensi nak buat bergedil. Mudah-mudahan.

Dalam kepala asyik makanan je pikir. Keroje banyok menunggu ni camnooooooo wehhhh?

Tulis artikel. Editing. Tulis buku kerja sains.

Akan datang proofreading term paper student Master. Nangisss tapi syukur alhamdulillah rezeki.

Semoga Allah bagi kesihatan yang baik dan kesempatan siapkan semuanyaaaaa. Amin amin.

Nota Syukur 21: Harapan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Akak kalut!



Pepagi dinihari cousin mesej pasal kerja proofreading yang dia bagi akak. Mujo akak memang terbangun solat Isyak. Tak jadi tido balik. Hahahhaa bagussss

Mencabar ni keja ni. Sebab kena edit benda bukan bidang akak. Tapi #siscuba lah. Besor harapan cousin katanyaaaa. Aduh.

Ahad tak Ahad. Keja freelance mana kira hari, dik non.

Apapun syukur alhamdulillah. Ada keja maksudnya ada duit, insya Allah.

Semoga dipermudahkan urusan ini.

Selamat ber-open house la u ols hari ini ye.

Nota Syukur 20: Tanah

Teks & Foto: Zaila Hafni

Selama ni dok rumah yang takde tanah atau sikit benor tanahnya, kali ni Allah bagi rezeki dok rumah yang ada tanah tepi yang agak luas jugakla.

Masa mula duduk, memang excited la nak bercucuk tanam la gitu la gini la. Dah duduk, menternak semak je jadinya! Hohoooo

Actually pokok daun kari, daun pandan, serai, kelapa, orkid -- memang dah ada. Tuan rumah dulu tinggalkan. Tinggal nak jaga tapi akak kadang tak terjaga. Kahkah

Mujur yang semak ni bukan lalang, tapi rumput, daun pegaga hiasan tak boleh makan, daun-daun herba apa ke namanya yang tidaklah akak ketahui. Ikut hati memang la nak suruh Abangla potong, tapi dia caj RM40 wuwuwuuuuu. Sebab akak rasa macam maheiii dan akak terbayang boleh dapat 1 -2 pek pampers anak dengan amaun tu, maka dengan gigihnya akak ngan suami membanting tulang trim dan potong sendiri semak samun tu guna cutter (gunting besor).

Pecah peluh jugaklah bak kata orang kampung akak.

Dah clear sikit tu mata pun taklah sakit sangat. Haha

Semalam jugak seronok nampak ada anak pokok betik naik. Waaaaaa ingatkan tak hidup dah. Biji betik hari tu akak lempor je atas tanah tu. Memang redho je, untung dia hidup kita jaga. Tak hidup kita sambung redho dan cuba tanam pokok lain pulak.

Gambar betik nanti akak tepek sini. Belum ambik gambar semalam.

Subur jugak tanah ni. Memang seronok berkebun. Cuma rajin ke idak ajelah.

Semalam rasa lega keluar peluh. Lega tengok satu bahagian dah clear. Boleh la dijadikan aktiviti riadah pepetang hari. Anak pun suka dok main rumput, buah kelapa tua, cangkerang siput ehhh. Back to nature sangat haaaa. Gitulah anak-anak mak yang graduate degree Environment. Kikiki


Tip Lipat Baju Pantas

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Lepas raya ni, ada banyak tak baju bertimbun nak kena lipat? Mesti ada khennnn... hari tu sibuk beraya kat kampung, sekarang ni asal weken dah sibuk open house raya pulak. Celah mana nak lipat kain?



Ok meh akak nak share cara lipat kain yang pantas diperturunkan daripada mak mentua akak.

Tip paling utama untuk percepat proses melipat atau menggantung baju adalah -- baju dah SEDIA DITERBALIKKAN.

Akak mula-mula tak percaya tip mak mentua ni tapi itulah dia rahsia beliau uruskan baju bajan dengan begitu pantas dan efisien. Mak mentua tak ada baju bertimbun tak berlipat ye. Hari-hari lipat kain weh. Akak is kagum yakmat!

Maka akak pun folo tip ni. Masa nak jemur kain, baju semua dah diterbalikkan. Kecuali tshirt berkolar atau seluar tebal sebab takut bahagian dalam lambat kering. Lain-lain baju anak, tshirt round collar, seluar tido semua akak dah terbalikkan siap-siap. Jadi masa kita angkat kain tu nanti banyak baju dah siap terbalikkan tinggal nak lipat atau gantung saja. Sebenarnya nak terbalikkan baju masa dok lipat tu kadang yang ambik masa menjadikan kita dok lipat baju lama sangat atau tak sudah-sudah, betui dak?

