Showing posts with label Trending/Viral. Show all posts
Showing posts with label Trending/Viral. Show all posts

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Lebih 24 jam dah kebakaran paling memilukan, menyayat hati dan meruntun jiwa semua rakyat Malaysia berlaku.

Dok terbayang lagi api besar marak membakar masa azan Subuh semalam, ada jugak la akak tengok video. Tapi mujur takde video atau gambar yang bukan-bukan melintas kat wall FB akak.

Pagi ni pulak terbaca pasal tong gas kuning yang tetiba ada di depan pintu asrama tu. Kemungkinan ada unsur khianat. Lagilah sedih.

Akak tak pandai nak komen nak kata ni tanggungjawab pihak mana. Baca di FB macam-macam version keluar.

Apapun akak doakan segala urusan pengecaman DNA dan pengebumian nanti dipermudahkan. Kalau betul ada unsur khianat, semoga Allah beri keadilan.

Al fatihah.

Khairul Hafiz Jantan dan Abang Photographer Baju Hijau

Teks: Zaila Hafni

Terhibur sangat akak dengan abang photographer baju hijau yang bersungguh-sungguh nak snap the best moment si Raja Pecut Asia - Khairul Hafiz Jantan (KHJ).

Photog Bernama yang nama Iskandar tu memang beria sungguh lari sampai satu part yang dia lari lagi laju dari KHJ sebab nak ambik gambar jadi part yang paling lawak dan suwit gitu ha.

Kesian betui si photog bila dok suruh si KHJ stop nak ambik gambaq, budak tu dok laa lari ke sana sini dek excited menang. Huhu tak perasan gamaknya kan. Dan berkejar la si photog nya mengikut ke mana dia lari.

Memang dedicated habis incik Iskandar ni. Bangga Bernama ada photog cam ni. Dah la nak shoot sports event and athletes bukan senang. Mencabar oo.

Depa kena pandai timing, pandai set kamera. Kena reti jugak dengan sport yang depa cover tu. Barulah boleh plan shot yang chantek.

Kagum. Memang kagum.

Dulu akak selalu layan gambar sport yang superb from talented media photogs kat web fotowarung. Tambah kalau musim sukan, memang banyak la depa upload gambar sukan yang cantik yang media guna.

Paling suka tengok dulu, Bazuki Muhammad. Aizuddin Saad. Glenn Guan.

Video KHJ menang ni, memang ada dua kegembiraan. Satu, sebab dia menang emas. Dua, sebab tengok gelagat photog yang beria mengejar dia tambah lagi si baju hijau tu. Hehe

Terima kasih abang photog menceriakan hidup rakyat Malaysia selain kemenangan KHJ.

Nak tengok video tu boleh search kat FB Bernama ek.

Siapa di Sebalik Acara Pembukaan SEA Games yang Gah

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Semalam baru dapat tahu siapa yang di belakang tabir opening ceremony SEA Games yang superb tu.

Saw Teong Hin namanya.

Sebelum ni pernah mengarah Puteri Gunung Ledang dan filem Hokkien - You Mean The World To Me.

Taknak cakap banyak lah.


Layan video ok.

Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Selamat Pengantin Baru Tunku Tun Aminah dan Dennis!

Teks: Zaila Hafni
Imej: FB Southern Tigers

Dalam banyak-banyak hari, masa hari jadi akak jugak puteri tunggal Sultan Johor ni kahwin kan. Hehe

Special kot kan tarikh tu u ols! Kehkeh

Akak suka sangat tengok baju pengantin tuan puteri. Simple yet classy baq hang. Aksesori pun takde la melampau. Segala sederhana.

Family Sultan Johor pun takde nya baju sedondon masa akad nikah. Akak tengok sempoi je memasing dengan baju melayu Johor macam-macam kaler janji pakai dengan sampin dan seluar hitam.

Apapun, tahniah dan selamat berbahagia untuk Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah dan Dennis Muhammad Abdullah.


Bahaya Pin Tudung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Malay Mail Online

Berderau juga tengok gambo xray sorang budak yang tertelan brooch mak dia semalam. Aduhhhh bahaya betui. Serius tak sangka risiko pakai brooch kat tudung especially kat bahu boleh sampai ke tahap tu.



Akak punya concern pasal brooch ni sebab takut mencederakan anak. Tercalar muka ke, kena mata ke pipi ke. Takde terpikir sampai boleh tertelan. Pehhh takut membayangkan. Alhamdulillah budak tu takde apa-apa.

Kadang kita mak-mak ni memang la nak jugak melaram melawa dengan tudung-tudung lawo. Shawl baru di pasaran. Tapi tu lah... nak kena hati-hati gaklah.

Sama ada pakai tudung yang tak perlu pin/brooch atau kena ubah tempat letak brooch atau cara dukung anak tu.

Tapi kalau akak, senang pakai tudung yang tak perlu pin di bahu lah. Macam bawal ke, tudung sarung ke syria ke. Memang takde nak melawo sangat la kan. Tapi dek keselamatan huhu #redho

Apapun yang kita pakai, semoga tak menjadi asbab bahaya pada anak. Atau kena ubah dan lebih hati-hati cara kita pakai atau kenakan brooch supaya lebih selamat.

