Showing posts with label bengkak kaki. Show all posts
Showing posts with label bengkak kaki. Show all posts

Apa Kaitan Mengandung, Saiz Sandal dan Vitamin C?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, rancak perbualan di group bisnes saya. Daripada satu topik ke satu topik sampai ke satu topik ni, yang mana berkenaan kehebatan Vitamin C.

Vitamin C, vitamin yang agak popular dalam kalangan kita, bukan? Dari kecik sampai besar kita digalakkan ambik vitamin C tak kiralah dalam bentuk tablet atau pun dengan makan buah yang kaya vitamin C. Yang saya sedia maklum, vitamin C penting untuk elak demam, selsema dan batuk, makna kata untuk tingkatkan keimunan badan. Tapi tau tak ada manfaat lain vitamin C ni?

Untuk ibu mengandung macam saya ni, dah tentulah penting. Saya memang ambik Sustained Release Vita-C untuk elak batuk, demam, selsema sepanjang mengandung sebab sebolehnya saya nak sihat-sihat saja dalam tempoh ini. Insha Allah. Maklumlah, dalam keadaan ni, kadang-kadang sakit sikit tu impaknya 2 kali ganda. Walaupun batuk ringan...

Semalam, daripada hasil perbincangan, antara kesan pengambilan vitamin C sepanjang mengandung berdasarkan pengalaman kami:

Mengurangkan sembab di muka 

Kesan ini dirasai sendiri oleh Master Puteri (super upline saya). Ikuti kisah beliau berkenaan ini di puteriandrichfriends.blogspot.com.

Mengurangkan kaki bengkak

Ini pengalaman saya sendiri. Saya perasan yang saya tak tukar sandal yang saya pakai sejak 8 bulan lalu (sebelum mengandung). Dan masih muat. Cuma sandal tu aje yang tak tahan dek dikerjakan saya ke sana sini. Masuk dalam perancangan juga, tukar sandal baru tapi sebab sandal yang ada ni masih boleh pakai dengan selesa, saya hampir terlupa. Masa mengandung anak pertama dulu, ada tukar sandal tapi tak ingat masa bulan keberapa. Dan setiap kali check up pun, bila nurse check kaki, pun kata takde bengkak. Kaki gemok sikit ada lah. Normal la tu, perubahan hormon masa mengandung. Dan nurse memang pantau sebab saya ada history darah tinggi dulu, yang mana kaki bengkak adalah satu tanda perlu berjaga-jaga bagi ibu berisiko macam saya ni. Jadi...kena konsisten makan vitamin, jimat duit tak payah tukar sandal banyak kali..haha!

Kurang selsema, batuk dan demam

Sepanjang mengandung kali ni, batuk-batuk ada lah sekali hari tu. Itu pun sekejap je. Alhamdulillah demam, selsema tak de. Rasa kering tekak je, cepat-cepat minum air lebih sikit. Atau ambil vitamin C lebih sikit. Bukan apa, kalau tak sihat masa mengandung ni, nak makan ubat pun tak digalakkan sangat dan sakit sikit pun dah rasa tak selesa.


Ibu mengandung juga disaran mengambil multivitamin (turut bantu kurangkan edema iaitu sembab muka dan kaki bengkak) iaitu pil yang dalam sebiji tu ada kebanyakan nutrien penting. Pilih yang mengandungi vitamin A, C, E, B Complex, mineral surih (magnesium, kalsium, zink dan selenium). Saya pilih multivitamin Vita-Lea with Iron Formula sebab tak mampu tahan dengan Zincofer (multivitamin yang diberi oleh Klinik Ibu dan Anak).

Ok lah. Tengah tunggu turn check up ni. Hopefully semua baik-baik sahaja. Insha Allah.

*Ni lah sandal setia saya. Dah lunyai dan buruk pun. Sandal raya tahun lepas ni. Saya tetap sayang walaupun tapak dah jadi mulut buaya. Hihi.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...