Showing posts with label Review Produk. Show all posts
Showing posts with label Review Produk. Show all posts

Frozen Pizza Kart's Hawaiian Chicken


Teks & Foto: Zaila Hafni

Teruja betui nak test oven toaster baru, hasben akak beli 3 kotak piza beku Kart's.

Ni dia piza Hawaiian Chicken. Saiz kecik je ni tapi oklah. Puas hati juga makan piza panas dari dapur sendiri. Hehe

Kot lepas ni boleh cuba piza buat sendiri pulak ye tak.

Tapi kalau dok kalut-kalut, korang beli jelah piza beku ni. Kart's ada 3 jenis piza, Hawaiian Chicken, Beef Supreme dan Seafood. Kot bebila lapar or teringin piza, bakar je sendiri. Kejap aje pun dalam 20 minit dah siap. 

Sedap juga. 

Dalam 1 kotak, ada 2 keping piza. Kalau family of 5 macam akak ni, bakar 2 keping tu pun oklah buat lapik perut. Tapi kalau dah kebulor kena 4 keping la kot! Hahaha

Nah akak jamu mata korang dengan piza. Semoga terliur. Hahahahaha


Cara Atasi Rambut Berminyak dan Banyak Gugur

Teks & Foto: Zaila Hafni

Sejak bersalin anak nombor 2, rambut akak memang bermasalah teruk.

Rambut gugur memang bertebaran kat lantai rumah (jenuh menyapu). Kat dalam bilik air bergumpal rambut kat lubang air.

Masa syampu rambut lagi stres. Lagiiii banyak gugur.

Sampailah hari tu tak tertahan dengan rambut sendiri. Akak cakap kat hasben nak pegi potong rambut. Biar pendek je senang nak urus.

Maka, pegilah ke salon yang akak penah pegi hampir 3 tahun lepas. Ahaks.

Siti Salon Al Zahrah kat Seksyen 7, Shah Alam. Boleh baca lanjut pasal salon ni kat link ni: 

https://lifeisaboutsharingstories.blogspot.my/2015/02/salun-spa-muslimah-siti-salon-al-zahrah.html?m=1

Masa duduk nak tunggu turn rambut dipotong, akak salon tu tegur rambut akak nipis. Hohoh #sentap

Dah nak botak kat belah tepi kiri kanan tu.

Dia tanya, selalu ikat ye?

Ha aa.

Lepas tu, bermulalah sesi kaunseling cara menjaga rambut yang betul. Hahaha

Nah akak kongsikan tip supaya rambut cantik dan sihat sebagaimana yang diberitahu oleh akak salon yang senior dan berambut lawa itew.

1. Guna syampu yang takde paraben, SLS. Biasa salon ada. Akak tu kata kalau guna syampu biasa, liang kat kulit kepala lagi tersumbat, tak bersih. Dia kataaaa.

2. Untuk rambut berminyak dan banyak gugur macam kes akak, cuba syampu rambut selang sehari.

3. Elak ikat rambut lama sangat. Rambut tak cantik dan senang gugur.

4. Potong pendek (bob cut kalau akak), klip rambut yang jatuh kat dahi.

5. Jangan lupa sikat rambut. Hahahah macamana dia tau akak jarang sikat! Apa taknya sikat selalu ghaib anak ambik main. Akak sikat rambut ngan jari je lah. Tapi dah insof dah. Simpan sikat tinggi sikit anak takleh capai. Kehkeh

6. Tak payah pakai hair conditioner kalau rambut berminyak. Dah ok baru boleh pakai.

7. Trim atau potong rambut 6 ke 8 bulan sekali. Baru rambut tumbuh cantik.

8. Rambut berminyak dan gugur boleh cuba treatment khusus atau dipakaikan inai. Akak teringin gak tapi nantilah kumpul ongkos dulu (kat salon tu RM100++). Ataupun pi buat kat salon lain.

Begitulah.

Kita mak-mak ni memang lah rambut kadang tu kusut masai serabut. Tapi setakat yang mampu kita jagalah kan. Pendek ke panjang ke pepandailah u ols jaga. Janji rambut sihat bersinar tak tersangkut pada skala 6. Gituh.

