Nota Syukur 11: Anak itu Ujian

Teks: Zaila Hafni
Imej: Daily Record

Pagi semalam, dalam akak dok terhangguk-hangguk dok mengedit, tetiba terdengar bunyi suara budak dok menjerit menangis kat depan rumah. Haih dah kenapa pulak ni.

Apa lagi akak pun intai la kot tingkap. Rupanya ada sebiji kereta berhenti tepi selekoh depan rumah ni, maknya dok tengah tenangkan anak dia yang menangis tu.

Aduhaiiiii akak is very the understand that situation. Dengan pagi-pagi kita mungkin kalut atau dah terlambat nak pegi keje, lepas tu anak mengamuk buat perangai, kita nak drive pun tak senang. Entah apa la yang jadi dalam keta kita tak tahu. Kot anak mengamuk tak mau dok dalam car seat ke, ganggu maknya drive ke.

Akak yang tengok situasi tu terus teringat anak sendiri.

Huhu memang budak-budak ni ada masa sungguh-sungguh uji kesabaran kita. Akak pun sama la kadang tu bersuara petir kilat jugak bila puting beliung amukan akak datang. Geram kot yang abang asyik dok lepuk adik. Pantang lepa. Tak masuk lagi bab berebut mainan.



Sungguh mak kena banyakkkkkkkk sangat sabar.

Insiden tu tak semena-mena buat akak cerah mata. Segar terus nak sambung edit. Haaaa

Apapun, kuat mesej yang Allah hantar pagi semalam tu. Nak bagi ingat. Kalau marah anak kadang tu bukan main, padahal kita yang banyak salah sebenarnya. Sungguh. Anak adalah ujian.




Permohonan Prasekolah 2018

Teks: Zaila Hafni
Imej: Flickr Ruzaimy Ismail

Untuk kedua kalinya, we ols hantar borang permohonan anak untuk ke prasekolah tahun depan. Pertama kali, tahun lepas. Cuba mohon untuk pra 5 tahun tapi keputusan dukacita. Itu yang cuba tahun ni pulak.

Permohonan prasekolah untuk 2018 dah start apply online mula tahun ni. Bulan 3 lagi dah open. Tarikh tutup apply online 30 April. Tarikh tutup hantar borang ke sekolah 31 Mei. Awal kan. Kalau tak alert atau takde siapa inform, memang terlepas. Sama gak untuk permohonan Tahun 1. Lagi awal tutup. Huhu


Gambar pinjam. Bukan Prasekolah anak akak ni. Hehe

Jadinya we ols dah isi secara online. Then kena print borang tu. Lepas print, lekat gambar pasport anak. Sediakan dokumen yang perlu, sahkan dan submit ke sekolah pilihan berserta borang tadi.

Antara dokumen yang perlu: salinan IC ibu bapa, salinan surat beranak dan mykid anak, surat nikah ibu bapa dan slip gaji. Ingat, kena sahkan dulu tau.

We ols hari tu ofis sekolah mintak cikgu sorang ni sahkan sebab we ols bawak salinan dokumen je. Mana taknya kat borang tak mention suruh sahkan pun..

Then submit je borang sekali dengan dokumen semua. Tunggu jelah keputusannya sama ada diterima atau tak. Ikut kat borang, katanya keputusan boleh start check bulan 8. Entah ya entah tidak la tu. Kita try check nanti yedok.

Kalau dapat, pegi sekolah pakai baju pepel la anak bujang sorang tu. Kena bangun awal pagi. Kena pegi sekolah. No more sekolah ummi. Aduhhh tak boleh imagine cemana drama esok ni. Haha fefeeling dapat je kan. Tak taulah. Ada rezeki, ada. Kalau tak, cuba pi tadika lain.

Dadih Oren dan Keladi

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kan akak dah stori sebelum ni, akak buat puding untuk moreh masjid?

Haa sebenarnya it's more to dadih (kalau ikutkan kat peket tu) dan bukan puding. Walaupun tekstur dia macam jeli pun ada. Puding pun ada. Dah entahlah. Janji sedap. Ehhh.

Akak dapat idea nak buat tu sebab biras pernah buat dulu masa ada makan-makan kat rumah mil. Senang dan kos pun tak besar sangat.

1 peket serbuk dadih tu dalam RM6 ke RM7 gitu. Brand NBI. Biras akak kata cari brand Happy Grass. Entah hasben akak tak jumpa pulak. Tapi corak peketnya macam sama je. Ke tukor nama? Entoh.

Lepas tu untuk 1 peket serbuk dadih kena guna 1 tin susu cair. Gula dalam 100 g. Air 3 liter. Boleh la dapat dalam 30 ke 40 bekas plastik yang kecik tu.

