Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Selamat Pengantin Baru Tunku Tun Aminah dan Dennis!

Teks: Zaila Hafni
Imej: FB Southern Tigers

Dalam banyak-banyak hari, masa hari jadi akak jugak puteri tunggal Sultan Johor ni kahwin kan. Hehe

Special kot kan tarikh tu u ols! Kehkeh

Akak suka sangat tengok baju pengantin tuan puteri. Simple yet classy baq hang. Aksesori pun takde la melampau. Segala sederhana.

Family Sultan Johor pun takde nya baju sedondon masa akad nikah. Akak tengok sempoi je memasing dengan baju melayu Johor macam-macam kaler janji pakai dengan sampin dan seluar hitam.

Apapun, tahniah dan selamat berbahagia untuk Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah dan Dennis Muhammad Abdullah.


Ibu Mengandung Kembung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Masa mengandung memang tak sahlah kalau tak buang angin memanjang. Susah nak kontrol oi. Haha tapi kena berhemah sikitlah masa nak buat pelepasan tu kan.

Ada masa pulak, kembung sakit perut guling-guling. Payah nau nak keluar angin. Pun sama terseksa.

Punyalah dugaan dan cabaran bawak satu nyawa dalam perut.

Nah, ni akak jumpa satu tip baek punya daripada dokter, special untuk ibu mengandung yang dok kembung-kembung. Boleh try tip beliau ni yaaa.

Not Syukur 25: Beseday

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Aman jugak bila off birthday anouncement kat FB. So far hanya hasben, anak-anak, bff dan adik beradik yang wish. Haaa nampak tak kalau takde FB bgtau, takde sapa pun ingat beseday kau!

Kahkah.

Akak is okey. And memang akak pilih untuk hidup aman di wall FB tahun ini.

Bila dah menginjak mid 30s ni, kita mahu hidup yang tak serabut dan lebih tenang walaupun hakikatnya macam nak pecah kepala nak setel problem.

Tapi apapun syukur selagi Allah bagi kesihatan yang baik pada diri sendiri dan keluarga. Masih boleh buat kerja dan cari rezeki serta membayar segala hutang yang ada. Adoih.

Ni tengah mengadap kerja editing yang nak kena submit esok ni. Jenoh oi. Demi secangkir rezeki, kutabahkan dan kugagahkan juaaaaa.

Hepi beseday to me. I am fun, i am beautiful, i am happy, i am me. Ahh lantak la kalau salah lirik pun khennn. Hahahaha

Semoga dilimpahi rezeki, bertambah amal ibadat, bermanfaat kepada orang lain, jadi ummi penyabar dan penyayang, jadi isteri taat suami dan sentiasa jadi kesayangan beliau, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, diberi kesihatan yang baik pada akak. Amiinnnnn!

Kek takdak. Cucuq viral ada. Jadilaaaaa.

Nota Syukur 24: Ikan Gelama Masin

Teks: Zaila Hafni
Foto: Pirate & Fish

Tengah hari tadi, lapaq dah mengkala kata hadam habih dah kot kuetiau goreng sarapan tadi.

Nasi, hasben dah siap masak pagi tadi. Yaaa hasben akak yang masak, mithali kan beliau. Eh. Biasalah sesekali dia take over dapur. Pandai je dia buat apa yang patut.

Nasi memang dah siap masak, lauknya belum ada. Akak pulak dah lapaq dit dit, kena buat lauk yang ekspres ja nih.

Maka, teringatlah akak akan ikan gelama masin yang beli kat pasar hari tu. Ya Alloh ngencesnyaaaaa kalau goreng dengan bawang besar hiris beserta cili padi ketuk.

Serta merta lah akak merealisasikan menu tersebut lalu semerbaklah bau ikan masin harum mewangi seluruh rumah.

Hasben dan anak-anak yang baru sudah makan kuetiau lebihan sarapan pun pakat mai menumpang jugak gara-gara bau sedap tu.

Siap goreng telur lagi sebijik, boh kicap manis kot ataih. Tu dia merecikkk baq hang.

Pakat laju makan. Siap bertambah. Sedap oi!

Begitulah. Syukur ada makanan untuk isi perut tengah hari Sabtu nan sendu ini biarpun sekadar ikan masin dan telur.

Alhamdulillah.

Yang akak upload ni gambaq bukan sebenar. Takdan nak snap. Dan kalau akak upload satgi, hangpa pulak yang ngences. Kehkehkeh. Akak kesian kat hangpa. Ngeee.

Nota Syukur 23: EL

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Anakanda yang nombor 2 tu tak berapa sihat. Jadinya merap dan melepek saja dia. Memang totally opposite dengan perangai dia yang aktif dan bertenaga manjang tu.

Badan dia dedar dedar sejak semalam. Bahagian atas badan, panas. Belah bawah sejuk. Ini, kalau tak tonsil merah nak bengkak atau salah urat.

Dulu- dulu kalau anak dalam keadaan macam ni, taska dah call dah. Kita yang dok kalut meet deadline memang dah gelabah dah. Nak EL, nak time off... memang serba salah. Tapi hati pun tak senang.

Serik dah jadi macam tu. Bila terpaksa buat pilihan antara kerja dengan anak. Tapi kalau orang atas atas faham atau berada dalam situasi sama, maybe ok je. Yang tak berapa ok bila orang tak faham. Kita lah kena faham faham sendiri.

Buat masa ni, boleh monitor sendiri kesihatan anak tanpa perlu sakit kepala fikir EL - kesyukuran terbesar. Cuma rutin rumah berubah dan huru hara sikit sebab budak tak sihat memang keja merap dan serba tak kena.

Tu je kena bertabah sikit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...