Ni syampu yang akak terpengaruh beli kat salon. RM45 sebotol ni dek. Tapi takpa.

#siscuba

Feeling ala salon lepas syampu. Bau salon sangat. Hahahah.

Nanti kita tengok la sama ada rambut jadi macam Rapunzel ke Reputzel. Kahkah

Cetaphil Baby untuk Anak Kulit Kering dan Ekzema

Teks & Foto: Zaila Hafni

Anak kedua akak selalu ada masalah kulit sikit. Gatal, ruam, kulit kering. Dokter kata macam ekzema jugaklah tapi taklah terlalu teruk.

Jadi dokter sarankan guna losyen badan dan elak guna sabun mandi yang anti-bakteria macam Dettol, Antabax, Lifebuoy dan yang sewaktu dengannya. Nanti kulit lagi kering. Mujo akak guna Pureen untuk shower bath budak-budak ni. Dokter kata ok.

Actually sejak anak ketiga akak pernah cuba losyen Cetaphil Baby. Dokter yang suggest sebab masa tu baby kulit kering dan tak berapa cantik. Kami pun cuba la beli. Sebotol dalam RM60+, pejam mata kejaplah mengenangkan anak. Huhu.

Tapi lama gak tahan sebab botol dia agak besar. Ada kot 2 bulan lebih. Dan akak pun takde la nak picit beriya bagai. Dah sapu pun kat baby, guna sikit aje. Sapu setiap kali lepas mandi.

Memang alhamdulillah. Kulit makin lembap dan lembut. Wangi pulak tu. Sedap bau dia dan tahan lama. Sesuai sangat pakai kat baby.

Baru ni akak beli lagi untuk anak kedua tu. Tapi biasalah pakaikan sekali untuk semua anak. Kali ni hasben akak beli value pack. Ada losyen dengan shower bath sekali. Sebelum ni guna losyen je. Value pack ni beli kat Guardian, dalam RM80+ gitu. Takpelah janji anak-anak sihat.

Sekali lagi akak kagum bila shower bath Cetaphil ni pun kemain sedap bau dia. Wangi harum rasa comel sangat anak-anak lepas mandi. Kahkah

Memang elok kulit anak sebab shower bath ni ada kandungan losyen juga. Jadinya kulit anak lebih lembap dan lembut.

Kalau anak-anak u ols ada masalah kulit kering, selalu gatal boleh la cuba Cetaphil Baby ni. Akak rekomen. Cari je kat drugstore insya Allah ada. Siapkan duit jelah sikit. Huhu.

Ubat Batuk Tak Mengantuk

Teks & Foto: Zaila Hafni

Kalau dulu ubat batuk ni memang sinonim lah dengan mengantuk. Makan ubat batuk, tak boleh buat kerja apa. Driving paling bahaya sekali. Jadinya solusi dulu, bila batuk makan ubat batuk, mengantuk. Kena rehat iaitu tidur.

Tapi beberapa tahun kebelakangan ni, rasanya banyak dah ubat batuk yang tak bagi mengantuk. Dalam bentuk pil pun ada tapi akak tak pernah lagi dapat ubat batuk pil. Lately ni selalu dapat ubat batuk jenama Prospan, ubat batuk herba katanya. Tak mengantuk.

Ubat batuk ni untuk budak pun boleh. Ikut sukatan yang ada tulis kat kotak. Seisi keluarga boleh pakai ni.

Banyak dah klinik bagi ubat batuk jenis ni. Oklah untuk batuk-batuk biasa. Kat farmasi pun ada jual kot. Tapi akak biasa dapat ni bila jumpa dokter.

So sekarang ni, even kau batuk dan makan ubat batuk, tak mesti nak kena tidur je manjang ye. Hehe

Pisau 2 dalam 1

Teks & Foto: Zaila Hafni

Lately akak memang over kagum dengan pisau akak ni. Haha ape ke hei nye kan kagum ngan pisau?

Takde. Sebelum ni guna pisau macam biasa je lah potong-potong, hiris-hiris. Tapi pisau yang incik suami beli baru ni actually ada satu lagi fungsi yang marveles sangat.

Yang mana fungsi dia tu banyak menyenangkan akak.

