Showing posts with label resipi. Show all posts
Showing posts with label resipi. Show all posts

Resipi Homemade Nugget Simple dan Cepat

Teks & Foto: Zaila Hafni

Nugget ni, tak kira budak ke mak bapak budak semua suka makan ye dak?

Tapi itulah, kadang nugget yang kita beli frozen tu banyak sangat pengawet, bahan perasa semua. Sesekali makan tu ok je pada akak. Tapi elak kerap sangat.

Maka atas inisiatif nak jugak makan nugget banyak tapi nak perasa tambahan dan yang sewaktu dengannya, akak buat sendiri je kat rumah.

Homemade nugget gitu ha.

Ala biasa dah orang dok buat sendiri kan sekarang. Tapi akak totap nak share macamana akak buat. Haha

Rupanya mungkin idaklah lawa mana tapi rasanya ok laa. Puas hati makan.

Yang penting sekejapan sangat nak buatnya. Bahan pun tak banyak. Zass zass siap.

Nah resipi, kalau sapa rasa nak coba.


Nugget Ayam Homemade


Bahan-bahan:

Filet ayam, 3-4 keping
Telur, 2 biji
Herba Itali, 1/2 sudu besar
Garam, 1 sudu teh
Serbuk roti golden orange, 1/2 peket

Cara buat:

- Hiris filet ayam ikut saiz yang u ols suka
- Tabur herba Itali dan garam, gaul rata
- Pecahkan telur, gaul dengan ayam, perap kejap dalam 30 minit ke 1 jam
- Panaskan minyak, agak cukup la nak goreng 5 ke 6 ketul ayam
- Tuang serbuk roti dalam pinggan atau dulang
- Ambik ayam, golekkan atas serbuk roti sampai fully coated
- Gorengkan sampai jadi kaler keemasan, lepas tu dah boleh angkat dan tos
- Cicah dengan sos cili Thai


Nota:
1. Akak tak cincang filet ayam sebab nak cepat. Kalau u ols ada masa, boleh cincang filet ayam dan masukkan sayur. 
2. Goreng nugget sekejap saja dalam 4-5 minit gitu. Guna api sederhana. Elok nampak garing dan warna keemasan dah boleh angkat. Rangup di luar, lembut dan berjus di dalam. Kalau lama sangat goreng, nugget jadi keras dan kering.
3. Serbuk roti pilih jenis golden orange, jenama Meriah. Nampak cantik. Hehe

Selamat mencuba!


Nak Masak Apa dengan Sotong dalam Tin?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Beberapa hari sudah, jemu dah makan ayam-ikan-daging, teringin nak makan sotong.

Nak beli sotong fresh, almaklum harga boleh tahan juga sekilo. Kita beli sotong tin ajelah kali ni. Huhu. Sotong frozen pun ada kat kedai dekat rumah ni tapi lain kalilah. Hehe

Bermulalah pencarian sotong tin. Biasa orang recommend brand Rex. Akak cari kat 99 Speedmart takde. Yang ada Ayam Brand. Oklah daripada takde kan. Sotong juga pun ha.

1 tin kecil RM3.99. Akak beli dua tin. Cukup la untuk makan 1 family.

Sotong dalam tin ni, dia didatangkan dalam seketul yang besor. Jadinya, lepas dah keluarkan daripada tin tu, kena potong-potong kecil atau besar mana ikut sukalah. Kalau nak masak seketul tu pun boleh tapi susah sikitlah nak makannya karang.

Air sotong tu biasanya kicap. Macam kicap cair gitu. Tapi yang Ayam Brand ni, dia ada 2 jenis. Satu kicap, satu lagi apa entah akak tak ingat. Tapi rasanya tak banyak beza sangat kot.

Pernah satu masa dok viral sotong tin ni, jadi akak dah pernah cuba buat. Ok la sedap sesekali nak makan. Selalu tak boleh la, masin dek non oi.

Masa akak post kat Instagram, ada kawan-kawan akak tanya. Depa baru tau macamana nak masak. Tak pernah dok buat. Syok kan boleh share benda yang sebelum ni orang tak tau, jadinya dah tau lepas tengok post kita. Hehe

Berbalik kepada sotong tin, sebenarnya macam-macam boleh masak dengan dia. Lauk kecemasan la gitu ha. Macam sardin gak pun. Tapi processed food is processed food jugaklah, tak boleh makan selalu.

Kalau nak resipi sotong tin akak, ada di www.thedapurdiary.wordpress.com ye.


Ayam Goreng Rangup

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam dok belek-belek Gallery gambar dalam telefon ni terlintas imej-imej ayam goreng. Huih lapar jadinya maka akak membuatkan orang lain terliur juga dengan post kat Instagram. Hehe.

