Kedai Bahan Bakeri, Rambang Mata Dibuatnya!

Teks & Foto: Zaila Hafni

Hari ni besday abah mentua. Akak ngan hasben rancang nak buat sendiri kek besday.

Konon bawak keluar buku dengan majalah resipi kek, nak ambik ilham tapi last akak cakap kat hasben, beli cake premix ajalah. Bukan apa, akak tak yakin nak buat yang sukat satu-satu bahan tu. Tak jadi karang, naya. Dah la kek besday huhuhu

Jadi kitorang pun carilah kat Mydin tadi, tapi takde. Ada premix muffin aje.

Then hasben teringat ada sebijik kedai bakeri kat Bandar Baru Salak Tinggi (BBST). Maka teruslah ke sana.

Masuk ke Kedai Bahan Bakeri nama dia. Kat area Kosmopleks, sebelah kanan ada kedai dobi layan diri, sebelah kiri ada kedai gunting rambut.

Wahhh masuk je semerbak bau sedap. Macam bau kek ke entah apa hidung akak tak dapat kenal pasti. Kagum gila barang-barang yang ada. Dari acuan, bahan bakeri segala mak nenek ada. Deko untuk kek pun banyak ada.

Yang pasti harganya berpatutan dan banyak pilihan serta paling penting halal, tak payah pening fikir ni ada logo halal ke tidak. Banyak bahan diorang produce sendiri, jadi harganya memang alhamdulillah pada akak, mampu milik.

Tadi kitorang decide nak buat kek coklat moist dengan topping strawberi. Beli cake premix, sepeket dalam RM8 lebih, strawberry topping tu pun dalam RM8 lebih jugak. Nak buat keknya senang bangat.

Untuk kek coklat moist ni, just tambah telur, minyak dengan air saja. Lepas tu mix dengan premix tu ha. Pukul semua, masuk loyang, kite bakor.

Memang moist. Sedap!

Satu family enjoy makan. Akak pun happy. Hahaha. Maklumla akak tak berapa pandai bab baking ni. Maka nebes jugaklah kalau tak jadi. Dahlah kek besday.

Lepas ni bolehlah try cake premix lain pulak. Tadi ada butter cake, luxurious chocolate cake, red velvet, carrot cake, sponge cake. Tepung florentine pun ada.

Oklah kalau sapa yang berdekatan, nak cari bahan bakeri halal dan berpatutan, boleh la ke Kedai Bahan Bakeri ni ye.

Akak lupa alamat dia, boleh tengok kat FB: iwanabakingsolution . Owner dia friendly, siap speaking utara lagi. Hahah memang la akak suka ekekekek

Pi lah jamu mata. Hehe

Bila Anak Ekzema

Teks: Zaila Hafni

Pagi tadi, akhirnya ke klinik jua bawak anak bujang nombor 2 tu yang sebelum ni dok gatal, naik ruam, merah-merah kulitnya. Sebenarnya dah ok sikit tapi tetap nak bawa jumpa dokter untuk sahkan dan nak ambik ubat.

Skarang ni we ols selalu pi KK je, since dekat bangat dengan rumah. Dan most of the time ubat KK serasi dengan anak-anak. Dapat consultation dokter yang ok, memang rezeki la. Tapi actually jarang sangat pun dapat dokter yang kerek. Biasa dapat dokter yang friendly, kita tanya apa pun dia jawab dengan tenang dan gembira. Haha

Dan tadi bila jumpa dokter, memang pun dokter kata kulit anak dah nampak kering dan tak teruk sangat. But still it is considered as eczema. Kan ekzema ada banyak jenis. And as usual memang tak dapat dipastikan tiap-tiap ekzema tu puncanya apa. Tapi hati-hati if ada keturunan asma atau ekzema ni, memang boleh menurun ke generasi.