Cubalah try kalau tak percaya.

Ikutkan mak mentua akak, sebelum masuk mesin basuh lagi beliau dah terbalikkan dah. Lagi maju. Akak ikut dan, kadang masa basuh tu main masuk je dalam mesin kahkah. Masa sidai baru akak terbalikkan. Boleh la jugak. Tapi kalau masa basuh dah terbalikkan, nak menjemur jadi cepat la. Mana-mana sempat la.

Begitulah tip nya.

Tapi, ada yang kata karang basuh baju tak bersih pulak atau nanti warna baju cepat pudar bila dijemur bahagian depan.

Hmm terpulanglah. Pada akak ok je cara ni, so akak folo je macamana mak mentua akak buat.

Tapi satu lagi cara nak lagiiii cepat urus baju ni (yang ni tak folo mak mentua tau), baju anak-anak akak masukkan dalam bekas/bakul masing-masing tanpa dilipat pun. Tapi dah siap diterbalikkan dah la pastinya! Hahaha. Akak lipat baju akak ngan hasben je. Opssss. Takpalah kan janji setel dan senang nak ambik.

Sekian tip lipat baju yang dibawakan khas oleh menantu yang tak boleh lawan skil mak mentua dia lipat baju terpantas. Kihkihkih


Nota Syukur 19: Selsema

Teks: Zaila Hafni
Imej: Newsmax.com

Balik dari kampung, aduhai sakit tekak pakej dengan hingus dan bersin beserta sakit kepala. Akak dah agak ni mesti sebab tak cukup tidur akak rehat dan kurang minum air.



Balik kampung kemahen beria minum air manis, ais -- sedap sungguh kan. Mujur dan syukur anak-anak sihat alhamdulillah. Walaupun dengan travel awal pagi, beraya ke rumah sana rumah sini depa alhamdulillah ok.

Risau jugak sebab jalan jauh kan. Sekali maknye yang shut down. Huhu

Akak selalunya kalau nak bunga-bunga selsema ni, akak akan buat 2 benda aje.

Satu, minum banyak air masak. Dua, tidur.

Lepas tu top up la vitamin C atau makan buah-buah. Insya Allah tak lama lepas tu ok. Sebolehnya memang tak sampai pi klinik atau makan apa-apa ubat. Setakat ni, memang tu sajalah ubatnya, alhamdulillah berkesan la untuk akak.

U ols kalau lepas raya ni pun gitu rupanya, bawak-bawaklah berehat. Kalau cukup tidur tu insya Allah cepat baik. Dan stop kejap minum air ais. Minum air panas ke suam ke sedap juga.

Nak lagi best, makan bawang putih bakar. Ni memang antibiotik paling power dan natural gitu ha. Tapi akak tak berapa rajin pulok nak bakar, garlic pill pulak dah habih. Huhu

Apapun, lepas raya kena jaga kesihatan gak. Nanti cemana nak pi rumah terbuka raya pulak. Ehhhhhh

Nota Syukur 18: Raya 2017

Teks & Foto: Zaila Hafni


Tahun ni akak dapat beraya kat kampung akak! Yeayyyyy!

Last year tak dapat balik, this year alhamdulillah dapat dan syok dapat ronda kampung dan jumpa sedara mara.

Dan... makan makanan kegemaran akak kat kampung.

Balik bukan sekadar beraya tapi untuk hadir kenduri kawen juga. Sepupu kawen. Adik kawan sekolah kawen.

AF boys kemain seronok boleh lepas bebas lari sana sini masa kat kampung. Main kejar kucing, main pasir. Punyalah enjoy. Macamlah kat sini tak ada semua tu.

Ehhh memang tak ada pun. Haha!

Akak tumpang seronok tengok anak akak seronok main. Yelah balik kampung bila depa dah besar, lain sikit. Dulu diorang kecik lagi, balik pun tak reti nak main apa.

---

Akak balik kampung ngan adik, adik ipar. Kitorang lalu jalan dalam, hanya masuk highway kat Changkat Jering. Syok juga lalu jalan lama. Jimat tol. Dan kurang jem. Sebab adik akak check Waze katanya highway lagi gerak slow. Lalu jalan dalam ni ok je cuma elak lalu waktu malam jelah sebab jalannya gelap, kiri kanan ladang sawit, jalan pun banyak selekoh.

Tempoh perjalanan lebih kurang aje.

Raya kali ni memang banyak gak berjalan. Mujur syukur alhamdulillah anak-anak ok. Risau jugak la budak ni takut badan tak tahan, demam ke selesema ke tapi alhamdulillah depa ok termasuklah yang kecik tu. Yang tak sihat, akak. Haha selsema ngan hingus. Dah sabo je le.

