Showing posts with label pecal raya. Show all posts
Showing posts with label pecal raya. Show all posts

Raya Jawa Saya

Teks & Foto: Zaila Hafni

Saya bukan orang Jawa tapi saya berjodoh dengan anak orang Jawa 😊

Maka secara automatiknya saya tetap akan beraya cara Jawa tiap-tiap tahun.

Apa yang special nya raya Jawa?

Dah tentulah makanan Jawa yang sedap air tangan mak mertua saya. Sehari sebelum raya, mak selalunya dah siap masak semua dah. Memang tak tunggu malam raya baru nak masak semua kecuali kuah lodeh. Last day puasa tu selalunya kami akan berbuka lauk raya dah.

Menu WAJIB raya kat rumah mertua saya:

Rendang ayam
Daging masak masam manis*
Kuah kacang
Nasi impit
Lemang
Kuah lodeh
Sambal goreng Jawa*
Sambal tahun*
Pecal

Menu yang bertanda (*) tu takde la wajib. Kalau mak larat atau abah yang masak, maka muncul la menu-menu tersebut. Macam tahun ni, ada daging masam manis (signature dish Wak Saiful - abah mertua saya) dan sambal tahun perut lembu. Kuah kacang signature dish mak mertua. Sedap gila. Saya tak belajar buat lagi tu. Dah 4 kali raya jadi menantu beliau dah ni 😷

Ish list down menu pun terasa kecur air liur. Hehe.

Pecal selalunya kemudian sikit baru muncul kat rumah mak. Selalu makan pecal kat rumah mak sedara kat Sijangkang atau kalau balik Perak, kat Bagan Datoh. Abah orang Jawa sana 😊

Kalau balik kampung Perak, lagi true la pecalnya. Lengkap!

Satu yang best raya Jawa... makan pecal ni kan banyak sayur-sayuran. Ketupat lemang kurang. Jadi takde la nak kolesterol sangat bagai.

Tahun pertama kahwin, balik Perak. Culture shock saya!

Pergi rumah sedara mara kebanyakannya jamu pecal.

Takde ketupat lemang ke?
Nasi minyak ke nasi tomato ke?
Laksa? Mi kuah daging? Nasi arab? Nasi daging air asam?

Haha saya lupa saya bukan beraya di Penang 😉

Kalau kat Penang, harus kena standby Lecithin, Herblax, Phytocol, Omega bagai ni. BAKAR DAN BUANG LEMAK KOLESTEROL SEMUA TU.

Jadi raya Jawa sangat sihat. Dah 4 tahun kahwin ni, dah biasa dan saya okey 😊😊

Gitu le raya Jawa saya. Sekian, selamat hari raya!

Gambar bukan pecal original. Husband saya buat versi sendiri letak sotong kembang. Kacukan rojak pasembor + pecal. Fusion gitu. Haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...