Penawar Ekzema Baby

Teks: Zaila Hafni

Minggu lepas, habis badan baby keluar biji-biji kasar. Tapi tak merah. Jadi tak tahulah dia gatal atau tak. So far tak nampak dia tergaru-garu. Ke saya yang tak perasan. Huhu

Naik biji-biji kasar tu kat lengan, lutut, peha, perut, dagu ngan sebahagian pipi. Aduhai kesian kulit dia jadi macam tu. Sementara nak ke klinik, memang appointment KK nak cucuk 3 bulan, jadi 2 hari sebelum tu ikhtiar sapu krim Herbal Blend. Sapu nipis ajelah. Kulit kurang kasar tapi biji-biji tu tak hilang.

Maka, masa pi KK tu jumpa dokter dan katanya ni macam ekzema. Errkkkk. Sudah. Sebab check up kat KK tapi macam KD,  diorang takde farmasi kat situ so kena pi KK lain untuk ambik ubat. Dokter ada bagi prescription untuk ambik ubat kat sana. Tapinya nak pegi bila... husband keja. So terperap la prescription tu.

Kitorang consult kat gp untuk masalah tu for second opinion. Pegi Klinik Sofia. Klinik yang selalu pegi untuk scan baby dulu. Dr yang incharge masa tu Dr Faizal.

Dia check kulit baby, memang ekzema lah katanya. Dia kata kemungkinan sebab habuk ke sabun ke. Atau pemakanan ibu.

Bamm! Sudah ummi makan apa sampai anak ekzema huhu.

Dokter kata cuba pantang telur, seafood (oh ni memang pantang, rasa-rasa je ada sikit), kekacang.

Sebab kita tak tahu puncanya jadi kita pantang semua dulu lepas tu cuba satu-satu tengok yang mana satu penyebabnya.

Then dokter recommend beli lotion baby brand Cetaphil atau Physiogel (brand yang selalu direkomen) dan untuk masalah nappy rash, boleh cuba Bepanthen.

Yang ni semua kena beli sendiri, cari kat farmasi. Dokter cuma bekalkan Hydrocortisone. Sapu ubat ni kat affected areas, then double layer dengan lotion tadi.

Hydrocortisone, memang biasa dapat dulu masa anak first, masalah kulit gini gaklah lebih kurang.

Lepas balik klinik, kitorang terus ke farmasi. Ke farmasi Red Cap di Seksyen 19 Shah Alam. Suka beli kat sini sebab ada diskaun, saya ada membership. Husband tolong belikan.

Beli daily lotion Cetaphil, botol besar juga dalam 600gm gitu. Dapat free gift sudu garfu baby and food crusher. Then beli Bepanthen, dalam tiub. Total 2 barang tu dalam RM80 plus. Kalau takde discount tu, mau RM100 gak tu. Aduh, anak punya pasal kan. Janji baik, kita usahakanlah.

Kebetulan di rumah, memang ada baby bath Cetaphil. Beli dulu sebab anak naik merah-merah kat kepala dan seluruh badan. Jadi, mandikan baby dengan itu. Stop kejap guna sabun baby. Sebelum ni guna baby bath brand Drypers.

So lepas mandi, lap kering-kering, start sapu Bepanthen dulu kat punggung. Dokter kata kalau tak berapa nak rash pun, sapu je pun takpe. Saya sapu je nipis-nipis. Then sapu Hydrocortisone kat bahagian badan yang ada biji-biji kasar tu, pun sapu nipis juga. Lepas tu sapu Cetaphil lotion. Pehhhh wangi! Sedap bau dia. Bau baby sangat. Hihi

Cara nak sapu lotion Cetaphil tu, picit sikit kat tapak tangan, gosok guna dua-dua tapak tangan, baru disapu ke seluruh badan baby. Sapu di muka pun boleh. Sapu sampai habis lotion diserap. Lotion ni tak greasy. Senang absorb. Agaknya tulah tujuan gosok dengan tapak tangan dulu bagi panas panas sikit baru disapu.

