Zizie Ezette Dapat Twin!

Teks: Zaila Hafni
Imej: Instagram Zizie Ezette

December babies!

Baru tengok Fizo update Mawar dah selamat bersalin, Zizie Ezette pun menyusul dengan twin!

Sheikh Muszaphar-Dr Halina pun baru dapat twin hari tu.

Wahh meriah!

Tengok mak-mak selebriti post-bersalin ni, lawa kemain. Akak dulu rasanya kemain selebet. Kahkahkah

Penat meneran tak habis lagi kau.

Apapun tumpang happy dengan mereka yang dapat baby baru tahun ni dan tahun depan.

Rezeki :)

Sambut Hari Jadi Anak

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, meraikan birthday anak sedara dan anak-anak akak sekali, kat rumah mak.

Aunties diorang la ni yang arrange, kita follow je. Hehe

Biasa, sambut birthday cara kami sederhana saja tapi yang penting semua dapat berkumpul sekali dan makan sama-sama. Selalu buat di rumah aje sebab dengan ada anak-anak kecik ni masing-masing lebih selesa.

Kalau masa akak kecik dulu, mak akan masak laksa dan jemput kawan-kawan mai rumah. Itu sajalah sambutannya. Jamu orang makan. Hehe

Semalam kami berstimbot. Senang dan sedap makan ramai-ramai.

Abah mentua belikan durian. Adik ipar belikan kek birthday. Adik ipar sorang lagi belikan bahan-bahan stimbot. Abang ipar belikan KFC.

Birthday semalam meraikan 3 orang - anak sedara sorang dan anak akak 2 orang. Maka syoklah anak-anak dapat hadiah. Dapat beg sekolah dengan kaler, pencil case. Dapat baju baru. Alhamdulillah alhamdulillah.

Kita sebenarnya bukanlah nak sambut birthday tu yang utama. Keutamaannya kumpul adik-beradik, anak-anak jumpa sepupu, kita balik jenguk parents. Makan  ramai-ramai sekali sekala. Makan sedap dengan keluarga.

Sumbangan Pembinaan Bangunan Sekolah Menengah Islam Puchong

Teks: Zaila Hafni
Foto: FB Sekolah Menengah Islam Puchong (Official)

Ini adalah entri rayuan sumbangan ikhlas untuk pembinaan bangunan Sekolah Menengah Islam Puchong yang kini masih lagi di peringkat awal.

SMIP beralamat di Jalan Jurutera, Kg Seri Aman, Puchong, Selangor.

Jika ingin menyumbang, boleh salurkan kepada salah satu akaun bank di bawah.

=================================

TERKINI!!

Sekitar perkembangan Projek Pembinaan Bangunan Baru SMIP.
18 Disember 2017

Rayuan Sumbangan Ikhlas ke akaun:

Bank Islam : 1206 5010 0443 60
Sekolah Menengah Islam Puchong

Maybank : 5627 7721 1141
SMIP AL QAMAR RESOURCES

" Teruskan menyumbang.. Semoga Allah memberkati para penyumbang & penderma sekalian "

Terima kasih.

Anak ke Tadika dah Minggu Depan!

Teks: Zaila Hafni

Di timeline FB, penuhlah dengan perkongsian mak ayah dengan perbelanjaan anak nak masuk sekolah.

Dari keperluan sekolah macam beg, kasut, baju hinggalah ke buku dan yuran.

Bukan sikit-sikit belanja untuk seorang anak, berganda kalau anak ramai.

Harga sebuah pendidikan untuk anak-anak, generasi pewaris bangsa.

Kami yang baru nak daftar anak ke tadika pun dah mula rasa. Itupun umur 6 tahun baru kami masukkan ke tadika. Alhamdulillah juga dapat tadika yang yurannya masih dikategorikan mampu untuk kami.

Cuma masa daftar ni jelah, bayaran untuk buku, uniform dan lain-lain.

Pengalaman pertama agak mengujakan jugaklah. Dah kena siapkan uniform tadika, tampal lencana, beli beg sekolah dan alat tulis.

Setakat ni tengok anak ok aje, minta-minta nanti dah start tadika tu pun dia ok la jugak.

Minggu depan akak dah jadi mak yang ada anak sekolah dah. Hehe. Geng la dengan mak-mak yang kena iron baju uniform anak. Haha. Cuma tak payah nak perang kejut anak bangun pagi sebab dia tadika sesi petang. Kikiki

Anak Masuk Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Dah tiba ke minggu akhir cuti sekolah, mak ayah pun dah start busy uruskan anak kembali ke sekolah.

Beli buku, siapkan pakaian, kelengkapan sekolah dan macam-macam lagi.

Akak pun tetiba tak terkecuali. Akak hampir lupa anak akak pun nak masuk sekolah.

Sekolah tadika. Hahaha

Dah daftar dan dah dapat baju uniform tadika dah. Warna hijau. Hehe. Besor sikit almaklumlah anak bujang akak tu selim melim orangnya. Tapi oklah tu.

Tinggal nak siapkan barang-barang sekolah sikit. Beg, kasut, alat tulis.

Anak akak masuk tadika first time umur 6 tahun. Macam ummi abah dia la. Masa umur 4-5 tahun dia sekolah ummi je. Hihi

Harap-harap urusan pertadikaan dia berjalan lancar. Nampak setakat ni, dia excited nak pi tadika. Jangan sampai nanti depan pagar tadika dia buat drama udah le!

Mak-mak semua dah siap ke barang sekolah anak? Ke minggu nak shopping?

Nasi Lemak Bungkus

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi bersarapan dengan nasi lemak dah memang tak asing dah bagi rakyat Malaysia ni. Akak pun tak terkecuali.

Sekarang ni, akak suka nasi lemak bungkus kecil-kecil. Kalau dapat yang dibungkus dengan daun pisang tu memang paling akak suka. Bau dia sedap, harummmmm.

Satu masalah nasi lemak bungkus kecil ni, lauk dia selalu tak cukup. Haha. Tak cukup dalam erti kata tekak akak.

Pernah jumpa, nasi lemak yang saiz memang kecil, agaknya saiz penumbuk anak akak je hehe, sambal kosong, ikan bilis kacang ada satu sudu teh, telur dadar sekeping nipis. RM1.20 ke RM1.50 dah tak ingat.

Ada juga yang complete nasi lemak secawan, sambal, ikan bilis goreng, kacang, telur rebus separuh, timun - harga up sikit RM1.80. Yang lebih kurang camni tapi harga RM1.50 pun ada.

Ada juga jenis nasi lemak dengan sambal bilis bawang, telur goreng. Pun boleh je.

Macam-macam versi.

Yang pasti, penjual nasi lemak pun nak kena fikir kos juga. Santan, kacang, ikan bilis, telur boleh tahan juga harganya.

Nak nasi lemak seringgit tu payah benar la sekarang ni. Tak untung pun agaknya ye.

Tu pun syukur ada juga orang jual nasi lemak kan. Hehe. Kot banyak komplen, buatlah sendiri. Puas hati nasi nak tambah berapa pinggan, sambal bilis, ikan bilis goreng garing, kacang 20 biji, telur rebus sebiji atau telur mata, timun berapa banyak suka.

Adeh... ngences pulak tulis pasal nasi lemak. Menitik air mata sambil makan roti telur pagi ni. Haha!

Gambar nasi lemak tu hiasan je.

Reda Sakit Pinggang dengan Panaflex

Teks & Foto: Zaila Hafni

Encik suami sakit-sakit pinggang minggu lepas. Akak, memang sejak beranak pinak sakit pinggang sokmo dah. Hehe. Kurang kalsium dan penuaan mungkin juga ye.

Encik suami dok angkat-angkat barang berat semenjak dua menjak ni, kadang tidur atas lantai dengan toto nipis, berasa jugaklah sengal lenguh tak sedap pinggang.

Akak dah memang tau dah. Kalau keputusan pil kalsium, lepas tu kurang minum susu, memang senang sakit pinggang.

Jadinya nak bagi reda sakit pinggang tu, encik suami beli Panaflex. Macam koyok gaklah. Pelekat berangin nak bagi lega sakit pinggang.

Dia pakai sekeping sebelum tidur. Esoknya alhamdulillah kurang sakit dah katanya.

Akak pun cuba jugak semalam sebab sengal sungguh rasa pinggang ni. Sebaik saja pelekat tu melekat kat belakang pinggang tu, berdesup berangin terasa aduhh leganya!

Dia macam kita sapu minyak panas jugaklah tapi yang ni rasa berangin tu sampai ke esok pun ada lagi. Sedap betul perasaan dia. Haha. Kalau koyok macam sekejap je dah hilang rasa berangin tu.

Panaflex ni, punya prihatin. Siap bagi seal untuk tampal kat tepi pelekat, jadinya takde la pelekat tu bergerak-gerak atau beralih. Dan lekatannya pun kuat, tak jejas kulit pun. Selesalah kiranya. Bau pun tak ada. Orang sebelah pun tak tahu kita pakai 'koyok'.

Memang akak rekemen kalau yang lenguh-lenguh kat pinggang tu untuk guna Panaflex ni. Tapi untuk kesan sementara dan tak serius saja tau. Kalau selalu sangat sakit pinggang atau makin teruk, pi ambik ubat kat dokter. Dokter akan bagi ubat yang lagi spesifik yang sesuai dengan keadaan kita.

Sepeket Panaflex ni harga RM5.50 kat 99 Speedmart. Setiap peket ada 2 keping.

Untungnya dengan Celcom Xpax

Teks: Zaila Hafni

Akak dulu pengguna tegar Celcom, sampailah satu masa akak tukar ke Tunetalk tapi tak lama lepas tu kembali ke Celcom.

Jadinya akak jadi pengguna baru Celcom, dengan plan Xpax yang baru. Cuma title loyal user tu dah takde la. Haha

So far hampir setahun kembali ke Celcom ni, akak puas hati guna. Maklumlah dengan semuanya nak cari kat internet, berniaga pun kat internet, buat kerja pun guna internet... maka perlunya banyak data nak guna.

Akak malas nak sign up postpaid, setakat ni akak guna prepaid akak ok je. Itulah motivasi nak cari duit tiap-tiap bulan, duit top up. Hehe

Plan yang akak selalu subscribe, RM30 untuk 5Gb yang sah untuk sebulan.