Lawa Macam Nora

Teks: Zaila Hafni

Uii lepas dok viral pasal #krimkilo hari tu,  akak pun tumpang sama la search hashtag tu nak tengok apa keberhasilan dia.

Peh. Berlambak weh!

Takut pun ada. Gila senang nak jadi 'founder' produk. Pek krim-krim tu masuk bekas, tampal stiker, juai le. Yang akak baru tau, lipstick matte tu pun bulih jadi oi.

Yang jual bekas pun kemain lawa ha. Bekas yang nak krim tu la. Bukan seller nye haha.  Aduhai. Memang la orang mudah tertipah eh tertipu.

Sepanjang hidop akak ni, tak pernah try lagi skincare or kosmetik yang hmm beli secara online gini. Tak berani. Tak yakin pun ya. Dan akak bukan la orang yang nak sangat sangat muka ploles, putih gebu tanpa mengira produk yang diguna.

Tak banyak sikit memang la mau jugak muka lawa (yolah sapa yang nak muka huduh) tapi akak lebih percaya kepada konsep biar lambat asal selamat dan guna produk yang diyakini sajo. Contohnya produk yang dibeli di drugstore. Ni barang nak tepek kat muka oi. Elok muka cantik bersih berseri sekali punah ranah, di mana kan ku cari ganti?

Dan masalah paling besar dan bahaya, kandungan bahan terlarang. Dah serap masuk dalam kulit, ada dalam badan. Ngeri weh ngeri.

Mujur la akak ni jenis yang tak mudah tergoda dek muka ploles, licin putih bagai ni. Kalau tak parah jugak la kot.

Akak dari dulu memang guna cleanser je. Toner, moisturiser ikut suka hati. Mekap memang takde. Semata bedak kompak (hat murah je pun) dengan lipstick tu pun kekadang lip balm yang ada kaler je. Kahkah tengok betapa simple hidup muka akak.

Bukanlah bermakna tak sayang muka tapi entah. Takdan nak kelebet muka pun haih. La ni pun untung kalau cuci muka. Malas nau. Hahaha

Setakat yang akak penah guna - Safi, Simplysiti. Hat pelik-pelik tak pernah la.

Tapi akak perasan, muka nak bersih kurang jerawat ni, lagi elok dari dalam. Bukan semata asyik dok kelebet or tepek macam-macam krim.

Konsisten makan vitamin C. Kalau ada bajet lebih, ambik protein powder. Air putih kena minum banyak. Kombinasi ni pun dah cukup ok nak bagi hilang parut dan kurangkan penternakan jerawat. Tapi kena sabaq le. Kesannya makan bulan. Dan kena konsisten.

Apapun nak pilih produk untuk muka ni especially, cerewetkanlah diri sikit. Kulit muka ni sensitip. Kalau dah muka pecah nanti apa pun tak boleh. Huhuhu

Now akak teringin nak beli skincare hat mahai sikit. Mahai pun sebab dia ada landmark study dan kajian klinikal dan berlambak research yang dah dibuat. Tunggu akak kumpoi duit dulu. Beli dan try. Kalau ploles baru akak share. Kalau dak nan hado. Cuci muka dengan Safi Rania dulu ye. Kehkehkeh





Baca Penjelasan Ini Dahulu Sebelum Buat Keputusan Nak Guna MSG Dalam Masakan


Teks: Zaila Hafni

Imej: Delicious Living Blog

Saya memang tak biasa masak guna MSG atau Pak Aji (Ajinomoto). Tapi guna bahan perisa lain macam kiub ayam, serbuk pati ikan bilis, serbuk sos perang segera selalu jugak dulu. Cuma sekarang dah kurangkan. Garam pun dah ganti guna garam bukit, sebelum ni guna garam laut.

Arwah mak pun seingat saya tak pernah masak guna MSG, mungkin sebab tu saya pun tak pernah guna. Lepas tu selalu orang tua cakap lepas makan makanan yang ada MSG ni, akan sakit perut. Bila baca status Dr Hamid Jan ni, baru paham rupanya depend pada badan masing-masing.

Lama jugak nak hadam pasal MSG ni, tapi wonder jugak sebab dalam Reader's Digest, yang dulu-dulu la banyak cover pasal Ajinomoto. Depa sungguh-sungguh ni explain MSG tu buat dari apa, buat macamana. Tapi tak cukup nak yakin untuk guna pun. Sebab mindset bila guna MSG ni sebab tak pandai nak perasakan makanan sendiri. Haha. Sebab tu kedai yang banyak guna. Nak bagi sedap.

Betui la nak enhance rasa, bagi jadi lebih sedap. Rupanya sama macam kita tambah makanan lain jugak. Dr Hamid Jan bagi contoh tomato, cendawan untuk enhance rasa sup. Macam saya, suka boh batang seleri dalam makanan especially sup, tomyam. In fact seleri ni saya kadang blend masuk dalam masakan berkuah atau bubur. Dia ada flavour sendiri. Memang sedap. Agaknya macam tu lah kot kan cara MSG yang diproses ni berfungsi. Sumber mai daripada tebu dan ubi kayu.