Punca lain boleh jadi habuk dari karpet, tilam, sarung bantal, cadar segala. Boleh jadi alahan makanan macam seafood dan jajan (msg). Boleh jadi apa-apa saja. Maka mak bapak la nak kena monitor dan agak apa yang sebabkan naik merah dan gatal kat anak tu.

Maka tadi sembang dengan dokter, last dokter kata dia hanya boleh bekalkan some aquous cream and calamine cream. Sebab itu saja yang KK ada. Another choice boleh cari Cetaphil lotion and cleanser. Well memang itu yang thorbaek pun untuk budak ekzema. Cuma rega dia pun thorbaek gak la. Sebotol losyen/cleanser boleh sampai RM60+. Tapi seriously memang bagus, dan baby sangat bau dia. Eh.

Tapi dokter ada bagi alternatif juga. Katanya sapu vco pun boleh. Virgin coconut oil aka minyak kelapa dara. Katanya sapu saja hari-hari, elok juga untuk lembapkan kulit anak. Bila kering, kasar kulit dia, dah tak cantik. Kesian pun ada anak dok garu-garu. Huhu.

Jadinya lepas ni mungkin nak kena standby vco gaklah selain ada back up aquous and calamine cream tu. Back to nature kata kau.

Satu lagi kena jaga makan dan kebersihan jugak ya.

Tua Bermanfaat

Teks: Zaila Hafni

Kadang-kadang tu akak terfikir jugak, kalau dah tua-tua esok (sekarang ni muda lagi ok), anak-anak dah besar, apalah yang akak nak buat di rumah.

Akak tak mau la sekadar dok rumah buat kerja rumah semata, layan tv sepanjang hari. Niat di hati kalau Allah bagi umur panjang, kesihatan yang baik -- nak  jugak lah bermasyarakat. Join kuliah ke, usrah ke, persatuan apa-apa ke selain akak dok membayangkan akak menulis.

Dari dulu pun akak memang berniat kalau dah pencen (dulu kan akak keje), memang akak nak fokus menulis atau menterjemah. Atau buat buku. Tapi nampaknya rancangan tu Allah awalkan.

Ada hikmahnya tu.

Oklah akak ada job menulis ni. Melambat aje submit artikel. Time idea mencurah, anak masing-masing berkerenah. Time depa senyap sunyi, idea akak pun terbang ke mana entah. Aduh.

Takpe. Akak tetap coba. Nak reti menulis, memang hang kena menulis aje. Layankan aje. Zasssss!

Siti Nurhaliza Junior is Coming!

Teks: Zaila Hafni

Tumpang seronok dengaq news yang ctdk tengah pregnant. 11 tahun tunggu, berapa banyak kali dah cuba dan pernah jugak keguguran.

Tengok muka dia kemain berseri. Cakap pun senyum-senyum. Lama dia tunggu kan.

Bila dengaq news yang macam ni, betapa ramai orang masih berusaha dan menanti  zuriat, kita yang alhamdulillah diberi rezeki anak ni, kadang-kadang keja nak marah saja.

Memang dah harus dah anak macam-macam perangai ngan kerenah, dengan cengengnya, dengan clingy-nya, dengan merengek nya kita dah tak tahan.

Tak masuk lagi bab kita tengah sibuk, depa pun nak sibuk sama. Kita dok suruh depa main jauh-jauh. Huhu

Mai malam, nak tidoq semua pakat dok bawah ketiak jugak. Ketiak masam ni jugak la yang depa dok berhimpit. Tengok muka tidoq, kesian. Anak bukan reti apa. Nak cakap nak apa pun tak pandai. Kita orang tua ni sikit-sikit nak marah ja. Huhuhu.

Alhamdulillah rezeki yang satu ni, Allah bagi mudah. Yalahkan rezeki masing-masing tak sama. Dalam kita dok rasa syoknya couple yang masih berdua travel around the world, boleh pakai tudung tanpa kesah kena muntah atau terpenyek - dalam hati depa berapa banyak depa nak jadi macam kita, kita tak tau kan. Biasalah kita selalu rasa the grass is always greener on the other side. Padahal orang lagikan dok nak that green grass yang kita ada.

