Showing posts with label Trending/Viral. Show all posts
Showing posts with label Trending/Viral. Show all posts

Pengalaman Pertama Anak Ke Tadika

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akhirnya akak juga dah tergolong dalam golongan mak-mak yang dok kalut dengan anak sekolah. Hehe

Rutin harian dah berubah sikit dan dalam 2 hari ni nampaknya so far so good lah.

Anak akak start tadika lambat sehari daripada tarikh start sekolah. Lepas tu dia sesi petang pulak, punya lama rasa tunggu dia nak start tu. Sepupu dia dah 2 kali kelas baru dia start. Hahaha. Sepupu dia kat Tadika Kemas.

So far alhamdulillah la sebab tengok dia happy nak pi tadika. In fact dia excited sebab tengok gambaq sepupu dia kat tadika, gambaq anak-anak kawan akak yang dah pi tadika macam best, jadi dia agak tak menyabar juga nak rasa pengalaman macam tu.

First day dia kitorang semua gi hantar. Mula-mula tu dia dok risau jugak kena tinggal tapi lepas dah masuk kelas semua dah ok. Siap tak mau balik pulak tu!

Kelas dia start 2.30 pm. Rehat 4.00 pm. Sambung balik 4.30 pm. Balik 5.30 pm.

Semalam lepas abah dia ambik, kepenatan sungguh muka. Hehe main banyak masa rehat tu rasanya.

Bekal akak bagi dia semalam. Roti telur cheese, daging burger dengan pasta goreng.

Macamana bekal tu akak bagi, macam tu lah bekal tu dibawak balik. Dia tak makan! Dia beli kopok kat tadika. Air masak pun tak luak. Balik rumah tengok bibir kering tak minum air.

Kita ni ye ye la kan pesan nanti makan dengan kawan la, share la bagai. Sekali bukannya dia makan pun. Siap cakap kat abah dia masa rehat beg dia hilang tak boleh ambik bekal. Ehhhhh. Akak macam tak boleh nak caya je. Hmmm.

Setakat ni memang takde masalah dia nak ke tadika. Seronok sangat. Masa tengah beratur nak masuk kelas for the first time tu pun dia dah make friend. Budak yang ditegur pun nampak friendly and nak berkawan. Sempat la kenal kawan dia mana satu.

Tadika dia, bawak beg isi bekal aje. Buku, pensel warna, pensel semua tadika bekalkan dan tak dibawak balik. Melainkan ada kerja rumah apa apa baru cikgu bagi. Ok juga macam tu. Semua budak guna alat tulis yang sama.

Hari ni hari last tadika untuk minggu ni. Nanti abahnya balik, bawak dia sekali pi solat Jumaat lepas tu terus hantar tadika.

Akak plan nak bekalkan dia cekodok pisang. Tengok je lah macamana pulak hari ni...

Azam Baru Ke Tu?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Apa ada dengan azam baru kalau azam lama tak tercapai?

Kehkeh. Mengata diri sendiri kau kan. Ngeee.

Biarlah azam yang tak tercapai kita forward dan cuba lagi tahun ini. Yang dah tercapai, alhamdulillah semoga lebih baik.

Akak?

Ada jugaklah buat azam tapi akak tak suka share. Kikiki. Dan pada akak sebenarnya tak payah tunggu setiap kali tukar tahun untuk nak ada azam. Boleh je start bebila.

Ini satgi tahun baru kemain kau beriya, semangat bagai. Lepas tu terbengkalai dah azam tu ha.

Siapa lagi yang dok azam kurus sejak 2013 tapi tak kurus jugak? Hahaha 5 tahun dah oiii. Kihkihkih jangan marah haaa

*Gambar hiasan*

Zizie Ezette Dapat Twin!

Teks: Zaila Hafni
Imej: Instagram Zizie Ezette

December babies!

Baru tengok Fizo update Mawar dah selamat bersalin, Zizie Ezette pun menyusul dengan twin!

Sheikh Muszaphar-Dr Halina pun baru dapat twin hari tu.

Wahh meriah!

Tengok mak-mak selebriti post-bersalin ni, lawa kemain. Akak dulu rasanya kemain selebet. Kahkahkah

Penat meneran tak habis lagi kau.

Apapun tumpang happy dengan mereka yang dapat baby baru tahun ni dan tahun depan.

