Showing posts with label Bisnes. Show all posts
Showing posts with label Bisnes. Show all posts

Cara Nak Tahu Kalau Anak Salah Urat/Demam Urat

Teks: Zaila Hafni

Beberapa minggu lepas, banyak aktiviti luar. Berturut-turut.

Disebabkan anak-anak pun keluar masuk kereta aircond, kena panas terik kat luar... masing-masing pun tak berapa sihat minggu lepas.

Yang si abang nak hampir bengkak tonsil, yang adik dedar-dedar. Adik tu dengan demam uratnya dengan nak tumbuh giginya, dengan tak sabar nak meniarap hari-hari tu yang kejap panas kejap sejuk badan dia.

Tapi yang pasti memang demam atau salah urat sebab bahagian atas pinggang panas, bahagian bawah sejuk. Gitu lah simptom salah urat kat budak-budak.

Ini pun belajar daripada mak mertua masa Fuaad dulu la. Pernah sekali apsal kepala sampai pinggang je panas tapi kaki sejuk budak ni. Orang muda mana nak tahu. Lepas tu bawak pergi urut lah.

Kami sekeluarga ni memang dah biasa guna khidmat sorang wak urut kat Sepang. Wak ni pandai urut baby dan budak. Orang lepas bersalin pun dia urut. Jadi kami anak beranak memang selalu juga lah berurut dengan dia.

Masa Fuaad dulu, belum setahun umur dah 3 kali urut rasanya. Biasalah budak lelaki melasak. Adik dia pun sama lah ni. Faheem ni baru mula nak meniarap, dengan badan sado pulak... kalau bukan salah urat dia dok golek-golek tu boleh jadi salah urat sebab salah dukung ke pegang dia ke. Kesian bila letak baring atas tilam meraung taknak. Lepas tu takde nak golek-golek. Sah la ni salah urat. Tidur pun tak nyenyak. Dan macam biasa simptomnya bahagian atas badan panas tapi bahagian kaki sejuk.

Tu yang lantas balik umah MIL ajak pegi urut. Alhamdulillah wak urut tu ada kat rumah. Sebabnya pegi tawakal je. Wak ni tak ada telefon. Orang lama kan.

Bila wak tu pegang Faheem... betullah dia salah urat. Menjerit-jerit dia kena urut. Berair-air mata sepanjang kena urut tu. Tapi sebab nak bagi baik, saya pun tahan ajelah pujuk dia. Huhu.

Wak tu urut-urut kat bahu, belakang badan, tangan dengan minyak urut khas dia buat sendiri. Lepas dah kena urut tu, bagi dia menyusu. Lena terus. Lega sikit dah kot kan.

Alhamdulillah lepas tu he looks better. Dah nak senyum-senyum. Kalau tak, muka tu layu aje. Nak senyum pun tak lalu. Dan start balik dah golek-golek. Hehe.

Jadi, kalau kita rasa badan anak kita tu lain macam - atas panas, bawah sejuk tu mungkin salah urat. Demam urat la kot gitu kan. Cuba bawak pi urut mana tau ok. Insya Allah.

===========================
INGIN KE BANGKOK DENGAN PERCUMA?

SERTAI KELUARGA BESAR SHAKLEE DAN BERPELUANG UNTUK KE BANGKOK DENGAN TAJAAN SEPENUHNYA!

DAPAT MULTIVITAMIN PERCUMA* JUGA BAGI SETIAP PENDAFTARAN BARU.

UNTUK MENDAFTAR, HUBUNGI:

ZAILA HAFNI
YOUR TRUSTED HEALTH & WEALTH ADVISOR
SHAKLEE SHAH ALAM/KOTA KEMUNING
SMS/WHATSAPP 0194603094

*untuk tempoh terhad sahaja

Peluang Bisnes di Rumah untuk Ibu




Teks: Zaila Hafni

Saya rasa kebelakangan ni, ramai ibu pilih untuk jadi wahm (work-at-home mother).

