Showing posts with label lawatan jururawat. Show all posts
Showing posts with label lawatan jururawat. Show all posts

44 Days: Tukang Urut dan Jururawat Masyarakat

Teks: Zaila Hafni

Semalam, masa tengah diurut, nurse datang melawat. Kalau sebelum ni, nurse yang datang yang muda2... tapi semalam yang dah agak senior. Tu pun sorang-sorang dia je. Sebelum ni mesti datang 2 org.

Nak jadi cerita, tukang urut saya kenal rapat pulak dengan nurse tu. Haha. What a small world.

Maka berboraklah mereka. Dengan saya dan mak mertua sekali lah. Meriah tiba-tiba. Haha.

Tapi antara yang best dalam perbualan semalam:

- Bila bawak anak ke klinik, tak payah la nak pakaikan anak dengan baju yang fancy sangat. Nak timbang dan ukur boleh ambik masa lama sebab hegeh2 nak tanggal dan sarung baju anak. Tak masuk yang pakai hair band ke apa lagi tu. Nurse tu kata...menunggu kamu ni dah boleh siap 2 orang baby dah. Hoho. Sentaps. Moral of the story, pakaikan anak baju yang paling senang nak diuruskan. Macam romper ke.

- Saya inform nurse kaki anak macam naik bintik gatal. Dia dengan tak tengok pun terus kata ruam panas tu. Pakai baju nipis2 je. Hehh. Sebelum ni bagitau nurse lain dan2 terus suruh bawak pi klinik. Hoho. Tapi memang bila bawak pi jumpa dokter pun memang ruam panas katanya. Hek. Saya cuma sapu olive oil kat bahagian ruam tu lepas mandi dan pakaikan anak dengan romper atau baju lubang2 bagi dia selesa. Kalau dah besar sikit boleh sapu Herbal Blend.

- Nurse tu bagitau ada patient yang komplen kata apa lama sangat nak kena tunggu giliran jumpa dokter. Kalau kat klinik c*** ni dah balik dah tak payah tunggu lama. Dia sound la kata ni klinik kerajaan memang ramai. Nak cepat tak payah la datang sini. Common sense kot kan. Jangan nak compare klinik gomen dengan private. Klinik gomen free. Jadi bersabar. Kalau jenis yang tak sabar, pi telan B Complex. Bagi lega urat-urat saraf dan bagi bertenang.

- Saya bagitau nurse tu saya check up mengandung di KKIA Seksyen 19. Dia kata kalau klinik kat Shah Alam patient sehari cecah 900 ke 1000 orang! Wah. KK yang dekat rumah MIL saya ni patient dalam 300 ke 400 orang je sehari. KK kat Bangi tu tukang urut saya kata siap extend hours ke malam punya ramai patient. Jadi kita tak payah nak demand sangat la atau komplen macam2. Kalau tak sanggup tunggu, pegi klinik lain.

- Ada yang mengandung 3 minggu dah buka buku merah. Wahh... saya sebolehnya selambat yang boleh nak buka buku merah :P Dia kata budak sekarang kan moden, check mengandung sendiri pakai alat. Belum miss period pun dah check positif. Huhu. Tak pe lah bagus jugak buka buku awal.. apa2 hal boleh pantau dari mula.

Gitu la serba sedikit. Seronok juga lah bersembang. Lama juga la dia kat rumah. Ter'pause' sesi mengurut saya kejap. Hihi.

Nurse walaupun nampak macam takde apa tapi besar fungsi diorang. Penat oo jadi nurse. Kena sabar banyak pulak tu. Orang kadang2 ambik mudah je kat nurse. Tapi kalau yang memang mean tu takleh nak kata apa lah. Tapi mintak dijauhkan laaa. Huhu. So far saya berurusan dengan nurse yang ok baik di klinik baik di hospital. Alhamdulillah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...