Apapun bersyukur. Allah bagi apa yang kita perlu. Allah akan bagi pada tepat masa. Kita doa dan usaha saja.

Satu Malaysia tumpang happy dengan Siti. Semoga selamat hingga melahirkan.

Karnival Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Hari ni join anak-anak sedara ke sekolah depa, ada Karnival PIBG. Meriah jugaklah. Ikut hati tak mau pi sebab akak ada job nak kena submit next week tapi hasben kata jom je lah pegi ambik angin.

Sekolah pun dekat je ngan rumah. Lepas sarapan kat kedai dekat ngan sekolah tu, terus la ke sana.

Ada macam-macam gerai. Burger, aiskrim bajet, otak-otak segala macam. Permainan pun ada banyak khusus untuk budak-budak sekolah tu. Paintball, abseiling, masuk rumah hantu etc.

Anak-anak enjoy dapat banyak mainan. Tumpang seronok tengok anak seronok. Dah lama depa pun tak keluar cam gini. Asyik pi supermarket sajo. Huhu

Tengok budak sekolah ni dok terbayang esok anak sendiri masuk sekolah macamana la. Tak lama dah nak masuk Darjah 1. Besaq dah rasa.

Adakah akak nanti akan ada masa macam ni nak attend program sekolah anak?

Macamana anak akak nak beradaptasi dengan sekolah?

Akak cuma harap anak akak mampu survive dan adapt dengan sekolah, cikgu dan kawan-kawan dia esok.

Crime Patrol Dial 100 di Tara HD

Teks: Zaila Hafni

Lately ni, kat rumah dilanda ketagihan drama India. Cerita pasal kes jenayah di India, rasanya kisah benar. Tajuk Crime Patrol di Tara HD 108.



Mula-mula mak akak yang tengok, lepas tu terjebak ke satu keluarga, siap rekod. Seronok juga kira terhibur jugaklah. Tiap-tiap hari pulak tu, Isnin sampai Jumaat jam 8 ke 9 malam. Ulangan keesokannya jam 12.30 tengah hari.

Kes-kes yang dipaparkan memang menarik juga. Memang tak sama langsung dengan Gerak Khas ye u ols. Dan cerita ni bagi gambaran jelas camana rupa kampung kat India tu. Kalau kampung tu memang kampung betul. Yang bandar cara bandar lah. Dan satu akak perasan kes-kes jenayah ni banyak betul melibatkan skandal seks. Suami orang dengan isteri orang, kak ipar dengan adik ipar, isteri orang dengan orang bujang. Ada satu kes tu siap 1 pompuan kawen 3 lelaki! Bermadu 3 lelaki tu engkauuuu.

Lepas tu kalau kes bunuh tu boleh tahan juga kejamnya. Yang rosakkan muka mayat ada, yang lempar kat laut ada. Yang tergantung kat pokok ada. Ngeri jugak tengoknya.

Tapi dari satu segi, banyak jugak pengajaran. Yang elok tu bolehla diikut. Yang tak elok tinggalkan lah.

Kalau takde Astro, nak tengok kat Youtube pun boleh. Search je Crime Patrol. Berlambak episod seribu lebih. Hahah.


Memilih Kaedah Merancang Keluarga: Pil atau Suntikan?

Teks: Zaila Hafni

Sekarang ni kalau di hospital kerajaan, sebelum discaj ibu dan baby, dokter akan tanya siap-siap kaedah apa yang ibu pilih untuk merancang keluarga.

Sendiri? Pil? Suntikan? Implan? IUD?

Ada banyak cara kan. Mana la nak tahu nak pilih yang mana satu. Atau pilih pun sebab kakak pernah guna la, kawan yang guna la. Jadinya tak cukup pengetahuan nak buat keputusan.

