Showing posts with label mengurut bersalin sepang. Show all posts
Showing posts with label mengurut bersalin sepang. Show all posts

44 Days: Urutan Lepas Bersalin. Penting Ke?

Teks: Zaila Hafni

Preparation menyambut ahli keluarga baru ni boleh kata agak kelam kabut bagi saya. Dengan shopping last minute, tu pun mujur banyak juga barang dan baju serta kelengkapan lain yang masih elok sejak anak sulung tak perlu dibeli baru. Tapi itu lah, sayu pulak tengok si adik baby ni pakai baju-baju lama si abang. Hehe. Ada jugak baju baru dia. Takde la tak beli langsung.

Sama lah kes dengan tukang urut. Sebenarnya dah lama cari. Tapi biasa lah ada kekangan di sana sini. Kos pun antara satu faktor. Mahal atau murah, biarlah sesuai dengan pakej ye tak.

Saya mintak biras tolong carikan, ada lah sorang. Tapi macam agak mahal dengan pakej yang dia tawarkan. Maka out. Alternatif lain, tukang urut yang biasa urut saya masa bersalin dulu. Tapi saya yang nak kena pergi ke rumah dia. Dan khabarnya makcik tu pun makin sukar dihubungi. Buatnya dah sampai depan rumah dia, dia tak ada. Sesia dan buang masa sahaja. Maka sekali lagi...out.

Alternatif satu lagi. Nasib baik mak mertua saya teringat jiran sebelah baru habis berpantang beberapa bulan sebelum. Haa mesti dia ada contact mana-mana tukang urut. Betul rezeki. Dia recommend tukang urut dia dan bila dihubungi, mudah terus buat appointment. Harga ok lah sesuai dengan pakej. Lagipun ini urut bersalin... bukan urut badan gitu-gitu je.

Kak Tie nama tukang urut saya. 3 hari berturut-turut berurut dengan beliau. Dia datang dalam jam 8 pagi, lepas tu terus start mengurut.

Lepas dah siap mengurut, saya akan mandi dengan air rebusan daun-daun herba yang Kak Tie dah bawa. Kak Tie bawa daun-daun tu aje, rebus buat sendiri lah. Hehe.

Sementara saya mandi, Kak Tie akan mandikan baby. Selesai kami berdua mandi, dia akan mula bertungku. Satu badan ditungkunya. Sedap rasa. Tungku Kak Tie pun comel je, bebola besi. Tapi sedap.

Selesai bertungku, dipakaikan saya bengkung. Then settle.

Alhamdulillah. Dah settle 3 hari urut. Hilang tegang urat semua. Dan paling penting, pengaliran susu badan makin lancar. Kalau tak, tukang urut saya incik suami lah. Mujur la beliau pandai mengurut. Hehe.

Kak Tie banyak share tips dengan petua untuk ibu bersalin dan pantang. Kongsi pengalaman macam-macam. Tapi yang paling best, dia share teknik kemutan yang waaahh menarik! Haha. Dengar cam lawak tapi serius best sampai biras dengan mak mertua saya pun join sekaki. Hehe.

Kalau nak tau, kena mai jumpa saya lah 😆 nanti saya share yer hihi.

Orang tengah pantang jangan tak mengurut tau. Macam-macam masalah pulak nanti. Badan kita nak pakai lama. Maka dengan gigihnya saya hari ini bertungku dan ikat bengkung sendiri. Eh.

9 bulan hasben tengok bini perut ke depan kottt. Haha.

Lepas ni on Omega Guard ke Lecithin pulak bagi pecah dan buang semua lemak itew.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...