Showing posts with label review restoran. Show all posts
Showing posts with label review restoran. Show all posts

Makan-makan di Paklong Stimbot & Kopitiam, Plaza Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Minggu lepas berkesempatan makan di Paklong Kopitiam, Plaza Shah Alam (Plaza Masalam).

Restoran ni ada stimbot juga, pernah try sebelum ni. Tapi kali ni tak makan stimbot, order menu lain.

Husband order beef steak, cendol durian, air strawberi. Saya makan wantan mee dengan dry chicken curry, air laici. Anak makan set nasi dengan sweet sour beef.

Side dish, order dim sum 3 jenis.

Makanan overall saya boleh bagi 3 bintang out of 5, sebab dagingnya tak cukup masak. Yang steak dengan sweet sour pun sama. Kesian anak makan tapi tak boleh kunyah dan telan. Dia pun makan separuh saja. Padahal dia lapar nasik.

Wantan mee tu memang agak recommended. Mee dia lembut elok, ada daging cincang kicap dan sambal. Paling sedap kuah kari tu, siap ada ayam 3 ketul kecik. Ok lah. Yang tu puas hati makan.

Cendol durian pun ok, kurang manis. Tak makan cendol yang kita biasa makan. Yang ni manis dia banyak dari durian. Dan memang terasa durian dia. Best.

Dim sum tu oklah kalau yang biasa inti ayam-udang. Sos ada 2 jenis, sos cili dengan sos hitam ala yong tau fu.

Beef steak, sos black pepper tu ok. Side dish dia sosej koktel 4 biji, fries, salad kobis, tomato dan mayonis. Tapi tulah daging dia tak berapa masak, potong selera sikit.

Yang set nasi dengan sweet sour beef tu lagi meriah. Nasi semangkuk, sup fishball, wantan goreng seketul, kobis-timun dengan sos thousand island, daging sepiring. Daging tu dimasak sekali dengan nenas, sweet sour katakan. Kuah dia sedap cuma itulah masalah daging kurang masak.

Time tak ramai orang, agak selesa juga makan kat sini. Lagi kitorang dengan anak-anak kecik kan. Kalau taknak makan order-order ni, boleh la cuba stimbot dia. Sedap juga. Banyak jenis set stimbot boleh pilih.

Oklah, ni lokasi restoran kalau nak cuba:

Restoran Paklong Stimbot & Kopitiam
Aras bawah, Plaza Shah Alam
(Sebelah Chicken Rice Shop)


Nasi Arab Sedap di Restoran Zam Zam Seksyen 9 Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, ada rezeki dinner kat Restoran Zam Zam, yang sediakan arabic food. Teringin nak makan nasi arab. Kalau tak masak sendiri guna pek nasi arab Al Bayt tu, kat sinilah jadi pilihan nak makan nasi arab sedap.

Walaupun ada banyak restoran nasi arab, rasanya sekarang ni lagi bercambah dengan pesat, bagi saya dan husband, kat sini jugaklah yang paling kena dengan selera kitorang.

Semalam order mandy ayam, kabsah ayam, grilled chicken, mushroom soup. Air pulak, barbican strawberi, watermelon juice dan honeydew shake. Alhamdulillah makan dengan jayanya semalam, habis licin semuanya. Anak-anak pun kemain tak berenti bercakap dalam restoran, excited sungguh, agaknya satu restoran tu dengar suara diorang je. Hehe.

Gambar makanan hanya sempat snap mandy dan kabsah ayam je sebab tak menyempat dah nak makan. Haha. Maklum la dengan kanak-kanak ribena ni, tangan tu cepat sangat nak mencapai apa yang ada depan mata. Jadinya ummi abah nye nak kena bertindak pantas la.

Ok berkenaan menu kat restoran ni, rasanya dah banyak perubahan compare dengan masa kitorang datang dulu-dulu. Macam banyak yang lebih menarik je. Portion dia pun ngam-ngam kira kenyang la. Taklah sikit atau banyak sangat.

Kalau nak order individual menu boleh, nak order set pun boleh. Ada yang set untuk 2-3 orang, 4-6 orang. Senang la kalau datang sekeluarga. Nak buat tempahan pun boleh.

Selain nasi arab, itu pun dah macam-macam jenis, ada hidangan salad, roti, seafood, ayam, daging kebab. Kebanyakan menu arab ni tak pedas sangat, jadi senang nak buat pilihan menu untuk anak.

