Showing posts with label gegata. Show all posts
Showing posts with label gegata. Show all posts

Apabila Diserang Gegata atau Kelopak Garam

Teks: Zaila Hafni

Minggu lepas, husband diserang gegata ni. Mula-mula naik benjol-benjol bengkak kat area leher depan dengan keliling bawah lengan. Suspect alergik makan ke apa ni. Tapi husband saya adalah seorang yang TIDAK ALERGIK selama ni. Yang selalu alergik tu saya ngan anak-anak. Jadi teramatlah pelik bila beliau kena.

Fikir lagi apa punca ni. Dok flashback menu sepanjang hari. Nasik lemak sambal sotong. Nasi goreng dengan telur mata. Penyebabnya apa? Telur? Sotong?

Entah. Tak tahu.

Jadinya sapu jelah HERBAL BLEND sebab gatal kan. Kat rumah ni, apa saja kejadian kat kulit, semua sapu krim ni. Dari baby sampai ke mak bapak. Maka sapulah saya krim tu ke kawasan yang merah-merah dan bengkak tu. Lepas tu husband lepak-lepak baring atas kusyen 3 bijik.

Bertambah gatal. Merah bengkak mula makin naik dan merebak pulak ke lengan dan dada. Haih dah kenapa pulak?

Kami suspect kusyen pulak. Kot hama ke habuk ke.

Lepas tu google sakan la cari info gegata.

Haa memang punca mungkin habuk atau makanan tapi selalunya makanan laut. Dan rawatannya hanyalah ubat sapu dan antibiotik, kalau pi klinik. Insya Allah gegata ni akan hilang gitu je. Jadi malam tu sapu krim HB je lah bagi reda gatal. Dan top up dengan VITAMIN C. Alahan ni biasanya berkait dengan imun rendah. Jadi kasi boost immune dengan vitamin C.

Sebenarnya kalau ada NUTRIFERON ni lagi baik tapi masa tu takde pulak stok kat rumah.

More info pasal gegata, KLIK SINI .

Esoknya tengok merah bengkak tu menjalar-jalar ke bawah pulak. Peha perut betis. Aih ni makin merebak ni. Maka husband decide pi klinik je sebab esoknya tu beliau ada program company nak kena attend. Takkan nak gi dengan tergaruk-garuk pulak kan.

Pi klinik, memang dokter kata alergik lah. Dapatlah 3-4 jenis ubat makan dan ubat sapu. Ubat makan ubat tahan gatal dan paracetamol in case demam. Ubat sapu untuk kurangkan gatal.

Alhamdulillah esoknya makin surut. Menjelang petang merah bengkak takde tapi kesannya masih ada lagi. Hari ni licin terus kulit..hilang terus! Alhamdulillah.

Jangan main-main ngan gegata ni. Kalau teruk boleh sampai naik satu badan. Dan agak-agak alergik makanan, kena pantang jap makanan yang diproses, makanan laut. Kadang telur ke ayam ke boleh jadi asbab juga.

Alhamdulillah husband dah ok dan hensem semula 😊😊

****************************
PERTANYAAN & ORDER PRODUK SHAKLEE, BOLEH TERUS:
WHATSAPP ZAILA 0194603094

DELIVERY SEKSYEN 20-26 SHAH ALAM, KOTA KEMUNING, BUKIT RIMAU

POS SELURUH MALAYSIA

FOLLOW INSTAGRAM @zaila.hafni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...