Setakat ni alhamdulillah cukup. Atau kalau perlu tambah data, akak guna promosi RM5, dapat 3Gb. Untung! Biaq la Celcom kekalkan promosi ni. Akak pelanggan tegar. Hahaha

Dan dengan plan RM30 sebulan tu, dapat:
Free Facebook 10Gb
Free Basic Internet 10Gb
Free Instagram 10Gb

Facebook tu selalu guna tak habis pun 10Gb. Basic internet lagilah, seciput aje. Akak taklah beria sangat Whatsapp. Wechat Line semua tak pakai. Free Instagram tu baru lagi. Tu pun takde la banyak mana gak guna cuma enjoy sikit la nak tengok video IG ngan instastory. Hehe

Line? So far ok je. Tapi nak kata stabil sangat pun, hmmm mana-mana line pun sama saje. Tapi ok lah bila on hotspot, guna wifi pun speed dia agak ok juga.

Kalau nak convert atau nak cuba prepaid, boleh la Celcom Xpax ni. Akak recommend. Hehe.

Nak Masak Apa dengan Sotong dalam Tin?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Beberapa hari sudah, jemu dah makan ayam-ikan-daging, teringin nak makan sotong.

Nak beli sotong fresh, almaklum harga boleh tahan juga sekilo. Kita beli sotong tin ajelah kali ni. Huhu. Sotong frozen pun ada kat kedai dekat rumah ni tapi lain kalilah. Hehe

Bermulalah pencarian sotong tin. Biasa orang recommend brand Rex. Akak cari kat 99 Speedmart takde. Yang ada Ayam Brand. Oklah daripada takde kan. Sotong juga pun ha.

1 tin kecil RM3.99. Akak beli dua tin. Cukup la untuk makan 1 family.

Sotong dalam tin ni, dia didatangkan dalam seketul yang besor. Jadinya, lepas dah keluarkan daripada tin tu, kena potong-potong kecil atau besar mana ikut sukalah. Kalau nak masak seketul tu pun boleh tapi susah sikitlah nak makannya karang.

Air sotong tu biasanya kicap. Macam kicap cair gitu. Tapi yang Ayam Brand ni, dia ada 2 jenis. Satu kicap, satu lagi apa entah akak tak ingat. Tapi rasanya tak banyak beza sangat kot.

Pernah satu masa dok viral sotong tin ni, jadi akak dah pernah cuba buat. Ok la sedap sesekali nak makan. Selalu tak boleh la, masin dek non oi.

Masa akak post kat Instagram, ada kawan-kawan akak tanya. Depa baru tau macamana nak masak. Tak pernah dok buat. Syok kan boleh share benda yang sebelum ni orang tak tau, jadinya dah tau lepas tengok post kita. Hehe

Berbalik kepada sotong tin, sebenarnya macam-macam boleh masak dengan dia. Lauk kecemasan la gitu ha. Macam sardin gak pun. Tapi processed food is processed food jugaklah, tak boleh makan selalu.

Kalau nak resipi sotong tin akak, ada di www.thedapurdiary.wordpress.com ye.


Lazada Online Revolution

Teks & Foto: Zaila Hafni

Ingat lagi dulu-dulu, sekitar 5 ke 6 tahun lepas, mahu beli barang online, menggigil tangan.

Tak cukup berani nak buat transaksi online, waktu tu cukup hati-hati nak buat sebarang pembayaran secara online ni. Sebolehnya elak dan akan cari barang di kedai saja.

Ada satu masa sekitar tahun 2013, waktu tu anak sulung dah boleh mula makan. Maka sukalah kita mak muda ni nak siapkan makanan anak. Beria mencari buku yang boleh bagi panduan. Maklumlah, kurang ilmu nak sediakan makanan untuk bayi 6 bulan. Ada baca di internet tapi lebih puas hati kalau ada buku.

Tak tahu bagaimana akhirnya terjumpa satu buku ni di MPH Online.

Buku Mama, Saya Lapar! yang ditulis oleh Wardina Safiyyah.

Nak sangat buku tu, tapi tak berkesempatan nak ke MPH dan beli. Lama juga memikir sama ada nak beli online atau tidak. Tapi gerak hati agak yakin dengan MPH Online ni. Iyalah, takkan suatu jenama yang dikenali akan buat scam pula kan.

Jadi, bermulalah pengalaman pertama pembelian online saya. Beli buku. Segala urusan order dan bayaran rupanya mudah sahaja.

Alhamdulillah buku sampai dengan selamat dan menjadi kesayangan saya hingga sekarang.

Perasaan menunggu barang yang dipesan tiba memang tak dapat digambarkan. Teruja!

Dulu, akan ambil masa hampir seminggu juga. Kini, dalam 2 ke 3 hari saja barang dah terima.

Sejak 3 tahun kebelakangan ini, saya sudah makin biasa membeli secara online namun pada seller atau platform yang dipercayai dan diyakini saja.

Kini, pembelian online makin mudah dan menjimatkan. Harga lebih murah, barang dihantar terus ke rumah. Jimat masa, tenaga dan duit.

Barang yang saya biasa beli online adalah buku. Ada buku yang lebih murah dijual online, ada juga judul yang tak masuk ke kedai buku, hanya ditawarkan secara online sahaja.

Cuma akhir-akhir ini, dengan adanya platform seperti Lazada, saya mula mengintai-intai barang keperluan rumah. Maklumlah nak shopping di kedai atau pasar raya kadangkala tak sempat. Ada masa tu tak dapat shopping dengan tenang sebab sibuk dengan kerenah anak-anak.

Terpengaruh dengan kawan dan beberapa review yang bagus, saya akhirnya terjebak juga dengan membeli Spray Mop dan Fridge Lock dari Lazada, awal tahun ini.

Pengalaman yang best sebab saya tak pernah sangka saya akan beli mop melalui online!

Sekarang, suami pula yang suruh tengok barang-barang di Lazada. Sebabnya?

Boleh dapat barang yang cantik pada harga yang lebih murah berbanding kedai. Kami juga tak perlu bersusah payah mengangkat barang kerana barang akan terus dihantar depan rumah. Nak pilih barang pun mudah.

Dan sempena Lazada Online Revolution yang berlangsung pada 11 November hingga 14 Disember 2017 ini, saya teringin nak dapatkan penyapu baru.

Hmmm. Sebenarnya kami baru pindah rumah dan kalau dapat penyapu yang macam ini dapat memudahkan kerja pembersihan.

Tengok di Lazada, mana tau ada penyapu yang best dan murah.

Oh ada!

Pertama kali nampak Magic Sweeper ni, terus tertarik. Sebab tak guna elektrik atau bateri. Memang taklah berfungsi seperti vakum tapi sekurang-kurangnya habuk kurang berterbangan dan jangkauan penyapu lebih luas.

Aduh, tak pernah terbayang beli penyapu dan mop secara online. Tapi itulah realitinya. Kini semuanya di hujung jari sahaja!

You alls kalau nak tengok barang murah, diskaun gila-gila, flash sale - boleh klik sini LAZADA ONLINE REVOLUTION .

Hari terakhir hari ini tau!

Peraduan Chicken Fiesta Video Challenge A&W dengan Hadiah Bernilai RM10k!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam ada rezeki orang belanja A&W. Alhamdulillah. Sesekali makan kat restoran legend ni, seronok juga.

A&W, biarpun dengan adanya fast food restaurants yang macam-macam dok ada, dia tetap maintain.

Dari kecik, sinonim sangat A&W dengan Root Beer Float.

Coney Dog. Mozza Burger. Curly Fries.

Ayam goreng dia pun sedap. In fact husband akak memang suka ayam goreng A&W pun. Dulu masa duduk kat rumah yang dekat dengan A&W, kalau akak cakap tak sempat masak, ni lah dia menu nya. Makan dengan nasi. Hehe

Waffle with ice cream pun satu lagi menu legend. Rasanya first time makan masa hang out dengan kawan sekolah, rasa punya sedaplah masa tu. Lepas tu lepas kahwin, masa round cari rumah sewa, pun lepak A&W makan waffle jugak. Semalam, makan dengan anak-anak walaupun anak melayan sangat. Hehe ngabihkan aiskrim aje, waffle ditinggal. Dah umminya makan waffle dengan sisa aiskrim dengan strawberi saje.

Dulu harus la beli sebotol besar root beer tu. Beli aiskrim vanila scoop masuk dalam tu. Pehhhh nikmat oiii tapi awas la kencing manis. Hahaha

Sekarang ni, A&W buat contest video makan ayam goreng diorang. Teringin juga nak join, ada record video anak bujang makan ayam goreng tu semalam. Tapi taktau la jadi ke tak nak proceed. Haha maklumlah akak tak berapa suka nak expose anak cenggini. Tapi hadiah RM10k tu mengaburkan mata juga walaupun tak tau la berapa chances nak buleh dapat hihihi

Kalau korang nak join, pegi A&W, beli ayam goreng diorang. Rekod video paling best masa makan ayam goreng tu. Tak kisah siapa yang makan, diri sendiri ke kawan ke family ke. Lepas tu like FB page A&W, post video tadi and boh hashtag #chickenfiestavideochallenge.

Atau pun nak lagi clear cara nak join contest ni, pegi je:

FB page: A&W Malaysia - Official
Website: www.anwmalaysia.com.my

Lauk Kenduri, Antara Catu dan Ambil Suka Hati

Teks: Zaila Hafni

Terbaca satu post di FB berkenaan lauk kenduri. Status FB tuan post tu akak kadang kadang follow juga.

Ada yang boleh diterima, ada yang kurang. Begitulah setiap orang berbeza pendapat dan pandangan.

Isu lauk kenduri ni, tuan ni suarakan rasa kurang senang bila masa datang kenduri, lauk disendukkan oleh pelayan dan kuantitinya dicatu. Seketul sahaja ayam atau daging setiap seorang.

Tuan ni rasa macam tak patut sebab tetamu yang datang terpulanglah nak makan berapa banyak, kan ke meraikan tetamu bila dah jemput. Pada dia, dia rasa tak syok sebab seolah tuan rumah rasa tetamu ni gelojoh sangat ke nak makan banyak.

Gitulah lebih kurang.

Jadi bila baca komen memang macam-macam. Yang sokong ada, yang kurang setuju pun ada.