Apapun, terpulang pada diri masing-masinglah nak guna ke tak. Cuma bagus kalau tahu info MSG dan makanan ni. Dah ada ilmu, boleh la buat keputusan terbaik untuk kita sekeluarga.

-----------------------------------------

Dipetik daripada Facebook Dr Hamid Jan, sila baca dan fahamkan.

MSG dan makanan

Pengalaman memberi ceramah kepada komuniti memang mencabar. Sering diajukan dengan soalan-soalan sensasi dan panas. Ada soalan berkaitan bahan-bahan makanan yang boleh menurunkan berat badan dengan segera, soalan berkaitan bahan-bahan makanan yang dikatakan boleh membuat anak menjadi pintar dan sebagainya.

Namun, satu soalan yang agak popular adalah tentang bahan penambah perisa makanan iaitu monosodium glutamate (MSG). Biasanya soalan akan berkait tentang keselamatan dan kesan buruk pengambilan MSG. Ini mungkin kerana terdapat beberapa artikel dalam media sosial yang viral tentang kesan buruk MSG. Memandangkan terlalu banyak persoalan, saya pun cuba membuat sedikit penilitian ilmiah tentang isu MSG ini.

Pada tahun 1908, Dr Kikunae Ikeda mengenalpasti glutamat adalah punca rasa enak Stok Sup Jepun dan menghasilkan MSG dari sejenis rumpai laut di Jepun. Oleh kerana rasanya yang unik, produk kajian beliau telah dikomersialkan bermula tahun 1909. Namun, pada tahun 1968, Dr Robert Ho Man Kwok mendakwa beliau mengalami simptom yang digelar Sindrom Restoran Cina selepas memakan makanan Cina yang mungkin disebabkan oleh bahan-bahan yang biasa guna dalam masakan Cina seperti MSG, herba atau arak. Aduan beliau telah mendapat perhatian pelbagai pihak dan kebanyakan menumpu perhatian terhadap MSG dan mengakibatkan peningkatan kajian berkaitan MSG.  Walau bagaimanapun, pada tahun 2000, kajian klinikal (multicenter, multiphase, double-blind, placebo-controlled study with a crossover design) telah dijalankan oleh Dr Raif S. Geha dari Hospital Kanak-kanak Boston.  Kajian klinikal yang dijalankan secara teliti ini  menunjukkan bahawa tiada kesan MSG kepada orang yang mendakwa sensitif terhadap MSG.  Tiada kesan berterusan atau serius yang dapat diperhatikan akibat daripada MSG, dan maklum balas peserta kajian adalah tidak konsisten dalam ujian semula.

Manakala, berdasarkan perbualan rambang saya dengan orang di sekeliling, tidak dinafikan ada individu yang sensitif terhadap makanan yang mengandungi MSG berdasarkan persepsi tersendiri. Mungkin itu adalah perkara yang dialami oleh Dr Kwok atau mungkin juga beliau mengalami alahan terhadap bahan lain yang digunakan dalam hidangan makanan tersebut. Nasihat saya, jika benar anda tidak toleran atau sensitive dengan makanan yang mengandungi MSG mungkin anda boleh elakkan tetapi ini biasa tidak berkaitan dengan MSG, mungkin bahan yang lain. Ini disebabkan komponen MSG iaitu Glutamate, Natrium dan air adalah bahan yang biasa terdapat dalam makanan kita seperti cendawan, daging, tomato, keju, dan sebagainya.

Kajian Dr John W. Olney terhadap kebahayaan MSG juga salah satu kajian yang memang popular disebarkan. Ini berlaku pada tahun 1968 di mana Dr John W. Olney menyuntik MSG dalam dos besar beberapa kali selama beberapa hari pada tikus yang baru lahir dan kemudiannya mengkaji tikus tersebut.  Beliau mendapati bahawa sebahagian daripada otak tikus tersebut menjadi rosak. Dia kemudiannya menggunakan penemuan ini dan yang berkaitan untuk menggesa pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) supaya mengharamkan penggunaan MSG dalam makanan bayi, dan secara lebih umum, untuk mengeluarkan MSG sepenuhnya daripada bekalan makanan. Walau bagaimanapun, permintaan beliau telah ditolak oleh FDA Amerika Syarikat dan Kongres Amerika Syarikat kerana kaedah kajian yang tidak berpatutan. Dalam kajian beliau, MSG dalam dos besar telah disuntik ke dalam aliran darah tikus yang baru lahir dan tikus tidak menggunakannya melalui saluran pemakanan. Cara ini adalah luar biasa kerana manusia tidak menyuntik MSG ke dalam aliran darah, tetapi MSG merupakan bahan penambah perisa yang dimakan melalui saluran pemakanan. Sebab ini, permintaan Dr Olney untuk mengharamkan penggunaan MSG dalam makanan telah ditolak oleh pihak berkuasa. Tambahan juga, menurut Dr John Fernstrom, Profesor Psikiatri, terdapat halangan darah otak pada tikus matang dan juga manusia yang mengawal jenis molekul yang memasuki otak. Halangan darah otak tidak membenarkan peredaran glutamat ke dalam otak.

