Order Kuih Raya Online

Teks: Zaila Hafni
Imej: kuihraya.com.my

Dah masuk minggu kedua puasa dah ni. Hampa pakat order kuih raya dah ka? Ataupun plan nak buat sendiri belaka?

Ka tak dan pun order, atau macam tak cukup atau nak tambah order atau konon nak buat sendiri tapi ermmmm macam tak menjadi je... ahaks!

Dah tak payah dok ghisau.

Kalau kata nak beli kuih raya lagi, beli online pun boleh hampaaaa...

Nak kuih apa?

Nin dia...

Kuih raya, brownies, cookies, kek buah antaranya. Banyak jenis lagi ni. Ni sebahagian ja ni. 

Pandan Coconut Candy

Biskut Red Velvet

Biskut Pistachio

Kek buah

Nutella Choc Chip Brownies


Kalau kata nak bagi hadiah kat orang pun boleh ni. Buat surprise khennnn. Order online, pos direct kat orang tu. Haaa bes kan. Beli 4 balang, siap dapat 1 beg free hampa!



Amacam teringin ka? Kalau nak tengok kuih raya apa lagi yang ada, skrol ke atas blog ni, klik kat banner rona roni yang tulis kuihraya.com.my tu. Klik banner beli 4 balang free 1 beg tu pun boleh. Beli terus. Settle.



Beli jangan tak beli!

Done Sahur, Balik Kampung!

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

#donesahur

Nak jugaklah kan hashtag begitu. Terpengaruh dengan status FB orang. Haha

Apapun alhamdulillah diberi peluang merasa sebulan berpuasa tahun ini. Ramadan kali ni memang betul-betul beza banding tahun-tahun lepas. Yang seronok, kurang seronok semua ada. Yang pasti, Ramadan ni akan jadi kenangan yang paling diingati.

Tadi akak sahoq nasi, kuah tomyam lebih semalam, sambal tempe kentang pun lebih semalam, telur masin sebelah, telur dadar sebijik. Semoga cukup tenaga nak mengemas beg dan tak mengantuk!

Kali ni walaupun rumah dah makin dekat ngan kampung mentua tapi tetap jugaklah nak stres kemas beg. Kahkah dah kenapa khen. Padahal bukan nak balik lama mana sangat pun. Tapi nak buat keputusan bawak balik baju sekiansekian ni memang buat serabut kepala la haih. Matching ke tak, sedondon ke tak. Walaupun akak takdelah nak berkonsep sangat pun.

Ahhh. Balun ajelah. Ni banyak lagi kerja bersusun ni weiiii. Translation, writing. Hadowwww

Nak siap makanan baby lagi. Ahhh.

Ok sabo. Subuh dulu weh.

Yang nak balik kampung, nah akak dedicate khas lagu ni untuk hampa. Enjoi!








Nota Syukur 17: Ihsan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Kita ni hidup bukanlah sepanjang masa tu senang dan di atas memanjang. Ada ketika Allah uji juga.

Masa tulah baru kita tahu setakat mana tahap kesabaran kita, tahap kekuatan dan ketenangan kita.

Mahal oo pengalaman ujian. Hikmah yang Allah nak tunjuk kadang tu tak pernah kita bayangkan. Apapun tetaplah kena husnuzhon atau bersangka baik pada Allah. Setiap yang dia uji dan bagi, mestilah ada sebabnya.

Sama ada nak hapus dosa, atau nak bagi peringatan atau nak kita tak terus terusan dengan perkara yang Dia murka - itu semua bukan dalam bidang pemikiran kita.

Yang kita perlu buat, positif dan tabah menerima.

There are things we learnt the hard way. Even though its tough, we feel that we couldn't make it, but Allah knows well. Very well.

And all those help, consideration and ihsan from others are also rezeki, which taught you to be more grateful that there are still hope for you to move on.

--

Maaf ler akak ter-emo. Nak raya ni, feeling lain macam sikit. Apa pun selamat berpuasa hari terakhir semua!


Kacang Pool Anak Haji

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kacang pool ni memanglah femes tapi akak baru pernah makan sekali je sepanjang hidup akak ni. Itupun sebab hasben bawak pi makan kat Restoran Bisik-bisik yang ada juai makanan asli Johor (entri review boleh baca kat sini). Kalau dak, memang sampai sudah akak tak pernah tau cemana rasa kacang pool ni.