Sesuai la nak buat menu moreh.

Mula-mula akak buat tu nebes gak sebab takut tak jadi. Maklumlah ni first time. Tapi bila dah masuk fridge, dah memejal sikit, bila rasa... wah sedap jugok. Hihi

Anak-anak kemain seronok makan. Dah nampak benor ummi nye tak pernah buat. Haha

Hasben beli perisa oren, keladi dengan laici. Untuk dihantar ke masjid ni, akak buat perisa oren dengan keladi je. Laici tu lain kali buat.

So far sedap jugaklah. U ols pun boleh buat untuk berbuka ke moreh ke. Sejuk sejuk sedap.



Sekian laporan dadih. Haha!

Nota Syukur 10: Duit Raya

Teks: Zaila Hafni
Imej: UrbanEdge Publishing

Seronok mula puasa tahun ni sebab on weekend kan, yang mana maksudnya hasben ada kat rumah. Hehe

Tapi memasak beria untuk sahur ke berbuka, kitorang tetap simple aje.

Alhamdulillah.

Anak pun syok sama berbuka walaupun tak puasa haha baru 5 tahun. Tapi the togetherness kat meja makan tu best. Sekali dengan baby. Kalau hari biasa, makan ikut dan kadang tu.

Setakat 2 hari ni, tak ke mana-mana pasar ramadan pun. Lagi puas masak sendiri walaupun taklah semenggah mana. Janji boleh makan, alhamdulillah ada rezeki berbuka.

Ni akak tengah nak habiskan 1 editing job, dan nak kena pulun menulis 5 artikel lagi ni. Semoga Allah beri lagi peluang akak untuk tambah duit raya, dapat jugak la tolong ekonomi keluarga sedikit sebanyak. Akak seronok dapat pegang duit sendiri walaupun tidaklah besar mana. Syukur.



Semoga kita semua pun Allah murahkan rezeki. Duit, sihat, anak-anak. Kena banyak doa bulan puasa ni. Jom kita sama-sama!

Puasa Hari Pertama

Teks: Zaila Hafni
Imej: resep fitri

Semalam, hasben pertama kalinya bertarawih kat masjid kat rumah baru ni. Balik dekat pukul 10 lebih juga, rupanya 20 rakaat. Hehe

Katanya, sekarang setiap masjid diarahkan buat tarawih 20 rakaat. Dan tak boleh import imam luar untuk tarawih. Kena orang tempatan ataupun budak tahfiz. Gitew.

Malam ni akan start dah la moreh. Lorong kitorang kena bagi sumbangan makanan untuk moreh malam ni. Akak nak buat puding je. Mesti sedap makan lepas tarawih. Hehe. Nanti hasben bawak pi masjid.


Gambar hiasan saje. Akak buat puding takde la meriah cam gini haaa.

Pagi tadi sahur makan roti cicah ayam cincang masak paprik. Haaa kau hado? Hasben sahur overnight oat. Alhamdulillah setakat ni masih bertahan. Dan kitorang supplement dengan vitamin C dan B Complex juga.

Berbuka, tak tahulah lagi menu apa.

Cuaca pun tak panas sangat, ala sendu juga ni. Makanya akak entah dah berapa kali tido bangun. Haha.

Selamat berpuasa hari pertama. Ramai berbuka kat kampung ni khennnnn... untunglahhhhh


Nostalgia Puasa

Teks: Zaila Hafni

Bulan puasa ni, tak sah kalau tak melintas momen-momen puasa dengan mak ayah. Masa kecik-kecik.

Antara momen puasa yang paling diingat, at least sampai la ni masih ada dalam kepala, makanan. Haha. Puasa dan makanan, berpisah tiada.

Seingatnya dulu, bulan puasa ni, ayah selalu stock up ikan kering, papadom, minyak sapi, telur masin. Buat makan soq. Soq tu sahur la, dalam bahasa cek.

Menu soq paling lejen, nasi panas + minyak sapi + telur. Aduhai masa tu kisah apa kolesterol, lemak tepu tak tepu - tak reti pikir pun. Yang ingat, sedap.

Papadom, selalu ayah beli yang kecik hat pat segi tu. Bukan yang bulat besar macam yang selalu ada kat kedai mamak. In fact, sampai la pun akak suka yang pat segi tu. Boleh tengok macam kat dalam gambar ni.

Kredit gambar papadom:
http://ellyinwonderland.blogspot.my/2015/06/buka-puasa-day-23-dan-4.html?m=1

Ikan kering, tak ingat la ikan apa. Bukan la makan selalu pun tapi selalunya ada kat rumah. Sampai sekarang pun memang standby. Akak makan nasi dengan ikan kering saja lagi bertambah. Bahaya oiii.