Setel raya kampung, balik sambunglah berkerjaya. Hihi


Order Kuih Raya Online

Teks: Zaila Hafni
Imej: kuihraya.com.my

Dah masuk minggu kedua puasa dah ni. Hampa pakat order kuih raya dah ka? Ataupun plan nak buat sendiri belaka?

Ka tak dan pun order, atau macam tak cukup atau nak tambah order atau konon nak buat sendiri tapi ermmmm macam tak menjadi je... ahaks!

Dah tak payah dok ghisau.

Kalau kata nak beli kuih raya lagi, beli online pun boleh hampaaaa...

Nak kuih apa?

Nin dia...

Kuih raya, brownies, cookies, kek buah antaranya. Banyak jenis lagi ni. Ni sebahagian ja ni. 

Pandan Coconut Candy

Biskut Red Velvet

Biskut Pistachio

Kek buah

Nutella Choc Chip Brownies


Kalau kata nak bagi hadiah kat orang pun boleh ni. Buat surprise khennnn. Order online, pos direct kat orang tu. Haaa bes kan. Beli 4 balang, siap dapat 1 beg free hampa!



Amacam teringin ka? Kalau nak tengok kuih raya apa lagi yang ada, skrol ke atas blog ni, klik kat banner rona roni yang tulis kuihraya.com.my tu. Klik banner beli 4 balang free 1 beg tu pun boleh. Beli terus. Settle.



Beli jangan tak beli!

Done Sahur, Balik Kampung!

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

#donesahur

Nak jugaklah kan hashtag begitu. Terpengaruh dengan status FB orang. Haha

Apapun alhamdulillah diberi peluang merasa sebulan berpuasa tahun ini. Ramadan kali ni memang betul-betul beza banding tahun-tahun lepas. Yang seronok, kurang seronok semua ada. Yang pasti, Ramadan ni akan jadi kenangan yang paling diingati.

Tadi akak sahoq nasi, kuah tomyam lebih semalam, sambal tempe kentang pun lebih semalam, telur masin sebelah, telur dadar sebijik. Semoga cukup tenaga nak mengemas beg dan tak mengantuk!

Kali ni walaupun rumah dah makin dekat ngan kampung mentua tapi tetap jugaklah nak stres kemas beg. Kahkah dah kenapa khen. Padahal bukan nak balik lama mana sangat pun. Tapi nak buat keputusan bawak balik baju sekiansekian ni memang buat serabut kepala la haih. Matching ke tak, sedondon ke tak. Walaupun akak takdelah nak berkonsep sangat pun.

Ahhh. Balun ajelah. Ni banyak lagi kerja bersusun ni weiiii. Translation, writing. Hadowwww

Nak siap makanan baby lagi. Ahhh.

Ok sabo. Subuh dulu weh.

Yang nak balik kampung, nah akak dedicate khas lagu ni untuk hampa. Enjoi!








Nota Syukur 17: Ihsan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Kita ni hidup bukanlah sepanjang masa tu senang dan di atas memanjang. Ada ketika Allah uji juga.

Masa tulah baru kita tahu setakat mana tahap kesabaran kita, tahap kekuatan dan ketenangan kita.

Mahal oo pengalaman ujian. Hikmah yang Allah nak tunjuk kadang tu tak pernah kita bayangkan. Apapun tetaplah kena husnuzhon atau bersangka baik pada Allah. Setiap yang dia uji dan bagi, mestilah ada sebabnya.

Sama ada nak hapus dosa, atau nak bagi peringatan atau nak kita tak terus terusan dengan perkara yang Dia murka - itu semua bukan dalam bidang pemikiran kita.

Yang kita perlu buat, positif dan tabah menerima.

There are things we learnt the hard way. Even though its tough, we feel that we couldn't make it, but Allah knows well. Very well.

And all those help, consideration and ihsan from others are also rezeki, which taught you to be more grateful that there are still hope for you to move on.

--

Maaf ler akak ter-emo. Nak raya ni, feeling lain macam sikit. Apa pun selamat berpuasa hari terakhir semua!


Kacang Pool Anak Haji

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kacang pool ni memanglah femes tapi akak baru pernah makan sekali je sepanjang hidup akak ni. Itupun sebab hasben bawak pi makan kat Restoran Bisik-bisik yang ada juai makanan asli Johor (entri review boleh baca kat sini). Kalau dak, memang sampai sudah akak tak pernah tau cemana rasa kacang pool ni.

