Showing posts with label singgang ikan. Show all posts
Showing posts with label singgang ikan. Show all posts

Menu Mudah Suri Bekerja Di Rumah

Teks: Zaila Hafni

Sekarang ni, by hook or by crook, memang memasak kat rumah. Tak kisahlah lauk apa pun. Tapi semua pun mudah-mudah je.

Sebab saya mak yang kerja dari rumah, jadinya hari-hari mesti la saya masak. Untuk anak makan, suami makan bila balik kerja. Saya pun kena makan jugak nak menyusu bagi anak baby 'makan'.

Dan saya memang suka masak. Tapi tidaklah terer mana, husband saya lagi terer.

Ni menu semalam. Mencabar sikit sebab menu tak pernah cuba. Ni cedok dari buku. Tak menjadi sangat. Mana taknya, siap satu lauk anak bujang dah mengadu lapar. Berhenti makan dulu. Sambung 1 lauk lagi lepas tu adiknya pula merengek nak tido. Dugaannnnn...

Menu of the day:
Sotong Berlada
Singgang Ikan Tenggiri
Salad Saderi
Ikan Tenggiri Goreng

Komen suami, sotong terlebih masam. Huhu. Singgang tu takde pulak komen apa tapi saya rasa macam tak cukup serai. Salad pulak macam terkurang masam kot. Haha macam-macam. Gitu la bila masak-masak kan. Setiap kali itu la kita belajar benda baru.

Tapi anak bujang makan bertambah-tambah. Lauk berkuah dia memang makan laju.

Saya nak share menu Salad Saderi sebab saya rasa menu ni jarang kita jumpa. Yang lain tu masing-masing dah pandai kan. Hehe.

SALAD SADERI

Bahan:
2-3 batang saderi (parut kulit luar sbb yang tu selalu keras, hiris serong)
7-8 biji cili padi (hiris halus)
1/2 biji lemon (kulit dihiris nipis, jus lemon diperah)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1-2 batang serai (hiris halus)
1/2 genggam ikan bilis (digoreng garing)
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Gaulkan saderi dengan kulit lemon.
2. Masukkan cili padi, bawang besar, serai, jus lemon. Gaul rata.
3. Masukkan ikan bilis goreng. Gaul lagi.
4. Perasakan garam dan gula.
5. Siap. Makan segera atau simpan dalam peti sejuk.

Cubalah!

Begitulah menu semalam. Hari ni kita masak menu buku lain pulak ye.

___________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...