Pisau brand Zelex ni, kat hujung handle tu ada satu permukaan tajam-tajam macam tool untuk lembutkan daging tu. Permukaan bergerigi.

Tapi bila mai tang akak, bukan takat daging, akak titik serai, ketuk halia ngan bawang putih ngan cili padi, pernah tumbuk kasar cabai merah ngan hijau pun akak balun.

Baru ni lenyek pisang. Peh lagi syok daripada guna garpu ataupun alat yang orang buat tekan burger tu. Haha

Actually akak takde blender ataupun lesung batu buat masa ni. Jadinya hal tumbok tumbok memang guna hujung pisau ni lah. Oklah buat sementara waktu.

Pisau akak boleh lenyek, ketuk, tumbok. Pisau korang hado?

Shopping Buah di MBG Fruits

Teks & Foto: Zaila Hafni

Tiap-tiap kali lalu depan kedai buah ni, mesti rasa nak singgah biarpun hanya nak beli buah potong. Dulu, ada rock melon, mangga dan macam-macam lagi, sekarang ni buah limau siap kopek kulit pun ada! 

Tu dia punya senang nak makan buah, siap duit sajalah kan.

MBG FruitShop ni buah-buah dia best juga. Banyak choice dan segar-segar. Jus buah pun ada. Hamper buah pun ada.




Check out website MBG FruitShop kat SINI

Ini jenis-jenis jus buah yang kita boleh request. Hari tu kitorang cuba jus mangga + nenas + epal. Nice, macam mango lassi pun ada. Sedap!

Satu lagi cuba jus avokado + sirap kurma + yogurt + susu. Ya ampun sedap gila. Macam jus alpukat kat restoran masakan Padang tu tapi ni lagi ummphhh.

Ada 26 jenis jus boleh cuba.





Terbuntang mata nampak harga buah ni. Sekilo hampir RM15. Pehhh. Rupanya buah kumkuat China ni memang buah eksklusif. Lagi-lagi nak dekat Tahun Baru Cina ni kan.

Baca kat Wikipedia:

Kumkuat ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan popular di Malaysia menjelang Tahun Baru Cina. Buah kumkuat yang berwarna kuning emas menjadi kegemaran kaum Cina kerana warna emas menjadi simbol kekayaan yang abadi dan buah yang lebat menjadi simbol sesuatu yang lumayan.

Gituh. Abaikan tangan model. Hihi.




Pisang Cavendish. Jenis pisang saiz besar, tak muak makan. Tak manis sangat. Sebiji makan pun kenyang. Sekilo RM5.90 la tapinya, pisang kualiti premium. Hehe. Makan gitu je, dibuat smoothie, makan dengan overnight oat sedap ni.




MBG FruitShop ni kedai buah premium, yang mahal-mahal. Sesekali boleh la nak rasa. Hehe. 

Beli Kasut 1 Percuma 1 di Brand's Outlet

Teks: Zaila Hafni

Pagi Sabtu lepas yang nyaman dan dingin-dingin kami sekeluarga keluar juga kejap nak cari kasut kerja hasben yang dah uzur sangat tu.

Jalan punya jalan, sekali akak yang dapat 2 pasang flat shoes sedangkan hasben tak jumpa pulak kasut yang dia berkenan. Alih-alih dia beli sandal aja. Katanya nantilah pulak cari kat tempat lain.

Akak takdelah nak beli pun tapi saja je try. Ada satu design tu memang kesukaan akak lah. Kikiki hasben tau sangat dah gamaknya. Tetiba dia kata ambik la satu. Haih mau tak berbunga hati kome. Cuba sepasang dan cari saiz yang sesuai. Navy colour.

Lebih kurang macam ni lah rupa dia.

Sumber: amazon.co.uk


Jadilah kan sepasang, RM49.90.

Nak bayar di kaunter, cashier tu kata ni buy 1 free 1, akak boleh ambik sepasang lagi.

Wahhh. Berbunga mekar setaman la kita! Dan dan pilih sepasang lagi. Weeeeeee

Kali ni pilih yang ada reben, kaler dark green. Lebih kurang macam dalam gambar ni lah. Hasben kata lawa. Ewah. Memang tak tengok yang lain dah la. Walaupun tangan gatal asyik nak ambik kasut hitam aje.