Yang terkini, satu kajian tempatan di Universiti Putra Malaysia mendapati MSG boleh digunakan sebagai bahan alternative untuk mengurangkan kandungan garam dalam masakan. Kajian oleh Prof Dr Jinap Selamat yang diterbitkan pada tahun ini (2016) dalam Food and Nutrition Research Journal mendapati bahawa sup rendah garam boleh dihasilkan dengan mengurangkan garam sebanyak 32% dan digantikan dengan MSG sebanyak 0.7%, tanpa mengalami sebarang perbezaan ketara pada rasa sup tersebut. Ini mungkin terhasil kerana MSG mempunyai 1/3 lebih rendah sodium berbanding garam biasa dan perisa tambahan itu memberi rasa yang unik kepada sup tersebut. Perkara ini hampir sama seperti apabila kita memasukkan tomato dan cendawan kedalam sup kerana kedua-dua sayuran ini mempunyai kandungan glutamate semulajadi yang tinggi dan memberi rasa yang lebih enak kepada sup.

Kesimpulannya, secara umumnya keputusan untuk menggunakan MSG haruslah mengikut pilihan dan citarasa pengguna itu sendiri. Anda juga boleh banyak gunakan sumber asli dalam masakan seperti tomato, cendawan dan keju yang kaya dengan glutamate untuk menambahkan rasa sedap masakan. Jika anda ingin guna MSG, pastikan kandungan garam dalam masakan dikurangkan supaya kehadiran MSG dapat dimanfaatkan bagi mengurangkan sodium dalam masakan bagi pencegahan “Non-communicable Disease” seperti penyakit darah tinggi.

Status Halal Rempah Baba's dan Alagappa's

Beberapa hari kebelakangan ni, dok viral pasal status halal rempah Baba's dan Alagappa's. Saya pun ada baca kat group Telegram.

Mula-mula tu eh... hampir terpercaya jugak tapi pikir-pikir balik macam tak berapa nak hadam jenis berita-berita yang dikongsi dalam group macam ni. Memang la niat orang nak berkongsi tapi itulah kadang ada orang lain ambik kesempatan macam ni untuk jatuhkan bisnes orang lain.

Saya dahlah memang selalu guna rempah-rempah mamak ni. Rempah kari, serbuk jintan, serbuk cili. Sentap mak nak la jugak masa baca berita camtu.

Apapun, ni ha penjelasan sebenar daripada Jakim.

---

Dipetik daripada Facebook Bahagian Hab Halal JAKIM:

PENJELASAN ISU SERBUK KARI JENAMA BABA'S DAN ALAGAPPA'S

26 Oktober 2016M
25 Muharam 1438H

Maklumat yang tersebar berkenaan serbuk kari jenama Baba's dan Alagappa's mengandungi ramuan yang tidak sewajarnya ADALAH TIDAK BENAR DAN TIDAK BERASAS SAMA SEKALI.

Untuk makluman pengguna, kedua-dua produk ini merupakan Pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini.

1. Proses pengeluaran Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) telah mengambil kira setiap ramuan dan proses yang berkaitan di dalam pengeluaran sesuatu produk dengan teliti oleh pakar Syariah dan juga Teknologi Makanan.

2. Pegawai pemeriksa yang ditugaskan bukan sahaja membuat pemeriksaan dokumen, malah membuat pemeriksaan pematuhan berdasarkan Standard dan Prosedur SPHM di kawasan kilang yang mengeluarkan produk. Ini bagi memastikan apa jua pengisytiharan yang dibuat dipatuhi.

3. Disamping itu, syarikat pengeluar juga perlu mewujudkan Sistem Jaminan Halal serta menubuhkan Jawatankuasa Halal Dalaman yang dianggotai oleh seorang Eksekutif Halal bagi memantau perolahan bahan mentah dan proses pengeluaran  produk. Ini bagi memastikan produk tersebut terjamin dari segi aspek kehalalan dan juga jaminan kualiti serta kebersihan (Halalan thoyyiban)

4.Oleh itu, masyarakat Islam diseru agar lebih bijak dan peka apabila menerima sesuatu maklumat. Jangan mempercayai maklumat yang tidak disahkan, serta perlu menyelidiki terlebih dahulu sebelum menyebarkan maklumat tersebut.

Sebarang kemusykilan mengenai produk-produk yang berada di pasaran, bolehlah di semak di  www.halal.gov.my atau direktori Halal Malaysia di aplikasi telefon pintar MyJakim.

Unit Hal Ehwal Korporat
Bahagian Hab Halal
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
📧 pr_halal.islam@1govuc.gov.my
☎03-8892 5000/1

#YAKINIHALALMALAYSIA
#AMALKAN_3_S
#SEMAK_SEBELUM_SEBAR

Takziah: Kebakaran di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru

Teks: Zaila Hafni

Takziah kepada semua anggota keluarga mangsa yang terlibat dalam kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru pagi tadi.

