Showing posts with label review makan. Show all posts
Showing posts with label review makan. Show all posts

Sedapnya Daging Palembang!

Teks: Zaila Hafni

Incik husband terasa nak makan pizza. Instead of pegi Pizza Hut yang mana sebenarnya saya dah agak jemu, saya suggest kat husband pegi ke Zaky's Pizza.

Zaky's Pizza ni dekat ngan rumah je, di Jalan Kebun Klang. Masa mula-mula buka, dah penah pegi sekali. Saya ada buat review kat sini.

Sedap juga pizza dia, doh dia memang lembut sangat. Meatball pun sedap gak. Masa awal-awal buka tu, ada menu Western je. Kali ni kitorang pegi, dah ada menu tambahan. Ada menu local sikit macam nasi. Dan ada juga dessert macam kek dan cheesekut.

Kitorang order pizza dan husband cuba set nasi dengan daging palembang. Cam menarik je bunyi kan. Maka nak rasa.

Pizza, rasa masih sama. Daging palembang tu pun rasa sedap juga.

Cerita pasal daging palembang, hari tu saja belek-belek majalah resipi, terjumpa pulak resipinya.

Haa senang rupanya. Hihi.

Gamak tak dapat ke Zaky's Pizza, boleh la buat sendiri. Tapi entahlah bila kan.

Makan-makan di Paklong Stimbot & Kopitiam, Plaza Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Minggu lepas berkesempatan makan di Paklong Kopitiam, Plaza Shah Alam (Plaza Masalam).

Restoran ni ada stimbot juga, pernah try sebelum ni. Tapi kali ni tak makan stimbot, order menu lain.

Husband order beef steak, cendol durian, air strawberi. Saya makan wantan mee dengan dry chicken curry, air laici. Anak makan set nasi dengan sweet sour beef.

Side dish, order dim sum 3 jenis.

Makanan overall saya boleh bagi 3 bintang out of 5, sebab dagingnya tak cukup masak. Yang steak dengan sweet sour pun sama. Kesian anak makan tapi tak boleh kunyah dan telan. Dia pun makan separuh saja. Padahal dia lapar nasik.

Wantan mee tu memang agak recommended. Mee dia lembut elok, ada daging cincang kicap dan sambal. Paling sedap kuah kari tu, siap ada ayam 3 ketul kecik. Ok lah. Yang tu puas hati makan.

Cendol durian pun ok, kurang manis. Tak makan cendol yang kita biasa makan. Yang ni manis dia banyak dari durian. Dan memang terasa durian dia. Best.

Dim sum tu oklah kalau yang biasa inti ayam-udang. Sos ada 2 jenis, sos cili dengan sos hitam ala yong tau fu.

Beef steak, sos black pepper tu ok. Side dish dia sosej koktel 4 biji, fries, salad kobis, tomato dan mayonis. Tapi tulah daging dia tak berapa masak, potong selera sikit.

Yang set nasi dengan sweet sour beef tu lagi meriah. Nasi semangkuk, sup fishball, wantan goreng seketul, kobis-timun dengan sos thousand island, daging sepiring. Daging tu dimasak sekali dengan nenas, sweet sour katakan. Kuah dia sedap cuma itulah masalah daging kurang masak.

Time tak ramai orang, agak selesa juga makan kat sini. Lagi kitorang dengan anak-anak kecik kan. Kalau taknak makan order-order ni, boleh la cuba stimbot dia. Sedap juga. Banyak jenis set stimbot boleh pilih.

Oklah, ni lokasi restoran kalau nak cuba:

Restoran Paklong Stimbot & Kopitiam
Aras bawah, Plaza Shah Alam
(Sebelah Chicken Rice Shop)


Nasi Arab Sedap di Restoran Zam Zam Seksyen 9 Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, ada rezeki dinner kat Restoran Zam Zam, yang sediakan arabic food. Teringin nak makan nasi arab. Kalau tak masak sendiri guna pek nasi arab Al Bayt tu, kat sinilah jadi pilihan nak makan nasi arab sedap.

Walaupun ada banyak restoran nasi arab, rasanya sekarang ni lagi bercambah dengan pesat, bagi saya dan husband, kat sini jugaklah yang paling kena dengan selera kitorang.

Semalam order mandy ayam, kabsah ayam, grilled chicken, mushroom soup. Air pulak, barbican strawberi, watermelon juice dan honeydew shake. Alhamdulillah makan dengan jayanya semalam, habis licin semuanya. Anak-anak pun kemain tak berenti bercakap dalam restoran, excited sungguh, agaknya satu restoran tu dengar suara diorang je. Hehe.

