Untungnya Shopping di Pasar Tani Pagi

Teks & Foto: Zaila Hafni

Minggu lepas pi pasar tani pagi. Aduhai rambang sungguh mata.

Ayam, daging, ikan, seafood - semua fresh berkilauan gitu ha. Hehe

Sayur pun menimbun 3 ikat RM5.

Tak masuk buah-buahan tempatan lagi.

Yang jual anak-anak pokok (yang ni hasben akak suka).

Blaus RM15. Aduhhhhh

Nasi lemak. Nasi dagang. Nasi kerabu. Kuih muih.

Antara pasar pagi yang kami pernah pegi - Stadium Shah Alam, Pekan Salak, Puchong semua best!

Untung ada hari dapat beli murah banyakkkk. Cuma kena tahan dengan nak cari parking dan ramainya umat manusia. Yang penting nak mudah pegi seawal pagi. Akak biasa keluar around 7.30 gitu. If dah 8 ke 9 tu memang crowded la. Tak sesuwei ngan kitorang 5 beranak ni ha huhu. Lagipun awal-awal orang baru start niaga. Takde la risau barang dah habis. Hehe

Oklah. Akak nak pi pasar tani ni. Babaiii

Gambo hasil tangkapan di pasar pagi minggu lepas. Syoknya banyak sayoqqqq.

Simptom Anak Bengkak Tonsil (Tonsillitis)

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam, badan Faheem panas-panas. Aih demam pulak budak ni. Tapi abang dengan adik dia ok.

Bibir kering sampai bengkak sikit, mata pun kuyu je macam sembab pun ada, nafas dan mulut dia berbau.

Ni macam sakit tekak - tonsil bengkak ni. Panas pun kat leher dengan kepala je. Kaki tak panas.

Malam, dua tiga kali bangun nangis-nangis. Gamaknya ada mukus tersangkut kat ruang antara hidung dengan mulut. Hidung tersumbat. Nak bernafas biasa tak boleh, bernafas kot mulut.

Minum air pun sikit-sikit saja. Makan tu makan tapi ada yang muntah. Rupanya tak selesa nak menelan. Huhu kesian anak ummi.

Nak baring pun atas riba ummi, nak berdukung dengan abah.

Jadinya pagi ini bawak dia ke klinik.

Dokter check tekak, muka dokter lain macam.

Ya Allah puan, besarnya tonsil dia bengkak ni. Sikittt aje ruang untuk telan...

Aduhai anak, cemana la hang makan biskut pagi tadi dengan tekak camni... huhu mesti sakit. Yang ummi pun tak teringat nak bagi bubur, padahal ada je tadi. Haih.

Dokter kata ini jangkitan bakteria sebab mulut dan nafas berbau. Jadi kena on antibiotik. Dokter jugak bagi paracetamol untuk demam dan kurangkan sakit. Satu lagi ubat selsema. Kena ambik 3 kali sehari.

Mujurlah Faheem ni senang makan ubat. Takde la nak kena perang bagai macam abang dia. Yang ni dia siap tanya kita nak makan ubat. Hehe

Kalau badan anak kejap panas, kejap sejuk, selalu panas kat kepala dan leher, makan kurang selera atau dok muntah/luwek, mungkin tonsil bengkak la tu.

Better pegi check takut bengkak makin besar dan tutup saluran tekak.

Dokter akan bagi ubat untuk kurangkan sakit dan kecutkan bengkak. Selain tu, kena usahakan bagi anak minum lebih air kosong/sup. Kena bagi banyak makan sayur dan buah. Makanan terproses dan berpotensi alergi kena hold kejap sebab boleh trigger tonsil bengkak lebih teruk.

Alhamdulillah dokter sangat friendly. Layan semua soalan kitorang. Semoga anak cepat sembuh dan serasi dengan ubat.


Pengalaman Pertama Anak Ke Tadika

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akhirnya akak juga dah tergolong dalam golongan mak-mak yang dok kalut dengan anak sekolah. Hehe

Rutin harian dah berubah sikit dan dalam 2 hari ni nampaknya so far so good lah.

Anak akak start tadika lambat sehari daripada tarikh start sekolah. Lepas tu dia sesi petang pulak, punya lama rasa tunggu dia nak start tu. Sepupu dia dah 2 kali kelas baru dia start. Hahaha. Sepupu dia kat Tadika Kemas.

So far alhamdulillah la sebab tengok dia happy nak pi tadika. In fact dia excited sebab tengok gambaq sepupu dia kat tadika, gambaq anak-anak kawan akak yang dah pi tadika macam best, jadi dia agak tak menyabar juga nak rasa pengalaman macam tu.

First day dia kitorang semua gi hantar. Mula-mula tu dia dok risau jugak kena tinggal tapi lepas dah masuk kelas semua dah ok. Siap tak mau balik pulak tu!

Kelas dia start 2.30 pm. Rehat 4.00 pm. Sambung balik 4.30 pm. Balik 5.30 pm.

Semalam lepas abah dia ambik, kepenatan sungguh muka. Hehe main banyak masa rehat tu rasanya.

Bekal akak bagi dia semalam. Roti telur cheese, daging burger dengan pasta goreng.

Macamana bekal tu akak bagi, macam tu lah bekal tu dibawak balik. Dia tak makan! Dia beli kopok kat tadika. Air masak pun tak luak. Balik rumah tengok bibir kering tak minum air.

Kita ni ye ye la kan pesan nanti makan dengan kawan la, share la bagai. Sekali bukannya dia makan pun. Siap cakap kat abah dia masa rehat beg dia hilang tak boleh ambik bekal. Ehhhhh. Akak macam tak boleh nak caya je. Hmmm.

Setakat ni memang takde masalah dia nak ke tadika. Seronok sangat. Masa tengah beratur nak masuk kelas for the first time tu pun dia dah make friend. Budak yang ditegur pun nampak friendly and nak berkawan. Sempat la kenal kawan dia mana satu.

Tadika dia, bawak beg isi bekal aje. Buku, pensel warna, pensel semua tadika bekalkan dan tak dibawak balik. Melainkan ada kerja rumah apa apa baru cikgu bagi. Ok juga macam tu. Semua budak guna alat tulis yang sama.

Hari ni hari last tadika untuk minggu ni. Nanti abahnya balik, bawak dia sekali pi solat Jumaat lepas tu terus hantar tadika.

Akak plan nak bekalkan dia cekodok pisang. Tengok je lah macamana pulak hari ni...

Azam Baru Ke Tu?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Apa ada dengan azam baru kalau azam lama tak tercapai?

Kehkeh. Mengata diri sendiri kau kan. Ngeee.

Biarlah azam yang tak tercapai kita forward dan cuba lagi tahun ini. Yang dah tercapai, alhamdulillah semoga lebih baik.

Akak?

Ada jugaklah buat azam tapi akak tak suka share. Kikiki. Dan pada akak sebenarnya tak payah tunggu setiap kali tukar tahun untuk nak ada azam. Boleh je start bebila.

Ini satgi tahun baru kemain kau beriya, semangat bagai. Lepas tu terbengkalai dah azam tu ha.

Siapa lagi yang dok azam kurus sejak 2013 tapi tak kurus jugak? Hahaha 5 tahun dah oiii. Kihkihkih jangan marah haaa

*Gambar hiasan*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...