Tu antara menu sahur yang akak ingat. Tak banyak sangat memori pun. Tapi cukuplah dengan yang ada. Buat kenangan.

La ni kita pula yang cipta kenangan untuk anak-anak. Tak banyak sikit, kita cenderung nak buat perkara yang kita lalui dengan mak ayah kita dulu. Yelah, kita hidup dengan kenangan tu kan.

Oklah, selamat bersahur esok. Akak doakan diri akak dan semua yang membaca ni, terjaga dan sempat makan sahur. Tak kisahlah sahur apa.

Akak sahur overnight oat kot. Tapi entah bukan boleh harap, sekali nasi jugak peginya.

Dahlah. Tido. Jangan lupa niat posa sebulan!

Nota Syukur 9: Puasa

Teks: Zaila Hafni
Imej: Prayer Times Dubai

Insya Allah, jika dipanjangkan umur akan bertemu Ramadan esok. Kali ni Ramadan yang ke-35 dah.



Kali ni puasa memang suasana beza lah sebab kat tempat baru. Rasa-rasa macam meriah, sebab masjid dekat je ngan rumah. Dah tu, senarai program masjid sepanjang bulan puasa pun tengok kemain full. Happening betui!

Alhamdulillah dibagi peluang rasa suasana macam ni. Tazzabar jugak.

Semoga Ramadan tahun ni jadi yang lagi baik berbanding tahun-tahun lepas.

Akak nak bersederhana saja. Dan minta Allah bagi kekuatan dan tenaga nak harungi puasa sambi menyusu dan jaga tiga orang askar kat rumah ni. Haaaaaa

Selamat berpuasa ya.

Ahlan Wa Sahlan ya Ramadan!

Nota Syukur 8: Bukan Kuasa Kita

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google


Walaupun kita mohon lain, tapi Allah bagi lain, itulah sebenarnya yang paling baik buat kita.

Mungkin ia nampak teruk atau buruk pada mulanya tapi itu jualah yang terbaik pada pandangan Allah. Betapa terbatasnya pandangan kita.

Mula-mula kita mungkin tak nampak atau tak boleh hadam, tapi bila dah boleh terima baru kita faham hikmahnya.

Kuasa Allah siapa pun takleh lawan kan.

Doa saya dulu, dah belajar tinggi, kerja pejabat dan membina karier.

Jadi suri rumah bukan pilihan.

Tapi Allah tak makbul doa yang tu, malah bertukar terus profesion saya.

Convert kepada full time house wife, mula bisnes kecil-kecilan, belajar menjual walaupun dulu tak pernah suka. Berada di rumah, jaga anak sendiri.

Bekerja di rumah yang saya bayangkan saya buat bila dah pencen, nampaknya Allah awalkan.

Begitulah aturan Allah.

Salam pagi Selasa, semoga hari ini semua indah saja.

Nota Syukur 7: Ujian

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google



Kita rasa ujian kita berat, sebenarnya ada orang diuji lebih berat lagi.

Kita rasa kita tak kuat, tapi Allah tetap menguji.

Kita rasa kita tak mampu tanggung, tapi akhirnya kita survive juga kerana Allah bagi ujian yang setara dengan kemampuan hambaNya.

Tadi dengar di radio, cerita pasal gratitude. Belajar bersyukur dalam apa jua keadaan. Fikir positif. Kadang-kadang memanglah kita akan rasa 'easier said than done' tapi boleh cuba.

Saya sendiri pun ada masa lost, blur dan stres juga dengan ujian-ujian yang Allah bagi, tapi itulah hidup.

Adalah sebabnya Allah uji semua tu. Sama ada dia nak ajar kita jadi lebih tabah dan kuat atau asbab dosa-dosa kita yang terdahulu. Kadang hikmahnya tak nampak sekarang, nanti-nanti kita akan syukur dengan ujian yang Allah bagi ni.

Semoga Allah bagi kekuatan, kesabaran dan ketahanan untuk kita lalui segala ujian. Mesti ada sesuatu yang Allah nak ingatkan tu. Kita ni kan banyak lalai dan lupa.

Nota Syukur 6: Hujan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Global Liputan6.com

Tersedar pukul 5 pagi tadi, dengar bunyi hujan kat luar. Alhamdulillah.



Dah banyak hari jugak tak hujan ni. Boleh kata panas la jugak. Sebelum ni dok mendung je tapi tak hujan-hujan.

Syok hujan pagi ni.