Nak jadi kisah ada satu hari tu buntu nak berbuka apa. Tengok ada setin Foul Medammas (eh betui ka eja ni) aka kacang parang kat almari dapuq. Lamaaaa dah beli sebab kengkonon nak buat sendirila sebab hasben teringin. Tapi tak terbuat sampai lah berapa Ramadan hari tu entah.

Lantas akak gugel resipi tanpa bagitau plan kat hasben. Satgi dia expect tinggi. Haha so kita research dulu.

Akak gugel resipi yang paling simple. Sebab nak guna apa yang ada kat dapuq saja. Terjumpalah satu resipi. Tak banyak bahan, balun sajalah nampak senang.

Ikutkan resipi dia, guna serbuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Yang akak ni takde semua tu. Ah sudah mana nak cekau. Hasben kata, guna ajelah serbuk rempah sup, bukan ke macam-macam serbuk rempah ada dalam tu. Okey masa ni hasben dah dibagitahu yang akak nak buat kacang pool. Hehe beliau tersenyum saja dengan tahap keyakinan 60%.

Berbalik kepada bahan, akak teruskan je guna serbuk rempah sup. Biorlah kan kita cuba tengok apa rasanya. Sudahnya, jadi resipi sendiri dah. Hahaha

Macamana akak buat?



Kacang parang tu diasingkan air dengan kacang. Kacang tu lenyek kasar.

Hiris bawang besar dan bawang putih. Tumis dalam minyak masak campur marjerin sikit. Agak-agak dah naik bau, masukkan rempah sup dan rempah kari yang dibancuh sedikit air. Rempah-rempah ni guna sikit je. Kacau kejap. Lepas tu masukkan kacang parang lenyek tadi. Gaul sebati. Biarkan api kecik je. Agak pekat dan kering sangat, boh air sikit. Jangan banyak sangat nanti tak sedap. Lepas tu tutuplah api. Senang kan. Haaa

Masa nak hidang, bakar la roti tu. Hiris serong nipis-nipis cili hijau, bawang besar potong dadu kecik. Goreng telur mata, ikut suka berapa bijik. Kuning telur biar cair baru sodap. Nak perah limau pun ok. Akak terlupa. Lagipun hasben tak suka.

Then, ta da! Silalah makan!

Bolehlah bagi lepas teringin. Walaupun taklah hebat mana tapi boleh laaaaa. Versi koboi. Biasalah konsep makanan akak semua koboi belaka. Haha janji kenyang alhamdulillah.

Nak cuba, boleh. Tapi kalau tak jadi, jangan mara haaaaa...



Rezeki Kurus

Teks: Zaila Hafni
Imej: OwlbyND

"Kurusnya kak!" -- komen adik ipar setelah 2 bulan tak jumpa.

"Kak Zaila! Awat kurus sangat ni?" -- komen kawan sekerja lama masa jumpa hantar kuih raya.

"Mak tengok Zaila susut badan ni, mesti muat pakai baju mak" -- komen mak mentua di bulan Romadon ini.

Orang komen kurus memang paling ditunggu yedak? Akak sebenaqnya tak perasan dan tak ambik pot pun badan akak naik ka turun sepanjang Remdan ni. Puasa tetap terus macam besa saja. Soq totap jua nasik tapi taklah hari-hari. Nak banding ada satu tahun tu, pehhhh hari-hari overnight oat baq hang. Tahun ni macam tak lalu oat pulak. Kah!

Alhamdulillah orang kata kurus. Rezeki jugak tu weh.

Asbab itu, dapat lima nam lai baju kurung bonus satu tudung Pucci - ihsan mak mentua.


Tudung pucci akak ala-ala gini lah. Nak jugakkkkkkk khennn.

Semalam, bersusun baju-baju mak mentua yang beliau dah tak muat nak pakai, diperturunkan kat menantu kurus ini. Cantik-cantik, elok-elok semua. Kalau tak bagi kat akak pun, mak nak buang je. Oh no!

Maka dengan itu, diisytiharkan akak ada banyak baju raya kihkihkih

Rezeki, rezeki. Alhamdulillah.


5 Lagu Raya Kegemaran Akak

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Lagu raya dah sakan berkumandang nampaknya di radio. Yelah dah nak dekat raya sangat dah kan. Tapi banyak-banyak lagu raya, adalah 5 lagu ni yang akak suka dan boleh dengaq tanpa kejemuan. Yang pasti bukan lagu hok sedih walaupun tetiap kali raya pun akak sedih. Haha. Kenapa? Kenapa? Alaaa len kali la akak cerita. La ni kita tengok dulu lagu raya apa yang akak suka. Kot sama macam hampa kan.

