Showing posts with label milk booster. Show all posts
Showing posts with label milk booster. Show all posts

12 Makanan Sahur yang Bantu Banyakkan Susu Badan

Teks & Foto: Zaila Hafni

KHAS UNTUK IBU-IBU MENYUSU

Lagi 3 hari kita akan bertemu Ramadan lagi, insya Allah. Salah satu kerunsingan ibu menyusu ketika berpuasa adalah tak cukup susu atau kering susu di waktu siang (untuk ibu menyusu direct atau pam).

Sebenarnya, ibu menyusu masih boleh berpuasa, tapi kalau dah sampai tahap memudaratkan kesihatan ibu atau bayi, ibu dibolehkan tidak berpuasa. Tapi sebolehnya mesti kita nak juga berpuasa, kan?

Untuk bantu ibu kekal bertenaga dan cergas sepanjang hari berpuasa dan insya Allah dengan penghasilan susu badan yang maintain dan lancar, jom saya kongsikan makanan yang boleh bantu banyakkan susu badan yang boleh diambil ketika bersahur.

1. BUAH KURMA
Kurma memang terkenal sebagai makanan ibu menyusu selain sinonim dengan bulan Ramadan. Kurma dapat bantu beri tenaga dan juga merupakan makanan sunnah.

2. BUAH-BUAHAN SEGAR
Digalakkan memakan buah-buahan untuk tingkatkan kuantiti cecair dan menambahkan vitamin dalam badan, selain menyegarkan badan. Boleh dimakan begitu sahaja atau dibuat salad. Sediakan pada malam sebelumnya dan simpan dalam peti sejuk.

3. SMOOTHIE / JUS HIJAU
Makanan hijau meningkatkan kandungan lemak dalam susu badan. Sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, kailan, wheat grass dan lain-lain boleh dibuat jus atau smoothie (jika anda menggemari rasanya). Alternatif lain adalah spirulina, kelp, barley grass, daun alfalfa dan herba yang sesuai dibuat sebagai minuman ketika bersahur.

4. TELUR REBUS
Telur rebus adalah sumber protein dan asid lemak omega-3. Penting dalam diet ibu untuk hasilkan susu yang berkualiti. Kalau rasa boring sangat makan sebiji macam tu, boleh la buat salad telur (uish sedapnya!) atau kari telur. Boleh cicah dengan roti atau nasi juga. Ataupun boleh buat sandwich telur.

5. OATMEAL
Oat memang makanan yang terkenal dalam kalangan ibu menyusu di AS sebagai makanan penambah susu badan. Boleh cuba buat OVERNIGHT OAT - oat direndam dalam susu / cecair pada waktu malam dan disimpan dalam peti sejuk semalaman dan dimakan pada esoknya. Lagi sedap ditambah kekacang atau buah-buahan kering. Atau boleh buat granola bar.

6. HUMMUS
Sejenis dip yang lazimnya dimakan dengan roti. Dibuat daripada kacang kuda, antara menu terkenal dalam hidangan Arab. Kacang kuda dicampur dengan tahini (sesame seed butter). Nak lagi sedap, tambah bawang putih bakar.

7. KELADI BAKAR
Keladi dibakar, ditabur gula perang dan mentega. Dimakan panas.

8. SUP LENTIL
Boleh sediakan seperiuk untuk beberapa hari. Tambahkan jintan untuk menambahkan susu. Kacang hijau atau kacang pool juga bagus untuk tambahkan susu badan.

9. BADAM MENTAH
Kekacang memang makanan sahur terbaik sebab tak perlu persediaan. Tinggal kunyah saja. Selain badam, kacang macadamia dan gajus pun bagus juga.

10. LEMPENG GANDUM PENUH
Adunan lempeng disediakan pada malam sebelumnya, jadi masa sahur dapat dijimatkan. Nak tambah flaxseed pun boleh (sumber omega-3).

11. MUFIN UBI BIT
Sayuran berwarna merah mempunyai kandungan beta karotena (yang perlu lebih semasa menyusu). Kalau tak ada ubi bit, guna carrot pun boleh.

12. AIR MASAK
Ini sudah pastilah. Ibu perlu air yang cukup untuk hasilkan susu. Jangan minum terlalu banyak semasa sahur. Minum sedikit demi sedikit selepas berbuka hingga sebelum tidur. Selang sejam atau dua jam pastikan ambil sebotol kecil (500 ml) air.

Semoga ibu menyusu semua diberi kesihatan yang baik di bulan puasa ini!

=======================================================================

Terlalu letih?
Sakit-sakit pinggang?
Penghasilan susu makin merudum?
Cepat lapar?
Risau tak mampu berpuasa?

Boleh atasi dengan pengambilan SET SUPLEMEN MENYUSU.

Energizing Soy Protein.
Vitalea (multivitamin).
Alfalfa Complex.
B Complex.
Sustained Released Vita C Plus.
Ostematrix (kalsium)

Sebarang pembelian dan konsultasi produk, hubungi 019.460.3094 (Zaila).

SID Kota Kemuning, Shah Alam.

Pembelian terus juga boleh dibuat di www.shaklee.com.my (klik JOIN NOW) dan masukkan ID 1105265.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...