Team Malaysia yang Ohsem di Olimpik Rio

Teks: Zaila Hafni

Wah, menjadi-jadi sungguh nampaknya team Malaysia kat Olimpik kali ni ye.

Berjangkit-jangkit aura pingat dari satu team ke satu team.

Bermula dengan Pandelela, lepas tu Azizulhasni "PocketRocketMan", menyusul 3 sasaran pingat team badminton pulak. Pandelela dengan Azizul pun lepas ni ada lagi acara kalau tak silap, ada chance kumpul pingat lagi ni.

Gambar: nst.com.my

2 pasangan beregu dalam badminton dah tentu dah pingat, cuma tak tau lagi perak atau emas.

Update: Beregu campuran berjaya dapat pingat Perak 😊

Gambar: nst.com.my


Datuk Lee Chong Wei pun on the way, sekarang tengah semi final.

Haaa, semangat tak akak. Walaupun rumah akak tak bertelevisyen, tapi tak menghalang akak ambik tau pasal Olimpik tau. FB kan ada. Kehkehkeh

Cuma akak takleh tengok live je lah. Akak cuma tau result aje laaaa. Jadilah kan. Biar kome kome je yang rasa getarnyaaaa 😉

Apapun syabas untuk team Malaysia kali ni. Memang haibat belaka mereka. Dan pastinya memang berusaha sangat keras untuk sukan ni. Olimpik kot dek non oi. Dapat wakil pi Olimpik dah satu hal, dapat pingat tu satu hal lagi.

Yang bab depa dapat pencen dan insentif tu tak payah nak kecoh sangat lah nak banding dengan kerjaya-kerjaya lain. Tak sesuai. Setiap atlit pun ada sumbangan depa tersendiri jugak. Ingat menang pingat tu saja-saja ke?

Akak ada terbaca bila satu-satu negara (tambahan lagi kalau negara kecik dan tak glamer) ni menang apa-apa pingat kat sukan-sukan besar macam ni, tu salah satu cara nak perkenal negara pada dunia. Negara lain kenal dan buka peluang pelaburan. Kiranya walaupun negara tak semenggah mana pada mata negara besor, tapi at least diorang akan kenal. Yelah orang mesti nak tau Melesia ni letaknya kat mana? Macamana boleh ada atlit haibat pulak?

Kita tumpanglah berbangga. Daripada dok bercakap pandai je kutuk yang bukan-bukan. Kita sendiri pun tak tau sejauh mana pengorbanan atlit nak sampai ke tahap ni.

Jom kita tengok siapa yang akan bawak balik #emasuntukmalaysia kali ni.

No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...