Nota Syukur 3: Econsave

Teks: Zaila Hafni

Kenapa akak bersyukur dengan Econsave?

Sumber: seriouseats.com

Haa. Syukur sebab rumah dengan Econsave ni dekatnya lahai. Masa kat rumah lama dulu pun dekat juga. Jadinya kami ni memang berjodoh kuat la ngan supermarket ni. Haha

Bertambah syukur sebab ES sini lagi besor. Lagi banyak barang. Lagi syiok. Segala mak nenek ada. Cili giling yang kitorang biasa guna pun ada kat sini. Hehe. Ke cili giling pulak pergi dia. Bukan apa, hasben akak memang payah nak berkenan ngan cili giling segera ni. Tapi dek suka makan sambal dan bini dia sokmo tak sempat nak buat cili mesin sendiri, terpaksalah beralah dengan cili giling siap. Ni cili giling mai Terengganu. So far hok ni lah paling sedap akak pernah guna. Tapi tak banyak tempat ada. Tak kisah la. Janji ada kat ES. Kikiki

Tak mengapalah takde Giant ke Tesco ke. Apa lagi Aeon. Akak dah merasa dah dok kat bandor yang serba serbi ada. Kali ni biaq kita dok tempat yang bertenang sikit. Manfaatkan apa yang ada. Itu pun dah cukup dah. Alhamdulillah.

Nota Syukur 2: Edible Plants

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akak ni, ada juga cita-cita nak berkebun bandar. At least nak jugalah tanam pokok herba. Yang kita selalu dok guna kan. Ni takde lah nak guna sehelai dua daun kunyit, seketul dua halia -- semua nak kena beli segenggam kat kedai.

Pernah nak buat tahun lepas. Tapi terkandas di tengah jalan. Bila akak dok mabuk pregnant anak no 3, akak tak lalu langsung nak siram atau nak boh baja bagai. Mati kekeringan daun limau dan daun kari akak. Huhu.

Ni, Allah bagi peluang lagi. Pindah ke rumah yang ada tanah dan siap pokok lagi. Tinggal nak dijaga saja.

http://lifeisaboutsharingstories.blogspot.com
Pokok pandan

Pokok pegaga


Rezeki. Syukur.

Mintak-mintak Allah bagi kerajinan juga, nak jaga dan bela pokok-pokok yang sedia ada ni.

Syok nya ada edible garden!

Niat di hati nan suci, nak tanam halia, tomato dan daun kunyit. Kita tengoklah macamana dia punya pergi nanti.

Nota Syukur 1: Pindah

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah, akhirnya selesai urusan pindah rumah. Dah hampir seminggu dok rumah baru dan masih dalam fasa beradaptasi.

Sumber: Rentlingo

Setakat ni, ok lah nampaknya. Keja mengemas la yang tak pasti bila nak sudah.

Pindah tidaklah jauh mana, masih di negeri yang sama cuma berbeza daerah. Kali ni tak pening sangat cari rumah sebab ikut hasben. Akak folo je mana dia nak duduk, yang penting dia selesa untuk ulang alik keja. Akak dok rumah mana pun, kerja akak still sama. Jual buku online. Menulis. Memana pun boleh janji ada line internet (kalau line laju tu bonus la).

Anak-anak nampaknya ok juga. Masih dalam fasa adaptasi. Cuma seronok la depa bila ada ruang boleh nak berlari-larian. Akak pulak, seronok tengok ada pokok pandan, pokok nyok, serai, daun kari, mengkudu, pegaga tepi rumah ni. Hasben akak pun suka bila rumah ada tanah untuk berkebun bandar.

Harapnya lama sikit dapat stay sini. Penat ooo pindah randah. Huhu.

Lawa Macam Nora

Teks: Zaila Hafni

Uii lepas dok viral pasal #krimkilo hari tu,  akak pun tumpang sama la search hashtag tu nak tengok apa keberhasilan dia.

Peh. Berlambak weh!

Takut pun ada. Gila senang nak jadi 'founder' produk. Pek krim-krim tu masuk bekas, tampal stiker, juai le. Yang akak baru tau, lipstick matte tu pun bulih jadi oi.

Yang jual bekas pun kemain lawa ha. Bekas yang nak krim tu la. Bukan seller nye haha.  Aduhai. Memang la orang mudah tertipah eh tertipu.

Sepanjang hidop akak ni, tak pernah try lagi skincare or kosmetik yang hmm beli secara online gini. Tak berani. Tak yakin pun ya. Dan akak bukan la orang yang nak sangat sangat muka ploles, putih gebu tanpa mengira produk yang diguna.

