Showing posts with label anak sihat. Show all posts
Showing posts with label anak sihat. Show all posts

Sihat di Hari Raya

Teks & Foto: Zaila Hafni

Raya saya di Sepang sahaja. Rumah mertua. Dengan baby kecik ni, husband saya tak nak melasak sangat usung ke hulu ke hilir. Tak jalan jauh sangat. Sedara mara dekat aje.

Maklum la, sekarang ni kadang-kadang tak kira musim orang batuk demam selsema. Jadi kami tak nak baby exposed kepada semua tu sangat. Takpe lah nanti dah besar sikit, boleh la nak bersakan jalan.

Tapi alhamdulillah setakat ni, baby ok. Kalau kurang sihat sikit pun, cepat baiknya. Abangnya pun sama. Saya pun kalau nampak baby macam nak selsema ada kahak, saya tambah la dos vitamin C saya.

Sebenarnya lagi elok kalau ada Nutriferon. Nutriferon ni dalam bentuk serbuk, bila bancuh dengan air masak rasa macam teh bunga tanpa gula gitu. Abangnya dulu kecik-kecik memang saya bagi ni bila ada tanda selesema. Bagi suku sachet je 4-5 hari, insya Allah ok. Takde sampai demam. Atau akan cepat baiknye. Sekarang dah besar, saya bagi Mealshakes, campur dalam susu atau Omega Guard bagi kunyah aje.

Sebenarnya kampung saya kat Penang. Raya tahun-tahun sebelum ni memang balik walaupun lambat. Tahun ni je tak. Sedih juga tapi mengenangkan baby kecik, dengan perjalanan jauh, kami hold kejap. Hujung tahun insya Allah balik sebab adik nak kahwin. Baby pun dah besar sikit masa tu.

Tapi, sebetulnya kalau mak ayah saya ada lagi, kami mungkin akan balik juga. Mak ayah saya dah lama tak ada, kalau balik jumpa makcik pakcik yang mana ada lah. Takpe lah, raya dengan mertua pun ok. In fact tiap-tiap tahun pun memang akan raya dengan mertua dulu.

First day raya, lepas sesi bersalaman, terus ke Sijangkang. Makcik ada di sana. Lepas tu malamnya ke Klang. Makan aje. Hehe.

Raya kedua. Di rumah saja. Berehat dan tengok tv.

Raya ketiga. Husband ada jemputan open house company. Maka kami pun melepak di rumah lagi sebab invitation untuk dia aje. Huhu. Hujan pulak pun. Lebat sepanjang hari. Malam tu dah balik rumah dah, sebab husband keje Isnin.

Raya keempat kelima. Dah mula rutin wahm. Life back to normal. Tapi, sesapa nak datang beraya meh la. My house is open. Hehe.

Raya tahun ni biasa aje. Cuma ada tambahan ahli keluarga. Raya berempat kami tahun ni. Alhamdulillah. Dalam kata taknak sedondon... tapi sedondon jugak akhirnya.

Gitu le raya saya.

Anda macamana?l

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...