Akak pun mula-mula ingat nak pakai perancang ni senang aje. Pegi KK, inform nurse then bagitahu kita nak perancang apa lepas tu jumpa dokter lepas tu go on la dengan apa yang di'decide'.

Rupanya prosedur nak mulakan perancang ambil masa juga. Macam buka buku merah mengandung. Sebab nak isi buku perancang pula. Misi akan interview dan isikan history. Jadi lama sikitlah. Lepas tu kena check urine dan BP. 

Misi akan tanya kita nak guna perancang apa. Lepas tu dia akan advise. Kalau pil, ada macam-macam jenis pil. Ada yang single hormone (satu hormon saja contoh Noriday) dan double hormones (ada 2 hormon contoh Regulon). Single hormone pill biasa dimakan masa 6 bulan pertama lepas tu digalakkan tukar ke pil yang ada 2 hormon. Akak pernah guna dua-dua, mula-mula je ada gangguan sikit menses tapi lepas tu ok. 

Satu saja kalau ambil pil ni, kena follow up kat KK tiap-tiap bulan sebab dia monthly basis. Setiap kali nak ambik pil baru kena ambik BP dan timbang berat. Nak pantau kesihatan ibu semasa dok amal perancang ni.

Pil ni, tak boleh miss sehari pun ye. Kena tiap-tiap hari makan. Nak mudah, tetapkan waktu nak makan. Pagi ke tengah hari ke malam ke. Supaya tak termiss. Dan kalau terlupa, masa ingat tu terus makan tau.

After few months, akak cakap kat misi nak cuba suntikan pulak. Akak tak larat nak pi KK every month huhu. Misi suruh consult dokter, then dokter cakap ok boleh cuba. Cuma kalau suntikan depo ni ada kemungkinan menses akan jadi lebih lama dan keluar darah sikit-sikit. Jadi mungkin kurang selesa bagi sesetengah orang. Jadi dokter advise kalau ok boleh go on dengan suntikan, if not boleh tukar balik ke pil. No problem. 

Implanon atau IUD akak takde pengalaman. Setakat dengar pengalaman orang lain adalah. 

Apapun nak mulakan perancang, consult dokter dulu. Tak boleh main balun aje sebab kita nak kena pantau kesan lepas ambil perancang tu. Perubahan mood ke berat badan ke atau apa-apa side effect. 

Jamu Ketat

Teks: Zaila Hafni

Kecoh jugak ye pasal jamu insert lately ni. Akak folo juga sikit-sikit, nak juga tahu perkembangan.

Akak bukan pengguna tapi kenal beberapa seller produk tu.

Bagus jugak ada pencerahan macam ni, sebab dulu-dulu pun akak confuse perlu atau patut ke insert bendasing ke dalam faraj. Ikut kata dokter, tak perlu pun bahkan boleh jadi bahaya lagi ada.

Baca komen sorang pengguna yang kata faraj sampai melekat, lagilah seram. Dasyat dia punya effect. Apapun elok la ikut nasihat dokter saja.

Kalau dulu punya jamu mungkin masih boleh dipercayai tapi sekarang punya banyak fikir nak untung saja betul tak. Memang la untuk bisnes tapi kalau dah sampai tahap membahayakan orang lain, tak patut kot.

Kita yang nak guna ni pun nak kena bijak jugak la. Kalau rasa pelik-pelik kaedahnya baik tak payah. Huhu

Cerek Wisel

Teks & Foto: Zaila Hafni

Mak mentua akak masih masak air dengan cerek atas dapur. Walaupun ada Cuckoo kat rumah, tetap jua mak masak air macam biasa.

Actually akak lagi suka minum air yang masak dengan cerek cam gini. Lain rasa dia. Lagi sedap even air masak je pun.

Kalau akak biasa masak air guna heater elektrik tu. Memang tak berapa sedap.

Masak dengan cerek ni, satu lagi syok dia bila wisel bunyi. Hehe.

Ada sesapa lagi masih masak air atas dapur?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...