Kenapa?

Lebih mudah urus hal anak-anak sendiri.
Tak terbeban dengan urusan pejabat.
Tak perlu kalut susun cuti (kes yang susah cuti).
Kerja dan pangkat bukan lagi prioriti (bagi sesetengah orang).

Saya pulak, sebab rasa tak mampu nak handle kerja dan urusan pergi balik kerja dan dalam masa yang sama kena urus keluarga, walaupun baru anak 2. Memang respect ibu bekerja yang ada anak ramai...

Tapi, berada di rumah bukan bermaksud saya duduk saja. Saya KERJA DARI RUMAH. Saya juga ada SOHO (small office home office) saya sendiri (walaupun belum betul-betul sempurna). Dan saya dah mulakan bisnes secara part time sejak bekerja lagi.

Bisnes yang saya buat ni, tak mesti berhenti kerja baru boleh buat, tapi boleh jadi pilihan setelah berhenti. Atau boleh je buat part time bagi yang masih bekerja. Dapat ekstra income.

Saya buat bisnes Shaklee. Dulu part time, sekarang dah jadi full time. Mula-mula tak minat pun. MLM katanya. Tapi entahla. Allah lorongkan ke group yang aktif sangat dan last-last saya teruja pulak nak buat bisnes secara serius. Hati manusia kan boleh berubah-ubah. Tapi satu yang saya suka sebab saya berada dalam circle ibu-ibu juga. Yang ada anak kecil juga. Masalah semua sama. Nak jaga anak sendiri tapi masa yang sama nak juga cari duit sendiri.

Saya percaya, ramai lagi ibu kat luar sana juga sedikit sebanyak ada perasaan macam ni. Tapi bukanlah semua ibu tak perlu kerja pejabat...tengok situasi masing-masing. Yang kerja pejabat, boleh jugak buat bisnes di rumah. Part time.




Yang bestnya, peluang bisnes Shaklee tawarkan baru-baru ni memang lagi best dan LUMAYAN berbanding sebelum ni, melalui program YES (Young Entreprenuer System).



Ok, saya senaraikan kenapa bisnes Shaklee sesuai bagi ibu yang baru nak mula bisnes.

1. MODAL RENDAH
Modal yang diperlukan rendah, sekitar RM600-RM800 sahaja. Ini termasuk mendaftar ahli dan pembelian produk. Tak perlu nak buat loan ribu-ribu untuk start bisnes Shaklee.

2. TAK PERLU KEDAI / PREMIS
Tak perlu ada. Boleh kerja dari rumah. Sangat ideal bagi usahawan baru dan ibu yang bekerja di rumah. Bisnes boleh buat secara online.

3. HANYA 2-3 JAM SEHARI
Yang bekerja, tak perlu berhenti pun kalau takde keperluan. Boleh dapat income ekstra. Peruntukan 2-3 jam je sehari untuk bisnes ni dah cukup. Yang dah berhenti, pandai-pandai la ejas masa. You are your own boss!

4. BONUS
Akan dibayar setiap tengah bulan. Masuk akaun bank terus. Sama je macam kerja pejabat. Ada penyata gaji juga. Jadi ibu yang kerja dari rumah pun boleh dapat gaji ye.

5. VITAMIN PERCUMA
Kalau mendaftar ahli bulan ini hingga Oktober 2015, boleh dapat 1 botol vitamin Vitalea free. Sebotol ni harga nak dekat RM90 tau. Tapi sempena meraikan Shaklee 100 tahun, dengan murah hatinya, setiap ahli baru akan dapat ni pree pree ajer.

6. WANG TUNAI RM10K DAN TROFI
Haa ni memang wang besar dan peluang besar. Juga khusus untuk yang mendaftar bulan ni hingga Oktober. 13 bulan daripada bulan pertama mendaftar, dengan komitmen dan belajar dengan mentor insya Allah boleh jana income hingga 5 angka!