Yang katerer kebanyakannya komen senario sebenar. Ada yang memang tuan rumah minta buat macam tu sebab nak pastikan lauk cukup untuk semua tetamu. Dan ada juga yang mengatakan supaya tak bazir. Kadang jenis yang ambik makanan setimbun tapi tak habis. Betul jugaklah.

Tapi pada akaklah, ambik je sikit dulu. Kena catu pun tak kisah cuma takde la kebebasan nak pilih lauk tu kan but it is not a big deal. Tak cukup, pi la ambik lagi kalau tak berapa malu. Kahkah.

Kita lebih kepada nak hadir majlis dan penuhi jemputan. Tuan rumah jamu banyak makanan alhamdulillah. Tapi bukanla bermakna kita sampai melantak. Agak-agak la.

Apapun, berhemahlah masa pi kenduri. Gegaya lapar sangat, makan dulu la sebelum pi kenduri or lepas kenduri pi la sambung makan kat kedai. Hehe

Sushi Ala Malaysia

Teks: Zaila Hafni
Foto: Koleksi adik ipar

Hari tu, adik ipar ada bawak sushi. Tapi lain macam sushi nya.

Besar. Dan ada sushi sambal pulak. Haha

Rupanya versi Malaysia punya sushi. Intinya dimasak dulu. Dan siap dihias memang beria. Setiap satu sushi pulak didatangkan dalam roll yang dah siap dipotong. Senang la nak makan.

Yang adik beli, sushi sambal, sushi udang dan sushi sotong.

Yang sambal tu dah macam nasi lemak pun ada tinggal tak ada ikan bilis kacang aje. Inti dia sambal, telur dadar, timun. Ni ok, sedap gak cuma sambal dia agak pedas.

Sushi udang yang ada oren-oren kat atas tu. Telur ikan kot. Macam ada cheese jugak agaknya. Yang ni tak pedas. Dia ala lemak berkrim yummy gitu ha.

Sushi sotong yang ada daun salad terjojol tu. Dia pakai sotong kurita. Marvellous juga rasanya. Ini pun tak pedas.

Overall, sedap dan agak puas hati.

Sesuai kalau nak buat makan reramai. Sorang kalau nak hadap benda ni memang kekenyangan macam ulor sawe la. Sekeping sushi tu besar gak potongan dia. Actually 2-3 keping pun agak kenyang dah melainkan perut macam akak. Hahahaha

Sushi ni adik beli kat Instagram. Seller tu deliver ke ofis. Katanya delivery ikut area ikut hari tertentu. Kena follow Instagram seller tulah. Biasa Klang Valley dia banyak cover.

Dah kalau ngences tu, pi jamu mata kat Instagram ni. Sushi ni ada brand tahu. SUSHIKA. Haaa gitu. Search kat Instagram, or else follow seller ni je.

Sushika Squad
Instagram: @asyiqinsalleh
Harga: RM12++ setiap satu rol

Ayam Goreng Rangup

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam dok belek-belek Gallery gambar dalam telefon ni terlintas imej-imej ayam goreng. Huih lapar jadinya maka akak membuatkan orang lain terliur juga dengan post kat Instagram. Hehe.

Follow Instagram akak: @zaila.h

Satu, ayam goreng berempah kari. Resipi daripada adik ipar yang pandai masak. Sedap, tapi bila akak buat taklah sedap sangat sebab terlebih sangat serbuk kari. Kahkah.

Ayam goreng ni siap digoreng garing dengan daun kari mak yang gemok memang ghau-ghau la bau dieeeee.

Dua, drumet dan kepak ayam jenama Ayamas. Seketul dua itulah saja drumetnya. Yang banyak kepak. Sudah la kecik-kecik aje sekarang saiznya. Cuma akak tak makan selalu sangat. Masin.

Tiga, ayam goreng gambar dari Instagram majalah Rasa. Pehhh tengok ayam camni memang buat meleleh air liur saje. Tengokla dia punya tepung salut kulit luar tu macam rangup krup krap seperti ayam goreng McD. Eh.

Empat, resipi rahsia ayam KFC. Katanyalah. Akak lupa dah mana sumber akak ambik ni. Tapi menarik gak nak cuba tengok sama ke tidak khennn. Cuma celah mana nak cari rempah yang tak pernah didengar tu ha.

Oklah. Sekian perkongsian ayam goreng. Mudah-mudahan korang lapar tengok gambar-gambar ni. Hehehe

My Coffee Prince versi Malaysia

Teks: Zaila Hafni
Imej: www.gempak.com

Drama Korea, My Coffee Prince ni memang akak dah banyak kali tengok. Husband akak pun layan. Actually dia bukan jenis layan sangat tapi yang ni dia suka. Satu lagi drama Korea tajuk Pasta. Itu aje yang dia follow sampai habis.

Ok berbalik kepada MCP, sekarang ni dok tayang di Astro Ria dan Ria HD. Setiap Isnin sampai Khamis pukul 10 malam.

Ini versi Malaysia. Jadi yang dah tengok versi asal Korea memang tak boleh tahan nak banding watak-watak yang dibawak oleh pelakon Malaysia. Yang pasti, pada akak pemilihan watak memang kena. Ngam sangat!

Si hero Gong Yoo tu dibawak oleh Fattah Amin. Haha boleh la tu. Watak heroin, Janna Nick. Sesuai sesuai.

Pada awalnya ramai jugak yang kecam apsal hero tu dibagi ke Fattah, hmm pada akak sesiapa jadi hero pun tetap jugak kena kecam. Dah tentu dia tengah glamer sekarang ni, ingat Micheal Ang takde strategi ke? Hahaha

Pada akak, ok aje dia pun.

Ok watak lain macam sepupu hero yang pengarah muzik tu, Fahrin Ahmad. Gf lama merangkap crush si hero, Diana Danielle.

Paling tak menahan tapi akak suka, mak si heroin, Sharifah Shahira. Kahkah memang sesuai betui la. Watak mak dia yang sengal-sengal tu.

Watak mak kepada hero, Jasmin Hamid. Kemain la kena jadi lemah lembut sopan santun. Nenek hero, Ellie Suriati. Hahaha sekali lagi akak suka!

Yang paling tak sangka, pengurus kafe yang blur tu dibawak oleh Zain Ruffedge. Hahahha. Lawak je.

Ni dah habis minggu pertama. Ada rekod kat rumah ni tapi tak tertengok lagi pun. Tak sempat.

So far akak tengok 3 episod, oklah. Menjadi jugak. Sekadar hiburan. Teringat zaman muda layan drama Korea berkoyan-koyan.

Korang dah tengok ke? Watak mana yang paling korang suka?

Kahwin #fattzura

Teks: Zaila Hafni

Walaupun dah beberapa hari berlalu sejak Fattah-Fazura kawin, akak tetap jua nak bagi komen. Hehe menumpang bahagia pengantin baru gitu.

Akhirnya lepas announce depa bertunang dan bakal nikah dalam waktu terdekat, rupanya memang dekat sungguh. Tuptup nikah dah beberapa hari lepas PC tu je pun.

Tapi tengokkan preparation nikah tu, nampak macam memang dah plan dan arrange dengan baik dari awal. Pandai sungguh simpan rahsia. Yang manage majlis pun pandai simpan rahsia. Padahal yang buat baju bukan calang calang, Rizman Ruzaini. Nikah buat di Ritz Carlton. Videographer photographer semua pun bukanlah main tangkap muat gitu jah.

Apapun, majlis nikah tu nampak sweet. Baju nikah, mekap Fazura nampak classy and elegant. Simple and sweet. Tapi nanti masa sanding tak taulah kan.

Semoga depa bahagia. Walaupun beza umur 7 tahun, tapi apa ada hal ye dok. Fazura nampak muda je. Hahaha

Kemain trending la si Fattah, dah la tengah on My Coffee Prince. Glamer betui. Rezeki.

Cuti Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Akhirnya tiba jua ke penghujung tahun, cuti sekolah panjang yang dirindukan budak sekolah.

Akak? Takdelah beza sangat pun. Anak belum sekolah. Tumpang aura je.

Dulu cuti sekolah macam ni, akak selalu teringin nak pi kem. Apa-apa kem. Kem motivasi ke, kem masuk hutan ke. Tapi ayah bukan minat sangat nak hantar anak pi kem macam tu, maka akak bercuti di rumah saje.

Bagi orang yang kerja, syoklah jalan lengang. Pagi-pagi tak kalut and rushing sangat. Kurang jem.



Fattzura Tunang

Teks: Zaila Hafni

Haa. Puas hati kan rakyat Malaysia sekalian pasal status Fattah-Fazura. Ekekeke

Baru bertunang ye u ols. Bakal menikah.

Akak tak tengok pun press conference nye. Kalut kat dapo tadi ha. Update dari adik beradik dengan Fesbuk je.

Apapun doakan baik-baik saja untuk depa dua. Semoga jodoh berpanjangan!

Fattah-Fazura Nikah

Teks: Zaila Hafni

Kemain kecoh media hiburan, blog-blog dok update kata Fattzura dah menikah. Siap ada pengakuan daripada abang Fazura yang mengaku jadi wali adik dia menikah.

Wah. Kalau betul, tahniah. Berbahagialah.

Kalau gimik, hmm hampas je. Hahaha

Ok jugaklah Fattah ngan Fazura pun. Kalau dah jodoh. Yedok.

Mari kita tunggu depa punya press conference.

Hari Anugerah Cemerlang

Teks: Zaila Hafni

Oh jadinya sekarang ni, Hari Anugerah Cemerlang sekolah, kalau yang tak dapat apa-apa anugerah tak payah pergi sekolah ye?

Maksudnya, murid yang dapat anugerah dan mak bapak dia ajelah ye yang kena hadir? Yang dapat surat jemputan lah kan.

Hmmm.

Kenapa akak rasa agak errr... kenapa tak diraikan dengan seluruh sekolah? Jadinya yang 'tak berapa pandai' ni, nak mai ke tak mai sekolah ikut suka lah ye.

Akak tak tahu rasionalnya dibuat begini jadi akak tak boleh la nak komen. Kot sekolah ada sebab tersendiri.

Cuma masa akak sekolah dulu, seingatnya semua murid mai sekolah. Tapi yang dapat anugerah tu beratur la nak terima. Yang tak dapat, berlegar-legar membuang masa dengan kawan-kawan. Kahkahkah.

Takde pulak cikgu kata, yang tak dapat surat tak payah datang. In fact mak bapak tak dapat surat apa pun rasanya. Anak-anak je yang bagitahu. Ke akak dah hilang ingatan bab ni? Hahahaha.