Gambar makanan hanya sempat snap mandy dan kabsah ayam je sebab tak menyempat dah nak makan. Haha. Maklum la dengan kanak-kanak ribena ni, tangan tu cepat sangat nak mencapai apa yang ada depan mata. Jadinya ummi abah nye nak kena bertindak pantas la.

Ok berkenaan menu kat restoran ni, rasanya dah banyak perubahan compare dengan masa kitorang datang dulu-dulu. Macam banyak yang lebih menarik je. Portion dia pun ngam-ngam kira kenyang la. Taklah sikit atau banyak sangat.

Kalau nak order individual menu boleh, nak order set pun boleh. Ada yang set untuk 2-3 orang, 4-6 orang. Senang la kalau datang sekeluarga. Nak buat tempahan pun boleh.

Selain nasi arab, itu pun dah macam-macam jenis, ada hidangan salad, roti, seafood, ayam, daging kebab. Kebanyakan menu arab ni tak pedas sangat, jadi senang nak buat pilihan menu untuk anak.

Macam kitorang makan semalam, mandy dengan kabsah ayam tu of course dah sedap (cewah). Set nasi disertakan sup dan kuah/sos (ala air asam pun ada). Individual nasi arab dalam RM15-RM20 gitu lah. Depend jenis nasi dan lauk - ayam atau kambing.

Grilled chicken set ada 2 keping isi ayam gril, fries, hirisan kobis putih dan ungu, sekeping roti, mayonis dan sos tomato. Tapi pada saya, sos dengan mayonis tu lain sikit rasa dia. Unik sikit tapi sedap. Harga dalam RM18, tak silap.

Mushroom soup pun sama. Beza dengan yang kita makan kat Pizza Hut. Mushroom soup ni pekat, creamy dan rasanya lebih susu kot tapi tak muak. Mushroom pieces pun banyak. Harga semangkuk RM18 ke RM19.

Jus dia sedap. Rasanya tak tambah gula pun. So original punya flavour. Watermelon dan honeydew tu dua-dua secukup rasa. Barbican tu taktau le rasa macamana sebab tak rasa pun. Hehe. Air berkarbonat arab kot ye.

Jadi begitulah komen tentang makanan kat Restoran Nasi Arab Zam Zam. Selain makanan sedap, persekitaran pun selesa. Boleh pilih nak makan kat dalam atau luar. Servis pun agak cepat, taklah menunggu lama sangat. Parking pun bukan masalah besar sangat lah sebab ruang parking banyak.

Oklah, kalau yang dah ngences tu, silalah ke sana ye. Ni alamatnya, restoran ni insha Allah senang nak cari, bangunan sebesar alam mengadap deretan kedai-kedai di Seksyen 9 tu. Dalam sikit daripada Bason, dekat dengan sekolah.

Restoran Zam Zam Arabic Food

Alamat: Jalan Tengku Ampuan Zabedah G 9/G, Sesyen 9, Shah Alam, Selangor

Waktu operasi: 10 am - 11 pm (setiap hari)

Website: zamzamcuisine.com


Sarapan di Warung Imam Muda, Jalan Kebun, Klang

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi ni berkesempatan sarapan di Warung Imam Muda, yang tak jauh daripada rumah. Kami dalam perjalanan ke klinik, jadi sebelum ke sana, singgah sarapan dulu.

Selalunya nak sarapan kat sini waktu hujung minggu, ramai sangat orang. Jadi bila ada peluang hari bekerja ni, bolehlah singgah.

Warung Imam Muda ni lokasinya di Jalan Haji Hussin, Jalan Kebun, Klang. Tepi jalan aje, depan rumah orang, agaknya tuan kedai kot.

Kedai pun konsep terbuka, jadi dapat merasa angin sepoi-sepoi semula jadi diiringi pulak dengan alunan bacaan Al Quran sambil makan.

Pagi ni, kami pilih untuk sarapan nasi lemak ayam berempah, nasi goreng kampung dan kuih-muih. Air pulak teh O dan teh tarik.

Sebelum ni, pernah makan soto dan lempeng Jawa. Sebenarnya banyak lagi menu yang ada, macam bubur nasi tapi available hujung minggu sajalah.

Makanannya sedap juga, citarasa homemade gitu. Lempeng Jawa tu sedap sambal pencicahnya. Suasana kedai pun selesa.

Kalau yang tinggal di sekitar Jalan Kebun Klang ni bolehlah singgah warung ni ye.

Nah gambar sarapan kami pagi tadi, silalah menjamu mata :)

Biskut Cream Cracker Shoon Fatt Sedap, Sila Cuba!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Selamat datang bulan September!