Rezeki :)

Lauk Kenduri, Antara Catu dan Ambil Suka Hati

Teks: Zaila Hafni

Terbaca satu post di FB berkenaan lauk kenduri. Status FB tuan post tu akak kadang kadang follow juga.

Ada yang boleh diterima, ada yang kurang. Begitulah setiap orang berbeza pendapat dan pandangan.

Isu lauk kenduri ni, tuan ni suarakan rasa kurang senang bila masa datang kenduri, lauk disendukkan oleh pelayan dan kuantitinya dicatu. Seketul sahaja ayam atau daging setiap seorang.

Tuan ni rasa macam tak patut sebab tetamu yang datang terpulanglah nak makan berapa banyak, kan ke meraikan tetamu bila dah jemput. Pada dia, dia rasa tak syok sebab seolah tuan rumah rasa tetamu ni gelojoh sangat ke nak makan banyak.

Gitulah lebih kurang.

Jadi bila baca komen memang macam-macam. Yang sokong ada, yang kurang setuju pun ada.

Yang katerer kebanyakannya komen senario sebenar. Ada yang memang tuan rumah minta buat macam tu sebab nak pastikan lauk cukup untuk semua tetamu. Dan ada juga yang mengatakan supaya tak bazir. Kadang jenis yang ambik makanan setimbun tapi tak habis. Betul jugaklah.

Tapi pada akaklah, ambik je sikit dulu. Kena catu pun tak kisah cuma takde la kebebasan nak pilih lauk tu kan but it is not a big deal. Tak cukup, pi la ambik lagi kalau tak berapa malu. Kahkah.

Kita lebih kepada nak hadir majlis dan penuhi jemputan. Tuan rumah jamu banyak makanan alhamdulillah. Tapi bukanla bermakna kita sampai melantak. Agak-agak la.

Apapun, berhemahlah masa pi kenduri. Gegaya lapar sangat, makan dulu la sebelum pi kenduri or lepas kenduri pi la sambung makan kat kedai. Hehe

My Coffee Prince versi Malaysia

Teks: Zaila Hafni
Imej: www.gempak.com

Drama Korea, My Coffee Prince ni memang akak dah banyak kali tengok. Husband akak pun layan. Actually dia bukan jenis layan sangat tapi yang ni dia suka. Satu lagi drama Korea tajuk Pasta. Itu aje yang dia follow sampai habis.

Ok berbalik kepada MCP, sekarang ni dok tayang di Astro Ria dan Ria HD. Setiap Isnin sampai Khamis pukul 10 malam.

Ini versi Malaysia. Jadi yang dah tengok versi asal Korea memang tak boleh tahan nak banding watak-watak yang dibawak oleh pelakon Malaysia. Yang pasti, pada akak pemilihan watak memang kena. Ngam sangat!

Si hero Gong Yoo tu dibawak oleh Fattah Amin. Haha boleh la tu. Watak heroin, Janna Nick. Sesuai sesuai.

Pada awalnya ramai jugak yang kecam apsal hero tu dibagi ke Fattah, hmm pada akak sesiapa jadi hero pun tetap jugak kena kecam. Dah tentu dia tengah glamer sekarang ni, ingat Micheal Ang takde strategi ke? Hahaha

Pada akak, ok aje dia pun.

Ok watak lain macam sepupu hero yang pengarah muzik tu, Fahrin Ahmad. Gf lama merangkap crush si hero, Diana Danielle.

Paling tak menahan tapi akak suka, mak si heroin, Sharifah Shahira. Kahkah memang sesuai betui la. Watak mak dia yang sengal-sengal tu.

Watak mak kepada hero, Jasmin Hamid. Kemain la kena jadi lemah lembut sopan santun. Nenek hero, Ellie Suriati. Hahaha sekali lagi akak suka!

Yang paling tak sangka, pengurus kafe yang blur tu dibawak oleh Zain Ruffedge. Hahahha. Lawak je.

Ni dah habis minggu pertama. Ada rekod kat rumah ni tapi tak tertengok lagi pun. Tak sempat.

So far akak tengok 3 episod, oklah. Menjadi jugak. Sekadar hiburan. Teringat zaman muda layan drama Korea berkoyan-koyan.

Korang dah tengok ke? Watak mana yang paling korang suka?

