Sunat Baby Girl di Klinik Ajwa Shah Alam

Teks: Zaila Hafni

Masa baby umur 2 bulan hari tu, baru sempat sunatkan dia. Alhamdulillah, kat Shah Alam ni ada satu klinik yang taklah jauh dari rumah yang ada perkhidmatan sunat baby girl.

Kami pilih untuk ke Klinik Ajwa di Seksyen 7 Shah Alam. Sebelum ni pernah pergi Klinik Ajwa Seksyen 15 Shah Alam je, untuk scan 2D baby.

Nak sunatkan baby, firstly call klinik dulu. Ni untuk pastikan doktor yang incharge sunat baby girl tu ada.

Macam kami hari tu, doktor yang incharge hanya available hari Rabu dan Sabtu, jam 8 pagi hingga 2 petang. Jadi boleh lah walk in ke klinik pada hari dan waktu tu. Tak payah appointment.

Kami pergi hari Sabtu, sampai di klinik dah hampir pukul 1 petang. Ramainya orang, subhanallah. Dalam hati dok kata pukul berapa la sampai giliran ni. Dahlah terkial-kial berdua je ngan baby. Husband tunggu dalam kereta dengan anak-anak bujang.

Kat klinik ni, masuk je akan terus ke triage untuk saringan. Kalau baby, check temperature, demam ke tak. Timbang berat juga. Kalau dewasa check BP juga kot.

Bila dah lepas saringan, register kat kaunter. Saya boleh pulak lupa bawa surat beranak anak. No mykid pun tak ingat. Huhu. Mujur receptionist dia ok. Then dah register, tunggu turn lah.

Dalam 15 ke 20 minit gitu, nama baby dipanggil. Wah. Cepat gile ni. Rupanya tak ikut nombor yang reramai tu pun. Dokter sendiri pulak tu yang panggil nama.

Lalu masuklah ke bilik rawatan. Dokter yang sunatkan tu nama Dr Fatin Ilyana. Aduhai mesra, lemah lembut sungguh dokternya. Kita pun hilang nervous. Hehe.

Dalam bilik rawatan, baringkan anak atas katil. Ada sorang nurse akan bantu pegang kaki anak supaya tak gerak-gerak dan saya pula pegang tangan. Dokter pasang satu spot light, lepas tu alas bawah punggung dengan kertas lapik.

Dokter sapukan ubat kebas kemudian sunat dengan gunting. Baby girl, bahagian yang nak dibuang sedikit saja. Dokter pun ada pesan, jangan risau. Sunat baby girl ni beza dengan baby boy.

Insha Allah takde apa-apa. Kalau ada keluar darah sikit, tak apa jangan risau. Cuci semua macam biasa.

Lega dengar. Husband dok fikir macam-macam dah. Macam budak lelaki sunat. Haha. Ni baby girl sunat, dahlah sekejap je, lepas tu tak perlu buat apa dah.

Then dah selesai semua, bayar di kaunter farmasi. RM36. Lepas tu dah boleh balik.

Alhamdulillah everything went well. Lega satu hal sunat baby. Banyak nak kena belajar dapat anak pompuan ni ye. Hehe. Almaklum sebelum ni dua boy, kekok lah sikit.

Oklah. Kalau sesiapa berhajat nak sunat baby girl kat Klinik Ajwa (Sek 7) ni, boleh cuba call di number ni: 03-55106258 .

Boleh juga jenguk Facebook page diorang, search Klinik Ajwa.

2 comments:

  1. Yeayyy..dah jumpa tempat sunat bby girl si shahnalam.thanks sis ats perkongsian.

    ReplyDelete

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...