Showing posts with label ayam organik. Show all posts
Showing posts with label ayam organik. Show all posts

Alergik Ayam dan Telur

Baru-baru ni anak sedara gatal-gatal satu badan, start naik merah kat muka merebak seluruh badan. Kesian sungguh garu-garu. Ayah dia bawak ke klinik, Dr kata alergik ayam dan telur.

Selama ni makan ayam dengan telur ok je. Tapi agaknya bila sampai satu tahap badan tak boleh terima kot ye atau kalau makan ayam/telur yang tak fresh pun kadang-kadang boleh jadi punca juga. Dr nasihatkan minum air banyak dan elak makan ayam dan telur buat sementara waktu. If nak makan ayam pun, Dr cadangkan beli ayam Az Zain (ayam tak cucuk hormon).

Bab ayam ni, saya pun taklah arif sangat - bab hormon, antibiotik, vaksin, vitamin untuk ayam ni. Tapi saya pasti pihak yang bertanggungjawab dalam urusan ni dah buat kerja depa. Kita lah yang tentukan nak terus makan ayam atau beli ayam yang kita yakin saja.

Saya bukanlah cerewet sangat tapi bab ayam ada memilih sikit. Selalu beli ayam kat supermarket, balik rumah nak potong2 simpan adakalanya macam tak berapa fresh dah pun isi pun lembik-lembik dan cepat hancur. Kita taktau dah berapa lama ayam tu disembelih hingga sampai ke tangan kita. Mungkin juga saya salah pilih ayam atau beli di masa yang fresh semua dah habis. Huhu. Taktaulah. Maka sejak tu kalau nak beli ayam, memang memilih sikit.

Terbaru, cuba ayam Az Zain. Ok la jugak. Makan tanpa waswas gitu haa. Seekor dah dipotong 12 kot, RM17.80. Ayam beku. Kalau ayam organik Az Zain mahal sikit.

Sebelum ni cuba jugak ayam Ayamas, Nutriplus. Kalau sempat pegi mana-mana pasar pagi, beli ayam fresh.

Apapun pilih bersederhana la kot. Jangan makan ayam je, selangseli dengan ikan, daging, seafood. Baru balance. Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...