7. BONUS TAMBAHAN
Selalu usahawan Shaklee ni ada 6 sumber pendapatan (bonus) je, tapi ni ada tambahan lagi 3 bonus! Matching bonus...bonus naik rank..memang pemurah ;)

Dan untuk bermula, ada 4 jenis YES PACK yang boleh dipilih.

Set Prenatal. 
Suplemen ibu hamil.

Set Postnatal.
Suplemen semasa berpantang dan menyusukan anak.

Set Heathy Fitness.
Suplemen untuk kurus, berat badan ideal.

Set Young Living.
Suplemen awet muda dan anti-penuaan.

Selepas mendaftar, setiap ahli akan dibimbing dan diberi latihan melalui company dan juga sokongan daripada group masing-masing. Jangan risau, anda tak keseorangan. Training dan motivasi akan diberikan. Nak tanya apa kat mentor pun boleh. Nak kacau dia hari-hari pun boleh. Hehe. Janji SUKSES!

Jom sertai saya di RwS dan LiSA.

Daftar sebagai ahli Shaklee SEKARANG dan kami bantu anda jadi USAHAWAN MUDA KAYA DAN BERGAYA :D

Hubungi Zaila Hafni 019.460.3094
SID Kota Kemuning, Shah Alam, Sepang, Nilai



Resipi Sambal Tumis Tanpa Guna Cili Giling atau Cili Kisar

Pernah tak rasa nak makan sambal tumis tapi takde stok cili giling atau tak sempat nak blend cili kering kat dapur?

Saya pernah. Tapi kes saya sebenarnya cari cili giling siap kat kedai tapi tak ada. Jadi dapatlah idea lain. Nak jugak masak sambal sebab masa tu dah janji dengan husband.

Pusing punya pusing 1 Speedmart tu tak ada satu pun cili giling. Macamana ni...saya dah tak kuasa nak pi kedai lain. Tup tup ternampak serbuk cili. Agaknya boleh guna ni kot. Tengok kat belakang peket ada resipi sambal tumis ikan bilis.

Boleh ke ni?

Rembat ajelah dulu. Nak cuba. Mana tau sedap ke.

Maka balik rumah saya cuba masak. Tak yakin mulanya. Mesti tak sedap ni. Hah punya lah negatif.

Saya ikut aje resipi macam yang dicadangkan. Sampailah akhirnya...eh. Nampak ok macam sambal biasa. Rasa pun sedap jugak.

Yay! Berjaya buat sambal tumis akhirnya. Dan boleh je masak sambal tumis tak payah guna cili giling atau cili kisar. Haaa. Apakah lagi alasan yang membuatkan kita tak perlu masak? Teetttttt.

Saya cuba untuk sambal udang. Ok je. Lepas tu sambal ikan bilis. Pun ok. Nah saya share resipi nye. Senang je. Cer cuba.

Sambal Ikan Bilis Mudah dan Ringkas

Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
2 sudu besar serbuk cili (dibancuh dengan air dan dijadikan pes)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukup rasa

Cara masak:
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.

2. Guna minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

3. Masukkan pes cili. Masak hingga garing. Masukkan sedikit air. Kacau sebati. Masukkan serai.

4. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kalau nak berkuah sikit, tambahkan air lagi.

5. Bila pes cili dan sos dah sebati, perasakan dengan garam dan gula kalau perlu.

6. Masukkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata.

6. Siap untuk dihidang.

Senang, kan?

Saya rasa sangat praktikal guna ni kalau pi camping ke travel ke. At least boleh juga makan sambal tumis kan. Nak buat rencah untuk goreng mi ke pun boleh. Guna setengah atau 1 sudu je serbuk cili tu. Sesuaikan dengan tahap pedas yang anda suka.
Yang pasti, praktikal juga diguna di rumah. Bancuh aje dengan air, jadi pes.