Macam kitorang makan semalam, mandy dengan kabsah ayam tu of course dah sedap (cewah). Set nasi disertakan sup dan kuah/sos (ala air asam pun ada). Individual nasi arab dalam RM15-RM20 gitu lah. Depend jenis nasi dan lauk - ayam atau kambing.

Grilled chicken set ada 2 keping isi ayam gril, fries, hirisan kobis putih dan ungu, sekeping roti, mayonis dan sos tomato. Tapi pada saya, sos dengan mayonis tu lain sikit rasa dia. Unik sikit tapi sedap. Harga dalam RM18, tak silap.

Mushroom soup pun sama. Beza dengan yang kita makan kat Pizza Hut. Mushroom soup ni pekat, creamy dan rasanya lebih susu kot tapi tak muak. Mushroom pieces pun banyak. Harga semangkuk RM18 ke RM19.

Jus dia sedap. Rasanya tak tambah gula pun. So original punya flavour. Watermelon dan honeydew tu dua-dua secukup rasa. Barbican tu taktau le rasa macamana sebab tak rasa pun. Hehe. Air berkarbonat arab kot ye.

Jadi begitulah komen tentang makanan kat Restoran Nasi Arab Zam Zam. Selain makanan sedap, persekitaran pun selesa. Boleh pilih nak makan kat dalam atau luar. Servis pun agak cepat, taklah menunggu lama sangat. Parking pun bukan masalah besar sangat lah sebab ruang parking banyak.

Oklah, kalau yang dah ngences tu, silalah ke sana ye. Ni alamatnya, restoran ni insha Allah senang nak cari, bangunan sebesar alam mengadap deretan kedai-kedai di Seksyen 9 tu. Dalam sikit daripada Bason, dekat dengan sekolah.

Restoran Zam Zam Arabic Food

Alamat: Jalan Tengku Ampuan Zabedah G 9/G, Sesyen 9, Shah Alam, Selangor

Waktu operasi: 10 am - 11 pm (setiap hari)

Website: zamzamcuisine.com


Makanan Johor Original di Restoran Bisik-Bisik, Terbaik!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ini back dated entry. Dah lama dah pegi makan kat sini, 2 minggu lepas kot tapi tak terupload ceritanya.

Meh jamu mata tengok menu sedap kat sini. Baru jamu mata, belum jamu selera lagi tu.


Kacang Pool
 
Memang makanan popular orang Johor ni. First time makan. Hehe. Sedap rupanya. Lepas ni boleh cuba buat sendiri tapi kalau tak jadi, kena mai makan kat sinilah jawabnya.

Mi Bandung Udang Galah
 
Mi bandung kat sini boleh pilih nak yang biasa atau ditambah udang galah (ikut gred). Pilih mana suka. Kalau suka udang besar boleh pilih mi bandung dengan udang galah gred AA. 

Otak-otak
 
Ini makanan masa tengah tunggu order sampai. Sedap dan fresh. Tak terlalu pedas. 


Char Kuetiau Special

Char kuetiau special ada kerang dan udang. Ada juga pilihan nak udang saja, kerang saja, lala atau nak semua seafood. Rasa dia memang sedap. dan portion pun cukuplah untuk sorang makan. Taklah kedekut sangat, kucai dengan tauge pun takde la melampau sangat banyaknya. Dan tak pedas sangat.
 
Nasi Goreng KTM
Ni kategori menu bajet, sesuai jugak untuk student yang bajet kecik. Sebagai menu budak pun ok. Nasi goreng cina, telur mata, sosej besor gedabak. Nasi tu nampak je kosong macam tu tapi sedap oiiii.
Tauhu Bakar
Ni memang terbaik. Kuah petis dia sedap. Tauhu tu pulak macam lain sikit daripada tauhu biasa. Ada macam lapisan ikan (macam tauhu yong tau fu). Ada sekali parutan carrot dan ditabur kacang tumbuk. Pehhh mesti cuba kalau makan kat sini.

 
Nilah semua yang kitorang order dan makan habis tau. Semua sedap. Sangat puas hati.

Air, kitorang order air kathira, jus belimbing, jus mangga, barli suam. Serius sedap tambah lagi jus mangga tu. Gambar takde sebab lupa nak ambik.

Meleleh air liur tak? 

Sedapppppp betul makanan kat sini. Ni first time kitorang makan kat sini, itu pun sebab husband google apa entah keluar pasal kedai ni. Tu yang saja pegi cuba.