Murid yang cemerlang diraikan di sekolah dengan cikgu-cikgu dan kawan-kawan aje. Balik rumah tunjuk sijil ataupun hadiah yang dapat. Selalunya buku.

Tak apalah. Mungkin zaman pun dah berubah kan.

Cara Hilangkan Kesan Kain Terbakar pada Seterika

Teks: Zaila Hafni

Pengalaman pertama akak nak hilangkan kain terbakar kat seterika, dan berjaya lalu nak dikongsi dengan satu dunia. Padahal petua ambik kat Youtube je. Hahaha!

Takpa takpa takpa. Akak tetap nak kongsi demi kesenangan orang yang memerlukan. Gitu.

Kisahnya, akak iron baju cik abang dengan lapik alas kain pelekat je kat bawah. Bawah tu karpet. Tadi masa nak simpan iron, boleh la iron tu tertempek atas karpet, maka dengan panas-panas lagi tu, setepek la karpet kat seluruh permukaan iron gi tu ha. Panik jugak akak sebentar. Cemana ni?

Lantas akak google. Banyak je petua! Hahahaha

Akak guna kaedah paling senang.

Bahan yang perlu:

Seterika yang kotor tadi
Garam kasar segenggam tangan masing-masing
Surat khabar

Cara:

1. On kan seterika. Medium heat dah la.
2. Bentangkan surat khabar atas ironing board. Kalau nak buat atas lantai, alas kain dulu baru letak surat khabar.
3. Taburkan garam kasar. Perhatian, guna garam kasar tau sebab lebih mudah nak tanggalkan kotoran tu. Agak-agaklah kuantitinya.
4. Lepas tu, gosok seterika atas garam tadi. Nanti akan tanggal keping-keping kain terbakar yang melekat kat seterika tu.
5. Gosok sampai semua kotoran tanggal. Seminit je cerah balik dah seterika. Yayyyyy!

Senang kan?

Selamat mencuba tau.


Pray for Penang

Teks: Zaila Hafni

Terkejut dapat berita Penang banjir. Kat kampung akak pulak tu. Tak pernahnya kampung akak tu naik ayaq. Ni kira bencana terburuk dalam tempoh 27 tahun ka depa kata. Memang teruk betui. Kat pulau ngan seberang sama ja teruk. Habih pokok tercabut, feri buleh tersadai, kereta motor habih tenggelam, tanah runtuh. Sampai kerajaan Penang kena mintak tolong askar la mai bantu.

Katanya hujan lebat non stop for few hours. Lepas tu masalah perparitan lagi. Mana la tak banjir.

Rumah sedara mara akak kira banyak gak lah yang affected. Kesian depa.

Nak kemas balik, bersihkan rumah lepas banjir bukan senang oo. Harap pakat bertabah. Dugaan hujung tahun.

Tak Sempurna Tak Apa

Teks: Zaila Hafni

Ada orang perlukan pertolongan tapi tak suka ditolong sebab tak sempurna seperti yang dilakukan sendiri.

Ada orang tak mampu nak buat sesuatu tapi rasa dia mampu kesudahannya penat sendiri lepas tu mengungkit kerja yang dibuat.

Ada orang yang tak perlu pun buat sesuatu kerja tu tapi masih tetap buat dan tak sub pun kerja tu pada orang yang sepatutnya. Dan dia terus-terusan buat sambil merungut. Orang yang sepatutnya take over kerja tu tak tahu pun yang dia sepatutnya uruskan sendiri kerja tu.

Ada pulak orang yang tak yakin dengan kerja atau bantuan orang lain. Yang ini, hang penat atau hang merungut, orang tak tau nak komen. Orang nak tolong, tak bagi. Dah tolong, tak kena pula.

Begitulah. Kadang-kadang ada orang ada masalah. Tapi dia tak sedar dia bermasalah. Dia anggap tu bukan masalah tapi pada orang lain, ya.

Terlalu mahu kesempurnaan, atau langsung tak hairan nak sempurna walaupun sebahagian pun masalah juga.

Berdepan individu begini, banyaklah bertabah dan bersabar.

Memang hati tercalar, terbakar, berasap menjulang tapi sebesar mana pun kita padamkan sahajalah dengan air tenang walau berkolah-kolah.

Jika membalas, jika melawan. Kita tak ubah sama sepertinya. Lawan arus. Doakan kebaikannya. Kasihani dia. Semoga Allah kasihani kita juga.

Peperiksaan PTD 2017

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah. Untuk kesekian kali yang akak sendiri kurang pasti, akak ambik lagi exam PTD.

Tak tau PTD tu apa? Eh kome kalau yang pernah apply keje gomen mesti tahu kerjaya pilihan budak fresh grad. Huhu. Kerjaya idaman la katanyaaaa.

Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Kira post gomen paling 'hebat' la ni. Hebat bukan apa, sebab nak dapat lepas semua tahap sampai confirm jadi PTD bukan senang. Dan bila dah bergelar PTD pun, bukan calang-calang kerja. Pembuat dasar gitu ha.

Baiklah kembali kepada exam PTD, mungkin ini kali yang ke 7 atau 8 akak ambik. Ye memang banyak kali sejak akak grad.

First masa betul-betul lepas grad. Excited gila masa tu. Masa tu exam kat dewan sekolah. Kebetulan kat sekolah lama akak. Pi exam pun pakai baju kurung baq hang. Masa tu pagi petang exam nya. Pagi soalan pasal kerajaan, daya penyelesaian masalah. Petang kena jawab esei BM dan BI. Exam gomen zaman dulu-dulu. It was circa 2006-2007.

Ya rabbi dah almost 10 years!

Alhamdulillah akak lulus exam kali pertama tu. Excited wei. Dapat panggilan untuk ujian lasak entah apa namanya masa tu, yang sekarang dipanggil UKJK. Ujian Kelayakan Jasmani dan Kesihatan gitu lah kot lupa dah. Tapi akak tak pegi, masa tu akak dapat kat INTURA - Intan Wilayah Utara. Tak pegi sebab attend kenduri kawen abang akak yang sebelah akak ipar kat Kelantan.

Sodih jugak la sebab bukan senang nak dapat kan. Tapi tak mengapalah, akak percaya ada rezeki lain.

Lepas tu, bermulalah siri ambik exam tak sudah-sudah yang mana semuanya berakhir kecewa. Exam lepas tu semua tak lulus. Haha. Givap pun ada jugak. Ada juga yang akak tak ambik pun. Cuma yang paling ingat exam sekitar 2015 masa tu tengah pregnant anak nombor 2. Waktu tu gomen baru lancarkan exam online. Akak kira batch kedua yang sit for online exam lepas batch pertama exam Pegawai Kastam. Waktu tu ramai nak pakai sebab nak laksana GST. So calon-calon yang dah buat exam Kastam dah biasa la.

Tapi tahun tu, gomen buat taklimat di Putrajaya untuk brief pasal exam online ni. Akak pegi. Peh. Lain macam betul aura bangunan kerajaan. Hahaha. Dah la masa tu ada juga calon yang hadir interview PTD kat bangunan sebelah. Terasa benau akak macam kecikkkk je banding depa yang nak pi interview tu. Kahkahkah

Maka waktu tu akak sit for exam kat cyber cafe. Mujur internet laju kat cc tu. Ada jugak yang lain sit for the same exam dalam cc tu. Akak cool je. Yang akak tahu, akak jawab. Yang akak tak tahu aku tembak. Haha. Yang penting konfiden. Masa tu ada juga wawasan nak jadi PTD. Kot kot ada rezeki anak tapi lepas keluar result, dukacita dimaklumkan. Hahahaha. Ater dah akak pi jawab soalan pertama,

Apakah portal kerajaan Malaysia?
Akak jawab Myeg. Hahahahahah

Sapa nak ambik kerja gomen oi!

Maka kali ni akak check siap siap sebelum exam. Tapi sekali tak keluar pun soalan tu dah.

Ok berbalik kepada exam PTD 2017 ni, beza dengan yang akak ambik masa 2015 dulu. Kali ni, soalan bahagian A memang biasalah pasal dasar kerajaan. Kalau baca paper dan follow PM at least mesti tau nak jawab atau tembak jawapan. Hehehe. Part 2, daya selesai masalah - soalan Matematik.

Kebarangkalian. Luas objek. Jarak perjalanan. Pecutan. Apakah nilai y, x. Integer. Makna kata kena ingat la Math Mod tu.

Akak? Ke lauttt dek. Mujur hasben akak ada bagi hint rumus. Hahaha. Exam open book, boleh la.

Maka selesailah tadi 1 jam 40 minit jawab 2 bahagian. Mujur la wifi rumah ok. Akak risau gak kot sangkut ke loading ke kan. Alhamdulillah lancar. Lain betul jawab exam ni. 5 minit sebelum exam, menyusu anak dulu. Selang antara 2 part tu ada gap 15 minit sempat lagi menyapu dan kemas mainan anak. Elok habis exam, baby dah liang lentok nak tidur.

Apapun tunggu ajalah apa result pun. Lulus ke tak lulus ke. Kita usaha aje kan.

Kalau lulus, cabaran seterusnya dijangka bermula Januari 2018.


Kedai Bahan Bakeri, Rambang Mata Dibuatnya!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Hari ni besday abah mentua. Akak ngan hasben rancang nak buat sendiri kek besday.

Konon bawak keluar buku dengan majalah resipi kek, nak ambik ilham tapi last akak cakap kat hasben, beli cake premix ajalah. Bukan apa, akak tak yakin nak buat yang sukat satu-satu bahan tu. Tak jadi karang, naya. Dah la kek besday huhuhu

Jadi kitorang pun carilah kat Mydin tadi, tapi takde. Ada premix muffin aje.

Then hasben teringat ada sebijik kedai bakeri kat Bandar Baru Salak Tinggi (BBST). Maka teruslah ke sana.

Masuk ke Kedai Bahan Bakeri nama dia. Kat area Kosmopleks, sebelah kanan ada kedai dobi layan diri, sebelah kiri ada kedai gunting rambut.

Wahhh masuk je semerbak bau sedap. Macam bau kek ke entah apa hidung akak tak dapat kenal pasti. Kagum gila barang-barang yang ada. Dari acuan, bahan bakeri segala mak nenek ada. Deko untuk kek pun banyak ada.