Haa kan boleh masak sambal tumis tanpa guna cili giling atau cili kisar? Selamat mencuba!

Salam sayang,
Zaila

================================

Jadi usahawan dan terima bonus sehingga 5 angka melalui program YES Shaklee. 

9 sumber pendapatan untuk direbut!

Dapatkan cara, bimbingan dan panduan eksklusif untuk capai semua ini dalam 13 bulan bersama kumpulan yang dipimpin oleh 2 Master Coordinator.

DAFTAR SEKARANG!

Zaila Hafni
019.460.3094


Katakan BOLEH!

Saya kadang-kadang terfikir, ke mana hilangnya saya yang dulunya penuh yakin terhadap diri sendiri, tak mengalah selagi tak berusaha dan berani mengambil risiko. Hilang sementara, tak apa. Tapi ni macam agak lama hilang terbang entah ke mana.

Maka perlu lah mencari balik diri yang hilang itu. Sebab saya dah tak boleh biar selamanya saya jadi orang yang takut, tak berani, kalau.. kalau... kena hentikan berkata kalau.

Kena yakin, dan dalam masa sama pohon pada Allah supaya diberi kekuatan dan keyakinan untuk melaksanakan apa yang saya rancangkan.

Memang saya agak kurang yakin dan kurang berani ambil langkah besar untuk capai impian besar saya. Tapi sampai bila? Dan saya juga tak mahu selamanya macam ni sahaja. Sebab umur makin meningkat, ahli keluarga makin bertambah begitu juga dengan perbelanjaan. Lagi lama saya tunggu nak mula, lagi lambat saya nak dapat apa yang saya inginkan.

Itu sebabnya, saya mulakan sekarang.

Sebab impian besar juga perlukan rancangan yang besar, pengorbanan yang besar dan ambil masa. Memang senang cakap tapi sebenarnya semua terpulang pada mindset kita. Kita yang akan menjadikan sesuatu itu mudah atau sebaliknya.

Belajar dan bergaullah dengan orang yang sudah BERJAYA melakukannya. Jadi semua itu tidak mustahil, cuma kita sendiri yang tidak yakin dengan kemampuan kita.

Berhenti mengatakan kita TAK BOLEH. Semua orang ada potensi yang boleh dibangunkan. Percaya kepada diri sendiri. Mohon Allah tunjukkan jalan dan bukakan hati serta beri kekuatan.

Insha Allah.

================================

#projek2ribu masih mencari individu yang benar ingin mendapatkan gaji sampingan 4-angka bermula Februari 2015.

Tanya saya untuk tahu cara mendapatkannya.

Zaila Hafni
ID 1105265
SMS/Whatsapp 019 460 3094
Emel hifzaila.hafni@gmail.com
Rich with Shaklee #RwS

#projek2ribu

Teks: Zaila Hafni

Saya tak reti pun buat bisnes. Dan saya tak minat pun pada mulanya. Sama macam kebanyakan kita.

Tapi, saya sedar untuk tampung dan kukuhkan ekonomi keluarga saya, saya perlu cuba. Barang keperluan sekarang bukannya makin murah. Dan kena bijak rancang dan urus kewangan selain menambahkan pendapatan.

Selain tu, saya juga sedar yang untuk saya terus usahakan tambah pendapatan di samping urus rumah tangga serta komitmen kerja, saya juga kena jaga kesihatan saya. Ubat pun tak murah juga sekarang, betul? Kalau sakit, MC lagi. Kita pun tak mahu selamanya macam tu.

Saya bermula dengan Shaklee sebagai pengguna. 2 kali. Pertama semasa berpantang. Susu badan kurang dan saya rasa sangat penat dan stres beradaptasi dengan hidup baru sebagai mak. Alhamdulillah suplemen Shaklee bantu saya rasa bertenaga sikit dan susu badan makin bertambah. Saya adalah working at home mom (wahm) waktu itu. Penat sebenarnya. Jadi jangan pandang wahm sebelah mata. Wahm lagi memerlukan suplemen seperti ini. Tapi selepas stok habis, saya berhenti makan Shaklee. Dan kemudiannya saya mula bekerja pejabat semula setelah anak berusia 10 bulan.