Disebabkan semalam cuti, akak terasa macam hari ni Isnin pulak. Haha.

Apapun, bulan baru ni semoga kita semua pun bersemangat baru jugaklah ya. Tinggal 4 bulan lagi untuk capai misi 2016.

Misi kurus ke, misi jadi soleh solehah ke, misi jadi cantik ke, misi jadi pemaaf ke, misi jadi ibu yang penyabarrrr ke. Eh.

Pagi ni redup-redup manja je kat area umah akak ni. Dan macam biasa akak sarapan awal. Maklum le bangun pagi dah lapar. Pukul 7 lebih cenggitu akak mesti nak kena minum dulu. Lepas tu baru boleh proceed buat kerja.

Hari ni akak sarapan biskut cream cracker Shoon Fatt dengan air Vico O suam.

Ohoiiiii biskut ni sedap gila tauuu. Rangup, rasa lemak-lemak sedapppp!

Kiranya setaraf dengan biskut PingPong Hup Seng tu lah. Tapi bagi akak yang ni lagi sedap. Ngeeee.

Nengokkan brand memang tak convincing pun sebenarnya. Haha. Tapi sebab akak sendiri penah rasa jadi kalau akak terjumpa kat kedai memang akak beli. Susah gak nak dapat biskut Shoon Fatt ni.

Asalnya akak mula makan sebab ada dalam goodie bag majlis kenduri adik ipar akak. Diorang masukkan 1 peket kecik biskut Shoon Fatt ni dalam setiap goodie bag. Tapi nasiblah kan, dapat biskut perisa apa. Mula-mula pandang takde mata je kononnya biskut ni. Sekali ko makan, cicah teh o, kopi o, huih sedap weh.

Sejak tulah akak tau biskut ni best. Hehe.

Korang pun kalau terjumpa biskut ni kat kedai, cuba beli dan rasa. Mana tau korang pun akan suka, macam akak ni. Kehkehkeh

Oklah. Akak dah alas perut, dah makan vitamin, maka akak nak sambung buat kerja suri rumah sebelum askar-askar akak bangun.

Selamat bekerja hari ni ye semua! Punch card baru kan. Hihihi

Cendol Sedap di Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ahad lepas, husband teringin cendol. Selalunya dia beli cendol area Seksyen 7 dekat-dekat Pharmaniaga tu. Nak dekat ke Bukit Raja dah pun lah. Tapi malangnya hari tu tak buka pulak.

Jadi, try shoot ke Seksyen 16, ke gerai cendol yang lejen dan famous kat Shah Alam ni.

Cendol Pak Ayob.

Lokasi dia kat Seksyen 16, depan masjid. Diorang meniaga kat tepi bus stand. Ada lori pick up jual rojak jugak. So kalau makan cendol, boleh la try rojak sekali. Cuma bagi saya, rojak dia tak berapa kena pada selera saya.

Rojak yang saya suka kat sini, ada satu di Taman Sri Muda, Seksyen 25. Kat simpang 3, nak dekat sempadan dah Seksyen 25-Kemuning Utama. Satu lagi rojak (tak ingat nama) yang ada kat Seksyen 9 Shah Alam. Berniaga belakang Concorde Hotel, kalau masih ada lagi sekarang lah.

Berbalik kepada cendol, kat gerai Pak Ayob ni, ada cendol biasa dan pulut. Takde fancy-fancy macam kat Cendol Bakar tu. Sini cendol dia simple je. Tak ingat pulak kalau ada cendol tapai. Dan cendol dia memang original je.

Cendol, santan fresh (sedap gila), kacang merah. Yang biasa, RM1.50 je semangkuk.

Kitorang minum kat situ, ikutkan hati semangkuk memang tak cukup. Tak puas. Husband tapau sebungkus besar, RM6. Boleh jamu satu keluarga tu punya banyak. Ada rezeki mak mentua rasa sebab diorang datang rumah petang tu.

Yang bestnya, bila dah bungkus bawak balik pun, masih sedap lagi. Tak macam ada sesetengah cendol bila bawak balik dah tak sedap. Dah cair, rasa dah berubah. Yang ni, masih maintain. Memang pandai diorang jaga kualiti.

Memang rekemen sangat cendol ni. Kalau ada peluang, singgah lah rasa. Tak rugi.

My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Dah lama teringin nak singgah cafe ni. Selalu lalu aje, tak tersinggah. Semalam ada rezeki singgah makan, mujur buka lagi.