1. Salam Dunia - M. Nasir



2. Halaman Asmara - Awie & Ziana Zain



3. Kurniaan Hari Raya - Feminin



4. Rindu Raya - Spider



5. Satu Pagi di Hari Raya - Raihan



Bonus --



Lagu raya Eon. Haha! Epik wei Jamal Abdillah ngan Raja Ema. Simple je iklan raya dolu-dolu.

Actually ada lagi lagu raya kegemaran akak. Tapi 5 ni la hak paling suka. U ols cemana? Dendang Perantau ke? :-D

Animasi Kanak-kanak Terbaru - Omar dan Hana

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Sejak Omar dan Hana ni release few videos, rancaklah akak download sebagai tatapan dan hiburan kanak-kanak ribena di rumah ni.

So far, menghiburkan. Anak-anak pun suka.

Konsep lagu macam Didi and Friends since company yang sama jugak develop Omar dan Hana ni.

Animasi ni lebih islamik dan kartun dia pun chomel ngatttt!

Oklah tak mau cakap banyak. Tengok video ni. Kalau suka, cer bagi anak tengok. Hehe

Alhamdulillah!


Nota Syukur 16: Nasi Arab

Teks & Foto: Zaila Hafni

Dah lama orang tak tanya pasal nasi arab, tup tup petang tadi ada yang Whatsapp nak order.

Akak pun dah lama tak update pasal nasi arab, sebab dah kurang aktif. Agaknya yang bertanya ni adalah tu terskrol atau terjumpa post lama kat IG atau blog akak kot.

Dukacita dimaklumkan padanya yang nasi mandy habih stok. Yang ada maqluba saja.

Well orang yang tak biasa, memang tak beli maqluba ni. Paling laku, mandy ayam ngan mandy kambing. Tapi akak, memang layan maqluba. Akak suka. Kabsah pun sedap. Mandy ayam yang akak kurang minat. Haha terbalik pulok kan.

Oh ni nasik arab jenama Al Bayt. Selama ni pun akak jual jenama ni je. La ni kemain banyak pilihan. Pakat jual belaka tapi tetaplah yang ni juga yang sodap. Hehe

Akak if ada modal sikit memang nak jadi ejen tapi nampaknya belum lagilah buat masa ni. Akak jadi ejen dropship aje. Kawan akak yang uruskan. Tengoklah kalau murah rezeki tahun akan datang, akak aktif balik juai nasi arab ni.

Oklah. Hampa kalau teringin, boleh je tanya akak. Kalau ada rezeki hampa, adalah stok nye. If not kena la belajaq buat sendiri...

Syukur, melalui nasi arab ni akak kenal banyak orang. Banyak ilmu meniaga akak dapat. Juga ilmu memasak. Hehe

Rindu dan teringin nasi arab pulok haiiiiih

Macam-macam Boleh Buat dengan Kulit Popia

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akak teringin nak makan popia. Tak beli pun takpa, nak buat sendiri je walaupun inti simple. Maka hari tu, hasben ada lah belikan.

Kulit popia KG Pastry, 50 keping.

Menu pertama akak buat, dah tentulah popia. Yang macam akak share hari tu. Popia koboi je tu yang inti udang ngan carrot tu. Pun bolehhhh je.

Then kulit popia banyak lagi ni dek non. Maka akak cuba buat martabak pulak. Eceh. Macam haibat kan padahal sama je martabak pun koboi juge. Tumis bawang besar dadu, daging burger hancur, masukkan sikit serbuk kari. Pecahkan telur, gaul semuanya dalam satu bekas. Lepas tu masak macam telur dadar. Akak buat saiz kecik muat-muat kulit popia je. Dah angkat, letak atas kulit popia sekeping, bungkuskan. Lepas tu goreng lagi sekali cuma nak bagi kulit popia rangup. Ta da! Siap martabak koboi dan ekspres. Kikiki

Masih ada lagi kulit popia. Buat apa pulak?

Samosa. Pun sama la konsep koboi masih dikekalkan. Inti daging ayam cincang, tumis dengan bawang putih dan serbuk kari. Belajaq lipat samosa 10 minit search kat FB. Senang ja rupanya. Bungkus bungkus samosa, dapat la 7-8 keping. Jadilah... sebab inti pun tak banyak. 2 keping samosa kosong. Dah macam kerepek dah.


Haa sila jangan kutuk rupa paras samosa akak. Homemade with love tauuuu! Laju je anak-anak makan. Hehe

Apa lagi yang kita boleh buat dengan kulit popia?

Kulit popia goreng rangup. Kulit popia digulung, dipotong kecik saiz ibu jari tangan, goreng. Lepas tu tabur dengan cinnamon powder. Pehhh sedap wei!