Tak banyak sikit memang la mau jugak muka lawa (yolah sapa yang nak muka huduh) tapi akak lebih percaya kepada konsep biar lambat asal selamat dan guna produk yang diyakini sajo. Contohnya produk yang dibeli di drugstore. Ni barang nak tepek kat muka oi. Elok muka cantik bersih berseri sekali punah ranah, di mana kan ku cari ganti?

Dan masalah paling besar dan bahaya, kandungan bahan terlarang. Dah serap masuk dalam kulit, ada dalam badan. Ngeri weh ngeri.

Mujur la akak ni jenis yang tak mudah tergoda dek muka ploles, licin putih bagai ni. Kalau tak parah jugak la kot.

Akak dari dulu memang guna cleanser je. Toner, moisturiser ikut suka hati. Mekap memang takde. Semata bedak kompak (hat murah je pun) dengan lipstick tu pun kekadang lip balm yang ada kaler je. Kahkah tengok betapa simple hidup muka akak.

Bukanlah bermakna tak sayang muka tapi entah. Takdan nak kelebet muka pun haih. La ni pun untung kalau cuci muka. Malas nau. Hahaha

Setakat yang akak penah guna - Safi, Simplysiti. Hat pelik-pelik tak pernah la.

Tapi akak perasan, muka nak bersih kurang jerawat ni, lagi elok dari dalam. Bukan semata asyik dok kelebet or tepek macam-macam krim.

Konsisten makan vitamin C. Kalau ada bajet lebih, ambik protein powder. Air putih kena minum banyak. Kombinasi ni pun dah cukup ok nak bagi hilang parut dan kurangkan penternakan jerawat. Tapi kena sabaq le. Kesannya makan bulan. Dan kena konsisten.

Apapun nak pilih produk untuk muka ni especially, cerewetkanlah diri sikit. Kulit muka ni sensitip. Kalau dah muka pecah nanti apa pun tak boleh. Huhuhu

Now akak teringin nak beli skincare hat mahai sikit. Mahai pun sebab dia ada landmark study dan kajian klinikal dan berlambak research yang dah dibuat. Tunggu akak kumpoi duit dulu. Beli dan try. Kalau ploles baru akak share. Kalau dak nan hado. Cuci muka dengan Safi Rania dulu ye. Kehkehkeh





Terrible Two is Coming

Teks: Zaila Hafni

Bujang nombor dua ni, sungguh-sungguh menguji dan mencabar kesabaran dan keimanan akak sebagai seorang mak yang cool dan tenang selama ni. Hari-hari ada saja benda yang dia explore yang membuatkan jantung akak nak gugur terhempas ke lantai dan mengundang suara halilintar dari mulut.

Sumber: Kidspot


Huhu kesian beliau. Sejak akhir-akhir ni, emosi akak sukar dikawal sikit.

Dia dalam fasa Terrible Two gitu kaedahnya. Perangai budak yang umur 2 tahun ke atas, memang normalnya begitu. Dia punya exploration, tantrum -- hang memang kena sabaq banyakkkkkk sangat.

Sumber: Google


Bila dia mood ok, memang comel sangatlah. Mai mood nak tido, nak nenen, mengamok dengan abang dia - Allahurobbi. Jerit sampai terasa gegendang telinga bergetar tertampar berpuluh kali ganda.

Dia punya clingy, hang nak berjalan pun payah dek dipeluk kaki kuat-kuat. Marah sangat, dia pi switch off standing fan (dia tau orang sangat annoyed sebab panas), dia cucuk-cucuk adik (hat ni memang mengundang suara petir akak) dan baling barang-barang.

Tapi dari sisi lain, he's actually very adorable, boleh dengar cakap, and quite independent.

Maybe because he caught up between the other two siblings, he feels that he's not getting enough attention and care from me.

I do care, of course. But to make him understand that his baby sister needs a bit more attention than him is not easy.

Takpelah. Walaupun dia punya keaktifan dan tenaga tu macam tak ter'handle' kadang-kadang, but I am glad knowing that all these things are normal.

Baca artikel ni kalau u ols ada anak umur 2 tahun. Ngeeee. Bertabahlah weh!

Bahaya Jadi Bookseller

Teks: Zaila Hafni
Imej: Bookstr



"Buku baru ke ni?" pak encik tanya sambil tangan memangku buku Tarbiyatul Aulad Jilid 1.

"Hehe. A ah." jawab akak terkulat-kulat. Masa tu tengah menyusu anak.

Demi mengurangkan rasa bersalah akak, akak sambung lagi "Beli sebab buku ni cepat benor habih stoknya. Masa saya beli ni, tinggal 4 bijik je lagi"

Pak encik selak-selak buku lepas tu letak.

Tak lama lepas tu, pak encik masuk bilik. Tengok ada buku kuning hat bestseller tu -- How To Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk (aduh mengah betui nak sebut tajuk buku ni!), pak encik mengutarakan satu soalan lagi,

"Aiiii, beli jugak ni?"