Memang tak mengecewakan langsung. Enjoy sangat makan kat sini. Selain makanan sedap, servis pun very good. Waiter yang ambik order tu kitorang kasi 4 bintang! Sangat membantu kitorang pilih menu dan suggest menu yang sesuai untuk budak. Yelah kita mana la nak tahu semua menu kat kedai ye tak. Kitorang tanya apa dia mi gulung, apa beza char kuetiau special, dia explain satu-satu. Lepas tu dok belek menu untuk anak taktau nak pilih, dialah yang cadangkan. 

Seronok kita nak makan bila servisnya bagus. Untung kedai ni sebab ada waiter macam ni. Plus makanan sedap. Dan kitorang tunggu menu sampai pun taklah lama sangat. Sementara dok menunggu makan otak-otak. The taste was just nice dan panas lagi masa tu. 

Oh by the way, kedai ni banyak offer menu Johor. Dan husband yang pernah belajar kat Johor boleh kata menu kat sini sama sedap macam dia makan kat Johor jugak. Kira ori gitu haa. Jadi kalau sesiapa yang rindu masakan Johor atau nak cuba makanan Johor, memang haruslah cuba makan kat sini. Serba sedap.

Oklah kemain puji melangit kan. Korang cubalah sendiri kalau nak tahu. Hehe.

Ni pulak review daripada Tim Vocket. Baca di SINI .


Restoran Bisik-bisik Shah Alam

Alamat:
No 9 & 10, Jalan Zirkon B7/B,
Kompleks Anjung 7,
Seksyen 7, Shah Alam,
Selangor

No telefon: 
011-1364 4485 (Akmar), 011-1364 44866 (Ayn), 011-1364 4487 (Norhaliza)

Laman web: Restoran Bisik Bisik

Instagram: Bisik Bisik

Facebook: Restoran Bisik Bisik



Makan-makan di Uncle K Kopitiam SACC Mall

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ini entri tertunda. Makan-makannya minggu lepas. Tapi saja lah nak share buat kenangan gitu haa.

Jalan-jalan kat SACC Mall, Shah Alam nak cari makan. Pusing punya pusing, masuk ke Uncle K ni. Mula-mula nak cuba Restoran Only Mee tapi dah nak tutup. Yelah masa tu dah pukul 9 lebih, bila ada 2 group customer masuk, diorang dah letak Closed sign kat pintu. Maka kitorang pun berlalu lah ke Uncle K ni.

Tertarik tengok bunting nye ada nasik lemak. Macam best je walaupun belum tentu makan nasik lemak lagi kan. Tengok orang pun takde la ramai sangat, jadinya ok la kot nak cuba.

Masuk, dok kat meja dan bagi order. Husband order mee rebus johor, akak order sizzling yee mee seafood hong kong style. Untuk anak order nasik lemak Uncle K, ada sambal sotong dengan ayam rendang (kemain mewah lauk khennn).

Air, order 3 layer tea, barli panas dan air ais kosong.

Yang mula sekali sampai, air. Lepas tu mee rebus. Itu pun macam agak lama jugak lah, air pun hampir habis masa tu. Huhu. Lepas tu yee mee. Nasik lemak paling lambat sebab waiter lupa.

😡😡😡

Overall, rasa tu tidaklah mengecewakan sangat. Boleh tahan sedap. Tapi, nak kata kategori sedap gila tu bukan pada tekak akak dan husband lah.

Dari segi harga, macam a bit pricey. Mungkin lokasi jugak kot kan. Tapi rasanya macam standard kot harga macam tu bagi sesetengah orang. Semua tu total dalam RM69 termasuk GST.

Actually bila tengok list menu, banyak arabic foods. Nasi arab entah berapa jenis ada. Side dishes lagi. Tak sangka pulak kopitiam offer nasi arab. Hehe. Tapi kitorang tak order sebab tak rasa nak makan pun waktu tu.

Akak boleh bagi dalam 3 bintang.

Sesapa nak try, boleh la pegi.

Uncle K Kopitiam, SACC Mall. Ground floor. Dari jalan besar pun boleh nampak.

Nah, tengok gambar je lah ye.

My Story Cafe Kota Kemuning Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Dah lama teringin nak singgah cafe ni. Selalu lalu aje, tak tersinggah. Semalam ada rezeki singgah makan, mujur buka lagi.