Yang pasti harganya berpatutan dan banyak pilihan serta paling penting halal, tak payah pening fikir ni ada logo halal ke tidak. Banyak bahan diorang produce sendiri, jadi harganya memang alhamdulillah pada akak, mampu milik.

Tadi kitorang decide nak buat kek coklat moist dengan topping strawberi. Beli cake premix, sepeket dalam RM8 lebih, strawberry topping tu pun dalam RM8 lebih jugak. Nak buat keknya senang bangat.

Untuk kek coklat moist ni, just tambah telur, minyak dengan air saja. Lepas tu mix dengan premix tu ha. Pukul semua, masuk loyang, kite bakor.

Memang moist. Sedap!

Satu family enjoy makan. Akak pun happy. Hahaha. Maklumla akak tak berapa pandai bab baking ni. Maka nebes jugaklah kalau tak jadi. Dahlah kek besday.

Lepas ni bolehlah try cake premix lain pulak. Tadi ada butter cake, luxurious chocolate cake, red velvet, carrot cake, sponge cake. Tepung florentine pun ada.

Oklah kalau sapa yang berdekatan, nak cari bahan bakeri halal dan berpatutan, boleh la ke Kedai Bahan Bakeri ni ye.

Akak lupa alamat dia, boleh tengok kat FB: iwanabakingsolution . Owner dia friendly, siap speaking utara lagi. Hahah memang la akak suka ekekekek

Pi lah jamu mata. Hehe

Bila Anak Ekzema

Teks: Zaila Hafni

Pagi tadi, akhirnya ke klinik jua bawak anak bujang nombor 2 tu yang sebelum ni dok gatal, naik ruam, merah-merah kulitnya. Sebenarnya dah ok sikit tapi tetap nak bawa jumpa dokter untuk sahkan dan nak ambik ubat.

Skarang ni we ols selalu pi KK je, since dekat bangat dengan rumah. Dan most of the time ubat KK serasi dengan anak-anak. Dapat consultation dokter yang ok, memang rezeki la. Tapi actually jarang sangat pun dapat dokter yang kerek. Biasa dapat dokter yang friendly, kita tanya apa pun dia jawab dengan tenang dan gembira. Haha

Dan tadi bila jumpa dokter, memang pun dokter kata kulit anak dah nampak kering dan tak teruk sangat. But still it is considered as eczema. Kan ekzema ada banyak jenis. And as usual memang tak dapat dipastikan tiap-tiap ekzema tu puncanya apa. Tapi hati-hati if ada keturunan asma atau ekzema ni, memang boleh menurun ke generasi.

Punca lain boleh jadi habuk dari karpet, tilam, sarung bantal, cadar segala. Boleh jadi alahan makanan macam seafood dan jajan (msg). Boleh jadi apa-apa saja. Maka mak bapak la nak kena monitor dan agak apa yang sebabkan naik merah dan gatal kat anak tu.

Maka tadi sembang dengan dokter, last dokter kata dia hanya boleh bekalkan some aquous cream and calamine cream. Sebab itu saja yang KK ada. Another choice boleh cari Cetaphil lotion and cleanser. Well memang itu yang thorbaek pun untuk budak ekzema. Cuma rega dia pun thorbaek gak la. Sebotol losyen/cleanser boleh sampai RM60+. Tapi seriously memang bagus, dan baby sangat bau dia. Eh.

Tapi dokter ada bagi alternatif juga. Katanya sapu vco pun boleh. Virgin coconut oil aka minyak kelapa dara. Katanya sapu saja hari-hari, elok juga untuk lembapkan kulit anak. Bila kering, kasar kulit dia, dah tak cantik. Kesian pun ada anak dok garu-garu. Huhu.

Jadinya lepas ni mungkin nak kena standby vco gaklah selain ada back up aquous and calamine cream tu. Back to nature kata kau.

Satu lagi kena jaga makan dan kebersihan jugak ya.

Tua Bermanfaat

Teks: Zaila Hafni

Kadang-kadang tu akak terfikir jugak, kalau dah tua-tua esok (sekarang ni muda lagi ok), anak-anak dah besar, apalah yang akak nak buat di rumah.

Akak tak mau la sekadar dok rumah buat kerja rumah semata, layan tv sepanjang hari. Niat di hati kalau Allah bagi umur panjang, kesihatan yang baik -- nak  jugak lah bermasyarakat. Join kuliah ke, usrah ke, persatuan apa-apa ke selain akak dok membayangkan akak menulis.

Dari dulu pun akak memang berniat kalau dah pencen (dulu kan akak keje), memang akak nak fokus menulis atau menterjemah. Atau buat buku. Tapi nampaknya rancangan tu Allah awalkan.

Ada hikmahnya tu.

Oklah akak ada job menulis ni. Melambat aje submit artikel. Time idea mencurah, anak masing-masing berkerenah. Time depa senyap sunyi, idea akak pun terbang ke mana entah. Aduh.

Takpe. Akak tetap coba. Nak reti menulis, memang hang kena menulis aje. Layankan aje. Zasssss!

Siti Nurhaliza Junior is Coming!

Teks: Zaila Hafni

Tumpang seronok dengaq news yang ctdk tengah pregnant. 11 tahun tunggu, berapa banyak kali dah cuba dan pernah jugak keguguran.

Tengok muka dia kemain berseri. Cakap pun senyum-senyum. Lama dia tunggu kan.

Bila dengaq news yang macam ni, betapa ramai orang masih berusaha dan menanti  zuriat, kita yang alhamdulillah diberi rezeki anak ni, kadang-kadang keja nak marah saja.

Memang dah harus dah anak macam-macam perangai ngan kerenah, dengan cengengnya, dengan clingy-nya, dengan merengek nya kita dah tak tahan.

Tak masuk lagi bab kita tengah sibuk, depa pun nak sibuk sama. Kita dok suruh depa main jauh-jauh. Huhu

Mai malam, nak tidoq semua pakat dok bawah ketiak jugak. Ketiak masam ni jugak la yang depa dok berhimpit. Tengok muka tidoq, kesian. Anak bukan reti apa. Nak cakap nak apa pun tak pandai. Kita orang tua ni sikit-sikit nak marah ja. Huhuhu.

Alhamdulillah rezeki yang satu ni, Allah bagi mudah. Yalahkan rezeki masing-masing tak sama. Dalam kita dok rasa syoknya couple yang masih berdua travel around the world, boleh pakai tudung tanpa kesah kena muntah atau terpenyek - dalam hati depa berapa banyak depa nak jadi macam kita, kita tak tau kan. Biasalah kita selalu rasa the grass is always greener on the other side. Padahal orang lagikan dok nak that green grass yang kita ada.

Apapun bersyukur. Allah bagi apa yang kita perlu. Allah akan bagi pada tepat masa. Kita doa dan usaha saja.

Satu Malaysia tumpang happy dengan Siti. Semoga selamat hingga melahirkan.

Karnival Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Hari ni join anak-anak sedara ke sekolah depa, ada Karnival PIBG. Meriah jugaklah. Ikut hati tak mau pi sebab akak ada job nak kena submit next week tapi hasben kata jom je lah pegi ambik angin.

Sekolah pun dekat je ngan rumah. Lepas sarapan kat kedai dekat ngan sekolah tu, terus la ke sana.

Ada macam-macam gerai. Burger, aiskrim bajet, otak-otak segala macam. Permainan pun ada banyak khusus untuk budak-budak sekolah tu. Paintball, abseiling, masuk rumah hantu etc.

Anak-anak enjoy dapat banyak mainan. Tumpang seronok tengok anak seronok. Dah lama depa pun tak keluar cam gini. Asyik pi supermarket sajo. Huhu

Tengok budak sekolah ni dok terbayang esok anak sendiri masuk sekolah macamana la. Tak lama dah nak masuk Darjah 1. Besaq dah rasa.

Adakah akak nanti akan ada masa macam ni nak attend program sekolah anak?

Macamana anak akak nak beradaptasi dengan sekolah?

Akak cuma harap anak akak mampu survive dan adapt dengan sekolah, cikgu dan kawan-kawan dia esok.

Crime Patrol Dial 100 di Tara HD

Teks: Zaila Hafni

Lately ni, kat rumah dilanda ketagihan drama India. Cerita pasal kes jenayah di India, rasanya kisah benar. Tajuk Crime Patrol di Tara HD 108.



Mula-mula mak akak yang tengok, lepas tu terjebak ke satu keluarga, siap rekod. Seronok juga kira terhibur jugaklah. Tiap-tiap hari pulak tu, Isnin sampai Jumaat jam 8 ke 9 malam. Ulangan keesokannya jam 12.30 tengah hari.

Kes-kes yang dipaparkan memang menarik juga. Memang tak sama langsung dengan Gerak Khas ye u ols. Dan cerita ni bagi gambaran jelas camana rupa kampung kat India tu. Kalau kampung tu memang kampung betul. Yang bandar cara bandar lah. Dan satu akak perasan kes-kes jenayah ni banyak betul melibatkan skandal seks. Suami orang dengan isteri orang, kak ipar dengan adik ipar, isteri orang dengan orang bujang. Ada satu kes tu siap 1 pompuan kawen 3 lelaki! Bermadu 3 lelaki tu engkauuuu.

Lepas tu kalau kes bunuh tu boleh tahan juga kejamnya. Yang rosakkan muka mayat ada, yang lempar kat laut ada. Yang tergantung kat pokok ada. Ngeri jugak tengoknya.

Tapi dari satu segi, banyak jugak pengajaran. Yang elok tu bolehla diikut. Yang tak elok tinggalkan lah.

Kalau takde Astro, nak tengok kat Youtube pun boleh. Search je Crime Patrol. Berlambak episod seribu lebih. Hahah.


Memilih Kaedah Merancang Keluarga: Pil atau Suntikan?

Teks: Zaila Hafni

Sekarang ni kalau di hospital kerajaan, sebelum discaj ibu dan baby, dokter akan tanya siap-siap kaedah apa yang ibu pilih untuk merancang keluarga.

Sendiri? Pil? Suntikan? Implan? IUD?

Ada banyak cara kan. Mana la nak tahu nak pilih yang mana satu. Atau pilih pun sebab kakak pernah guna la, kawan yang guna la. Jadinya tak cukup pengetahuan nak buat keputusan.