Kitorang sampai dalam pukul 9.15 malam gitu, takut gak tutup pukul 10 ke, kot makanan dah habis. Tapi tengok kat pintu masuknye tulis OPEN, dan kat dalam kafe pun tengok meriah je dengan customer, so kitorang masuk ajelah. Bila tanya kat kaunter, katanya tutup pukul 11 malam.

Sesampai depan pintu masuk, disapa oleh agaknya tuan kedai, jemput kitorang masuk. Oh, kafe ni tokey dia melayu. Milik bumiputera 100%.

Kitorang masuk dan duduk. Anak dah nampak ada sudut mainan, terus terpa ke sana je lah. Dengan ada budak-budak lain lagi kat situ, seronok dia main.

Cara nak place order kat sini, lepas kita duduk, waiter akan datang bagi menu. Then kita pilih la nak menu apa. Lepas tu pegi kat kaunter, order dan terus bayar. Ala senang cerita macam kita makan kat restoran fast food. Dah bayar, balik ke meja dan tunggu order sampai.

Menu yang kitorang order:
- Mexicana Fried Rice
- Mac N Cheese (Kid's menu)
- Carbonara Vege
- Green Apple Juice
- Calamansi Juice

Fried rice tu husband punya, saya tumpang rasa, sedap jugak. Ada filet ayam goreng sekeping perap rempah apa saya tak pasti ok jugak la rasanya. Ada jugak keropok 2 keping. Ada salsa juga mungkin epal kot. Tapi rasa nasi goreng sedap.

Mac n cheese pun ok. Anak makan tak berhenti. Nganga aje mintak suap. Not too creamy or muak.

Carbonara vege pulak, I was expected spaghetti dengan kuah krim putih dengan sayur-sayuran. Sebab setahu saya carbonara tu kuah krim (atau anggapan saya salah huhu). Yang datang macam spaghetti olio (goreng). Sayur ada button mushroom, peas, tomatoes. Toppingnye suun goreng which I found unique and rare. Cuma masa mula-mula makan suun tu ok sebab crunchy but after a while dah jadi liat sikit sebab dah exposed kan. But it is a good idea. As a whole, the taste quite delicious. Licin jugak saya makan.

Sedikit komen saya, bagus juga kalau pada menu diletakkan juga gambar menu sekali baru customer lebih yakin nak pilih dan dapat gambaran what the menu looks like. 

So kalau nak mencuba menu western yang pastinya halal, boleh la datang ke kafe ni.

Ada menu lunch buffet juga. Dengar kata ada ayam grill. Dan sebenarnya kat kafe ni jugak ada menu seafood ala Shell Out -  'Jari Comot' boleh makan ramai-ramai ikut pakej. Lupa pulak nak snap gambar menu semalam.

Ada wifi juga tapi semalam kitorang nak try akses tak dapat pulak. Heee.

Oklah, ni alamat kafe:

My Story Cafe
No 8, Jalan Anggerik Vanilla Y31/Y, Kota Kemuning,
40460 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Tel:
018.777.1468
03.5131.0452

Waze to "My Story Cafe Official"

*****************************
GPS: 3.004773, 101.536410
*****************************

Landmark terhampir:
Belakang RHB Bank Kota Kemuning. Bertentangan kedai mamak Asiba Restoran.

Waktu operasi:
12 tengah hari - 11 malam

Facebook:
My Story Cafe Kota Kemuning

Instagram:
@mystorycafekk

Review Makan: Arang Ikan Bakar

Teks & Foto: Zaila Hafni

Tengah hari tadi, langsung ke Arang Ikan Bakar, kedai makan yang diusahakan oleh kawan kolej kitorang (kawan saya dan suami) setelah sekian lama nak pegi tapi tak pegi-pegi.

Sebelum ni ada plan dengan best friend nak pegi tapi ada saja hal yang menghalang dan tertangguh-tangguh tu yang tak sampai-sampai.

Tadi dengan spontannya kona pi guna Waze je. Alahai Waze pun nak kata beng*** masa mula tu ingat dah salah tempat dah. Rupanya betul. Haha kedainya ke belakang sikit, tak nampak dari jalan besar. Masa kitorang sampai, tak ramai sangat orang lagi, jadi senang nak parking dan nak makan pun senang dan selesa. Cari meja yang dekat dengan kipas, nasib baik tak terbang tudung. Hahahaha.

Lokasi kedai berhampiran Seksyen 7. Dekat dengan area Pharmaniaga dan Tamco. Kalau yang familiar dengan area ni, haa kedai ni dekat dengan bengkel-bengkel kereta yang ada lori-lori kecik jual cendol dan laksa petang-petang tu. Haa area kedai yang bertentangan tu lah. Deret belakang. Kedai lot tepi. Refer alamat kat bawah entri.

