Rezeki Jenahak

Teks: Zaila Hafni

Pagi Ahad ni, husband ada program memancing. Program ofis dia. Memang tiap-tiap tahun ada dan tiap-tiap kali itu jugalah dapat rezeki ikan besar, segar seekor.

Ni tahun ketiga, tiga kali dapat ikan jenahak. Dapat saja, sebab husband AJK program. Hihi.

Pehhhh sedap tau ikan ni. Ahkak memang suka.

Dok terpikir-pikir dah nak buat masak apa dengan ikan ni.

Kepala ikan sedap ni kalau buat gulai ke sup ke. Adui lama tak makan kepala ikan.

Lain-lain part, rasanya banyak goreng atau masak pedas ke sambal ke. Dah itu je yang orang dalam rumah ni nak makan.

Cik abang sayang tak makan ikan berkuah sangat kecuali asam pedas ikan pari. Ikan-ikan lain tak payah la masuk dalam kuah. Tak dimakannya der.

Jadinya ikan tu kena goreng asing. Kuah buat asing.

Moh ler berjenahak seminggu!

Ipoh Glamour

Teks: Zaila Hafni

Baru semalam saya tahu pasal isu Ipoh tu. Punyalah ketinggalan keretapi, dah hampir seminggu baru tau apa yang berlaku. Haha

Sebenarnya dah nampak berita tu dalam The Sunday Star. Husband dok baca, kita intai-intai je. Niatnya nak baca tapi lupa dah lepas tu. Dek kalut dengan kanak-kanak ribena.

Rupanya ada 1 group ni rajin dok pi panjat signboard Ipoh tu ye. Panjat satu hal, selfie kat atas tu satu hal lagi. Perempuan pakai tudung belaka yang berani-berani tu. Kalah ahkak memang mampu tengok daripada jauh je laaaaa.

Well... signboard tu memang best. Ahkak suka. Tiap kali balik Penang, excited bila lalu situ. Yelah kita ni IC Perak. Dah memamg mak beranakkan ahkak pun kat Ipoh. Tu yang sentimental sikit.

Pasal diorang panjat tu, ahkak agak kurang setuju juga.

Bahaya tu.

Tapi dari segi lain, tahniah la sebab berani.

Apapun, lain kali pikir la dulu keselamatan. Walaupun katanya berpengalaman luas tapi better safe than sorry.

2017 Dah Tiba

Teks: Zaila Hafni

Haa dah masuk tahun baru dah, hari ni masing-masing dah kembali bekerja dan anak-anak pun dah balik ke sekolah dah.

Saya, masih diam kat rumah. Maklumlah anak belum pi sekolah lagi. Jadi belum lagi nak kalut macam mak ayah lain on the first day of school. Kekeke.

Tahun ni, alhamdulillah. Sudah bertambah ahli keluarga. Tanggung jawab juga bertambah. Tanggungan pun bertambah jugalah.

Walaupun ada ketika struggle juga nak hidup kat bandar ni tapi kita tetap usahakan mana yang boleh. Kena kerja lebih lah. Selebihnya biar Allah yang uruskan.

Tahun ni, tak set beria-ia pun azam tahun baru. Dan takmau juga awal-awal tahun beria semangat lepas tu down. Saya lebih kepada membuat perkara yang saya suka dan minat dan dapatkan pendapatan daripada itu.

Sedang menuju ke arah itu dan nampaknya alhamdulillah, dapat peluang seperti mana yang diimpikan dan sekarang hanya perlu fokus dan jalan terus.

Tiada resolusi yang mustahil dicapai tahun ini, semuanya yang realistik dan insha Allah sesuai dengan kemampuan.

Dengan tiga anak kecik ni, memang ada kekangan sikit tetapi alah bisa tegal biasa yedok.

Apapun harapannya tahun ni lebih bersinar cemerlang dan lebih berjaya. Insha Allah!

Selamat Tahun Baru 2017.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...