Akak pun mula-mula ingat nak pakai perancang ni senang aje. Pegi KK, inform nurse then bagitahu kita nak perancang apa lepas tu jumpa dokter lepas tu go on la dengan apa yang di'decide'.

Rupanya prosedur nak mulakan perancang ambil masa juga. Macam buka buku merah mengandung. Sebab nak isi buku perancang pula. Misi akan interview dan isikan history. Jadi lama sikitlah. Lepas tu kena check urine dan BP. 

Misi akan tanya kita nak guna perancang apa. Lepas tu dia akan advise. Kalau pil, ada macam-macam jenis pil. Ada yang single hormone (satu hormon saja contoh Noriday) dan double hormones (ada 2 hormon contoh Regulon). Single hormone pill biasa dimakan masa 6 bulan pertama lepas tu digalakkan tukar ke pil yang ada 2 hormon. Akak pernah guna dua-dua, mula-mula je ada gangguan sikit menses tapi lepas tu ok. 

Satu saja kalau ambil pil ni, kena follow up kat KK tiap-tiap bulan sebab dia monthly basis. Setiap kali nak ambik pil baru kena ambik BP dan timbang berat. Nak pantau kesihatan ibu semasa dok amal perancang ni.

Pil ni, tak boleh miss sehari pun ye. Kena tiap-tiap hari makan. Nak mudah, tetapkan waktu nak makan. Pagi ke tengah hari ke malam ke. Supaya tak termiss. Dan kalau terlupa, masa ingat tu terus makan tau.

After few months, akak cakap kat misi nak cuba suntikan pulak. Akak tak larat nak pi KK every month huhu. Misi suruh consult dokter, then dokter cakap ok boleh cuba. Cuma kalau suntikan depo ni ada kemungkinan menses akan jadi lebih lama dan keluar darah sikit-sikit. Jadi mungkin kurang selesa bagi sesetengah orang. Jadi dokter advise kalau ok boleh go on dengan suntikan, if not boleh tukar balik ke pil. No problem. 

Implanon atau IUD akak takde pengalaman. Setakat dengar pengalaman orang lain adalah. 

Apapun nak mulakan perancang, consult dokter dulu. Tak boleh main balun aje sebab kita nak kena pantau kesan lepas ambil perancang tu. Perubahan mood ke berat badan ke atau apa-apa side effect. 

Jamu Ketat

Teks: Zaila Hafni

Kecoh jugak ye pasal jamu insert lately ni. Akak folo juga sikit-sikit, nak juga tahu perkembangan.

Akak bukan pengguna tapi kenal beberapa seller produk tu.

Bagus jugak ada pencerahan macam ni, sebab dulu-dulu pun akak confuse perlu atau patut ke insert bendasing ke dalam faraj. Ikut kata dokter, tak perlu pun bahkan boleh jadi bahaya lagi ada.

Baca komen sorang pengguna yang kata faraj sampai melekat, lagilah seram. Dasyat dia punya effect. Apapun elok la ikut nasihat dokter saja.

Kalau dulu punya jamu mungkin masih boleh dipercayai tapi sekarang punya banyak fikir nak untung saja betul tak. Memang la untuk bisnes tapi kalau dah sampai tahap membahayakan orang lain, tak patut kot.

Kita yang nak guna ni pun nak kena bijak jugak la. Kalau rasa pelik-pelik kaedahnya baik tak payah. Huhu

Cerek Wisel

Teks & Foto: Zaila Hafni

Mak mentua akak masih masak air dengan cerek atas dapur. Walaupun ada Cuckoo kat rumah, tetap jua mak masak air macam biasa.

Actually akak lagi suka minum air yang masak dengan cerek cam gini. Lain rasa dia. Lagi sedap even air masak je pun.

Kalau akak biasa masak air guna heater elektrik tu. Memang tak berapa sedap.

Masak dengan cerek ni, satu lagi syok dia bila wisel bunyi. Hehe.

Ada sesapa lagi masih masak air atas dapur?

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Lebih 24 jam dah kebakaran paling memilukan, menyayat hati dan meruntun jiwa semua rakyat Malaysia berlaku.

Dok terbayang lagi api besar marak membakar masa azan Subuh semalam, ada jugak la akak tengok video. Tapi mujur takde video atau gambar yang bukan-bukan melintas kat wall FB akak.

Pagi ni pulak terbaca pasal tong gas kuning yang tetiba ada di depan pintu asrama tu. Kemungkinan ada unsur khianat. Lagilah sedih.

Akak tak pandai nak komen nak kata ni tanggungjawab pihak mana. Baca di FB macam-macam version keluar.

Apapun akak doakan segala urusan pengecaman DNA dan pengebumian nanti dipermudahkan. Kalau betul ada unsur khianat, semoga Allah beri keadilan.

Al fatihah.

Khairul Hafiz Jantan dan Abang Photographer Baju Hijau

Teks: Zaila Hafni

Terhibur sangat akak dengan abang photographer baju hijau yang bersungguh-sungguh nak snap the best moment si Raja Pecut Asia - Khairul Hafiz Jantan (KHJ).

Photog Bernama yang nama Iskandar tu memang beria sungguh lari sampai satu part yang dia lari lagi laju dari KHJ sebab nak ambik gambar jadi part yang paling lawak dan suwit gitu ha.

Kesian betui si photog bila dok suruh si KHJ stop nak ambik gambaq, budak tu dok laa lari ke sana sini dek excited menang. Huhu tak perasan gamaknya kan. Dan berkejar la si photog nya mengikut ke mana dia lari.

Memang dedicated habis incik Iskandar ni. Bangga Bernama ada photog cam ni. Dah la nak shoot sports event and athletes bukan senang. Mencabar oo.

Depa kena pandai timing, pandai set kamera. Kena reti jugak dengan sport yang depa cover tu. Barulah boleh plan shot yang chantek.

Kagum. Memang kagum.

Dulu akak selalu layan gambar sport yang superb from talented media photogs kat web fotowarung. Tambah kalau musim sukan, memang banyak la depa upload gambar sukan yang cantik yang media guna.

Paling suka tengok dulu, Bazuki Muhammad. Aizuddin Saad. Glenn Guan.

Video KHJ menang ni, memang ada dua kegembiraan. Satu, sebab dia menang emas. Dua, sebab tengok gelagat photog yang beria mengejar dia tambah lagi si baju hijau tu. Hehe

Terima kasih abang photog menceriakan hidup rakyat Malaysia selain kemenangan KHJ.

Nak tengok video tu boleh search kat FB Bernama ek.

Pendaftaran Pra Sekolah Tahun 2018

Teks: Zaila Hafni

Mulai kemasukan pra sekolah sesi 2018, pendaftaran kena dibuat online. Tahun lepas, register manual ke sekolah terus. Tahun ni kena melalui online.

Pendaftaran dibuka bulan April-Mei 2017 hari tu. Mujur akak sempat daftarkan anak. Banyak step gak sebenarnya, tapi kita follow sahajalah kan sebab nak dapatkan tempat bukan senang sebab terhad.

Prosesnya macam ni:

1. Daftar online dulu. Biasa open bulan Mac ke April. Tarikh tutup Mei. Pilih sekolah siap-siap.

2. Print borang dan isikan semua detail yang perlu.

3. Sahkan salinan dokumen. Surat beranak dan Mykid anak, IC ibu bapa, slip gaji.

4. Compile semua dan hantar ke sekolah yang kita apply tu sebelum tarikh tutup.

5. Dalam bulan Ogos, dah boleh check status berjaya atau gagal dapat tempat. Biasa satu sekolah hanya ada 1- 3 kelas je yang setiap kelas akan ambik 25 orang saja.

6. Kalau berjaya, pihak sekolah akan hubungi waris untuk tindakan seterusnya.

7. Waris kena print surat penerimaan tawaran dan hantar ke sekolah berkenaan sebelum tarikh tutup yang ditetapkan oleh sekolah.

8. Sekolah akan bagi borang maklumat murid dan perlu isi. Orientasi dan taklimat akan diadakan pada 30 Disember.

Ni pengalaman akaklah setakat ni. Alhamdulillah rezeki anak dapat tempat untuk pra. Macam nak menanges pun ada masa baca surat tawaran tu sebab last year tak dapat. Tapi di sekolah lain la.

Ada apa lagi maklumat, akak share kemudian ye.

Pil Perancang

Teks: Zaila Hafni

Pil perancang ni dah biasa diamalkan oleh mak-mak kat Malaysia ni sejak dulu kala. Walaupun ada yang pandang serong kata makan pil perancang ni bagi gemok la, naik selera makan la tapi semua tu depend kat badan masing-masing.

Kenapa ambik pil perancang?

Untuk merancang keluarga lah, heh.

Buat apa nak merancang?

Banyak sebab. Selalunya sebab kesihatan. Risiko banyak nak keluarkan satu nyawa ke dunia ni. Kalau sihat walafiat alhamdulillah, beranaklah 2-3 tahun sekali ye meramaikan rakyat. Tapi kalau ada macam-macam masalah kesihatan, kena pertimbangkanlah kaedah perancangan keluarga.

Macamana nak start makan pil?

Kalau kat klinik kesihatan kerajaan, walk in dan bagitau nurse nak ambik perancang. Nanti nurse akan buka satu buku perancang, sama prosedur macam nak buka buku merah mengandung.

Lepas dah buka buku, interview semua, tak semestinya dapat pil sebab nurse dan doktor akan revise dulu tengok condition ibu dan akan cadangkan kaedah mana yang sesuai.

Tapi pilihan kaedah tetap pada ibu sama ada nak pil, cucuk depo, pasang alat atau implan.

Ini nak cerita pil saja ye.

Ok, dah buka buku, ibu kena pi kencing untuk check urin, ambik tekanan darah, timbang berat. Macam rutin mengandung jugaklah. Sebab bila ambik perancang pun nak kena monitor jugak keadaan kesihatan kot ada apa-apa side effects atau isu. So doktor akan review.

Biasa masa 6 bulan pertama lepas bersalin boleh ambik pil Noriday. Bekalan untuk 28 hari, kena makan hari-hari tak bleh miss. Noriday ni sesuai untuk ibu menyusu dan hanya ada 1 hormon saja. Tak ingat pulak progesteron atau estrogen.

Ikut kata nurse, after 6 months better tukar kepada pil yang ada 2 hormon macam Regulon. Ada hormon progesteron ngan estrogen sekali. Bekalan 21 hari.