Kitorang sampai dalam pukul 9.15 malam gitu, takut gak tutup pukul 10 ke, kot makanan dah habis. Tapi tengok kat pintu masuknye tulis OPEN, dan kat dalam kafe pun tengok meriah je dengan customer, so kitorang masuk ajelah. Bila tanya kat kaunter, katanya tutup pukul 11 malam.

Sesampai depan pintu masuk, disapa oleh agaknya tuan kedai, jemput kitorang masuk. Oh, kafe ni tokey dia melayu. Milik bumiputera 100%.

Kitorang masuk dan duduk. Anak dah nampak ada sudut mainan, terus terpa ke sana je lah. Dengan ada budak-budak lain lagi kat situ, seronok dia main.

Cara nak place order kat sini, lepas kita duduk, waiter akan datang bagi menu. Then kita pilih la nak menu apa. Lepas tu pegi kat kaunter, order dan terus bayar. Ala senang cerita macam kita makan kat restoran fast food. Dah bayar, balik ke meja dan tunggu order sampai.

Menu yang kitorang order:
- Mexicana Fried Rice
- Mac N Cheese (Kid's menu)
- Carbonara Vege
- Green Apple Juice
- Calamansi Juice

Fried rice tu husband punya, saya tumpang rasa, sedap jugak. Ada filet ayam goreng sekeping perap rempah apa saya tak pasti ok jugak la rasanya. Ada jugak keropok 2 keping. Ada salsa juga mungkin epal kot. Tapi rasa nasi goreng sedap.

Mac n cheese pun ok. Anak makan tak berhenti. Nganga aje mintak suap. Not too creamy or muak.

Carbonara vege pulak, I was expected spaghetti dengan kuah krim putih dengan sayur-sayuran. Sebab setahu saya carbonara tu kuah krim (atau anggapan saya salah huhu). Yang datang macam spaghetti olio (goreng). Sayur ada button mushroom, peas, tomatoes. Toppingnye suun goreng which I found unique and rare. Cuma masa mula-mula makan suun tu ok sebab crunchy but after a while dah jadi liat sikit sebab dah exposed kan. But it is a good idea. As a whole, the taste quite delicious. Licin jugak saya makan.

Sedikit komen saya, bagus juga kalau pada menu diletakkan juga gambar menu sekali baru customer lebih yakin nak pilih dan dapat gambaran what the menu looks like. 

So kalau nak mencuba menu western yang pastinya halal, boleh la datang ke kafe ni.

Ada menu lunch buffet juga. Dengar kata ada ayam grill. Dan sebenarnya kat kafe ni jugak ada menu seafood ala Shell Out -  'Jari Comot' boleh makan ramai-ramai ikut pakej. Lupa pulak nak snap gambar menu semalam.

Ada wifi juga tapi semalam kitorang nak try akses tak dapat pulak. Heee.

Oklah, ni alamat kafe:

My Story Cafe
No 8, Jalan Anggerik Vanilla Y31/Y, Kota Kemuning,
40460 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

Tel:
018.777.1468
03.5131.0452

Waze to "My Story Cafe Official"

*****************************
GPS: 3.004773, 101.536410
*****************************

Landmark terhampir:
Belakang RHB Bank Kota Kemuning. Bertentangan kedai mamak Asiba Restoran.

Waktu operasi:
12 tengah hari - 11 malam

Facebook:
My Story Cafe Kota Kemuning

Instagram:
@mystorycafekk

Review Makan: Seri Keningau Village, Plaza Masalam, Shah Alam

Teks & Foto: Zaila Hafni

Khamis lepas, saya sekeluarga berpeluang makan tengah hari di Seri Keningau Village, Plaza Masalam ni. Kalau orang Shah Alam mungkin dah biasa dengan restoran Seri Keningau ni, diorang ada beberapa cawangan termasuk Bason by Seri Keningau di Seksyen 9.

Kat sini, untuk menu tengah hari, ada nasi campur dan jugak kalau nak order makanan lain pun boleh. Soto, laksa, bubur pun ada.

Kitorang makan nasi campur dan juga order. Nasi campur ada pilihan lauk ikan, ayam, daging, seafood tapi taklah banyak sangat. Sayur dan ulam pun ada. Hari tu, antara menu yang ada ayam bakar, udang goreng tepung, tauhu telur goreng pedas, sayur campur, ikan kering.