Follow Instagram akak: @zaila.h

Satu, ayam goreng berempah kari. Resipi daripada adik ipar yang pandai masak. Sedap, tapi bila akak buat taklah sedap sangat sebab terlebih sangat serbuk kari. Kahkah.

Ayam goreng ni siap digoreng garing dengan daun kari mak yang gemok memang ghau-ghau la bau dieeeee.

Dua, drumet dan kepak ayam jenama Ayamas. Seketul dua itulah saja drumetnya. Yang banyak kepak. Sudah la kecik-kecik aje sekarang saiznya. Cuma akak tak makan selalu sangat. Masin.

Tiga, ayam goreng gambar dari Instagram majalah Rasa. Pehhh tengok ayam camni memang buat meleleh air liur saje. Tengokla dia punya tepung salut kulit luar tu macam rangup krup krap seperti ayam goreng McD. Eh.

Empat, resipi rahsia ayam KFC. Katanyalah. Akak lupa dah mana sumber akak ambik ni. Tapi menarik gak nak cuba tengok sama ke tidak khennn. Cuma celah mana nak cari rempah yang tak pernah didengar tu ha.

Oklah. Sekian perkongsian ayam goreng. Mudah-mudahan korang lapar tengok gambar-gambar ni. Hehehe

Nasi Lemak Ekspres

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi ni, alhamdulillah diberi tenaga luar biasa sikit. Makanya by 8.30 am tadi dah siap masak sarapan merangkap lunch dan dinner. Makanan untuk 1 hari sekaligus! Haha.

Masak nasi lemak je pun sebenarnya.

Rebus telur, masak nasi, buat sambal bilis.

Memang seekspres dan seringkasnya lah sebab tak larat nak masak yang haibat sangat. Hihi.

Yang jadi sekejap je proses masak tu sebab cili kering memang dah siap blend dengan bawang besar dan bawang putih. Buat stok simpan dalam peti ais. Nak masak sambal, tak payah dah nak kupas bawang bagai. Kacang takde takpe. Timun pun takde. Yang ada carrot dengan mixed vege je. Tengok la nanti belasah aje makan dengan nasi lemak, apa salahnya ye tak.

Nasi lemak, masuk santan dengan halia aje. Tu pun mula macam mentah, sambung masak, terhangit pulok sikit. Aduyai. Tapi alhamdulillah sikit je hangitnye. Daun pandan takde, takde hal. Tapi kalau ada tu, semerbak harum la sikit kan.

Oh ya, resipi follow buku Chef Wan. Haha buat nasi lemak pun ikut buku u ols.

Oklah tadi anak-anak dah sarapan nasi lemak. Nanti lapar, makan la lagi nasi lemak. Lepas tu nasi lemak lagi. Haha. Bertabahlah.

Yang penting, hati senang makanan dah siap masak. Selalu petang-petang dah tak larat, nak baring, melepak je rasa.

Hari ni u ols makan apa?

Mee Kuah Daging

Teks & Foto: Zaila Hafni

Anak-anak semenjak dua menjak ni, bila disuap nasi, beberapa suap je dah buat tak tahu. Eh takkan dah kenyang, sikit je makan ni.

Ke ummi masak tak sedap? 😑

Atau agaknya jemu makan nasi. Maka ummi tukor la strategi, makan pasta and noodles.

Wah, kemain lajuuuuu makan. Sah lah budak-budak ni nak tukar selera.

Semalam, buat pasta bolognese. Spinach fettucine dengan kuah bolognese daging. Yang sulung tu berapa kali ulang makan. Seronok tengok dia berselera. Sebab dia ni memilih makan sikit. Agaknya sejak bagi dia multivitamin ni dia berselera sikit kot.

Hari ni, masak mee kuah daging. Yang sulung jugak yang request ni. Tapi yang over makan si adiknya. Laku jugaklah menu hari ni. Sekali lagi seronok tengok. Hilang penat masak (dan kemas dapur). Kihkihkih

Mee kuah daging ni tak menjadi sangat sebenarnya tapi bolehlah. Guna pulak daging kisar Ramly tu, memang manisnya kurang. Akak jelah yang manis. Hahaha.

Resipi, korang boleh je search Mee Kuah Daging Meleleh kat FB tu. Merata orang share. Pada akak resipi tu yang paling senang dan dekat di hati akak. Ahaks, kengkonon yang paling sedap lah.

Tapi nak sedap, cuba guna daging tetel atau daging yang ada lemak-lemak sikit. Tapi janganlah banyak lemak sangat. Kalau isi semata-mata macam tak berapa umph. Apapun korang try jelah dulu. Senang je pun nak buat dia.

Hiasan pun akak letak sawi celur je. Patut ada segala tauge, telur rebus, daun bawang, cili, bawang goreng. Ahh makan ngan anak-anak, asal boleh, takde hiasan pun takpe!