Sememangnya kebakaran yang berlaku di Wad Kritikal (ICU) kat hospital terbabit meninggalkan kesan yang mendalam bagi semua petugas kesihatan khususnya dan rakyat Malaysia amnya.


Gambar: beritaharian.com.my


Teringat lagi kunjungan saya ke Johor Bahru, sekitar tahun 2012, beberapa bulan selepas kahwin. Kira honey moon lah gitu. Saya teman suami ke UTM, untuk ambil transkrip ijazah. Alang-alang ke sana, kami bercuti terus lah.

Bandar JB memang sangat asing bagi saya. Saya tak pernah pun ke sana, itu lah pertama kali. Seronok jugalah, suami bawak je jalan-jalan ke tempat yang dia biasa pegi masa study dulu. Lebih kurang macam Penang juga pada pendapat saya dari segi kesibukan bandar tulah.

Kami menginap di Thistle Hotel, berhadapan HSA. Bangunan HSA memang lain sebab dindingnya merah, dari jauh pun nampak. Saya dari tingkap hotel tu dapat lihat yang HSA lebih kurang macam hospital-hospital lama yang lain, agak terhad tempat parking dan ruang hospital pun agak kecik. Macam Hospital Tuanku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang,  Hospital Pulau Pinang (HPP), Hospital Kuala Lumpur (HKL). Sekali pandang pun, memang nampak betapa lamanya HSA ni.


Gambar: thistle.com

 
Bila baca sejarah ringkas HSA di The Vocket, rupanya Wad ICU HSA adalah yang pertama di Malaysia. Memang lama sungguh.

Baca artikel tu kat SINI.

Kebakaran yang jadi tu, tak pastilah saya puncanya apa, tapi saya respect kat semua anggota Bomba dan Penyelamat, kakitangan HSA dan semua yang terlibat dalam operasi menyelamat tadi. Bukan senang nak selamatkan pesakit-pesakit dengan nak kena angkut sekali katil, ventilator, dan lain-lain equipment. Nurse pun ada yang tercedera parah, khabarnya.

Semoga diberi kekuatan kepada semua mereka yang diuji. Kita hanya mampu doakan dari jauh.


Kisah Video Kes Jaga Anak SM Faisal-Emilia Hanafi

Teks: Zaila Hafni

Viral betul video kes penjagaan anak SM Faisal Nasimuddin-Emilia Hanafi.

Memang kesian tengok budak tu menangis, akak memang tak tengok sampai habis pun sebab sedih weh!

Masa mula tengok video tu, tak perasan pun tu SM Faisal cuma nampak macam bukan sebarang orang jugak ni sebab siap pakai suit semua. Tak reti nak buat kesimpulan apa sebab tak tahu cerita. Tapi tajuk video asal caption 'this is heartbreaking' memang mengundang jugaklah kan. Memang agak heartbroken tapi siapa kita nak judge orang berdasarkan video tu saja?

Memang macam-macam netizen komen. Maklumlah kes melibatkan orang ternama. Tapi itulah, sebab dia ada nama, dia kaya dan sebagainya orang luar tetap tak patut nak komen bukan-bukan, dah lah tak tahu cerita.

Tak mesti apa yang kita tengok dalam video tu beri maksud sebenar apa yang berlaku.

Tukang rakam dan sebar tu yang paling tak bertanggung jawab sebenarnya.

Apa tujuan dia rakam dan sebar kita pun tak tahu.

Nak aniaya ke, nak buat malu ke, sengaja menunjuk kat public dia ada di tempat kejadian ke, nak tambah follower ke dibayar ke atau ada tujuan tersirat ke, yang pasti video tu dah viral dan memalukan bukan sahaja parents tapi anak tu sendiri.

Memang kesian budak tu, tapi lagi kesian sebab ada orang pi rakam dan viralkan!

Kes tu belum pun lagi selesai, yang tak kenal individu dalam video pun kemain komen salahkan orang tu, orang ni. Padahal apa yang keluarga masing-masing lalui kita bukannya tahu.

Tak patut langsung buat kesimpulan dengan video pendek macam tu.

Even tengok gambar-gambar je pun bukannya kita boleh percaya semua. Apa lagi nak komen (yang tak baik).

Tertunggu jugak respon SM Faisal, petang tadi dia ada buat statement di IG dia (@faisalnasimuddin), ada 2 part lagi pasal insiden video tu. Rerajin pi lah stalk dan baca sendiri from his part.

From the ex-wife part, tak dipastikan lah sebab takde bagi penjelasan apa-apa atau akak je yang tak tau. Hehe tak follow ex-wife dia.

Apapun, netizen tak berhak nak kecam apa-apa. Kalau komen murni tu takpe lah jugak. Ni yang komen kondem ni. Ada yang lebih-lebih pulak tu. Tak hormat langsung situasi orang.

Thats the price of being public figures.

Berita sensasi macam ni memang tabloid dan keyboard warrior suka sangat. Kita yang baca ni timbangtara lah dulu sebelum nak share atau komen.

Dan kalau dah tershare, lagi baik pi delete je daripada makin dok viral.