Kahwin #fattzura

Teks: Zaila Hafni

Walaupun dah beberapa hari berlalu sejak Fattah-Fazura kawin, akak tetap jua nak bagi komen. Hehe menumpang bahagia pengantin baru gitu.

Akhirnya lepas announce depa bertunang dan bakal nikah dalam waktu terdekat, rupanya memang dekat sungguh. Tuptup nikah dah beberapa hari lepas PC tu je pun.

Tapi tengokkan preparation nikah tu, nampak macam memang dah plan dan arrange dengan baik dari awal. Pandai sungguh simpan rahsia. Yang manage majlis pun pandai simpan rahsia. Padahal yang buat baju bukan calang calang, Rizman Ruzaini. Nikah buat di Ritz Carlton. Videographer photographer semua pun bukanlah main tangkap muat gitu jah.

Apapun, majlis nikah tu nampak sweet. Baju nikah, mekap Fazura nampak classy and elegant. Simple and sweet. Tapi nanti masa sanding tak taulah kan.

Semoga depa bahagia. Walaupun beza umur 7 tahun, tapi apa ada hal ye dok. Fazura nampak muda je. Hahaha

Kemain trending la si Fattah, dah la tengah on My Coffee Prince. Glamer betui. Rezeki.

Fattzura Tunang

Teks: Zaila Hafni

Haa. Puas hati kan rakyat Malaysia sekalian pasal status Fattah-Fazura. Ekekeke

Baru bertunang ye u ols. Bakal menikah.

Akak tak tengok pun press conference nye. Kalut kat dapo tadi ha. Update dari adik beradik dengan Fesbuk je.

Apapun doakan baik-baik saja untuk depa dua. Semoga jodoh berpanjangan!

Fattah-Fazura Nikah

Teks: Zaila Hafni

Kemain kecoh media hiburan, blog-blog dok update kata Fattzura dah menikah. Siap ada pengakuan daripada abang Fazura yang mengaku jadi wali adik dia menikah.

Wah. Kalau betul, tahniah. Berbahagialah.

Kalau gimik, hmm hampas je. Hahaha

Ok jugaklah Fattah ngan Fazura pun. Kalau dah jodoh. Yedok.

Mari kita tunggu depa punya press conference.

Hari Anugerah Cemerlang

Teks: Zaila Hafni

Oh jadinya sekarang ni, Hari Anugerah Cemerlang sekolah, kalau yang tak dapat apa-apa anugerah tak payah pergi sekolah ye?

Maksudnya, murid yang dapat anugerah dan mak bapak dia ajelah ye yang kena hadir? Yang dapat surat jemputan lah kan.

Hmmm.

Kenapa akak rasa agak errr... kenapa tak diraikan dengan seluruh sekolah? Jadinya yang 'tak berapa pandai' ni, nak mai ke tak mai sekolah ikut suka lah ye.

Akak tak tahu rasionalnya dibuat begini jadi akak tak boleh la nak komen. Kot sekolah ada sebab tersendiri.

Cuma masa akak sekolah dulu, seingatnya semua murid mai sekolah. Tapi yang dapat anugerah tu beratur la nak terima. Yang tak dapat, berlegar-legar membuang masa dengan kawan-kawan. Kahkahkah.

Takde pulak cikgu kata, yang tak dapat surat tak payah datang. In fact mak bapak tak dapat surat apa pun rasanya. Anak-anak je yang bagitahu. Ke akak dah hilang ingatan bab ni? Hahahaha.

Murid yang cemerlang diraikan di sekolah dengan cikgu-cikgu dan kawan-kawan aje. Balik rumah tunjuk sijil ataupun hadiah yang dapat. Selalunya buku.

Tak apalah. Mungkin zaman pun dah berubah kan.

Pray for Penang

Teks: Zaila Hafni

Terkejut dapat berita Penang banjir. Kat kampung akak pulak tu. Tak pernahnya kampung akak tu naik ayaq. Ni kira bencana terburuk dalam tempoh 27 tahun ka depa kata. Memang teruk betui. Kat pulau ngan seberang sama ja teruk. Habih pokok tercabut, feri buleh tersadai, kereta motor habih tenggelam, tanah runtuh. Sampai kerajaan Penang kena mintak tolong askar la mai bantu.

Katanya hujan lebat non stop for few hours. Lepas tu masalah perparitan lagi. Mana la tak banjir.