Potong panjang, goreng macam kerepek. Ralit oo.

Kalau rajin, buat kerepek seaweed. Sedap gak ni. Apitkan kepingan kulit popia dengan sekeping seaweed. Potong segi empat. Gorenggggg.

Lagi apa ek. Entah. Silalah u ols google. Kehkeh

Akak mengantok sudah.

Tidolah. Esok nak sahur.

Popia Koboi, Telur Kicap

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ada hari kitorang berbuka, lauk ekonomi je. Itu punnnn sedap dan habih licin!

Dengan anak kecik ni, kadang akak taklah beria sangat masak pun. Hasben pun kata masak hok simple je. Melainkan ada apa-apa menu dia request atau anak ok tak meragam, boleh la akak masak spesel sikit. Anak, abah jaga. Hehe

Bulan puasa ni, memang telan liur juga nengok popia. Memang feveret akak. Buat sendiri tapi memang ringkas habih. Setengah jam siap.

Cincang udang, parut karot. Udang tu celur kejap sebelum cincang. Karot tu mentah je. Gaul dua-dua, letak salt and black pepper sikit to taste, sudukan ke atas kulit popia. Lepas tu, gulung lah. Dah tu goreng. Walaupun ada rupa hangit tapi laku dan laju anak-anak makan sampai suruh stop. Ummi pun nak makan bukak posa nak oiii.



Yang telur kicap tu, biasa jelah kan. Kadang bulan puasa ni, itu pun makan bertambah. Teringin tengok Ketuk-Ketuk Ramadan Sheila Rusly dengan Joey, ntah yang tahun bila ntah, si Joey masak Ayam Kicap. Haha terliur tapi ayam takde. Tu yang ganti telur. Pun bolehhhhh!

Goreng telur mata. Ketepikan. Tumis bawang putih, masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos tiram serba sikit. Boh air sikittttt aje just tak nak bagi kuah tu kering sangat. Lepas tu masukkan cili hijau hiris. Settle.



Tu menu last week. Nak gak share bagi ingat pernah buat popia koboi tu. Haha.

Hari ni masak tomyam ayam sebab anak bujang request. Telur dadar bawang cili hijau, leher ayam goreng garing hasben request, cili kicap. Ulam daun salad, timun Jepun.

Air, hasben tukang buat sebab dia buat air sedap. Jadi kita bagi laluan kat dia. Hiiii

Oklah selamat berbuka! Dah 15 Ramadan dah wehhhh.



Nota Syukur 15: Al Wahhab

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Alhamdulillah sahur pagi ini makan nasik dengan lauk ayam sambal hijau. Hmm lebih lauk semalam masa berbuka. Kadang ada hari sahur teringin nasik. Baru rasa puas. Haha

Hasben makan roti dengan kurma saja. Dia takde la selera sangat nak sahur beria macam akak. Teman tengok akak makan pun jadilah.

Bila masak untuk berbuka, bersahur -- selalu terfikir syukur ada makanan untuk hari ini. Syukur masih ada benda yang boleh dimasak. Syukur masih boleh sedia makanan untuk anak-anak walaupun kadang tu tak cukup bahan, tak complete dan tak cukup rasanya.

Mujur anak tak kisah sangat. Makan apa ada. Kalau depa komplen pun, memang mendapat la tazkirah Romadon daripada ummi depa.



Sesekali memang ada gak rasa nak kerja balik, ada pendapatan tetap tetiap bulan, tapi selagi bebudak ni bergelar budak kecik dan belum boleh berdikari, rasanya akak tengah tangguh la hasrat tu. Apa yang akak boleh buat, kena work lebih la dari rumah.

Biarpun tak banyak, tapi alhamdulillah boleh la buat back up.

Alhamdulillah diberi kemahiran menulis walaupun belum pandai. Tulis saja. Lama-lama mesti pandai kan. Syukur ada pengalaman jadi editor, masih boleh bekerja walaupun dari rumah.

Takpelah susah sikit sekarang, dah begitu tertulisnya. Yang penting apa yang kita dapat belajar dan ambik iktibar. Lama-lama senanglah. Mudah-mudahan begitulah.


Cucur Taugeh dan Ikan Celup Tepung

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam agak kalut prepare juadah iftor. Dalam kelam kelibut tu pun alhamdulillah buleh lagi dan siap.

Hasben beli taugeh. Niatnya mahu buat kerabu taugeh tapi tak cukup bahan. Nak buat taugeh goreng kicap hasben akak takmo. Nak buat masak lemak kucai, baru buat hari tu dan santan pon tak ada. Haha. Makanya, dengan tepung yang sekangkang kera itu, akak buat cucur taugeh. Balun!



