Showing posts with label bersalin di hospital klang. Show all posts
Showing posts with label bersalin di hospital klang. Show all posts

44 Days: Welcoming Our New Bundle of Joy

Teks: Zaila Hafni

Alhamdulillah. I am safely delivered our new member in the family - the 2nd prince :D

Awal daripada EDD, 11 hari. Sama macam abangnya dulu. Bezanya abangnya dipaksa keluar (induced) tapi adiknya keluar sendiri. Tak sabar nak jumpa abah ummi abang kot ye.

Apapun, alhamdulillah sangat sangat. Proses kali ni Allah mudahkan.

Sedikit kronologi pada 31 Mac 2015:

3.06 am: Sakit perut memulas. Ke toilet nak buang air. Tapi takde apa nak keluar. Macam angin pun ada. Ok ada cuak sikit dah kat situ.

3.15 am: Masih lagi cuba ke toilet pun tak ada hasil apa juga. Dalam hati...this must be CONTRACTION. Lantas sambil2 tahan sakit, grab few more things masuk dalam beg. Masa tu dah start dahi berpeluh. Sakit perut sangat-sangat. It comes about 10-15 mins. Husband dah bangun dan mula siap2. We have to go to the hospital NOW!

3.25 am: Gerak ke hospital. Kami memang pilih untuk bersalin di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang. Saya kan ibu berisiko, husband tak mau ambik risiko bersalin di private. Lagipun salah satu langkah jimat kos. Dan saya pun dah biasa dengan HTAR.

3.40 am: Tiba di Pregnancy Assessment Centre (PAC), HTAR dalam keadaan sakit contraction dalam 5-10 min sekali dan air ketuban dah pecah! Pecah betul2 depan gate hospital. Tapi dalam kereta la hehe. Banjir seat belakang. Lepas pecah air ketuban, sakit kurang sikit tapi lepas tu... ya Allah. Saya tak tahu macamana nak explain dah. Ye. Sakit bersalin memang sangat sangat sakit.

3.45 am: Check bukaan dah 5 cm. Sakit sangat. Lawan sakit dengan berpaut pada tiang tepi katil dan genggam tangan kuat-kuat. Nak keluar sangat dah baby. Dokter tanya apa pun jawab ala kadar je. Nurse dah kalut set up dan nak bawak naik ke Labour Room.

3.55 am: Tiba di Labour Room. Set up kat sini pulak. Sakit makin kerap. Memang dah meneran sangat sangat dah. Dok terbayang kepala anak dah kat pintu keluar. Dalam hati dok istighfar dan baca doa Nabi Yunus tapi putus-putus nafas sebab tahan sakit. Midwife dengan nurses tengah get ready... katanya dah buka 8 cm... dalam kelam kabut siap suruh saya tahan kejap teran sebab diorg ada few more things to set up. Haaaaaa?!

4.05 am: Dah ready for the delivery. Midwife suruh teran. First tu macam tak berapa kuat, the 2nd one alhamdulillah terus keluar... lepas tarik nafas panjang.

4.09 am: The baby has arrived! Syukur sangat Allah bagi kekuatan teran terus keluar. Sebenarnya fobia dan trauma masa abangnya dulu masih ada. Tapi alhamdulillah yang adiknya ni keluar dengan gagah dan lebih berat daripada abangnya. Saya bersalin normal, baby boy, 3.6 kg.

Alhamdulillah saja boleh kata. Allah bagi kekuatan meneran dan rasa sakit contraction dalam sejam tu pengalaman yang sangat mahal dan berharga. Mungkin sebab banyak bergerak, atau naik turun tangga atau asbab jaga makan dan konsisten vitamin... Allah sahaja yang tahu. Kita hanya berusaha.

Keluar dari Labour Room around 5.35 am. Husband dengan anak sulung sama-sama ikut tepi katil masuk ke wad. Saya rasa moment paling best waktu tu adalah bila melihat SENYUMAN HUSBAND saya. Sebab anak sulung dulu dia termiss waktu saya masuk dan keluar dari Labour Room. Rezeki kali ini.

Masuk wad pun kejap aje. Discharge on the same day. Alhamdulillah. Terus balik pantang umah mertua di Sepang.

Maka the 44 days journey starts.

I am now a mother of two. Semoga Allah bagi kekuatan untuk saya dan husband untuk mendidik mereka di zaman GST ini. Eh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...