Sumber: glamcloset.uk


Maka pulanglah akak dengan hasil 2 kasut pada RM49.90 sahaja. Boleh kata sepasang RM25 la kan. Kira murah dan mampu la untuk akak.

Silakan lah ke Brand's Outlet, Main Place Mall, USJ 21.

Segala pakaian, beg, kasut, tali pinggang ada belaka. Boleh cuci mata. Hehe


Segarkan Muka dengan Gel Pembersih Muka Safi Fruity Fresh Lemon

Teks: Zaila Hafni

Jalan-jalan ke Tesco, di seksyen penjagaan wajah. Biasa beli produk Safi.

Safi Rania Gold sebelum ni. Lepas tu rasa nak tukar lain pulak.

Ternampak satu botol kuning yang cantik berkilau-kilau. Eh apa ni?

Ambik 1 botol dan tengok dekat-dekat. Baca label baru tahu tu pencuci muka. Macam best nak cuba.

Sudahlah muka jenis berminyak, sesuailah nak guna pencuci gel.

Ada dua, strawberi dan lemon. Akak pilih lemon.

Peh balik try guna memang best. Rasa muka sejuk lepas bilas kahkah. Yang penting muka tak kering lepas cuci. Memang rasa segar. Dalam gel tu siap ada fine beads untuk buang kulit mati.

Korang yang muka berminyak, boleh cuba. Dan botolnya pum handy and cute. Untuk nak bawak travel pun senang. Sedap ni cuci kalau lepas buat aktiviti lasak ke sukan ke. Try lah.

Ini gel pembersih muka Safi Fruity Fresh (Lemon) yang akak guna. Harga dalam RM9 - RM11, tengok la beli kat mana. Tesco ke Watson ke atau mana-mana supermarket atau drugstore.

Sumber: safi.com.my

Ada 3 jenis semuanya. Geram pulak akak tengok. Macam nak makan!

Sumber: safi.com.my

Korang cubalah. Mana tau rasa best macam akak. Hehe

Reda Sakit Pinggang dengan Panaflex

Teks & Foto: Zaila Hafni

Encik suami sakit-sakit pinggang minggu lepas. Akak, memang sejak beranak pinak sakit pinggang sokmo dah. Hehe. Kurang kalsium dan penuaan mungkin juga ye.

Encik suami dok angkat-angkat barang berat semenjak dua menjak ni, kadang tidur atas lantai dengan toto nipis, berasa jugaklah sengal lenguh tak sedap pinggang.

Akak dah memang tau dah. Kalau keputusan pil kalsium, lepas tu kurang minum susu, memang senang sakit pinggang.

Jadinya nak bagi reda sakit pinggang tu, encik suami beli Panaflex. Macam koyok gaklah. Pelekat berangin nak bagi lega sakit pinggang.

Dia pakai sekeping sebelum tidur. Esoknya alhamdulillah kurang sakit dah katanya.

Akak pun cuba jugak semalam sebab sengal sungguh rasa pinggang ni. Sebaik saja pelekat tu melekat kat belakang pinggang tu, berdesup berangin terasa aduhh leganya!

Dia macam kita sapu minyak panas jugaklah tapi yang ni rasa berangin tu sampai ke esok pun ada lagi. Sedap betul perasaan dia. Haha. Kalau koyok macam sekejap je dah hilang rasa berangin tu.

Panaflex ni, punya prihatin. Siap bagi seal untuk tampal kat tepi pelekat, jadinya takde la pelekat tu bergerak-gerak atau beralih. Dan lekatannya pun kuat, tak jejas kulit pun. Selesalah kiranya. Bau pun tak ada. Orang sebelah pun tak tahu kita pakai 'koyok'.

Memang akak rekemen kalau yang lenguh-lenguh kat pinggang tu untuk guna Panaflex ni. Tapi untuk kesan sementara dan tak serius saja tau. Kalau selalu sangat sakit pinggang atau makin teruk, pi ambik ubat kat dokter. Dokter akan bagi ubat yang lagi spesifik yang sesuai dengan keadaan kita.

Sepeket Panaflex ni harga RM5.50 kat 99 Speedmart. Setiap peket ada 2 keping.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...