Rumah sedara mara akak kira banyak gak lah yang affected. Kesian depa.

Nak kemas balik, bersihkan rumah lepas banjir bukan senang oo. Harap pakat bertabah. Dugaan hujung tahun.

Peperiksaan PTD 2017

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah. Untuk kesekian kali yang akak sendiri kurang pasti, akak ambik lagi exam PTD.

Tak tau PTD tu apa? Eh kome kalau yang pernah apply keje gomen mesti tahu kerjaya pilihan budak fresh grad. Huhu. Kerjaya idaman la katanyaaaa.

Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Kira post gomen paling 'hebat' la ni. Hebat bukan apa, sebab nak dapat lepas semua tahap sampai confirm jadi PTD bukan senang. Dan bila dah bergelar PTD pun, bukan calang-calang kerja. Pembuat dasar gitu ha.

Baiklah kembali kepada exam PTD, mungkin ini kali yang ke 7 atau 8 akak ambik. Ye memang banyak kali sejak akak grad.

First masa betul-betul lepas grad. Excited gila masa tu. Masa tu exam kat dewan sekolah. Kebetulan kat sekolah lama akak. Pi exam pun pakai baju kurung baq hang. Masa tu pagi petang exam nya. Pagi soalan pasal kerajaan, daya penyelesaian masalah. Petang kena jawab esei BM dan BI. Exam gomen zaman dulu-dulu. It was circa 2006-2007.

Ya rabbi dah almost 10 years!

Alhamdulillah akak lulus exam kali pertama tu. Excited wei. Dapat panggilan untuk ujian lasak entah apa namanya masa tu, yang sekarang dipanggil UKJK. Ujian Kelayakan Jasmani dan Kesihatan gitu lah kot lupa dah. Tapi akak tak pegi, masa tu akak dapat kat INTURA - Intan Wilayah Utara. Tak pegi sebab attend kenduri kawen abang akak yang sebelah akak ipar kat Kelantan.

Sodih jugak la sebab bukan senang nak dapat kan. Tapi tak mengapalah, akak percaya ada rezeki lain.

Lepas tu, bermulalah siri ambik exam tak sudah-sudah yang mana semuanya berakhir kecewa. Exam lepas tu semua tak lulus. Haha. Givap pun ada jugak. Ada juga yang akak tak ambik pun. Cuma yang paling ingat exam sekitar 2015 masa tu tengah pregnant anak nombor 2. Waktu tu gomen baru lancarkan exam online. Akak kira batch kedua yang sit for online exam lepas batch pertama exam Pegawai Kastam. Waktu tu ramai nak pakai sebab nak laksana GST. So calon-calon yang dah buat exam Kastam dah biasa la.

Tapi tahun tu, gomen buat taklimat di Putrajaya untuk brief pasal exam online ni. Akak pegi. Peh. Lain macam betul aura bangunan kerajaan. Hahaha. Dah la masa tu ada juga calon yang hadir interview PTD kat bangunan sebelah. Terasa benau akak macam kecikkkk je banding depa yang nak pi interview tu. Kahkahkah

Maka waktu tu akak sit for exam kat cyber cafe. Mujur internet laju kat cc tu. Ada jugak yang lain sit for the same exam dalam cc tu. Akak cool je. Yang akak tahu, akak jawab. Yang akak tak tahu aku tembak. Haha. Yang penting konfiden. Masa tu ada juga wawasan nak jadi PTD. Kot kot ada rezeki anak tapi lepas keluar result, dukacita dimaklumkan. Hahahaha. Ater dah akak pi jawab soalan pertama,

Apakah portal kerajaan Malaysia?
Akak jawab Myeg. Hahahahahah

Sapa nak ambik kerja gomen oi!

Maka kali ni akak check siap siap sebelum exam. Tapi sekali tak keluar pun soalan tu dah.

Ok berbalik kepada exam PTD 2017 ni, beza dengan yang akak ambik masa 2015 dulu. Kali ni, soalan bahagian A memang biasalah pasal dasar kerajaan. Kalau baca paper dan follow PM at least mesti tau nak jawab atau tembak jawapan. Hehehe. Part 2, daya selesai masalah - soalan Matematik.