Pil-pil lain akak tak pasti sebab akak pernah try dua ni saja.

Setakat ni ok je cuma ada masalah sikit dengan aturan period. Entah pening dah cycle nya. Haha

Tapi nak kata bertambah selera makan ke, gemok ke, pening, loya semua macam tak berlaku pada akak. Alhamdulillah. Risau la jugak kan. Tapi so far ok.

Kalau nak continue ambik kat KK, kena pi appointment tiap-tiap bulan. Bayar RM1. Pil tu if beli kat luar, RM15 kalau Noriday. Kalau Regulon tu tak pasti mahai skit kot sebab tengok import dari Belgium. Haaa kelas!

Kot gaya tak sanggup nak pi ambik atau beli pil tiap-tiap bulan, boleh cuba cucuk depo. Tu tiap-tiap 3 bulan kena cucuk kat KK ek. Pun kena bayar RM1 saja. Hat ni senang jugak tak payah pikir makan pil ke belum hari-hari. Kahkah

Apapun pilihan, rancang dengan bijak. Kalau tak dok gelisah mengandung tapi tak bersedia. Atau tension anak rapat-rapat sangat umurnya. Ibu tak sempat nak pulihkan badan. Huhu

Nota Syukur 26: Pagi

Teks: Zaila Hafni

Syukur masih berupaya bangun pagi dan tengok matahari terbit. Syukur boleh hadapi satu lagi hari baru.

Teruskan dengan kerja yang ada, seperti biasa. Lalui rutin harian seperti selalu.

Kadang-kadang walaupun terasa jemu dan lelah juga tapi pandai-pandailah tukar  rutin sikit kan.

Pagi sekarang, banyaknya mendung saja. Tapi tak hujan. Apa saja cuaca, kita hadapi. Semuanya ada la tu kebaikan dia.

Selamat Hari Rabu dan semoga hari ini menjadi hari yang cemerlang untuk semua!

Siapa di Sebalik Acara Pembukaan SEA Games yang Gah

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Semalam baru dapat tahu siapa yang di belakang tabir opening ceremony SEA Games yang superb tu.

Saw Teong Hin namanya.

Sebelum ni pernah mengarah Puteri Gunung Ledang dan filem Hokkien - You Mean The World To Me.

Taknak cakap banyak lah.


Layan video ok.

Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Selamat Pengantin Baru Tunku Tun Aminah dan Dennis!

Teks: Zaila Hafni
Imej: FB Southern Tigers

Dalam banyak-banyak hari, masa hari jadi akak jugak puteri tunggal Sultan Johor ni kahwin kan. Hehe

Special kot kan tarikh tu u ols! Kehkeh

Akak suka sangat tengok baju pengantin tuan puteri. Simple yet classy baq hang. Aksesori pun takde la melampau. Segala sederhana.

Family Sultan Johor pun takde nya baju sedondon masa akad nikah. Akak tengok sempoi je memasing dengan baju melayu Johor macam-macam kaler janji pakai dengan sampin dan seluar hitam.

Apapun, tahniah dan selamat berbahagia untuk Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah dan Dennis Muhammad Abdullah.


Ibu Mengandung Kembung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Masa mengandung memang tak sahlah kalau tak buang angin memanjang. Susah nak kontrol oi. Haha tapi kena berhemah sikitlah masa nak buat pelepasan tu kan.

Ada masa pulak, kembung sakit perut guling-guling. Payah nau nak keluar angin. Pun sama terseksa.

Punyalah dugaan dan cabaran bawak satu nyawa dalam perut.

Nah, ni akak jumpa satu tip baek punya daripada dokter, special untuk ibu mengandung yang dok kembung-kembung. Boleh try tip beliau ni yaaa.

Not Syukur 25: Beseday

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Aman jugak bila off birthday anouncement kat FB. So far hanya hasben, anak-anak, bff dan adik beradik yang wish. Haaa nampak tak kalau takde FB bgtau, takde sapa pun ingat beseday kau!

Kahkah.

Akak is okey. And memang akak pilih untuk hidup aman di wall FB tahun ini.

Bila dah menginjak mid 30s ni, kita mahu hidup yang tak serabut dan lebih tenang walaupun hakikatnya macam nak pecah kepala nak setel problem.

Tapi apapun syukur selagi Allah bagi kesihatan yang baik pada diri sendiri dan keluarga. Masih boleh buat kerja dan cari rezeki serta membayar segala hutang yang ada. Adoih.

Ni tengah mengadap kerja editing yang nak kena submit esok ni. Jenoh oi. Demi secangkir rezeki, kutabahkan dan kugagahkan juaaaaa.

Hepi beseday to me. I am fun, i am beautiful, i am happy, i am me. Ahh lantak la kalau salah lirik pun khennn. Hahahaha

Semoga dilimpahi rezeki, bertambah amal ibadat, bermanfaat kepada orang lain, jadi ummi penyabar dan penyayang, jadi isteri taat suami dan sentiasa jadi kesayangan beliau, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, diberi kesihatan yang baik pada akak. Amiinnnnn!

Kek takdak. Cucuq viral ada. Jadilaaaaa.

Nota Syukur 24: Ikan Gelama Masin

Teks: Zaila Hafni
Foto: Pirate & Fish

Tengah hari tadi, lapaq dah mengkala kata hadam habih dah kot kuetiau goreng sarapan tadi.

Nasi, hasben dah siap masak pagi tadi. Yaaa hasben akak yang masak, mithali kan beliau. Eh. Biasalah sesekali dia take over dapur. Pandai je dia buat apa yang patut.

Nasi memang dah siap masak, lauknya belum ada. Akak pulak dah lapaq dit dit, kena buat lauk yang ekspres ja nih.

Maka, teringatlah akak akan ikan gelama masin yang beli kat pasar hari tu. Ya Alloh ngencesnyaaaaa kalau goreng dengan bawang besar hiris beserta cili padi ketuk.

Serta merta lah akak merealisasikan menu tersebut lalu semerbaklah bau ikan masin harum mewangi seluruh rumah.

Hasben dan anak-anak yang baru sudah makan kuetiau lebihan sarapan pun pakat mai menumpang jugak gara-gara bau sedap tu.

Siap goreng telur lagi sebijik, boh kicap manis kot ataih. Tu dia merecikkk baq hang.

Pakat laju makan. Siap bertambah. Sedap oi!

Begitulah. Syukur ada makanan untuk isi perut tengah hari Sabtu nan sendu ini biarpun sekadar ikan masin dan telur.

Alhamdulillah.

Yang akak upload ni gambaq bukan sebenar. Takdan nak snap. Dan kalau akak upload satgi, hangpa pulak yang ngences. Kehkehkeh. Akak kesian kat hangpa. Ngeee.

Nota Syukur 23: EL

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Anakanda yang nombor 2 tu tak berapa sihat. Jadinya merap dan melepek saja dia. Memang totally opposite dengan perangai dia yang aktif dan bertenaga manjang tu.

Badan dia dedar dedar sejak semalam. Bahagian atas badan, panas. Belah bawah sejuk. Ini, kalau tak tonsil merah nak bengkak atau salah urat.

Dulu- dulu kalau anak dalam keadaan macam ni, taska dah call dah. Kita yang dok kalut meet deadline memang dah gelabah dah. Nak EL, nak time off... memang serba salah. Tapi hati pun tak senang.

Serik dah jadi macam tu. Bila terpaksa buat pilihan antara kerja dengan anak. Tapi kalau orang atas atas faham atau berada dalam situasi sama, maybe ok je. Yang tak berapa ok bila orang tak faham. Kita lah kena faham faham sendiri.

Buat masa ni, boleh monitor sendiri kesihatan anak tanpa perlu sakit kepala fikir EL - kesyukuran terbesar. Cuma rutin rumah berubah dan huru hara sikit sebab budak tak sihat memang keja merap dan serba tak kena.

Tu je kena bertabah sikit.

Bahaya Pin Tudung

Teks: Zaila Hafni
Imej: Malay Mail Online

Berderau juga tengok gambo xray sorang budak yang tertelan brooch mak dia semalam. Aduhhhh bahaya betui. Serius tak sangka risiko pakai brooch kat tudung especially kat bahu boleh sampai ke tahap tu.



Akak punya concern pasal brooch ni sebab takut mencederakan anak. Tercalar muka ke, kena mata ke pipi ke. Takde terpikir sampai boleh tertelan. Pehhh takut membayangkan. Alhamdulillah budak tu takde apa-apa.

Kadang kita mak-mak ni memang la nak jugak melaram melawa dengan tudung-tudung lawo. Shawl baru di pasaran. Tapi tu lah... nak kena hati-hati gaklah.

Sama ada pakai tudung yang tak perlu pin/brooch atau kena ubah tempat letak brooch atau cara dukung anak tu.

Tapi kalau akak, senang pakai tudung yang tak perlu pin di bahu lah. Macam bawal ke, tudung sarung ke syria ke. Memang takde nak melawo sangat la kan. Tapi dek keselamatan huhu #redho

Apapun yang kita pakai, semoga tak menjadi asbab bahaya pada anak. Atau kena ubah dan lebih hati-hati cara kita pakai atau kenakan brooch supaya lebih selamat.

Nota Syukur 22: Sibuk

Teks & Foto: Zaila Hafni

Lama tak share gambo makanan kan. Sebelum ni tak menyempat ambik gambo. Hari ni ada sikit rajin, nah akak share menu lunch akak sekeluarga hari ni.

Anak sulung request nak sup. Jadi akak buatkan sup pucuk atau tauhu kering tu dengan dihumban sekali cebisan ayam, ubi kentang, suun, lobak merah, kucai. Lepas tu buat ayam tumis black pepper kicap.




Asalnya nak buat ayam black pepper tapi sosnya tak ada. Sos tiram pun tak ada. Humbanlah kicap manis. Tabur black pepper blend kasar sikit. Boleh la.

Kat dapur ni ada pisang berangan yang agak masak dah maka sedap pulak kalau dibuat cekodok ni. Kentang pun banyak, hari tu gigih beli seguni kecik. Kahkah. Ada potensi nak buat bergedil. Mudah-mudahan.

Dalam kepala asyik makanan je pikir. Keroje banyok menunggu ni camnooooooo wehhhh?

Tulis artikel. Editing. Tulis buku kerja sains.

