Makanan untuk Cirit-birit dan Muntah

Teks: Zaila Hafni

Malam semalam, 4, 5 kali jugak akak ke toilet.

Sumber: synexclinic.co.uk


Aduh sakit perut, pening kepala, muntah.

Cirit birit!

Tengah malam pun bangun nak membuang dan muntah lagi. Letih rasa. Huhu

Jadinya akak google apa makanan yang sesuai dan tak sesuai dimakan bila cirit-birit ni. Maklumlah satgi salah makan, lagi teruk jadinya.

Makanan yang Sesuai Dimakan semasa Cirit-birit


Sumber: wikihow


1. Nasi
2. Roti (paling baik roti bakar)
3. Pisang
4. Yogurt
5. Applesauce (epal stim)
6. Teh hijau / teh chamomile
7. Air kosong
8. Sup jernih (sup ayam, sup sayur)

Makanan di atas ni antara yang disarankan untuk legakan usus dan elak cirit-birit berlarutan. Nama mudahnya BRAT (Bread, Rice, Apple, Toast).

Kena ambil banyak cecair untuk cegah badan daripada dehydrated.

Elok juga minum ORS (oral rehydration solution) untuk seimbangkan balik elektrolit dalam badan. Selalu kat farmasi ada jual, yang dalam peket kecik kilat-kilat bentuk segiempat tu. Perisa oren. Ataupun boleh je buat sendiri.

Cara Buat ORS sendiri (Sumber: Dr Willie Ong)


1 gelas air kosong / air suam
2 sudu teh gula
1/2 atau 1 sudu teh garam

Kacau dan minum.


Makanan yang Perlu Elak semasa Cirit-birit


1. Susu / produk tenusu kecuali yogurt
2. Makanan berminyak
3. Kopi
4. Teh
5. Air coklat
6. Makanan pedas


Setakat pagi ini, akak gagahkan diri minum banyak air kosong dan makan roti sikit. Juga dah buat ORS sendiri tadi. Ni alhamdulillah dah rasa lega sikit tapi rasa nak membuang tu masih ada juga. Huhu

Biasa kalau tak serius, sehari dua dah ok. Mintak-mintak begitulah. Tak larat ooo nak lari pi toilet. Huhuhu


No comments:

Post a Comment

Ada soalan? Komen di sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...