Kebarangkalian. Luas objek. Jarak perjalanan. Pecutan. Apakah nilai y, x. Integer. Makna kata kena ingat la Math Mod tu.

Akak? Ke lauttt dek. Mujur hasben akak ada bagi hint rumus. Hahaha. Exam open book, boleh la.

Maka selesailah tadi 1 jam 40 minit jawab 2 bahagian. Mujur la wifi rumah ok. Akak risau gak kot sangkut ke loading ke kan. Alhamdulillah lancar. Lain betul jawab exam ni. 5 minit sebelum exam, menyusu anak dulu. Selang antara 2 part tu ada gap 15 minit sempat lagi menyapu dan kemas mainan anak. Elok habis exam, baby dah liang lentok nak tidur.

Apapun tunggu ajalah apa result pun. Lulus ke tak lulus ke. Kita usaha aje kan.

Kalau lulus, cabaran seterusnya dijangka bermula Januari 2018.


Siti Nurhaliza Junior is Coming!

Teks: Zaila Hafni

Tumpang seronok dengaq news yang ctdk tengah pregnant. 11 tahun tunggu, berapa banyak kali dah cuba dan pernah jugak keguguran.

Tengok muka dia kemain berseri. Cakap pun senyum-senyum. Lama dia tunggu kan.

Bila dengaq news yang macam ni, betapa ramai orang masih berusaha dan menanti  zuriat, kita yang alhamdulillah diberi rezeki anak ni, kadang-kadang keja nak marah saja.

Memang dah harus dah anak macam-macam perangai ngan kerenah, dengan cengengnya, dengan clingy-nya, dengan merengek nya kita dah tak tahan.

Tak masuk lagi bab kita tengah sibuk, depa pun nak sibuk sama. Kita dok suruh depa main jauh-jauh. Huhu

Mai malam, nak tidoq semua pakat dok bawah ketiak jugak. Ketiak masam ni jugak la yang depa dok berhimpit. Tengok muka tidoq, kesian. Anak bukan reti apa. Nak cakap nak apa pun tak pandai. Kita orang tua ni sikit-sikit nak marah ja. Huhuhu.

Alhamdulillah rezeki yang satu ni, Allah bagi mudah. Yalahkan rezeki masing-masing tak sama. Dalam kita dok rasa syoknya couple yang masih berdua travel around the world, boleh pakai tudung tanpa kesah kena muntah atau terpenyek - dalam hati depa berapa banyak depa nak jadi macam kita, kita tak tau kan. Biasalah kita selalu rasa the grass is always greener on the other side. Padahal orang lagikan dok nak that green grass yang kita ada.

Apapun bersyukur. Allah bagi apa yang kita perlu. Allah akan bagi pada tepat masa. Kita doa dan usaha saja.

Satu Malaysia tumpang happy dengan Siti. Semoga selamat hingga melahirkan.

Crime Patrol Dial 100 di Tara HD

Teks: Zaila Hafni

Lately ni, kat rumah dilanda ketagihan drama India. Cerita pasal kes jenayah di India, rasanya kisah benar. Tajuk Crime Patrol di Tara HD 108.



Mula-mula mak akak yang tengok, lepas tu terjebak ke satu keluarga, siap rekod. Seronok juga kira terhibur jugaklah. Tiap-tiap hari pulak tu, Isnin sampai Jumaat jam 8 ke 9 malam. Ulangan keesokannya jam 12.30 tengah hari.

Kes-kes yang dipaparkan memang menarik juga. Memang tak sama langsung dengan Gerak Khas ye u ols. Dan cerita ni bagi gambaran jelas camana rupa kampung kat India tu. Kalau kampung tu memang kampung betul. Yang bandar cara bandar lah. Dan satu akak perasan kes-kes jenayah ni banyak betul melibatkan skandal seks. Suami orang dengan isteri orang, kak ipar dengan adik ipar, isteri orang dengan orang bujang. Ada satu kes tu siap 1 pompuan kawen 3 lelaki! Bermadu 3 lelaki tu engkauuuu.

Lepas tu kalau kes bunuh tu boleh tahan juga kejamnya. Yang rosakkan muka mayat ada, yang lempar kat laut ada. Yang tergantung kat pokok ada. Ngeri jugak tengoknya.

Tapi dari satu segi, banyak jugak pengajaran. Yang elok tu bolehla diikut. Yang tak elok tinggalkan lah.