Akan datang proofreading term paper student Master. Nangisss tapi syukur alhamdulillah rezeki.

Semoga Allah bagi kesihatan yang baik dan kesempatan siapkan semuanyaaaaa. Amin amin.

Nota Syukur 21: Harapan

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Akak kalut!



Pepagi dinihari cousin mesej pasal kerja proofreading yang dia bagi akak. Mujo akak memang terbangun solat Isyak. Tak jadi tido balik. Hahahhaa bagussss

Mencabar ni keja ni. Sebab kena edit benda bukan bidang akak. Tapi #siscuba lah. Besor harapan cousin katanyaaaa. Aduh.

Ahad tak Ahad. Keja freelance mana kira hari, dik non.

Apapun syukur alhamdulillah. Ada keja maksudnya ada duit, insya Allah.

Semoga dipermudahkan urusan ini.

Selamat ber-open house la u ols hari ini ye.

Nota Syukur 20: Tanah

Teks & Foto: Zaila Hafni

Selama ni dok rumah yang takde tanah atau sikit benor tanahnya, kali ni Allah bagi rezeki dok rumah yang ada tanah tepi yang agak luas jugakla.

Masa mula duduk, memang excited la nak bercucuk tanam la gitu la gini la. Dah duduk, menternak semak je jadinya! Hohoooo

Actually pokok daun kari, daun pandan, serai, kelapa, orkid -- memang dah ada. Tuan rumah dulu tinggalkan. Tinggal nak jaga tapi akak kadang tak terjaga. Kahkah

Mujur yang semak ni bukan lalang, tapi rumput, daun pegaga hiasan tak boleh makan, daun-daun herba apa ke namanya yang tidaklah akak ketahui. Ikut hati memang la nak suruh Abangla potong, tapi dia caj RM40 wuwuwuuuuu. Sebab akak rasa macam maheiii dan akak terbayang boleh dapat 1 -2 pek pampers anak dengan amaun tu, maka dengan gigihnya akak ngan suami membanting tulang trim dan potong sendiri semak samun tu guna cutter (gunting besor).

Pecah peluh jugaklah bak kata orang kampung akak.

Dah clear sikit tu mata pun taklah sakit sangat. Haha

Semalam jugak seronok nampak ada anak pokok betik naik. Waaaaaa ingatkan tak hidup dah. Biji betik hari tu akak lempor je atas tanah tu. Memang redho je, untung dia hidup kita jaga. Tak hidup kita sambung redho dan cuba tanam pokok lain pulak.

Gambar betik nanti akak tepek sini. Belum ambik gambar semalam.

Subur jugak tanah ni. Memang seronok berkebun. Cuma rajin ke idak ajelah.

Semalam rasa lega keluar peluh. Lega tengok satu bahagian dah clear. Boleh la dijadikan aktiviti riadah pepetang hari. Anak pun suka dok main rumput, buah kelapa tua, cangkerang siput ehhh. Back to nature sangat haaaa. Gitulah anak-anak mak yang graduate degree Environment. Kikiki


Tip Lipat Baju Pantas

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Lepas raya ni, ada banyak tak baju bertimbun nak kena lipat? Mesti ada khennnn... hari tu sibuk beraya kat kampung, sekarang ni asal weken dah sibuk open house raya pulak. Celah mana nak lipat kain?



Ok meh akak nak share cara lipat kain yang pantas diperturunkan daripada mak mentua akak.

Tip paling utama untuk percepat proses melipat atau menggantung baju adalah -- baju dah SEDIA DITERBALIKKAN.

Akak mula-mula tak percaya tip mak mentua ni tapi itulah dia rahsia beliau uruskan baju bajan dengan begitu pantas dan efisien. Mak mentua tak ada baju bertimbun tak berlipat ye. Hari-hari lipat kain weh. Akak is kagum yakmat!

Maka akak pun folo tip ni. Masa nak jemur kain, baju semua dah diterbalikkan. Kecuali tshirt berkolar atau seluar tebal sebab takut bahagian dalam lambat kering. Lain-lain baju anak, tshirt round collar, seluar tido semua akak dah terbalikkan siap-siap. Jadi masa kita angkat kain tu nanti banyak baju dah siap terbalikkan tinggal nak lipat atau gantung saja. Sebenarnya nak terbalikkan baju masa dok lipat tu kadang yang ambik masa menjadikan kita dok lipat baju lama sangat atau tak sudah-sudah, betui dak?

Cubalah try kalau tak percaya.

Ikutkan mak mentua akak, sebelum masuk mesin basuh lagi beliau dah terbalikkan dah. Lagi maju. Akak ikut dan, kadang masa basuh tu main masuk je dalam mesin kahkah. Masa sidai baru akak terbalikkan. Boleh la jugak. Tapi kalau masa basuh dah terbalikkan, nak menjemur jadi cepat la. Mana-mana sempat la.

Begitulah tip nya.

Tapi, ada yang kata karang basuh baju tak bersih pulak atau nanti warna baju cepat pudar bila dijemur bahagian depan.

Hmm terpulanglah. Pada akak ok je cara ni, so akak folo je macamana mak mentua akak buat.

Tapi satu lagi cara nak lagiiii cepat urus baju ni (yang ni tak folo mak mentua tau), baju anak-anak akak masukkan dalam bekas/bakul masing-masing tanpa dilipat pun. Tapi dah siap diterbalikkan dah la pastinya! Hahaha. Akak lipat baju akak ngan hasben je. Opssss. Takpalah kan janji setel dan senang nak ambik.

Sekian tip lipat baju yang dibawakan khas oleh menantu yang tak boleh lawan skil mak mentua dia lipat baju terpantas. Kihkihkih


Nota Syukur 19: Selsema

Teks: Zaila Hafni
Imej: Newsmax.com

Balik dari kampung, aduhai sakit tekak pakej dengan hingus dan bersin beserta sakit kepala. Akak dah agak ni mesti sebab tak cukup tidur akak rehat dan kurang minum air.



Balik kampung kemahen beria minum air manis, ais -- sedap sungguh kan. Mujur dan syukur anak-anak sihat alhamdulillah. Walaupun dengan travel awal pagi, beraya ke rumah sana rumah sini depa alhamdulillah ok.

Risau jugak sebab jalan jauh kan. Sekali maknye yang shut down. Huhu

Akak selalunya kalau nak bunga-bunga selsema ni, akak akan buat 2 benda aje.

Satu, minum banyak air masak. Dua, tidur.

Lepas tu top up la vitamin C atau makan buah-buah. Insya Allah tak lama lepas tu ok. Sebolehnya memang tak sampai pi klinik atau makan apa-apa ubat. Setakat ni, memang tu sajalah ubatnya, alhamdulillah berkesan la untuk akak.

U ols kalau lepas raya ni pun gitu rupanya, bawak-bawaklah berehat. Kalau cukup tidur tu insya Allah cepat baik. Dan stop kejap minum air ais. Minum air panas ke suam ke sedap juga.

Nak lagi best, makan bawang putih bakar. Ni memang antibiotik paling power dan natural gitu ha. Tapi akak tak berapa rajin pulok nak bakar, garlic pill pulak dah habih. Huhu

Apapun, lepas raya kena jaga kesihatan gak. Nanti cemana nak pi rumah terbuka raya pulak. Ehhhhhh

Nota Syukur 18: Raya 2017

Teks & Foto: Zaila Hafni


Tahun ni akak dapat beraya kat kampung akak! Yeayyyyy!

Last year tak dapat balik, this year alhamdulillah dapat dan syok dapat ronda kampung dan jumpa sedara mara.

Dan... makan makanan kegemaran akak kat kampung.

Balik bukan sekadar beraya tapi untuk hadir kenduri kawen juga. Sepupu kawen. Adik kawan sekolah kawen.

AF boys kemain seronok boleh lepas bebas lari sana sini masa kat kampung. Main kejar kucing, main pasir. Punyalah enjoy. Macamlah kat sini tak ada semua tu.

Ehhh memang tak ada pun. Haha!

Akak tumpang seronok tengok anak akak seronok main. Yelah balik kampung bila depa dah besar, lain sikit. Dulu diorang kecik lagi, balik pun tak reti nak main apa.

---

Akak balik kampung ngan adik, adik ipar. Kitorang lalu jalan dalam, hanya masuk highway kat Changkat Jering. Syok juga lalu jalan lama. Jimat tol. Dan kurang jem. Sebab adik akak check Waze katanya highway lagi gerak slow. Lalu jalan dalam ni ok je cuma elak lalu waktu malam jelah sebab jalannya gelap, kiri kanan ladang sawit, jalan pun banyak selekoh.

Tempoh perjalanan lebih kurang aje.

Raya kali ni memang banyak gak berjalan. Mujur syukur alhamdulillah anak-anak ok. Risau jugak la budak ni takut badan tak tahan, demam ke selesema ke tapi alhamdulillah depa ok termasuklah yang kecik tu. Yang tak sihat, akak. Haha selsema ngan hingus. Dah sabo je le.

Setel raya kampung, balik sambunglah berkerjaya. Hihi


Order Kuih Raya Online

Teks: Zaila Hafni
Imej: kuihraya.com.my

Dah masuk minggu kedua puasa dah ni. Hampa pakat order kuih raya dah ka? Ataupun plan nak buat sendiri belaka?

Ka tak dan pun order, atau macam tak cukup atau nak tambah order atau konon nak buat sendiri tapi ermmmm macam tak menjadi je... ahaks!

Dah tak payah dok ghisau.

Kalau kata nak beli kuih raya lagi, beli online pun boleh hampaaaa...

Nak kuih apa?

Nin dia...

Kuih raya, brownies, cookies, kek buah antaranya. Banyak jenis lagi ni. Ni sebahagian ja ni. 

Pandan Coconut Candy

Biskut Red Velvet

Biskut Pistachio

Kek buah

Nutella Choc Chip Brownies


Kalau kata nak bagi hadiah kat orang pun boleh ni. Buat surprise khennnn. Order online, pos direct kat orang tu. Haaa bes kan. Beli 4 balang, siap dapat 1 beg free hampa!



Amacam teringin ka? Kalau nak tengok kuih raya apa lagi yang ada, skrol ke atas blog ni, klik kat banner rona roni yang tulis kuihraya.com.my tu. Klik banner beli 4 balang free 1 beg tu pun boleh. Beli terus. Settle.



Beli jangan tak beli!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...