Showing posts with label jaundice. Show all posts
Showing posts with label jaundice. Show all posts

44 Days: Jaundis

Teks: Zaila Hafni

Ok. Nampaknya tak terlepas juga anak kena jaundis atau sakit kuning. Tapi, alhamdulillah bukan sampai tahap kena warded.

Yang sulung, memang umur 2-3 hari dah masuk wad duduk bawah lampu. Dan masa tu pulak saya memang hopeless dan macam depressed gila. Hasben yang uruskan. Saya nak jalan pun tak selesa. Luka jahitan sakit sangat. Anak saja di wad, saya dan hasben bermalam di hotel berhampiran sebab wad penuh. Maka anak memang dapat susu formula. Double sedih masa tu.

Tapi alhamdulillah warded 1 malam je, dan kuning dia dah ok.

Yang no 2 ni, jaundis baru nak start. Detect di muka dan dada, berdasarkan pemerhatian nurse klinik yang datang melawat. Nebes jugak takut kuning naik, tapi kali ni saya ngan hasben memang usaha lebih untuk pastikan tak sampai warded. Bacaan pertama 192. Masih tinggi sebab normal bacaan TSB kena bawah 150. Tapi tak perlu warded melainkan melepasi 225 (untuk baby usia 4-5 hari tak silap saya). Kalau umur lebih daripada tu, kena warded kalau bacaan TSB 300.

Tapi alhamdulillah 2nd reading turun 188. Abah dia nak gi keje pun senang hati sikit.

Dan sekarang ni misi menambah susu badan dan menghasilkan susu badan yang berkualiti. Sebelum ni baby banyak kencing, kurang berak agaknya sebab dia banyak dapat foremilk atau memang susu badan saya sedikit cair. Maka dia hilang haus tapi tak cukup kenyang. Sebab tu susah nak berak. Tapi alhamdulillah hari ni dah berak.

Saya tak pasti yang mana satu saya makan yang membantu melancarkan pengaliran susu cuma saya pastikan saya tak masuk angin. Jadi saya akan makan kerap dan top up dengan suplemen juga. Selain mengurut.

Saya saspek bila badan dah diurut, pengaliran susu makin lancar. Dan urat2 susu semua mula berfungsi lebih baik. Selain tu, saya ambik multivitamin dengan zat besi (Vitalea), B Complex, Vitamin C, pil kalsium (Ostematrix), protein shake (Energizing Soy Protein) dan pil herba Alfalfa.

Saya jugak usahakan minum susu kambing, horlicks, nestum oat dan minuman suam yang lain. Di samping air putih yang banyak. Lagipun panas wooo cuaca skarang ni.

Misi sekarang untuk turunkan lagi kuning dia ke paras bawah 150. Kena repeat ambik darah this Friday. Insya Allah.

Saya takkan mengalah macam tu aje. Saya dah taknak buat kesilapan yang sama macam dulu. Semoga Allah permudahkan. Ye, ada juga bisikan untuk start susu formula sementelah kesian kat baby. Takpe. I have my milk to feed my son. Let me work on it and what I need is THE SUPPORT.

Thanks a lot to Mr Husband. Even though he's away but I know his support is there.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...