Kalau takde Astro, nak tengok kat Youtube pun boleh. Search je Crime Patrol. Berlambak episod seribu lebih. Hahah.


Jamu Ketat

Teks: Zaila Hafni

Kecoh jugak ye pasal jamu insert lately ni. Akak folo juga sikit-sikit, nak juga tahu perkembangan.

Akak bukan pengguna tapi kenal beberapa seller produk tu.

Bagus jugak ada pencerahan macam ni, sebab dulu-dulu pun akak confuse perlu atau patut ke insert bendasing ke dalam faraj. Ikut kata dokter, tak perlu pun bahkan boleh jadi bahaya lagi ada.

Baca komen sorang pengguna yang kata faraj sampai melekat, lagilah seram. Dasyat dia punya effect. Apapun elok la ikut nasihat dokter saja.

Kalau dulu punya jamu mungkin masih boleh dipercayai tapi sekarang punya banyak fikir nak untung saja betul tak. Memang la untuk bisnes tapi kalau dah sampai tahap membahayakan orang lain, tak patut kot.

Kita yang nak guna ni pun nak kena bijak jugak la. Kalau rasa pelik-pelik kaedahnya baik tak payah. Huhu

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz

Teks: Zaila Hafni

Lebih 24 jam dah kebakaran paling memilukan, menyayat hati dan meruntun jiwa semua rakyat Malaysia berlaku.

Dok terbayang lagi api besar marak membakar masa azan Subuh semalam, ada jugak la akak tengok video. Tapi mujur takde video atau gambar yang bukan-bukan melintas kat wall FB akak.

Pagi ni pulak terbaca pasal tong gas kuning yang tetiba ada di depan pintu asrama tu. Kemungkinan ada unsur khianat. Lagilah sedih.

Akak tak pandai nak komen nak kata ni tanggungjawab pihak mana. Baca di FB macam-macam version keluar.

Apapun akak doakan segala urusan pengecaman DNA dan pengebumian nanti dipermudahkan. Kalau betul ada unsur khianat, semoga Allah beri keadilan.

Al fatihah.

Khairul Hafiz Jantan dan Abang Photographer Baju Hijau

Teks: Zaila Hafni

Terhibur sangat akak dengan abang photographer baju hijau yang bersungguh-sungguh nak snap the best moment si Raja Pecut Asia - Khairul Hafiz Jantan (KHJ).

Photog Bernama yang nama Iskandar tu memang beria sungguh lari sampai satu part yang dia lari lagi laju dari KHJ sebab nak ambik gambar jadi part yang paling lawak dan suwit gitu ha.

Kesian betui si photog bila dok suruh si KHJ stop nak ambik gambaq, budak tu dok laa lari ke sana sini dek excited menang. Huhu tak perasan gamaknya kan. Dan berkejar la si photog nya mengikut ke mana dia lari.

Memang dedicated habis incik Iskandar ni. Bangga Bernama ada photog cam ni. Dah la nak shoot sports event and athletes bukan senang. Mencabar oo.

Depa kena pandai timing, pandai set kamera. Kena reti jugak dengan sport yang depa cover tu. Barulah boleh plan shot yang chantek.

Kagum. Memang kagum.

Dulu akak selalu layan gambar sport yang superb from talented media photogs kat web fotowarung. Tambah kalau musim sukan, memang banyak la depa upload gambar sukan yang cantik yang media guna.

Paling suka tengok dulu, Bazuki Muhammad. Aizuddin Saad. Glenn Guan.

Video KHJ menang ni, memang ada dua kegembiraan. Satu, sebab dia menang emas. Dua, sebab tengok gelagat photog yang beria mengejar dia tambah lagi si baju hijau tu. Hehe

Terima kasih abang photog menceriakan hidup rakyat Malaysia selain kemenangan KHJ.

Nak tengok video tu boleh search kat FB Bernama ek.

Siapa di Sebalik Acara Pembukaan SEA Games yang Gah

Teks: Zaila Hafni
Video: Youtube

Semalam baru dapat tahu siapa yang di belakang tabir opening ceremony SEA Games yang superb tu.

Saw Teong Hin namanya.

Sebelum ni pernah mengarah Puteri Gunung Ledang dan filem Hokkien - You Mean The World To Me.

Taknak cakap banyak lah.