Lepas tu ada ikan temenung. Konon nak goreng curah sambal tomyam. Pehh kemahen khennnn. Tapi last last buat celup tepung saja. Bancuh tepung, boh garam kunyit, celup ikan, goreng garing. Baki bancuhan tepung tu la buat cucur taugeh. Kahkah. Barula cucur ada perisa ikan. Ngeeeeee



Sambal tomyam tak jadi, akak ganti dengan tomyam sayur. Rebus carrot, tomato, bawang besar. Bubuh 2 kiub tomyam. Masuk daun limau purut.

Sedappppp anak bujang kata. Tomyam bajet pun boleyyy.

Alhamdulillah kenyang perut suka hati juga perut masing-masing. Kadang tu bukanlah menu lengkap atau sempurna pun. Tapi syukur masih ada makanan. Masih boleh berbuka sama-sama sekeluarga.

Hari ni, hajat di hati mau buat nasik minyak dengan ayam masak ros. Berulamkan daun salad dan timun. Mudah-mudahan tercapai lah. Kita tengok macamana perginya nanti.

Penawar Sakit Tekak Semasa Berpuasa

Teks & Foto: Zaila Hafni

Sakit tekak memang tragedi la kalau tengah puasa. Tekak kering, pedih, perit -- nak minum air tak boleh.

Minggu lepas, adalah juga 3-4 hari tekak akak kering. Kalau baru lepas menyusu tu, lagilah terasa. Dehydrate betui.

Tu lah bahananya bila malam tu minum air tak cukup.

Patut sepanjang malam tu kena minum kerap. Baru badan cukup terhidrat. Ni nak pulun minum bergelen masa sahur, mana maunya. Kembung perut ada la.

Apa yang akak buat kalau sakit tekak?

Ok, akak ni kategori sakit tekak yang ala tonsil bengkak selalunya. Memang perit wei! Penawar paling mujarab untuk akak setakat ni, BAWANG PUTIH.

Bakar bawang putih dalam 2 ulas, telan sebelum tidur. Cuba la amalkan dalam 4-5 hari. Insya Allah sakit tekak akan kurang.

Tak sanggup nak telan bawang putih gitu? Haaaa akak pun memula dulu tak sanggop juga tapi dah itu yang sesuai dengan akak dan untuk akak memang serasi. Bukan apa, sebelum ni cuba berduyun dah ubat klinik. Ubat kumur la, ubat batuk la, antibiotik la semua tak jalan. Dah habis ubat, sakit tekak berkurang kejap saja lepas tu next month datang balik.

Sejak guna bawang putih ni, alhamdulillah. Betul la kan, bawang putih ni katanya antibiotik semula jadi.

Cuma tulah, berbalik kepada yang nak mencuba tapi tak sanggup telan bawang putih bakar?

Makan jelah tablet bawang putih. Senang. Telan aje, lepas tu minum air. Dulu-dulu akak ambik tablet Garlic Complex Shaklee. Dah habis yang tu, sekarang ni akak makan Makjun Bawang Putih Afiat.




Makjun tu ada dalam set bersalin yang guna masa pantang hari tu. Ok jugalah.

Apapun, yang paling penting kena minum air. Sepanjang malam tu kena minum. Lepas solat, sebelum tido. Baru la badan tak dehydrate. Haaa.


Nota Syukur 15: Adik Beradik

Teks & Foto: Zaila Hafni

Adik beradik akak 3 orang sahaja. Kami asalnya 5, kemudian 4 dan kini hanya 3.

Namun, Allah izinkan keluarga kami berkembang, kini bila kami 3 beradik berkumpul bersama, dengan pasangan dan anak-anak, jumlahnya 14. Alhamdulillah.

Semalam berpeluang buka puasa sama-sama. Seronok. Akak jadi tuan rumah. Menu nasi ayam hari ni. Alhamdulillah menjadi. Hehe ghisau jugak hampa. Sebab selama ni tak pernah berjaya buat nasik ayam. Tapi kali ni bos kata sedap. Hihi



Pakat bawak juadah masing-masing, bila dah susun penuh meja.

Roti john, tepung pelita, onde-onde, kerabu perut, kerabu rumpai laut, vade, akok, masak lemak siput sedut, air jagung, air sirap, teh o panas.

Syukur rezeki melimpah hari ni.

Semoga semua adik beradik akak dan akak sekeluarga dilimpahi rahmat dan kasih sayang, dilindungi Allah selalu dan sentiasa saling menjaga. Kami ni mak ayah dah tak ada. Sama-sama bergantung la antara satu sama lain. Mudah-mudahan juga kami kekal bersama-sama sampai habih nyawa.