Congratulations Nazim Othman-Bella Dally

Teks: Zaila Hafni
Imej: Instagram Bella Dally

Been following the wedding of Nazim and Bella.

Very nice wedding dress and such a lovely couple!

Taktau nak explain macamana tapi I just love this two. So classy.

Baju wedding semua cantik gila. For me, tak over sangat. Simple but nice. The maroon songket for reception, white and blue for nikah... seriously stunning.

Kalau baca caption si Nazim kat each photo dia upload kat IG tu, best. Bahasa dia memang sedap. Baik dia tulis in English or Malay. Dengan ayat-ayat jiwang dia kat bini pun takde la kita baca rasa nak muntah (at least for me).

Taktau kenapa bila tengok gambar wedding diorang ni tak macam tengok gambar wedding artis lain. I enjoy it so much. Haha.

Dan-dan teringat masa nikah dan kenduri sendiri pulak! Ohoho it was almost 5 years back already. Anniversary nak dekat dah ni. Ops.

Apapun, dalam banyak-banyak gambar, satu gambar ni sangat menarik hati akak. Akak taktau le kenapa tersuka tengok gambo ni. Rasa sweet.

Oh, masa kahwin dan bulan-bulan pertama selepasnya memang moment paling sweet dan manih melecaih. Kehkehkeh.

Gambar ni cilok dari IG Bella Dally. Korang nak stalk gambo nikah, kahwin, hantaran diorang berdua ni, pi IG Nazim Othman and Bella Dally ek.

Tak Mampu Nak Beli Durian

Teks: Zaila Hafni

Viral semalam pasal cikpuan yang teringin nak makan durian tapi tak mampu lantas nak left group dan deactivate FB.

Sumber: durianmusangking.blogspot.com

Hmm. Macam-macam la orang komen kat cikpuan tu. Ada yang kesian, ada yang kutuk. Biasa la orang zaman sekarang ni, serba serbi nak komen. Eh, akak yang tulis kat blog ni pun kira komen jugak ke macamana? Ahaaa

Dari satu segi, akak sokong je kalau cikpuan tu kata nak left group, deactivate FB kalau dengan keterlibatan dia dalam tu membuatkan dia lagi sedih dan pilu bila orang lain dok share pasal durian. Ye memang nampak macam emosional tapi kalau itu lebih membahagiakan, apa salahnya. Kurang sikit rasa bersalah dia kat anak-anak juga. Akak paham, akak pun kadang telan air liur juga tengok orang makan sedap-sedap tapi kita tak mampu atau belum mampu lagi buat masa ni. Tapi orang tu just share apa yang dia makan.

Kita tak boleh nak tengok, kita rasa sentap, kita lah yang beredar. Ok la left group ke, unfollow ke, unfriend ke, deactivate account ke. Kita jelah yang bertindak untuk handle perasaan kita.

Ye, memang katanya cikpuan tu ibu tunggal, gaji kecik, anak ramai. Paham situasi tu. In fact ramai aje yang bukan dalam situasi yang sama tetap tak mampu jugak nak makan durian.

Akak taktau la paling murah berapa harga durian tapi yang mahal memang rasa mengarut pun ada. Tapi yang mahal memang sedap pun kan. Biasa la.

Pada akak, ikutkan teringin kita memang banyak la benda yang kita teringin. Tambah lagi dengan lambakan update daripada kawan-kawan yang pelbagai jenis ni. Kita pun taktahu apa sebenarnya yang berlaku pada cikpuan tu, sampai rasa bersalah sangat-sangat tak dapat belikan durian untuk anak-anak. Kalau tak dapat beli makanan asas, kita paham. Tapi ni durian.

Takpelah cikpuan, kot hikmah viral ni, ada rezeki orang nak bagi atau tolong belikan durian ke, mana kita tau ye tak? Orang yang ada kebun durian ada yang tergerak hati nak sedekah durian barang 5-6 biji ke, mana kita tau.

Sabar dan move on ajelah nak hidup zaman sekarang ni. Serba mahal belaka. Doakan Allah luaskan rezeki dan mudahkan urusan, insha Allah.


Cara Halau Nyamuk, Elak Penularan Virus Zika

Teks: Zaila Hafni

Virus Zika dah masuk Malaysia!

Kalau sebelum ni, kita dengar kes kat Thailand dengan Singapura je (yang dekat dengan kita lah), hari ni KKM dah laporkan 1 kes dah detect kat Selangor.

Kes dilaporkan di Klang (dekat kawasan umah akak tuuuu).

Risaunya la hai diriku yang dalam trimester 3 ni 😧

Semoga Allah lindung kita semua daripada bahaya virus Zika ni.

Kat Brazil dan Amerika Latin dah mula tahun lepas lagi, dan tahun ni dah mula masuk sini dah.

Menurut laporannya, wanita yang kena Zika tu baru balik dari Singapura. Berjangkit dari sana lah.

Zika ni macam denggi lebih kurang. Virus dibawa oleh nyamuk Aedes juga. Buat masa ni, takde lagi ubat khas atau vaksin untuk Zika. Kalau denggi mungkin dah terkawal sikit tapikan tu pun lama juga kita nak kawal. Yang Zika ni virus baru.

