Showing posts with label demam ringan. Show all posts
Showing posts with label demam ringan. Show all posts

Menangani Anak Sakit Nak Tumbuh Gigi (Teething)

Teks: Zaila Hafni

Demam nak tumbuh gigi?

Ye. Baby boleh sampai demam bila first tooth nak keluar. Dan bila dalam keadaan ni, semua serba tak kena. Maklumla sakit. Bayangkan la kita sakit gigi. Inikan pulak budak kecik menahan sakit gigi nak muncul daripada gusi. Memang budak akan crancky and clingy. Maka bersedialah mak-mak sekalian untuk tak cukup tidur, berjaga malam dan nak buat apa pun agak terhad sebab anak nak melekat aje.

My 2nd son tengah teething la ni. Dia daripada yang susah nak dengar suara merengek menangis, ini tak boleh tinggal sekejap dah merengek. Ada aje yang tak kena. Dan nak berdukung aje. Ohmai.

Mujur husband cuti pada hari kejadian. Itu pun cuti sebab bawak the 2nd son pi cucuk. Kitorang berjaga-jaga juga kot demam sebab cucuk ke. Tapi actually the day before dia dah start dedor-dedor gitu dah. Kitorang cuma pantau suhu badan dan letak tuala basah kat dahi.

So far suhu around 37.9 to 38.3 C. Kalau ikut pembacaan artikel pasal teething, selagi suhu badan di bawah 38.8 C, mungkin itu salah satu petanda teething lah. Selain anak dok ngences tak hengat punya. Dan sedap gigit jari kita atau apa mainan yang dia pegang semua nak masuk mulut.

Saya bagi dia pegang teething ring, memang beria dia gigit. Rasa lega kot gusi tu dapat gigit benda keras.

Memang antara fasa mencabar kesabaran dan menguji ketahanan mak bapak dalam membesarkan anak bila anak nak tumbuh gigi. Memang akan cranky dan clingy lain macam. Dia sakit kan.

Mujur la mak dia ni kerja dari rumah. Kalau saya kerja ofis ni, memang kena EL la anak tak sihat. Dan punya tebal muka dan berat hati nak SMS bos pagi-pagi inform tak masuk ofis. Kalau hantar ke taska pun mesti merengek aje sepanjang hari. Kesiannya la hai.

Yang si abangnya pun tiba-tiba badan panas jugak. Maka dua- dua hero pun melepek. Huhu.

Teething memang fasa yang menyakitkan untuk anak dan juga ibu bapa.

Dan alhamdulillah hari ni he is getting better.

Lihat di http://hifzaila.blogspot.com untuk bezakan antara simptom anak sakit atau anak teething. Juga cara menangani anak yang sedang teething.

---------------------------
JADI IBU SUPER DAN SIHAT DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE!

KONSULTASI MASALAH KESIHATAN. ORDER PRODUK. PELUANG BISNES EXTRA INCOME.

WHATSAPP ZAILA 0194603094.

----------------------------

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...