Konsep kedai - layan diri. Nak makan apa, ambik sendiri. Antara menu:

- Ikan bakar (kembung, keli, siakap dan lain-lain)
- Ayam percik
- Asam pedas ikan pari
- Kari ikan (tak silap ada kari kepala ikan siakap rasanya)
- Pelbagai ulaman (kangkung, petai, timun, jantung pisang, kacang panjang, bendi, dan lain-lain) - part ni saya suka!
- 7 jenis air asam - air asam biasa, air asam Kedah, air asam kerisik, sambal quinin, sambal kicap, sambal belacan (satu lagi lupa!) 

Yang bestnya, nasi tambah dan air sirap disediakan PERCUMA.

Satu lagi yang menarik adalah signature jumbo drinks - Arang Tapao Coffee. Ada macam-macam jenis air bukan kopi je. Kitorang pilih green tea, jagung dan dinosaur (coklat). Didatangkan dalam bekas plastik yang bersaiz besor gedabak, kalau tak habis minum, maka tapaulah air tu bawak balik.

Ikan segar yang dibakar kat sini guna arang (macam nama kedainya lah). Original gitu.

Kepada sesiapa yang teringin nak rasa, bolehlah singgah, khususnya warga Shah Alam. Harga agak berbaloi. Silakan mencuba!

Kedai ni jugak turut direview oleh team The Vocket dan Warong Hunter. 

Arang Ikan Bakar: No 49, Jalan Keluli AL7/AL, Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan, 40000 Shah Alam, Selangor

No telefon: 014-3374014
Facebook: Arang Ikan Bakar

Blog: arangikanbakar.blogspot.com

Waktu operasi: Selasa-Ahad (Isnin cuti)


Review Makan: Khadijah's Kitchen, Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Foto: Sendiri, mstar dan FB page Khadijah's Kitchen

Semalam berpeluang dinner kat Khadijah's Kitchen kat Seksyen 9, Shah Alam. Lokasinya mudah saja nak cari, bersebelahan dengan Plaza Masalam. Cuma nak parking tu yang tricky sikit. Rupanya kena masuk parking kat dalam Plaza Masalam tu (tingkat 4), then masuk kot pintu belakang.

Ok KK ni kalau tak tahu, Datuk Khadijah Ibrahim yang punya. Ala yang jadi juri Kilauan Emas tu (in case tak kenal juga). Daripada luar nampak macam menarik juga, sebab tu saya dengan husband nak cuba. Sesekali makan kat luar.

Menu yang disediakan set nasi putih dengan lauk pauk (asam pedas, masak lemak antaranya), nasi goreng, sayur-sayuran, nasi lemak (specialty diorang), menu mi dan laksa.

Menu yang kami pesan:
1. Nasi putih + daging salai masak lemak
2. Nasi goreng cina
3. Laksa Johor
4. Nasi putih + sup ayam
5. Bandung ais
6. Barli ais

Satu komen je - SEMUA SEDAP!

Anak saya makan habis sepinggan nasi dengan masak lemak daging salai tu. Kuah lemaknya cukup rasa dan pekat. Daging salai pun banyak untuk semangkuk kecil. Memang puas hati makan.

Nasi goreng cina pun sedap. Didatangkan sekali dengan telur mata, papadom dan timun.

Laksa Johor... sedap gila! Kuah cukup isi dan pekat. Tauge fresh rangup sedap makan. Sambal belacan pun best.

Sup ayam pun sedap. Hirup kuah saja pun dah rasa sedap. Ada sayur-sayuran juga macam carrot, kobis dan seleri. Yang ni kitorang tak habis makan, tapau balik rumah.

Air bandung dengan barli pun sedap.

Tu dia puji melambung eh. Takde kalau dah memang sedap, kita warwarkan ye tak. Dan satu lagi staf-staf pun friendly.

Cuma satu je lah, pinggannya besar sangat - penuh meja. Bila saya dengan anak kecik ni, pinggan mangkuk gelas semua tak boleh letak depan dia habis dicapai ditolak jatuh bawah karang. Kitorang duduk pulak kat meja yang tak berapa besar. Haha

Tapi overall, memang ok makan sini. For business lunch pun ok. By the way, signature dish KK adalah Nasi Lemak Ibu Khaty - guna beras basmathi. Tapi kitorang tak try, maybe next time.

Silakan la berkunjung terutamanya untuk warga Shah Alam ya. Sedap dan harga pun berpatutan.

Ni alamatnya kalau teringin nak try:

Khadijah's Kitchen
Beranda, Plaza Masalam, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Nak like FB, search Khadijah's Kitchen Shah Alam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...