Jangan susahkan benda senang. Gitchew.

Oklah. Akak tunjuk gambaq je sebagai bukti. Resipi kalau rajin akak share. Hehe.

Sambal Belacan Mak Mertua

Teks & Foto: Zaila Hafni

Sambal belacan memang banyak versi. Saya ni kan belajar masak ikut buku, ikut Google. Jadinya banyak resipi sambal belacan saya cuba tapi satu pun tak kena selera suami saya.
Yelah, sambal belacan mak tersedap mana ada dalam buku atau Google! Kena belajar dengan mak mertua lah. Hehe.

Dan saya selama ni alergik makan belacan, maka memang tak pernah la nak belajar buat sambal belacan. Kesian incik suami. Sekarang ni alhamdulillah dah kurang alergik, makan belacan pun takde nak gatal-gatal sangat, tu yang berani masak semua nak letak belacan. Tapi apa pun tetap kena sederhana. Banyak sangat tak boleh la. Hehe.

Sebab tak sempat nak tanya mak mertua, kita tanya resipi kat anak mak mertua je lah. Rupanya dia tahu! Hmmm. Sabar je lah.

Ni saya kongsikan resipi sambal belacan versi mak mertua saya. Nanti balik kampung kalau ada tambahan tips saya akan update. Ini versi anak mak mertua yakni suami saya.

Sambal Belacan Cik Zah


Bahan:
5-6 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 sudu besar belacan bakar
Jus limau kasturi/lemon
Garam dan gula
Sos tiram <-- ni bahan rahsianya!

Cara:
1. Potong kasar cili merah, masukkan dalam blender. Masukkan cili padi dengan tangkai sekali.
2. Masukkan belacan.
3. Masukkan air sikit.
4. Blend sampai dapat kehalusan yang diingini.
5. Tuang dalam mangkuk/bekas, masukkan jus limau dan sos tiram. Agak-agaklah ye rasa masin dan masamnya. Kacau sebati.
6. Perasakan dengan garam (kalau perlu) dan gula.
7. Siap. Simpan dalam bekas bertutup dan dalam peti sejuk.

Saya suka guna Belacan Bakar DNB ni sebab bersih dan rasa pun sedap. Mai Pulau Aman habaq hang. Hehe.

Rasa sambal ni saya perlu improve lagi. Dia punya kepekatan pun belum sama macam mak mertua selalu buat. Dan saya guna lemon sebab limau tak ada.

Selamat mencuba lah pada yang sudi nak mencuba.

Apa pun, practice make perfect!

Ngam sangat la standby sambal belacan kat rumah ni. Timun penuh bakul ni haa terlebih beli untuk buat salad nasik arab hari tu. Matching sangat timun-sambal belacan-kari ikan-ikan goreng menu hari ni. Nyummmmmmyyy!

Resipi 15 Minit: Spageti Bolognaise

Teks: Zaila Hafni

Semalam, teringin pulak nak makan pasta. Lagi pun dah lama tak masak sendiri. Dan memang ada stok pasta dan sos pasta di rumah. Jadinya, dengan ada sikit ayam, boleh tambah dalam sos pasta tu.

Pasta yang saya pilih - spageti. Dan sos pasta yang saya guna, jenis serbuk dalam peket. Sos tomato segera untuk pasta. Tapi kedua -dua bahan ni bukan jenama biasa yang saya guna.

Dua-dua bahan ni saya beli kat kedai arab. Mahnaz Food kat Seksyen 22, Shah Alam.

Sebelum ni, pernah nampak ada terjual pasta tapi tak terasa nak beli pun sebab matlamatnye pegi selalu nak beli kurma atau madu je.

Hari tu, saja la cakap kat hasben jom try mana tau sedap ke kan. Maka beli la serba satu spageti ngan sos pasta tu.

Dua-dua produk from Turki. Pasta tu brand Kartal. Sos pasta brand Basak.

Nak masaknya sama je macam kita masak spageti brand lain pun. Rebus pasta sampai al dente. Then toskan.

Sos pasta tu pulak, mula-mula panaskan marjerin/butter, masukkan air. Then masukkan serbuk sos tu. Kacau hingga pekat dan larut semuanya.

Cuma saya tambah ayam cincang. Tumis kejap lepas panaskan butter. Kalau tak, boleh makan terus je dengan sos tu. Dalam sos dah ada semua sekali dengan herbs. So dah tak payah tambah apa-apa lagi dah.

Dah pun siap.

Saya tambah parmesan cheese sikit dan nak juga tabur italian herbs. Hehe. Maka siaplah lunch segera saya - spageti bolognaise 15 minit :)

Sesuai sangat kalau kita tak de banyak masa kat dapur atau dalam keadaan yang lapar gile!

Jadi takde alasan untuk dapur tak berasap ye. Ngeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...