Saya ambik sepinggan nasi campur untuk anak, dengan lauk ayam bakar, sayur campur goreng dan bergedil. Sayur tu ok, sedap juga. Sentiasa panas. Bergedil pun sedap. Cuma ayam bakar saya agak kecewa sebab terlalu sejuk. Agaknya lama terdedah kepada udara dan air cond kedai. Rasa ayam bakar ok la.

Kami ada order makanan jugak. Kami order:
1. Nasi Goreng Pattaya Seafood
2. Nasi Goreng Seri Keningau dengan Ayam Blackpepper
3. Char Koay Teow
4. Sup Tulang

Untuk air:
1. Sirap bandung (dengan soda, nata de coco dan laici)
2. Pelangi Senja (campuran jus mangga dengan buah lain) - kalau tak silap.
3. Laici

Untuk makanan yang diorder, pada saya dan suami, kami bagi dalam 3.5 dari 5 bintang. Mungkin tak berapa serasi dengan selera kami kot.

Untuk air, bagi saya bandung tu agak terlebih manis. Tapi saya suka ada rasa soda dan ditambah laici dan nata de coco tu.

Kesimpulan?

Tempat makan, selesa. Cuma dari segi makanan, mungkin tak berapa kena dengan tekak kitorang (berdasarkan apa yang kitorang makan hari tu). Mungkin ada killer menu yang lain kot.

Apapun, ok la ada kedai nasi campur dalam plaza sebab tak semua orang nak makan makanan yang order je. Ada la pilihan sikit 😊

Sekian review makan kali ini.

Review Makan: Khadijah's Kitchen, Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Foto: Sendiri, mstar dan FB page Khadijah's Kitchen

Semalam berpeluang dinner kat Khadijah's Kitchen kat Seksyen 9, Shah Alam. Lokasinya mudah saja nak cari, bersebelahan dengan Plaza Masalam. Cuma nak parking tu yang tricky sikit. Rupanya kena masuk parking kat dalam Plaza Masalam tu (tingkat 4), then masuk kot pintu belakang.

Ok KK ni kalau tak tahu, Datuk Khadijah Ibrahim yang punya. Ala yang jadi juri Kilauan Emas tu (in case tak kenal juga). Daripada luar nampak macam menarik juga, sebab tu saya dengan husband nak cuba. Sesekali makan kat luar.

Menu yang disediakan set nasi putih dengan lauk pauk (asam pedas, masak lemak antaranya), nasi goreng, sayur-sayuran, nasi lemak (specialty diorang), menu mi dan laksa.

Menu yang kami pesan:
1. Nasi putih + daging salai masak lemak
2. Nasi goreng cina
3. Laksa Johor
4. Nasi putih + sup ayam
5. Bandung ais
6. Barli ais

Satu komen je - SEMUA SEDAP!

Anak saya makan habis sepinggan nasi dengan masak lemak daging salai tu. Kuah lemaknya cukup rasa dan pekat. Daging salai pun banyak untuk semangkuk kecil. Memang puas hati makan.

Nasi goreng cina pun sedap. Didatangkan sekali dengan telur mata, papadom dan timun.

Laksa Johor... sedap gila! Kuah cukup isi dan pekat. Tauge fresh rangup sedap makan. Sambal belacan pun best.

Sup ayam pun sedap. Hirup kuah saja pun dah rasa sedap. Ada sayur-sayuran juga macam carrot, kobis dan seleri. Yang ni kitorang tak habis makan, tapau balik rumah.

Air bandung dengan barli pun sedap.

Tu dia puji melambung eh. Takde kalau dah memang sedap, kita warwarkan ye tak. Dan satu lagi staf-staf pun friendly.

Cuma satu je lah, pinggannya besar sangat - penuh meja. Bila saya dengan anak kecik ni, pinggan mangkuk gelas semua tak boleh letak depan dia habis dicapai ditolak jatuh bawah karang. Kitorang duduk pulak kat meja yang tak berapa besar. Haha

Tapi overall, memang ok makan sini. For business lunch pun ok. By the way, signature dish KK adalah Nasi Lemak Ibu Khaty - guna beras basmathi. Tapi kitorang tak try, maybe next time.

Silakan la berkunjung terutamanya untuk warga Shah Alam ya. Sedap dan harga pun berpatutan.

Ni alamatnya kalau teringin nak try:

Khadijah's Kitchen
Beranda, Plaza Masalam, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor

Nak like FB, search Khadijah's Kitchen Shah Alam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...