Yang paling berisiko adalah ibu hamil terutamanya yang dalam trimester 1 (3 bulan pertama). Virus Zika ni dikatakan boleh sebabkan pengecutan otak (microcephaly) jika menjangkiti bayi. Otak akan jadi lebih kecil daripada normal. Ni based on kes yang berlaku di Brazil lah. Jadi ibu hamil kena berjaga-jaga lebih sikit.

Kena elak daripada digigit nyamuk, kena jaga kebersihan rumah, guna mosquito repellent.

Nak halau nyamuk, boleh la try:
- pasang ubat nyamuk (lingkaran, elektrik)
- penyembur nyamuk (spray)
- gel penghalau nyamuk (pek macam pewangi rumah/kereta)
- tanam pokok jermin (pokok halau nyamuk)
- pasang kelambu time tidur malam
- sapu losyen atau minyak pati (essential oil) berunsur serai wangi atau citronella pada kulit
- guna mosquito stick repellent/ mosquito patch pada kulit

Ni antaranya lah. Katanya bau serai/citronella ni nyamuk tak suka. Jadi boleh la guna bahan-bahan yang berunsur bau ni untuk halau nyamuk.

Baca lagi, laporan Astro Awani di SINI .

Kes Maahad Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Hari ni, dah banyak akak nampak orang dok viral dan share berita maahad tahfiz yang terlibat kes cabul tu. Siap satu portal tu letak gambar ustaz pemilik maahad tu lagi.

Dan polis pun dah mula siasat kes ni, kita yang tak berkaitan ni eloklah kalau tak payah komen lebih sangat, kita sendiri tak tahu apa yang berlaku di sebaliknya. Ambik tahu dan ambik langkah berjaga-jaga tu ok, tapi nak hukum dan kata yang bukan-bukan kat individu tertentu rasanya tak patut jugak kot. Ni tertakluk kepada keyboard warrior semata lah ye.

Akak follow juga kes ni. Risau jugak esok anak-anak dah nak masuk sekolah. Kalau sebelum ni kita dok risau anak perempuan, sekarang ni anak lelaki pun sama juga. Dah nak kena educate anak pasal sexual education dari kecik. Kena explain terang-terang bagi dia paham apa yang boleh dan tak boleh.

Mak-mak ni kalau boleh nak anak depan mata dia je tapi memang la mustahil kan. Yang dia mampu, doa je Allah lindung ke mana-mana anak dia pegi, dengan sapa anak dia bergaul.

Kadang bila baca berita macam ni, kepercayaan kita pun dah jadi menurun kat orang yang tinggi agama. Disebabkan segelintir jugak terkena institusi lain jugak. Dah tentu bukan semua maahad macam tu. Tapi tak banyak sikit, terhakis jugak lah kepercayaan dan kredibiliti kita kat sekolah agama dan maahad tahfiz.

Sapalah yang taknak anak yang pandai Al Quran, baik akhlak dan soleh. Kalau boleh tu biar anak lebih baik daripada kita. Tapi nampaknya kena lebih hati-hati pilih sekolah agama untuk anak. Zaman sekarang ni, sekolah yang ada nama pun belum tentu bagus ye kan.

Makanya, selain ajar anak ABC, 123, mengaji dan sebagainya, kena masuk silibus jugak ni pendidikan seksual. Mencabar betul jadi mak ayah zaman sekarang eh.

Semoga anak-anak kita dilindungi Allah sentiasa.

Hafiz Mahamad dan Syafiqah Aina

Nak hargai pasangan, boleh saja buat surprise besar-besaran malahan grand sekalipun kalau mampu.

Nak tunjuk sayang kat pasangan, nak bagi hadiah apa sekalipun, bagilah kalau memang ada duit pun.

Nak buktikan punya sayang yang amat kat pasangan sebab terima diri masa tak ada apa-apa sampai berada-ada, pun boleh sebagai tanda terima kasih sangat-sangat terima kita seadanya.

Tetapi... biarlah pasangan tu yang HALAL untuk kita. Selagi belum halal, apa yang dibuat bukan mengundang pahala tapi sebaliknya.

Nak sweet kencing manis pun, masa in a relationship ni sweetnya mana nak sama kalau dah kahwin. Orang bukan nak menghalang atau pertikai tindakan si boifren nak tunjukkan punya sayang to the moon and back kat gelfrennya tapi perkara macam tu boleh bagi contoh yang tak baik kat golongan seusia mereka. Dah tu bertentangan amalan agama pula kalau dah sampai tahap sentuh-sentuhan. Bulan puasa pulak ni, adik kakok...

Dan, nak upload apa sekalipun kat media sosial pun bolehhhhhh. Masing-masing ada hak sendiri.

Apapun memang mencanak la followers. Haha.

Okbai.

Kak Hassanah dan Budak Mat Salleh

Sehari dua ini viral kisah #kakhassanah yang berjaya tenangkan sorang budak 'mat salleh' yang meragam kuat dalam flight dengan berselawat di ubun-ubun budak tu.