---

Dulu masa kerja, hujan pagi ni mula la risau. Nak angkut anak masuk keta, nak hantar pi taska, dengan jalan yang harus jem dah ni. Mau sampai opis tu dah peluh jeruk dah.

Dulu la. Dulu. Kenangan.

Hujan ni jugak selalu bagi banyak ilham. Bunyi hujan, bau hujan, angin sebab hujan, air hujan yang turun tu buatkan otak akak banyak fikir. Haha jangan tanya apa yang dipikirin ler!

Apapun, walau dalam hujan, semoga menginspirasikan. Selamat bekerja!



Nota Syukur 5: Sihat

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Paling risau bila anak-anak tak sihat. Paling tak boleh lupa jugak masa Aad kecik, kerap jugak keluar masuk wad.

Sebelum umur dia 2 tahun, ada gak la beberapa kali warded. Selalunya bila demam panas sangat. Rupanya sebab tonsil bengkak. Pernah sekali tu sebab croup (macam tonsil bengkak jugak tapi disebabkan virus kot).

Beza dengan adik-adik, alhamdulillah setakat ni, depa baik-baik saja. Pi klinik pun last sebab alergik kat kulit saja. Baik anak no 2 ataupun no 3. Setakat ni tak pernah lagi lah depa dua ni warded. Mintak2 sihat sentiasalah.

Budak kecik kalau sakit, kesian. Dan kita sebagai mak ni pun memang tak boleh nak buat apa lah, most of the time depa mesti jadi more clingy and cranky. Dengan berkampung kat hospitalnya, kalau keja dok nak kena EL, tido tak cukup, rehat kurang. Selalu bila anak dah sihat, maknya pulak yang tumbang. Huhu



Kalau boleh takmau dah episod-episod kena warded ni. Semoga anak-anak semua kekal sihat.

Insya Allah. Amin.



Nota Syukur 4: Mak

Teks: Zaila Hafni
Imej: Wales Online

Menjadi seorang anak kepada seorang guru, saya kira boleh la saya wish sekaligus --

Happy (Belated) Mother's Day and Happy Teachers Day to my late mother.



Ok although she's not here, but her soul still here in my heart.

Saya sempat hidup ngan mak saya selama 12 tahun saja. Itu pun alhamdulillah diberi pinjam pada saya walaupun sat sangat. Dalam tempoh tu, walaupun singkat, ada jugaklah momen mahai saya dengan mak yang saya ingat sampai sekarang.

Mak saya, cikgu English. Kira panggil Teacher la kan. Ngajar sekolah rendah. Tapi lepas tu jadi cikgu Pendidikan Seni jugak sat. Sebelum mak meninggal, mak dapat tukaq ngajar kat sekolah saya. Sempat jugaklah merasa jadi anak cikgu khennnn.

Mak saya, tangan dia memang berseni. Dia pandai lukis. Tulisan tangan pun cantik. Tulis yang sambung-sambung tu. Pernah juga mak lukis potret saya. Tapi adik saya yang cerdik sangat tu pi conteng seterusnya terkoyak-koyak dah potret tu. Hangin betui.

Mak saya, kreatif. Pernah belajar menjahit asas, bila jahit baju raya saya dan baju dia, pesen-pesen yang tak terfikir tu keluar.

Mak saya, anak tunggal. Anak yatim piatu juga. Mujur ada tok sedara ramai yang jaga kebajikan dan ambil tahu pasai dia. Alhamdulillah juga ditemukan jodoh dengan arwah ayah saya, yang jaga dia sampai hujung nyawa.

Mak saya, cikgu saya. Ajar English memang biasa saja di rumah walaupun tak secara formal. Sebenarnya banyak yang saya belajar dari mak, semua secara tak langsung. Betui la kan, anak ikut apa yang mak bapak buat lebih daripada apa yang mak bapak dok suruh buat kan.

Mak saya, rajin baca. Tak kiralah apa jenis bahan bacaan pun. Mak jugak rajin mengaji. Mak ada satu Quran nala punya besaq warna merah. Seronok tengok mak baca. Saya baring kat sebelah je dengaq mak ngaji. Lepas tu lena. Haha.

Mak saya, masak sedap. Gulai ikan, sambal ikan bilis, nasi lemak. Sayang saya tak sempat nak belajar banyak-banyak masakan mak.

Mak saya, a fighter hingga akhir hayatnya. Walaupun macam-macam penyakit Allah bagi padanya, dia lawan dan bertahan hingga akhirnya Allah jemput pulang pada umurnya belum 50 tahun lagi.

Ok. Dah tak boleh nak sambung dah. Dok berasa ada ayaq hangat kat tubir mata. Got to go.

Selamat Hari Ibu dan Hari Guru untuk semua!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...