"Ngeeeeee. Laku sangat la, cepat habis. Masa ada stok hari tu, beli la sebijik. Ni tengah reprint kali ketiga dah ni"

"Hmmm"

Alhamdulillah sebulan dua ni akak ada elaun lebih sikit, akak beli buku pakai duit sendiri je. Kalau tak kena kecek funding kat pak encik dan buku yang nak dibeli tu mesti ada alasan yang sangat kukuh kenapa perlu beli.

Ni, beratur buku tunggu nak dibaca dan dihabiskan.

Bahaya sungguh aih jadi book seller. Pantang buku restok, buku reprint, buku pre order, offer diskaun, free shipping - dia pun sama naik excited! Kahkah

Tu pak encik tak tau lagi tu sebijik lagi buku on the way. Huiii offer free shipping kot buku Brownies Paling Agung. Kesah apa walaupun akak takdak oven! Hahahaha punggahhhhhh

Kan dah kata, bahaya jadi bookseller. Hang dok submit order customer, hang terpengaruh sama. Hihihi

Celcom Juga Lah!

Teks: Zaila Hafni
Imej: Amanz

Tahun lepas, akak tukar line telco dari Celcom ke Tune Talk. Tapi rupanya jodoh dengan TT tak panjang, awal tahun ni akak tukar ke Celcom semula sebab akak tak mampu nak top up bebanyak masa guna TT. Udah le akak bisnis online. Nak guna banyak data.

Masa guna TT, terasa laju benor data habis. Udah le mahai. Habih komisen bisnis akak buat top up aje. Hasben masih tetap setia dengan Celcom dari dulu. Beliau la yang dok meracun akak dengan pelan-pelan data Celcom yang ohsem tu. Berbulu je akak tengok beliau melayari internet tanpa gusar. Nak tengok video, browse kat Google tak payah fikir data laju mengalir macam air sungai lepas hujan.

Kalau akak, nak view video kat Pesbuk pun tak berani. Habih laaa data akak.

Maka azam tahun ni pegi tukar line telco. Pergi hari Sabtu, kat Celcom branch di Laman Seri Seksyen 13 Shah Alam. Ramai gak orang tapi kaunter pun banyak buka walaupun hujung minggu. Best gila. Efisien efisien.

Memula masuk, ada sorang brader sambut depan pintu dan tanya kita nak buat urusan apa. Lepas tu dia tolong tekankan nombor giliran. Kita ambik then tunggu jelah kat kerusi.

Dah sampai giliran, bagitahu kat brader kaunter (ye, akak semua berurusan dengan brader-brader), saya nak tukar line. Dia akan tanya postpaid or prepaid. Kes akak, ke prepaid.

Ye, akak masih pengguna prepaid dan akak selesa begitu. Yang kata orang miskin je guna prepaid, sila muhasabah. We ols bayar dulu sesiap tahu. Nak guna cemana pun tak risau. Ada duit ada line. Takdak duit dok diam diam dulu. Kah kah kah.

Ok kembali kepada urusan kaunter. Brader tu hulurkan borang, jadi akak isi. Lepas tu dia uruskan. Kejap je pun. Dia bagi terus simkad Celcom baru. Then salinan borang pendaftaran. Tak payah bayar apa-apa. Dah siap. Tunggu je proses port out port in selesai dalam 48 jam. Atau senang kata, sampai simkad TT dah tak boleh guna a.k.a takde line. Itulah masanya kita kena tukar simkad.

Macam akak, proses within 24 hours je. Cepat gile. Then nak guna, kena la top up dulu.

Then the rest is history lah.

Top up RM50, subscribe data plan 5Gb sebulan RM30. Ada balance untuk call RM20.

Agak tak cukup boleh subscribe pelan data 10Gb RM50.

Nak add on data Youtube, RM7 seminggu dapat 20Gb. Hang tengok la video sampai lebam.

Add on data untuk Pesbuk dan late night pun boleh tapi akak tak pernah try lagi.

So far, guna macam nak tercabot telepon ni pun data dok ada banyak lagi. Tak laju sangat pun habihnya. Banding TT, memang akak jimat banyak la. Maka boleh la akak sopim kat Lazada n beli buku sikit.

Syok weh.

Jadi dengan berlambaknya line telco ni, pilih la mana yang sesuai dengan keperluan kita. Banyak call ke, guna data ke, ada line kat tempat kita tak. Kalau rasa tak berbaloi dengan pelan sekarang, tukor ajelah. Nombor boleh maintain. Janji kita dapat jimat.

Entri ni tak dibayar oleh Celcom. Ini pandangan pengguna saje ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...