Saya dah guna dalam 3 ke 4 hari, alhamdulillah berkesan. Licin dah kulit baby. Hilang biji kasar tu. Plus pantang makan jugalah. Lega tengok. Cantik dah kulit anak dara saya. Hehe

So kalau ada anak yang bermasalah kulit atau kulit sensitif, boleh la cuba produk brand Cetaphil. Ada juga yang rekomen produk organik atau free steroid, terpulang lah ye. Yang penting anak sihat dan selesa.

Sunat Baby Girl di Klinik Ajwa Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Masa baby umur 2 bulan hari tu, baru sempat sunatkan dia. Alhamdulillah, kat Shah Alam ni ada satu klinik yang taklah jauh dari rumah yang ada perkhidmatan sunat baby girl.

Kami pilih untuk ke Klinik Ajwa di Seksyen 7 Shah Alam. Sebelum ni pernah pergi Klinik Ajwa Seksyen 15 Shah Alam je, untuk scan 2D baby.

Nak sunatkan baby, firstly call klinik dulu. Ni untuk pastikan doktor yang incharge sunat baby girl tu ada.

Macam kami hari tu, doktor yang incharge hanya available hari Rabu dan Sabtu, jam 8 pagi hingga 2 petang. Jadi boleh lah walk in ke klinik pada hari dan waktu tu. Tak payah appointment.

Kami pergi hari Sabtu, sampai di klinik dah hampir pukul 1 petang. Ramainya orang, subhanallah. Dalam hati dok kata pukul berapa la sampai giliran ni. Dahlah terkial-kial berdua je ngan baby. Husband tunggu dalam kereta dengan anak-anak bujang.

Kat klinik ni, masuk je akan terus ke triage untuk saringan. Kalau baby, check temperature, demam ke tak. Timbang berat juga. Kalau dewasa check BP juga kot.

Bila dah lepas saringan, register kat kaunter. Saya boleh pulak lupa bawa surat beranak anak. No mykid pun tak ingat. Huhu. Mujur receptionist dia ok. Then dah register, tunggu turn lah.

Dalam 15 ke 20 minit gitu, nama baby dipanggil. Wah. Cepat gile ni. Rupanya tak ikut nombor yang reramai tu pun. Dokter sendiri pulak tu yang panggil nama.

Lalu masuklah ke bilik rawatan. Dokter yang sunatkan tu nama Dr Fatin Ilyana. Aduhai mesra, lemah lembut sungguh dokternya. Kita pun hilang nervous. Hehe.

Dalam bilik rawatan, baringkan anak atas katil. Ada sorang nurse akan bantu pegang kaki anak supaya tak gerak-gerak dan saya pula pegang tangan. Dokter pasang satu spot light, lepas tu alas bawah punggung dengan kertas lapik.

Dokter sapukan ubat kebas kemudian sunat dengan gunting. Baby girl, bahagian yang nak dibuang sedikit saja. Dokter pun ada pesan, jangan risau. Sunat baby girl ni beza dengan baby boy.

Insha Allah takde apa-apa. Kalau ada keluar darah sikit, tak apa jangan risau. Cuci semua macam biasa.

Lega dengar. Husband dok fikir macam-macam dah. Macam budak lelaki sunat. Haha. Ni baby girl sunat, dahlah sekejap je, lepas tu tak perlu buat apa dah.

Then dah selesai semua, bayar di kaunter farmasi. RM36. Lepas tu dah boleh balik.

Alhamdulillah everything went well. Lega satu hal sunat baby. Banyak nak kena belajar dapat anak pompuan ni ye. Hehe. Almaklum sebelum ni dua boy, kekok lah sikit.

Oklah. Kalau sesiapa berhajat nak sunat baby girl kat Klinik Ajwa (Sek 7) ni, boleh cuba call di number ni: 03-55106258 .

Boleh juga jenguk Facebook page diorang, search Klinik Ajwa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...