Nak jadi kisah ada satu hari tu buntu nak berbuka apa. Tengok ada setin Foul Medammas (eh betui ka eja ni) aka kacang parang kat almari dapuq. Lamaaaa dah beli sebab kengkonon nak buat sendirila sebab hasben teringin. Tapi tak terbuat sampai lah berapa Ramadan hari tu entah.

Lantas akak gugel resipi tanpa bagitau plan kat hasben. Satgi dia expect tinggi. Haha so kita research dulu.

Akak gugel resipi yang paling simple. Sebab nak guna apa yang ada kat dapuq saja. Terjumpalah satu resipi. Tak banyak bahan, balun sajalah nampak senang.

Ikutkan resipi dia, guna serbuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Yang akak ni takde semua tu. Ah sudah mana nak cekau. Hasben kata, guna ajelah serbuk rempah sup, bukan ke macam-macam serbuk rempah ada dalam tu. Okey masa ni hasben dah dibagitahu yang akak nak buat kacang pool. Hehe beliau tersenyum saja dengan tahap keyakinan 60%.

Berbalik kepada bahan, akak teruskan je guna serbuk rempah sup. Biorlah kan kita cuba tengok apa rasanya. Sudahnya, jadi resipi sendiri dah. Hahaha

Macamana akak buat?



Kacang parang tu diasingkan air dengan kacang. Kacang tu lenyek kasar.

Hiris bawang besar dan bawang putih. Tumis dalam minyak masak campur marjerin sikit. Agak-agak dah naik bau, masukkan rempah sup dan rempah kari yang dibancuh sedikit air. Rempah-rempah ni guna sikit je. Kacau kejap. Lepas tu masukkan kacang parang lenyek tadi. Gaul sebati. Biarkan api kecik je. Agak pekat dan kering sangat, boh air sikit. Jangan banyak sangat nanti tak sedap. Lepas tu tutuplah api. Senang kan. Haaa

Masa nak hidang, bakar la roti tu. Hiris serong nipis-nipis cili hijau, bawang besar potong dadu kecik. Goreng telur mata, ikut suka berapa bijik. Kuning telur biar cair baru sodap. Nak perah limau pun ok. Akak terlupa. Lagipun hasben tak suka.

Then, ta da! Silalah makan!

Bolehlah bagi lepas teringin. Walaupun taklah hebat mana tapi boleh laaaaa. Versi koboi. Biasalah konsep makanan akak semua koboi belaka. Haha janji kenyang alhamdulillah.

Nak cuba, boleh. Tapi kalau tak jadi, jangan mara haaaaa...



Rezeki Kurus

Teks: Zaila Hafni
Imej: OwlbyND

"Kurusnya kak!" -- komen adik ipar setelah 2 bulan tak jumpa.

"Kak Zaila! Awat kurus sangat ni?" -- komen kawan sekerja lama masa jumpa hantar kuih raya.

"Mak tengok Zaila susut badan ni, mesti muat pakai baju mak" -- komen mak mentua di bulan Romadon ini.

Orang komen kurus memang paling ditunggu yedak? Akak sebenaqnya tak perasan dan tak ambik pot pun badan akak naik ka turun sepanjang Remdan ni. Puasa tetap terus macam besa saja. Soq totap jua nasik tapi taklah hari-hari. Nak banding ada satu tahun tu, pehhhh hari-hari overnight oat baq hang. Tahun ni macam tak lalu oat pulak. Kah!

Alhamdulillah orang kata kurus. Rezeki jugak tu weh.

Asbab itu, dapat lima nam lai baju kurung bonus satu tudung Pucci - ihsan mak mentua.


Tudung pucci akak ala-ala gini lah. Nak jugakkkkkkk khennn.

Semalam, bersusun baju-baju mak mentua yang beliau dah tak muat nak pakai, diperturunkan kat menantu kurus ini. Cantik-cantik, elok-elok semua. Kalau tak bagi kat akak pun, mak nak buang je. Oh no!

Maka dengan itu, diisytiharkan akak ada banyak baju raya kihkihkih

Rezeki, rezeki. Alhamdulillah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...