Salam Ramadan ke-9!

Nota Syukur 14: Handphone

Teks: Zaila Hafni
Imej: The Sun

Handphone nostalgia. Gambar hiasan je. Hehe



Handphone yang akak tengah guna sekarang ni dah masuk 4 tahun kot umur dia. Alhamdulillah sangat berjasa dan banyak bantu akak mencari rezeki.

Keje akak sebagai pemilik kedai buku online, memang banyak bergantung kepada handphone untuk promote dan urus order. Keje akak sebagai freelancer pun sama jugak. Akak menulis guna handphone juga. Ambik gambo, elok ke huduh ke semua guna handphone tu lah.

Untuk edit gambo or buat poster guna apps PicsArt dengan Photo Grid. Untuk menulis, install apps Google Keep, Words for Android. Invest untuk SD card yang besor storage nye.

Walaupun kecik tapi banyak sangat membantu. Semoga dipanjangkan umurnya untuk terus berkhidmat untuk akak.

Ehhh tetiba sentimental dengan handphone sendiri. Akak dah kenapaaaaa?


Menu Berbuka Ringkas

Teks & Foto: Zaila Hafni

Alhamdulillah dah 7 hari berpuasa dah. Maka sudah 7 hari jugak kita dalam bulan Ramadan. Akak sekeluarga pun alhamdulillah ok je puasa ni. Kami berkonsep sederhana saja. Mana yang ada.

Berbuka so far, memang tak banyak menu. Selalu terus makanan berat je. Kuih takde sangat. Kiranya bila azan tu, berbuka buah kurma, minum air, terus makan.

Setakat ni tak ke pasar Ramadan lagi pun. Memang masak je kat rumah. Masak yang simple je pun.

Kadang-kadang share menu berbuka dengan BFF. Saja buat tambah idea dan share resipi.

Hampa pakat masak apa?

Ni menu akak setakat berpuasa 6 hari ni.

 Sawi goreng ikan malong kering, sambal cili padi tumis, kari drumet ayam

Mi goreng 

Roti tampal udang

Sambal tempe, masak lemak taugeh kucai, ikan sardin goreng, sambal taun

 Bubur nasi berempah

Mi kuah udang bajet

Hari ni tak tau lagi masak apa. Satgi pikiaq. 

Selamat berbuka no hampa hari ni hihi.

Nota Syukur 13: Poslaju

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Syukur, sebab ofis Poslaju dekat. Dua hari lepas, buat pertama kalinya ke ofis Poslaju untuk kurierkan pruf. Macam dah lama je tak pos-pos barang kan. Maklumlah sekarang ni jadi ejen dropship je, takde dah nak kena pi pos barang sendiri.

Merasalah beratur di belakang mereka yang berkoyan parcel nak dipos siap penuh beg IKEA lagi. Yang envelope prabayar, hmm saiz M dan L tu dah sold out. Biasalah time puasa raya ni.

Nengokkan seller online ni, rasanya akak memang tak sanggup kot nak bungkus, ngangkut barang dan pos macam ni. Not now lah. Akak selesa jadi ejen dropship je sekarang.

Akak promote, urus order, terima bayaran, kumpul komisen. Akak tak payah nak semak kepala simpan stok, tulis consignment note, bungkus barang dan dok ulang alik poslaju. Huhu. At least at this moment akak memang tak sanggup la.

Apapun tahniah kat staf poslaju tadi. Tenang je layan each customer walaupun dengan macam-macam kerenah. Dengan tak berenti orang datang beratur lagi. Huhu bertabahlah akak abang poslaju.

Oh dan tadi, akak syukur jumpa salah sorang customer yang sedang beratur yang dah bantu akak. Akak tanya dia, nak beli sampul beratur kat sini ke (merujuk ke kaunter yang dia tengah beratur tu). Dia kata ya. Ada 2 kaunter. Mana-mana pun boleh. Tapi nasihat dia, ambikla dulu itu note kasi tulis baru u beratur. Nanti senang, tinggal nak masuk barang dalam sampul saja.

Wah. Biarpun pertolongan tu macam kecik tapi akak rasa syukur sangat.

Dan sekarang ni takde nak jual sampul sekeping nyr untuk ko. Kena sekali beli 10 keping terus. Rm4.25 tak silap. Jadi kalau pi ofis poslaju tu siap duit lebih sikit.

Apapun, majulah Poslaju untuk negara. Tanpa mereka, tak meriah la online shopping. Kahkah




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...