Layan video ok.

Acara Pembukaan Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur 2017

Teks: Zaila Hafni
Imej: Google

Balik rumah mak, ada chance tengok opening ceremony SEA Games kat TV9. Hehe rumah akak takde tv, tumpang la tengok kat rumah mak.

Pehhhhh satu je nak cakap. KAGUM.

Best gile performance semuanya. Cantek, colorful, very the 1Malaysia gitu. Tarian hampir semua etnik yang ada kat Malaysia, dengan effect lampu semua bagai, memang kebaboom.

Paling suka part kuda berlari macam belah laut, lepas tu dah jadi laut, kapal berhias pulak yang lalu. Waaahh memang vass sangat idea tu.

Yang menyanyi, lagu tema oleh Dayang Nurfaizah, lain-lain yang perform, ada Datuk M. Nasir dan few other singers.

Ada acara yang dah mula pun. Malaysia pun dah kumpul few medals dah. Kat area rumah mak akak ni pun akan ada jalan yang akan ditutup minggu depan sebab diguna untuk acara lumba basikal lebuh raya. Area rumah akak takde. Hihi

Selamat berjuang kontinjen Malaysia!

#bangkitbersama #seagames2017 #kitajuara #risingtogether

Love Aunty Patrin!

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam masih tak dapat nak move on dengan Aunty Patrin.

Siapa Aunty Patrin?

Haaaa... akak mula kenal dia bila layan video KK12FM 89.5 segmen Joke Laugh Face Off dia dengan Daphne Iking.

Lawak guling-guling weiiii!

Berkali-kali akak ulang tengok dan setiap kali tu jugak akak gelak kaw kaw. Tak menahan betui dengan depa dua yang dok gelak sakan.

Ni depa speaking Sabah tau. Sabah dan English. Tapi bila cakap Sabah tu yang jadi lawak, bukan pasal bahasa tu lawak, cara depa cakap tu buat kita rasa nak tergelak. Dah depa pun gelak!

Dengan video singkat ni, akak belajar la jugak sikit vocab Sabah. Dan adik yang dok Labuan pun tolong translate few words yang akak tak paham.

Batapuk, talingung antaranya yang akak takde idea langsung apa maknanya.

Apapun, yang paling akak suka dan kagum ngan Aunty Patrin ni, bila dia speaking English tu sedap. Si Daphne dah tentu la kan. Slang British ni memang akak sukaaaaa.

Cuba u ols pi tengok video tu. Memang menghilangkan stres. Akak tetiba jadi fans plak kat Aunty Patrin lepas search video-video dia yang lain. Hahaha.

Oh by the way, video face off tu hampir 10k shares kalau mata akak tak salah tengok lah.

Aunty Patrin, you rockkkkkkk!

Search FB page KK12FM 89.5
Atau cari #auntypatrin kat FB.

Selamat bergelak. Kahkah

Dato' Fadza dan Datin Vivy

Teks: Zaila Hafni
Imej: Twitter

Akak salah seorang follower Vivy Yusof. Idaklah tegar, biasa je. Tapi agak addicted jugaklah tengok gambaq dia hari-hari! Haha suka tengok apa yang dia buat untuk promote her products. Suka tengok cara dia marketing bisnes dia. 

Cuma hari tu kan Vivy ada receive 1 award daripada PM, anugerah usahawan ka apa, kat slide on stage tu mention DATIN VIVY YUSOF.

Maka tertanya-tanya gitu khennnn.

Wah... sejak bila beliau ber-datin kan? Tak pernah pulak declare or announce apa-apa. Dan maksudnya Fadza dapat Dato' la kan. Baca komen kat IG dia, followers pun pakat tanya sejak bilaaaa sejak bilaaaa kan. Satu pun dia tak reply. Kahkah.

Memang bikin tertanya-tanya.

Agaknya dia memang saja keep it as secret or people will eventually know but not from her.

Dan pagi ni akak ternampak 1 tweet pasal Dato' Datin ni. Memang sakan orang korek dan stalk sampai jumpa ni kan. Hahaha memang betui la this FV bosses memang ada title begitu.

Pehhhh. Kagum kagum.

Walaupun akak belum ada sekeping pun tudung itik atau apa-apa baju ke apa ke produk from FV yet, akak totap sapot Vivy. Suka baca her blog. Heeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...