Lepas tu muncul pula parents budak tersebut yang claim tak berlaku pun insiden seperti yang Kak Hassanah ni cerita.

Semua ni kat FB lah.

Saya bila terbaca posting Kak Hassanah tu, insof jugaklah sebab kadang anak menangis, tak teringat jugak nak buat macam gitu. Kiranya dari satu segi, apa yang nak dikongsi tentang kebaikan selawat tu memang bagus.

Tetapi bila dicampur aduk pulak dengan fakta yang tak berapa nak betul, dah tentu la kita sebagai readers ni akan fikir Kak Hassanah tu buat posting yang mereka-reka cerita dan menipu. Yang pentingnya mengaitkan dengan agama. Tu yang orang pertikaikan.

Kalau tak didedahkan flight no dan details perjalanan tu rasanya tak jadi masalah pun. Kalau tak silap, memang siap up gambar family 'mat salleh' tu sekali masa posting tu. Tak ke dah mengundang macam-macam persepsi.

Dari segi mak budak tu, yang kata posting tu fictional - betui jugak kot sebab ada sebahagian cerita tak seperti yang berlaku sebenarnya, tapi ditokok tambah bagi sedapkan cerita. Kak Hassanah nak highlight kebaikan selawat tu no problem tapi bila buat posting macam kisah sebenar dengan all the flight details, tapi sebenarnya kisah tak benar - memang orang akan anggap posting tu semata nak naikkan likes dan shares lah, malangnya dengan menggunakan agama.

Saya sendiri pun tak tahu la pihak mana yang betul sebenarnya, kita yang follow isu di FB pun sekadar membaca. Tak kenal mana-mana pihak pun.

Cuma yang pasti, tindakan yang bagus jugak oleh ibu budak mat salleh tu, yang tampil cerita hal sebenar.

Haaa pasal mat salleh pun satu, betapa mudah kita label orang tu bangsa apa berdasarkan pemerhatian kita dan senangnya kita buat anggapan dan andaian.

Apapun, tertunggu jugak respon Kak Hassanah pasal isu ni tapi nampaknya belum ada lagi. Haha sibuk pulak nak follow isu ni.

Perubahan Sofea ke Safiey Ilias

Teks: Zaila Hafni

Saya sebenarnya dah lama follow beliau, dari zaman beliau jadi 'wanita' dengan nama Sofea Ilias. Memang cantik la dia masa tu, jutawan kosmetik pulak kan. Suka follow sebab suka tips bisnes yang dia share. Kadang tu memang macam agak kasar sikit style dia tapi ada betulnya jugak apa yang dia kata. Alah, yang elok kita ikut, yang kita tak berkenan, biorkan la.

Lepas tu agak lama tak muncul post beliau di timeline. Saya pun lupa dah ke dia. Sampai satu hari ternampak 1 gambar macam dia tapi apsal nama profil Safiey Ilias. Dan gambar yang dia upload macam lelaki baru lepas set rambut pendek. Saya dok terfikir sapa yang saya follow ni? Dok memikir takkan si Sofea Ilias ni dah jadi tomboy ke lelaki? Tapi setakat tu jelah. Sampai la terbaca post oleh Ali Russia kot pasal perubahan Sofea kepada Safiey Ilias. Diikuti operation buang implan payudara and you know the stories after that lah kan. Dia keluar paper, masuk tv etc. Hari-hari dia share post dakwah atau perubahan yang dia buat, ada jugak la individu yang tak puas hati. Tapi itu bergantung niat masing-masing la kan. Isu tu ok lagi pada saya, hinggalah sampai semalam, bukan main viral page si Safiey kononnya dia nak buat give away kasut dengan handbag. Sama kes macam DSV.

Bukan satu page, banyak pulak tu. Padahal si Safiey ni ada 1 akaun FB personal saja. Tapi rata-rata orang yang guna FB ni mana la tau pun. Atau pun dah nampak benda free kan, sapa yang taknak oii. Memang orang yang buat kerja ni, betul ambik kesempatan. Tapi dengan cara yang tak baik dan tak berhemah langsung. Ni taktik nak dapat follower cepat dan banyak, lepas tu jual la page tu kan. Amboi senang betul nak buat duit zaman sekarang ni ye. Sehari dua hari memang boleh dapat 8k ke 10k entahkan lebih followers. Entah berapa ribu dijualnya nanti page tu. Haih.

Berbalik kepada Safiey, ada satu pengarah drama ni komen yang setiap post Safiey dok update aktiviti dakwah dia tu macam ada agenda tersembunyi. Dia persoalkan jugak la kenapa perlu heboh dan kecoh sangat tentang perubahan yang dia buat, adakah untuk tujuan marketing dan bisnes? Sedangkan orang lain kalau berubah takde la heboh-heboh, buat diam-diam je.

Hmm. Kita tak tahu apa niat Safiey, kita pun tak berhak nak judge. Kita doakan niatnya baik lah untuk ajak orang lain pun berubah sama. Tapi kalau sebaliknya pun, dia dan Allah saja yang tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...