Nota Syukur 19: Selsema

Teks: Zaila Hafni
Imej: Newsmax.com

Balik dari kampung, aduhai sakit tekak pakej dengan hingus dan bersin beserta sakit kepala. Akak dah agak ni mesti sebab tak cukup tidur akak rehat dan kurang minum air.



Balik kampung kemahen beria minum air manis, ais -- sedap sungguh kan. Mujur dan syukur anak-anak sihat alhamdulillah. Walaupun dengan travel awal pagi, beraya ke rumah sana rumah sini depa alhamdulillah ok.

Risau jugak sebab jalan jauh kan. Sekali maknye yang shut down. Huhu

Akak selalunya kalau nak bunga-bunga selsema ni, akak akan buat 2 benda aje.

Satu, minum banyak air masak. Dua, tidur.

Lepas tu top up la vitamin C atau makan buah-buah. Insya Allah tak lama lepas tu ok. Sebolehnya memang tak sampai pi klinik atau makan apa-apa ubat. Setakat ni, memang tu sajalah ubatnya, alhamdulillah berkesan la untuk akak.

U ols kalau lepas raya ni pun gitu rupanya, bawak-bawaklah berehat. Kalau cukup tidur tu insya Allah cepat baik. Dan stop kejap minum air ais. Minum air panas ke suam ke sedap juga.

Nak lagi best, makan bawang putih bakar. Ni memang antibiotik paling power dan natural gitu ha. Tapi akak tak berapa rajin pulok nak bakar, garlic pill pulak dah habih. Huhu

Apapun, lepas raya kena jaga kesihatan gak. Nanti cemana nak pi rumah terbuka raya pulak. Ehhhhhh

No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...