Cabaran lain pula kali ini, bila mana saya perlu urus tenaga untuk kerja pejabat dan rumah tangga. Benar-benar penat waktu itu. Dan bila saya suarakan pada suami untuk sambung ambik Shaklee semula, dia kata ok. Maklum la masa tu dengan kerja, menyusu... bila penat memang susu merudum. Anak pun asyik merengek je. Tertekan betul waktu tu. Pam di ofis pun tak berhasil mana. Tak tahulah kalau saya guna pam yang kurang efisien atau saya memang kurang zat. Rasanya kombo kedua-dua tu membuatkan prestasi penghasilan susu badan berkurang.

Saya sambung balik ambik Shaklee untuk ibu menyusu. Saya ambik Alfalfa, Ostematrix dan ESP.

Lepas tu top up dengan Vitamin C dan BComplex.

Alhamdulillah. Saya kurang letih berbanding dulu, kurang sakit pinggang dan lenguh-lenguh, dan kurang alergik (gatal bila makan seafood). ESP saya selalu ambik as early breakfast, yang mana bancuh segelas kongsi dengan suami. Dia pun alhamdulillah tak rasa lesu sangat walaupun kerja banyak dan kadang-kadang balik lewat.

Saya rasa serasi dan selesa sebagai pengguna Shaklee. Dan akhirnya saya join membership untuk nikmati harga member dan benefit lain. Upline saya pun bukan orang lain, anak sepupu saya. Jadi apa-apa hal saya mudah berhubung dengan dia. Sampai akhirnya baru saya tahu yang saya boleh dapat cash bonus bila saya beli produk Shaklee lebih 150 uv. Dari situ lah saya belajar buat bisnes networking.

Memang ada hari yang down. Saya tak nafikan. Ada bulan-bulan gagal. Ada masa saya memang putus asa terus. Tapi saya terkesan dengan input motivasi dan 'sentapan' daripada upline kepada upline kepada upline saya. Ya, semua peringkat upline. Dan juga yang membuka mata dan otak beku yang selalu underestimate keupayaan sendiri.

Betul. Sendirian takkan ke mana. Anda memang perlu bimbingan dan kumpulan sokongan yang kuat. Anda juga kena bersedia dipimpin dan belajar. Juga kena sentiasa positif.

Alhamdulillah saya bukan sahaja berpeluang berada dalam kumpulan yang bermisi besar, juga yang tahan lasak dan fokus.

Paling penting, sokongan suami. Dan yang utama; kebergantungan pada Allah selain usaha.

Saya ingin tambah pendapatan saya menjelang Februari 2015. Disebabkan itu, saya memilih untuk berada dalam #projek2ribu ini.

Sesiapa juga boleh jika sanggup dan sangat mahukan pendapatan tambahan.
Bersama-sama saya, menjana pendapatan lebih besar dengan bimbingan mentor saya, Master Aishah Amin.

Zaila
ID 1105265
019 460 3094
Rich with Shaklee

#projek2ribu #feb2015 #wahm #lisa #rws

It's Closing Day!

Saya tak pernah teruja begini pada closing day. Tapi sememangnya Oktober sangat baik hati dengan saya.

Di saat-saat tiba ke penghujung, masih ada rezeki rupanya. Dan deal hanya mengambil masa 5 minit! Alhamdulillah sangat.

Bersyukur dengan sedikit, dan gandakan usaha lagi.

Rangka strategi baru untuk November.

Jom mula bisnes dengan saya. Hubungi saya untuk belajar caranya.

Zaila Hafni 1105265
019-460 3094
Your Shaklee product and business advisor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...